Co ze schabu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-17, 19:00   #1
justa2
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975

Co ze schabu?


No właśnie może macie jakieś fajne przepisy na zrobienie czegos ze schabu oprócz tradycyjnych kotletów i pieczeni?Z góry dziękuje
justa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 20:13   #2
seemore
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 476
Dot.: Co ze schabu?

obsmazyc je w jajku z bulką tartą, posolic i popierzyc ?? mnie tam do szczęścia nic więcej nie potrzeba
__________________
Życie jest piękne. Nareszcie w Niemczech

seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 20:20   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Co ze schabu?

zrobic steki z cebulką albo obtoczyc w jajku i mace,albo upiec w calośc w takim foliowym rękawie,albo w zupie cebulowej (gdzies tu krążyl przepis)..
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 20:35   #4
MagJa
Zakorzenienie
 
Avatar MagJa
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
Dot.: Co ze schabu?

Schab pokroić na kotlety, zalać sosem sojowym i odstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny, ale i godzina też ujdzie. Potem lekko je obsmażyć z dwóch stron na patelni, w międzyczasie na osobnej patelni dusząc cebulę (ma być jej dużo, więc na 4 kotlety ze 4 cebule co najmniej). Uduszoną cebulę (razem z tłuszczem) przełożyć do żaroodpornego naczynia, następnie położyć kotlety i na każdym kotlecie po plastrze sera żółtego. Wszystko to zalać pomidorami (w kawałkach) z puszki (w sumie wystarczy nawet pól puszki). Dusić jakieś 40mi, no chyba, że kotlety grube, to i godzinę. Pysznie z ziemniakami, nawet surówki nie trzeba, bo cebuli i pomidorków dużo
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 21:05   #5
justa2
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975
Dot.: Co ze schabu?

Dzięki dziewczyny, Nutko a jak robisz te steki(mi trzeba po kolei bo temat mięcha w ogóle mi nie leży).No ale mięsożerca w domu...
justa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 21:07   #6
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Co ze schabu?

4 kotlety schabowe, 5 ząbków czosnku, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, szkl. słodkiej śmietany, 4 brzoskwinie z puszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, kieliszek śliwowicy
kotlety posolić, popieprzyć obsmażyć z obu stron dodać czosnek w całości, wlać wino odparować na dużym ogniu, doać śmietanę, zminiejszyć ogień, na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić brzoskwinie, pokrojone w paski, cukier, wymieszać chwilę posmażyć na dużym ogniu, wlać śliwowicę, zapalić, zgasić, ułożyć ładnie na półmisku

rada: jak nie ma śliwowicy można wcześniej (na noc) zalać suszone śliwki wódką, albo lepiej spirytusem
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-19, 19:07   #7
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Co ze schabu?

W całym kawałku porobić dziurki, do nich należy "wepchnąć" kawałki cebulki i wędzonego boczku. Wrzucać na gorący tłuszcz aby dziurki z boczkiem i cebulką sie zasklepiły. Potem dłłłłłłługo dusić na małym ogniu podlewając wodą. Aby sos był smaczniejszy oraz zawiesisty dodać 1 ziemniak pokrojony na kilka częsci.
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-20, 22:59   #8
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Dot.: Co ze schabu?

W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam
MAJA1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-20, 23:11   #9
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
Dot.: Co ze schabu?

leciutko tylko rozbite kotlety - nie tluczkiem ale piescia- posolic, popieprzyc i spanierowac w ciescie nalesnikowym. szybka i wygodna alternatywa dla tradycyjnych schaboszczakow
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 13:06   #10
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez MagJa
Schab pokroić na kotlety, zalać sosem sojowym i odstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny, ale i godzina też ujdzie. Potem lekko je obsmażyć z dwóch stron na patelni, w międzyczasie na osobnej patelni dusząc cebulę (ma być jej dużo, więc na 4 kotlety ze 4 cebule co najmniej). Uduszoną cebulę (razem z tłuszczem) przełożyć do żaroodpornego naczynia, następnie położyć kotlety i na każdym kotlecie po plastrze sera żółtego. Wszystko to zalać pomidorami (w kawałkach) z puszki (w sumie wystarczy nawet pól puszki). Dusić jakieś 40mi, no chyba, że kotlety grube, to i godzinę. Pysznie z ziemniakami, nawet surówki nie trzeba, bo cebuli i pomidorków dużo
robie dzis schab i szynkę bede piekła. A schab zrobie z Twojego przepisu tylko zastanawia mnie ser... jak on bedzie sie piekł tez 40 min to nic z niego nie zostanie... moze pozniej go wrzucić?
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 13:29   #11
MagJa
Zakorzenienie
 
Avatar MagJa
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez Ela
robie dzis schab i szynkę bede piekła. A schab zrobie z Twojego przepisu tylko zastanawia mnie ser... jak on bedzie sie piekł tez 40 min to nic z niego nie zostanie... moze pozniej go wrzucić?
Ja zwykle daję ten ser od razu i przykrywam, że tak powiem szczelnie pomidorami i po wyjęciu gotowego dania on tam nadal jest i nadal go czuć w smaku. Raz zrobiłam więcej schabu (że tak powiem 2 pięterka w naczyniu) i podgrzewjąc go na drugi dzień w piekarniku dałam ser na wierzch (dzień wcześniej nie dawałam, tylko same pomidory były) i też było ok. Mam nadzieję, że coś zrozumiałaś
PS Ja znów będę robić ten schab, ale jutro.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-26, 19:38   #12
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez MagJa
Ja zwykle daję ten ser od razu i przykrywam, że tak powiem szczelnie pomidorami i po wyjęciu gotowego dania on tam nadal jest i nadal go czuć w smaku. Raz zrobiłam więcej schabu (że tak powiem 2 pięterka w naczyniu) i podgrzewjąc go na drugi dzień w piekarniku dałam ser na wierzch (dzień wcześniej nie dawałam, tylko same pomidory były) i też było ok. Mam nadzieję, że coś zrozumiałaś
PS Ja znów będę robić ten schab, ale jutro.
zrobiłam, smaczne było. ser połozylam poźniej i zakopałam w pomidorach i nie rozlazł się. A nastepnym razem chyba mniej pomidorów dam. Na 1kg schabu dałam całą puszkę i to chyba za duzo było, a na to konto pokrojona papryczką.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 20:06   #13
MagJa
Zakorzenienie
 
Avatar MagJa
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez Ela
zrobiłam, smaczne było. ser połozylam poźniej i zakopałam w pomidorach i nie rozlazł się. A nastepnym razem chyba mniej pomidorów dam. Na 1kg schabu dałam całą puszkę i to chyba za duzo było, a na to konto pokrojona papryczką.
Cieszę się bardzo, że smakowało
Faktycznie puszka pomidorów to trochę za dużo. A z papryczką nie próbowałam, może warto...
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 09:52   #14
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez justa2
Dzięki dziewczyny, Nutko a jak robisz te steki(mi trzeba po kolei bo temat mięcha w ogóle mi nie leży).No ale mięsożerca w domu...
Rozbic,posolic,popieprzyc ,co tam jeszcze z przypraw lubisz ja cuduje :ciut sosu sojowego,vegetty,papryczk i czerwonej-ale to nie konieczne..
Kladziesz na rogrzany tluszcz i smazysz na zloto z obu stron,potem zmniejszasz ogien i wrzucasz pokrojona cebule (ja daje duzo bo u mnie lubią) i wszystko jeszcze zapiekam aż cebulka sie zezloci, mieszając cebulke i odwracajac kotletki...Uważaj nie spal cebulki
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 08:34   #15
papryczka
Wtajemniczenie
 
Avatar papryczka
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez MAJA1
W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania&quot ; w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam
ojej, a czy to nie bedzie surowe? pierwszy raz spotykam sie z takim przepisem... (jestem laikiem w sprawach kuchennych, wiec moze to dlatego) jakos nie umiem sobie tego wyobrazic. tymbardziej, ze to na taki duzy kawalek miesa! naprawde taki krotki jest czas gotowania czy to pomylka przy pisaniu?
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 08:37   #16
papryczka
Wtajemniczenie
 
Avatar papryczka
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez MagJa
Schab pokroić na kotlety, zalać sosem sojowym i odstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny, ale i godzina też ujdzie. Potem lekko je obsmażyć z dwóch stron na patelni, w międzyczasie na osobnej patelni dusząc cebulę (ma być jej dużo, więc na 4 kotlety ze 4 cebule co najmniej). Uduszoną cebulę (razem z tłuszczem) przełożyć do żaroodpornego naczynia, następnie położyć kotlety i na każdym kotlecie po plastrze sera żółtego. Wszystko to zalać pomidorami (w kawałkach) z puszki (w sumie wystarczy nawet pól puszki). Dusić jakieś 40mi, no chyba, że kotlety grube, to i godzinę. Pysznie z ziemniakami, nawet surówki nie trzeba, bo cebuli i pomidorków dużo
brzmi smakowicie! zamierzam sprobowac w niedziele, mam nadzieje, ze bedzie pyszne. pozdrawiam i dziekuje.
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 11:06   #17
tekieliM
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 22
Dot.: Co ze schabu?

Ja też sie nad tym zastanawiałam czy to nie za mało czasu na taki kawałek mięska-czy nie będzie surowe????
Chyba ze ktos lubi a'la tatar))
tekieliM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 11:23   #18
MagJa
Zakorzenienie
 
Avatar MagJa
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez tekieliM
Ja też sie nad tym zastanawiałam czy to nie za mało czasu na taki kawałek mięska-czy nie będzie surowe????
Chyba ze ktos lubi a'la tatar))
Nie powinno Ale jeśli chcesz, możesz potrzymać w piekarniku dłużej, tylko uważaj, żeby nie przesadzić, bo z tych pomidorów i cebuli robi się potem łatwo przypalający się sosik. Ja raz niestety się zagapiłam i tak właśnie było
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 11:30   #19
papryczka
Wtajemniczenie
 
Avatar papryczka
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez MagJa
Nie powinno Ale jeśli chcesz, możesz potrzymać w piekarniku dłużej, tylko uważaj, żeby nie przesadzić, bo z tych pomidorów i cebuli robi się potem łatwo przypalający się sosik. Ja raz niestety się zagapiłam i tak właśnie było
mysle, ze tekielim chodzilo o przepis, ktory podala maja1, na ktorego temat wypowiedzialam sie wyzej
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-02, 13:43   #20
luca349
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 29
Dot.: Co ze schabu?

a ja robie tak: schab pokroić na kotlety, rozbić, poukładać na dużej blaszce z pieca, posolić, posypać pieprzem. Na schab poukładać pokrojone pieczarki a na nie wyłożyć majonez, przykryć folią aluminiową i do pieca na jakieś 25-30 minut. Wyjąć na każdy schab położyć plaster żółtego sera i bez przykrycia buch do pieca na 10 minut
luca349 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 16:28   #21
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Dot.: Co ze schabu?

papryczka

"
Cytat:
Napisane przez papryczka
ojej, a czy to nie bedzie surowe? pierwszy raz spotykam sie z takim przepisem... (jestem laikiem w sprawach kuchennych, wiec moze to dlatego) jakos nie umiem sobie tego wyobrazic. tymbardziej, ze to na taki duzy kawalek miesa! naprawde taki krotki jest czas gotowania czy to pomylka przy pisaniu?
"

tekieliM
"Ja też sie nad tym zastanawiałam czy to nie za mało czasu na taki kawałek mięska-czy nie będzie surowe????
Chyba ze ktos lubi a'la tatar))"

Witam
Dziewczęta: papryczko i tekieliM
Przepraszam ale wczesniej mialam problemy z zalogowaniem sie na wizaz,
dlatego dopiero teraz spieszę rozwiac Wasze wątpliwości: otóż czas gotowania jest dokładnie taki krótki no maksymalnie 10 min, ale mięsko będzie wtedy bardzo mięciutkie.
tekieliM - żaden tatar z tego nie wyjdzie gwarantuję Ci. Zauważ że zalewa zawiera dosc dużo soli, która decyduje o kruchości mięska. Na pewno nie wyjdzie z tego żadna surowizna.
Mięso przyrządzone tym sposobem jest po prostu pycha. Naprawdę zachecam do wypróbowania przepisu.
Można przygotować przecież mniejszy kawałek uwzględniając odpowiednie proporcje zalewy i składników. Przeważnie zawsze tak robię, bo 2 kg naraz to dla nas za dużo.
Dziś kupiłam pierś z indyka i będę robić wieczorkiem.
W razie wątpliwości pytajcie proszę.
Pozdrawiam serdecznie
MAJA1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 16:34   #22
MagJa
Zakorzenienie
 
Avatar MagJa
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez papryczka
mysle, ze tekielim chodzilo o przepis, ktory podala maja1, na ktorego temat wypowiedzialam sie wyzej
Faktycznie coś źle zrozumiałam
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-05, 23:28   #23
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Dot.: Co ze schabu?

Napisane przez MAJA1
W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania&quot ; w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam




Witam
Dołączam fotki z gotowym mięskiem
MAJA1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 08:21   #24
papryczka
Wtajemniczenie
 
Avatar papryczka
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez papryczka
brzmi smakowicie! zamierzam sprobowac w niedziele, mam nadzieje, ze bedzie pyszne. pozdrawiam i dziekuje.
przepis wyprobowany! wyszlo bardzo smaczne danie. dzieki.
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 08:22   #25
papryczka
Wtajemniczenie
 
Avatar papryczka
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
Dot.: Co ze schabu?

Cytat:
Napisane przez MAJA1
Napisane przez MAJA1
W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania&quot ; w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam




Witam
Dołączam fotki z gotowym mięskiem
maja1, tak kusisz, ze nastepnym razem sprobuje miesa w twoim wydaniu. pozdrawiam.
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 08:43   #26
tekieliM
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 22
Red face Dot.: Co ze schabu?

już na swieta zrobie miesko wg przepisu.Na zdjeciach wygląda pysznie.
Dzieki za przepis MAJA1
tekieliM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.