szpinak & makaron - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-14, 09:18   #1
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310

szpinak & makaron


Mam wielką ochotę na szpinak i makaron a za gorąco na eksperymenty w kuchni. znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis łączący te dwa składniki?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:28   #2
sarenka
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
Dot.: szpinak & makaron

Ale zgłodniałam..
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie.
Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny.
Lew Mikołajewicz Tołstoj

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:28   #3
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: szpinak & makaron

Podam ci przepis na zapiekanke ze szpinakiem, autorstwa wizażanki Kasi, zapiekanka wychodzi super, ja zamiast sera plesniowego daje zwykły, bo takiego nie lubię. Trzeba mocno przyprawić (również makaron) inaczej wychodzi bez wyrazu.

Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- paczka makaronu np. kokardki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 zółtek,
- łyżka masła,
- śmietana lub jogurt,
- biały pieprz (koniecznie swieży),
- sol ,25 dkg rokpolu

Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić na patelni np. dodać masło, śmietankę, żółtka, czosnek na samym końcu. Doprawic pieprzem i solą. Najlepszy jest trochę pikantny.
Makaron ugotować aldente, czyli nie rozgotować. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką, następnie wyłożyć warstwę szpinaku, potem cały makaron i znowu warstwę szpinaku. Na wierzchu posypać pokrojonym w małą kostkę rokpolem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni, ok. 20 min (ser musi sie rozlać).najlepiej podac z bialym winem.
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:34   #4
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: szpinak & makaron

rzastin, dzięki nawet mam rokpol w lodówce.
A te żółtka to są konieczne? TRochę szkoda mi wywalić do zlewu 5 białek (ach ten skąpy Beliczek)
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:37   #5
sarenka
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez beliczek
rzastin, dzięki nawet mam rokpol w lodówce.
A te żółtka to są konieczne? TRochę szkoda mi wywalić do zlewu 5 białek (ach ten skąpy Beliczek)
Sorry, że się wtrącam

Ja jak robię takie danie używam sporo masła a żółtek wcale [choć muszę wypróbować i ten sposób] i jeśli lubisz rokpol [a chyba tak skoro masz w lodówce ] to sugeruję rokpola doznania o niebo głębsze
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie.
Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny.
Lew Mikołajewicz Tołstoj

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:38   #6
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: szpinak & makaron

Ja białka smażę psu, bo on lubi a beż tych żółtek chyba można sie obejść- szpinak będzie sie tylko bardziej rozwalał, bo żółtka, z tego co zauważyłam, robią za spoiwo. Mój Tato nie lubi ani makaronu, ani szpinaku, ale potafi wziąć 3 dokładki tej zapiekanki
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:40   #7
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez sarenka
Sorry, że się wtrącam

Ja jak robię takie danie używam sporo masła a żółtek wcale [choć muszę wypróbować i ten sposób] i jeśli lubisz rokpol [a chyba tak skoro masz w lodówce ] to sugeruję rokpola doznania o niebo głębsze
Jasne, że jeśli lubisz rokpol, to go dodaj- danie ma wyrazistszy smak i ten AROMAT- wietrzenie kuchni gwarantowane
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-07-14, 09:44   #8
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: szpinak & makaron

[QUOTE=sarenka]Sorry, że się wtrącam

jakie "sorry"???? sarenko!!!!!! masz się wtrącać i to często!!!
ja rokpol kocham a na ciepło to wprost ubóstwiam!!!!
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:46   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: szpinak & makaron

To z bialek zrób dla Małej bezy
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:47   #10
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: szpinak & makaron

Nutko powiedz jak się robi bezy!!!!! mi nigdy nie wychodzą
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:48   #11
sarenka
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez rzastin
Jasne, że jeśli lubisz rokpol, to go dodaj- danie ma wyrazistszy smak i ten AROMAT- wietrzenie kuchni gwarantowane
a co - niech w całej dzielnicy czują co pichcę
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie.
Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny.
Lew Mikołajewicz Tołstoj

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:51   #12
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
Dot.: szpinak & makaron

no widze że rozprawiacie o moim ukochanym daniu

szpinak i makaron, a do tego kilka dodatków, chyba sobie zrobie dzisiaj, w sumie mam wszystko jak zwykle zamrozone w lodówce
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:52   #13
sarenka
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez beliczek

jakie "sorry"???? sarenko!!!!!! masz się wtrącać i to często!!!
ja rokpol kocham a na ciepło to wprost ubóstwiam!!!!

No to się wtrąciłam Rzeczywiście, pewnie bez żółtek szpinak jest bardziej "sypki" niż "z".. ale jak przełożysz makaron szpinakiem i rokpolkiem to serek da sobie radę ze spojeniem dania.. Choć przyznam, że ja o żółtkach nigdy nie pomyślałam - dlatego ich nie używałam - i przy najbliższej okazji wypróbuję <--- szkoda, że nie ma ikonki "oblizuję się"
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie.
Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny.
Lew Mikołajewicz Tołstoj

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:55   #14
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
Dot.: szpinak & makaron

Aha, u mnie szpinak i makaron, nie może byc BEZ
sera typu Bleu, zółtej fasolki szparagowej (mniamuśne połączenie)

ja nie przekładam warstwami, tylko robie serowo - szpinakowy sos do zmieszanego makaronu z fasolką, często dodajemy tez jeszcze brokuły i podsmażoną szynkę. IDEAŁ.
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:55   #15
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
Smile Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez beliczek
rzastin, dzięki nawet mam rokpol w lodówce.
A te żółtka to są konieczne? TRochę szkoda mi wywalić do zlewu 5 białek (ach ten skąpy Beliczek)
Beliczku, słonko . Z białek zrób pysznego keksika , moja mama robi najlepszy keks na świecie (innych właściwie nie jadam), podkradnę jej przepis i Ci podeślę . A potem poproszę kawałeczek pocztą, do porannej kawy, keks długo jest zjadliwy .

A jeśli chodzi o szpinak i makaron, to ja robię cannelloni (też w sumie klucha ) z białym serem, szpinakiem (nie dodaję do niego jajek) i czosnkiem. Polewam dużą ilością sosu pomidorowego, zapiekam i wcinam .
demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 09:59   #16
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez demonik

A jeśli chodzi o szpinak i makaron, to ja robię cannelloni (też w sumie klucha ) z białym serem, szpinakiem (nie dodaję do niego jajek) i czosnkiem. Polewam dużą ilością sosu pomidorowego, zapiekam i wcinam .
Jak sie robi ten farsz? Bo brzmi super
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:01   #17
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: szpinak & makaron

Madlaine - dodam pokrojona w kosteczkę kurczakową szynkę (wtedy Krysia też zje ) Fajny pomysł!!
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:05   #18
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
Dot.: szpinak & makaron

No bez szynki to moja Olka nawet nie ruszy, tylko patrzy na mnie z wyrzutem w oczach
za to o dziwo lubi brokuły i fasolkę, tylko kaparów jeszcze jej jeść nie moge nauczyć, ale może niedługo wreszcie się uda

PS> za tydzień mój mąż wraca do domku i jedziemy do Gdyni, więc chcemy z dzieczynami jakieś spotkanko zorganizować, to mogłabys zdjęcia z Tunezji pokazać i się pochwalić jak było
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:07   #19
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: szpinak & makaron

super - trzeba będzie się spotkać!!! może weźmiemy na spotkanko nasze pociechy, co? bo mi będzie troszkę trudno zorganizowac opiekę
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:08   #20
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
Dot.: szpinak & makaron

aha i żeby cąłe danie trzymało się kupy to do podmazonego na masle z czosnkiem szpinaku dodaję cremefine ramy, ser Bleu i troche startego zółtego, nie dodaję zółtek, bo nie lubię.
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:10   #21
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
Dot.: szpinak & makaron

No jasne że tak no problem, chociaz moja Olka to najchętniej siedziałaby w jakims małpim gaju i popisywała się swoimi umiejętnościami włażenia tam gdzie nie powinna
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:16   #22
AgaWW
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 133
Dot.: szpinak & makaron

Przepis brzmi smakowicie ... Zblizaja sie urodziny mego TŻ wiec moze pomysle o czyms tak smakowice brzmiacym
AgaWW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:18   #23
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez beliczek
Nutko powiedz jak się robi bezy!!!!! mi nigdy nie wychodzą
Ubijasz białka na sztywno ,tak że jak odwrócisz miseczke piana nie spadnie
Potem ubijasz dalej wsypując pomału cukier puder. Masa ma wyjść dosyć gęsta..na blachę wykładasz pergamin i na to kładziesz łyzką bezy (masa ma być tak sztywna i gęsta że ma się nie rozpływać!).
Wkładasz do ciepłego piekarnika (nie gorącego bo się spalą) i suszysz je dość długo aż beda pyszne i chrupiace...
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:20   #24
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez rzastin
Jak sie robi ten farsz? Bo brzmi super
Hmmm... Proporcje będą "na oko" .

Potrzebujemy 2/3 części szpinaku (powiedzmy 40 dag) i 1/3 części sera (czyli 20 dag). Ja używam mrożony szpinak, więc go rozmrażam , dodaję do niego ser (biały, tłusty; można wymieszać z fetą), wyciskam ok. 3 ząbki czosnku, solę i pieprzę do smaku.
Twarde rury nadziewam powstałą masą i zalewam morzem sosu pomidorowego, który wprost uwielbiam .

demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 10:23   #25
anita_w
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 856
GG do anita_w
Dot.: szpinak & makaron

Beliczku, ja mam bardzo porsty i pyszny przepis na makaron ze szpinakiem. W garnku przygotowuję szpinak na masełku z czosnkiem. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub tuńczyka z puszki. Potem dodaję to do szpinaku i jeszcze duszę jakieś czas. Potem dodaję pokrojony w kostkę ser Feta, mieszam i już nie gotuję więcej, żeby ser się nie rozpuścił. Do tego gruby makaron - danie jest pycha! Mój TŻ, który jeszcze jakiś czas temu pluł na szpinak, opycha się tym daniem do upadłego
anita_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 20:07   #26
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
Smile Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez beliczek
Madlaine - dodam pokrojona w kosteczkę kurczakową szynkę (wtedy Krysia też zje ) Fajny pomysł!!
Ale macie mięsożerne córy . Ja jak byłam mała nie cierpiałam mięcha, zwłaszcza piersi z kurczaka, z których wysysałam wszystkie soki, a potem trzymałam takie kulki w policzkach i jak nikt nie widział, to szybciutko je wypluwałam.... Całusy dla dziewczynek .

Madlaine, Rzastin - świetne przepisy, super-smakowite . Muszę wypróbować

Przypomniało mi się jeszcze jedno danie, które łączy szpinak i makaron: makaron z sosem szpinakowo-pieczarkowo-tuńczykowym. Ja używam penne. Pieczarki dusimy, najlepiej na maśle , pod koniec dodajemy do nich pieprz i sól. Jednocześnie na głębokiej patelni rozmrażamy i dusimy szpinak, następnie dorzucamy tuńczyka (w sosie własnym) i czosnek (ile kto lubi). Dusimy chwilę i dodajemy pieczarki, na koniec zabielamy gęstą śmietanką i doprawiamy do smaku.
PYCHOTKA!
demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 20:15   #27
Madlaine
Zakorzenienie
 
Avatar Madlaine
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
Dot.: szpinak & makaron

Demoniczku, ja tez robie takie penne
tylko bez pieczarek, bo moja Ola nie lubi, a zamiast zywkłej smietany dodaje do wszystkiego Cremefine

A ja dzisiaj miałam w końcu na obiad smazone ziemniaki z jajeczkiem i kefirem - pychotka a na kolacje bruschettę z oliwkami - jeszcze lepsze
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-15, 18:36   #28
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez anita_w
Beliczku, ja mam bardzo porsty i pyszny przepis na makaron ze szpinakiem. W garnku przygotowuję szpinak na masełku z czosnkiem. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub tuńczyka z puszki. Potem dodaję to do szpinaku i jeszcze duszę jakieś czas. Potem dodaję pokrojony w kostkę ser Feta, mieszam i już nie gotuję więcej, żeby ser się nie rozpuścił. Do tego gruby makaron - danie jest pycha! Mój TŻ, który jeszcze jakiś czas temu pluł na szpinak, opycha się tym daniem do upadłego
Właśnie zrobiłam, danie proste jak drut, a bardzo dobre- ma niespotykany smak
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 14:36   #29
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
Thumbs up Dot.: szpinak & makaron

Cytat:
Napisane przez rzastin
Właśnie zrobiłam, danie proste jak drut, a bardzo dobre- ma niespotykany smak
Ja jadłam wczoraj - rzeczywiście bardzo smaczne i ultra szybkie . Radziłabym jedynie uważać z ilością dodawanej fety, bo potrawa może być ciut za słona. Ja dałam bardzo dużo , potem całe popołudnie spijałam, co tylko się dało. Ale i tak było pyszne .
demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 13:09   #30
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Dot.: szpinak & makaron

to ja idę na łatwiznę i robię tak: makaron gotuję, szpinak jest już rozmrożony, odsączony z wody i czeka na swoją kolej, makaron odcedzam, wrzucam wszystko do gara, dorzucam szpinaku, ząbek czosnku lub dwa, sól, pieprz, wszystko mieszam i na końcu dodaję rokpol pokrojony w kawałeczki lub mozarelę i wszystko mieszam do rozpuszczenia się sera.
Kiedyś dodałam jajo, bleee za bardzo przypominało mi zupę szczawiową....
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.