|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2005-11-17, 19:00 | #1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975
|
Co ze schabu?
No właśnie może macie jakieś fajne przepisy na zrobienie czegos ze schabu oprócz tradycyjnych kotletów i pieczeni?Z góry dziękuje
|
2005-11-17, 20:13 | #2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Co ze schabu?
obsmazyc je w jajku z bulką tartą, posolic i popierzyc ?? mnie tam do szczęścia nic więcej nie potrzeba
__________________
Życie jest piękne. Nareszcie w Niemczech |
2005-11-17, 20:20 | #3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Co ze schabu?
zrobic steki z cebulką albo obtoczyc w jajku i mace,albo upiec w calośc w takim foliowym rękawie,albo w zupie cebulowej (gdzies tu krążyl przepis)..
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-11-17, 20:35 | #4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: Co ze schabu?
Schab pokroić na kotlety, zalać sosem sojowym i odstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny, ale i godzina też ujdzie. Potem lekko je obsmażyć z dwóch stron na patelni, w międzyczasie na osobnej patelni dusząc cebulę (ma być jej dużo, więc na 4 kotlety ze 4 cebule co najmniej). Uduszoną cebulę (razem z tłuszczem) przełożyć do żaroodpornego naczynia, następnie położyć kotlety i na każdym kotlecie po plastrze sera żółtego. Wszystko to zalać pomidorami (w kawałkach) z puszki (w sumie wystarczy nawet pól puszki). Dusić jakieś 40mi, no chyba, że kotlety grube, to i godzinę. Pysznie z ziemniakami, nawet surówki nie trzeba, bo cebuli i pomidorków dużo
|
2005-11-17, 21:05 | #5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975
|
Dot.: Co ze schabu?
Dzięki dziewczyny, Nutko a jak robisz te steki(mi trzeba po kolei bo temat mięcha w ogóle mi nie leży).No ale mięsożerca w domu...
|
2005-11-17, 21:07 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Co ze schabu?
4 kotlety schabowe, 5 ząbków czosnku, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, szkl. słodkiej śmietany, 4 brzoskwinie z puszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, kieliszek śliwowicy
kotlety posolić, popieprzyć obsmażyć z obu stron dodać czosnek w całości, wlać wino odparować na dużym ogniu, doać śmietanę, zminiejszyć ogień, na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić brzoskwinie, pokrojone w paski, cukier, wymieszać chwilę posmażyć na dużym ogniu, wlać śliwowicę, zapalić, zgasić, ułożyć ładnie na półmisku rada: jak nie ma śliwowicy można wcześniej (na noc) zalać suszone śliwki wódką, albo lepiej spirytusem
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
2005-11-19, 19:07 | #7 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co ze schabu?
W całym kawałku porobić dziurki, do nich należy "wepchnąć" kawałki cebulki i wędzonego boczku. Wrzucać na gorący tłuszcz aby dziurki z boczkiem i cebulką sie zasklepiły. Potem dłłłłłłługo dusić na małym ogniu podlewając wodą. Aby sos był smaczniejszy oraz zawiesisty dodać 1 ziemniak pokrojony na kilka częsci.
|
2005-11-20, 22:59 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
|
Dot.: Co ze schabu?
W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa. Oto przepis: Schab lub piers z indyka (2kg) 2l wody 1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego 1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2-3 łyzki majonezu inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania Wykonanie: WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam |
2005-11-20, 23:11 | #9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: Co ze schabu?
leciutko tylko rozbite kotlety - nie tluczkiem ale piescia- posolic, popieprzyc i spanierowac w ciescie nalesnikowym. szybka i wygodna alternatywa dla tradycyjnych schaboszczakow
|
2005-11-26, 13:06 | #10 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-11-26, 13:29 | #11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
PS Ja znów będę robić ten schab, ale jutro. |
|
2005-11-26, 19:38 | #12 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-11-26, 20:06 | #13 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
Faktycznie puszka pomidorów to trochę za dużo. A z papryczką nie próbowałam, może warto... |
|
2005-11-27, 09:52 | #14 | |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
Kladziesz na rogrzany tluszcz i smazysz na zloto z obu stron,potem zmniejszasz ogien i wrzucasz pokrojona cebule (ja daje duzo bo u mnie lubią) i wszystko jeszcze zapiekam aż cebulka sie zezloci, mieszając cebulke i odwracajac kotletki...Uważaj nie spal cebulki |
|
2005-12-02, 08:34 | #15 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-02, 08:37 | #16 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-02, 11:06 | #17 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 22
|
Dot.: Co ze schabu?
Ja też sie nad tym zastanawiałam czy to nie za mało czasu na taki kawałek mięska-czy nie będzie surowe????
Chyba ze ktos lubi a'la tatar)) |
2005-12-02, 11:23 | #18 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-02, 11:30 | #19 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-02, 13:43 | #20 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 29
|
Dot.: Co ze schabu?
a ja robie tak: schab pokroić na kotlety, rozbić, poukładać na dużej blaszce z pieca, posolić, posypać pieprzem. Na schab poukładać pokrojone pieczarki a na nie wyłożyć majonez, przykryć folią aluminiową i do pieca na jakieś 25-30 minut. Wyjąć na każdy schab położyć plaster żółtego sera i bez przykrycia buch do pieca na 10 minut
|
2005-12-02, 16:28 | #21 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
|
Dot.: Co ze schabu?
papryczka
" Cytat:
tekieliM "Ja też sie nad tym zastanawiałam czy to nie za mało czasu na taki kawałek mięska-czy nie będzie surowe???? Chyba ze ktos lubi a'la tatar))" Witam Dziewczęta: papryczko i tekieliM Przepraszam ale wczesniej mialam problemy z zalogowaniem sie na wizaz, dlatego dopiero teraz spieszę rozwiac Wasze wątpliwości: otóż czas gotowania jest dokładnie taki krótki no maksymalnie 10 min, ale mięsko będzie wtedy bardzo mięciutkie. tekieliM - żaden tatar z tego nie wyjdzie gwarantuję Ci. Zauważ że zalewa zawiera dosc dużo soli, która decyduje o kruchości mięska. Na pewno nie wyjdzie z tego żadna surowizna. Mięso przyrządzone tym sposobem jest po prostu pycha. Naprawdę zachecam do wypróbowania przepisu. Można przygotować przecież mniejszy kawałek uwzględniając odpowiednie proporcje zalewy i składników. Przeważnie zawsze tak robię, bo 2 kg naraz to dla nas za dużo. Dziś kupiłam pierś z indyka i będę robić wieczorkiem. W razie wątpliwości pytajcie proszę. Pozdrawiam serdecznie |
|
2005-12-02, 16:34 | #22 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-05, 23:28 | #23 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
|
Dot.: Co ze schabu?
Napisane przez MAJA1
W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa. Oto przepis: Schab lub piers z indyka (2kg) 2l wody 1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego 1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2-3 łyzki majonezu inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania Wykonanie: WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" ; w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam Witam Dołączam fotki z gotowym mięskiem |
2005-12-06, 08:21 | #24 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-06, 08:22 | #25 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
|
|
2005-12-06, 08:43 | #26 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 22
|
Dot.: Co ze schabu?
już na swieta zrobie miesko wg przepisu.Na zdjeciach wygląda pysznie.
Dzieki za przepis MAJA1 |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.