ryż na sypko. na prawde na sypko - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-01-25, 13:20   #1
dore
Rozeznanie
 
Avatar dore
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631

ryż na sypko. na prawde na sypko


czy znacie jakies sposoby aby po ugotowaniu ryz nie robil sie klejacy i nie robily sie z niego brylki?
chce zrobic danie ryzowe, ale boje sie ze zrobi sie jedna wielka papka i nic z tego nie wyjdzie...
pomocy ;-)
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 13:27   #2
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Moja mama robi tak: ryż wiadomo 2 razy mniej niż wody, czyli np. szklanka ryżu to 2 szklanki wody . Kiedy woda wrze wsypujemy ryż, dajemy soli i ździebinkę masła. Gotujemy pod przykryciem oczywiście i kiedy jest taki jeszcze twardawy to zdejmujemy z ognia, garnek zawijamy w ręczik i to wszystko w ciepłe miejsce np. pod kołdrę . I tam ryż sobie dochodzi . Mam nadzieję że nie zamotałam.
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 13:32   #3
sylwiam227
Raczkowanie
 
Avatar sylwiam227
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 54
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

A ja mam taką metodę na to,zeby ryż był sypki. Gotuje go jak makaron, w dowolnej ilości wody np. z vegeta (zależy do czego ma być przeznaczony) i kiedy jest ugotowany przelewam go kilka razy zimną wodą......
sylwiam227 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 13:33   #4
dore
Rozeznanie
 
Avatar dore
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez MrsVargas
Moja mama robi tak: ryż wiadomo 2 razy mniej niż wody, czyli np. szklanka ryżu to 2 szklanki wody . Kiedy woda wrze wsypujemy ryż, dajemy soli i ździebinkę masła. Gotujemy pod przykryciem oczywiście i kiedy jest taki jeszcze twardawy to zdejmujemy z ognia, garnek zawijamy w ręczik i to wszystko w ciepłe miejsce np. pod kołdrę . I tam ryż sobie dochodzi . Mam nadzieję że nie zamotałam.

nie zamotalas. jasne jak slonce dziekuje
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 13:53   #5
madzik1000
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 576
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

a ja ryz robie tak 2 szklanki ryzu podsmazam w niewielkiej ilosci oleju,tak przez chwilke tylko zeby sie "zeszklil", w tym czasie gotuje 4 szklanki wody z dodatkiem kostki rosołowej, jak woda zawrze wrzucam ryz i gotuje az wypije cala wode. jest pyszny i sypki.

dostalam przepis jakis czas temu od kolezanki i od tej pory nie jadam ryzu w innej postaci. tak mi smakuje, ze moge go jesc bez innych dodatkow.

naprawde polecam
madzik1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 14:05   #6
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...
 
Avatar agabil1
 
Zarejestrowany: 2003-10
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 36 317
GG do agabil1
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

przed gotowaniem dokładnie płuczę ryż pod wodą bieżącą (letnią). Potem , w zależności czy mam czas lekko go podsmażam albo od razu gotuję. Zalewam wodą w proporcjach 1:2 ( jedna szklanka ryżu -dwie szklanki wody), dodaję łyżkę oleju bądź oliwy, soli, po czym przykrywam pokrywką. Nie czekam aż całkiem się rozgotuje, wolę jak jest jędrnawy Po ugotowaniu przepłukuję jeszcze raz letnią czystą wodą.
Ten sposób podpatrzyłam u moich arabskich znajomych, którzy wyśmienicie gotuja a ryż to podstawa ich kuchni.
Gdy nie chce mi się cudować z tym wszystkim kupuję po prostu ryż parboiled
__________________
nie pozwalam kopiować i rozpowszechniać zdjęć



agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 14:08   #7
dore
Rozeznanie
 
Avatar dore
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

dzieki wszystkim ide gotowac
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-25, 14:36   #8
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez madzik1000
a ja ryz robie tak 2 szklanki ryzu podsmazam w niewielkiej ilosci oleju,tak przez chwilke tylko zeby sie "zeszklil", w tym czasie gotuje 4 szklanki wody z dodatkiem kostki rosołowej, jak woda zawrze wrzucam ryz i gotuje az wypije cala wode. jest pyszny i sypki.

dostalam przepis jakis czas temu od kolezanki i od tej pory nie jadam ryzu w innej postaci. tak mi smakuje, ze moge go jesc bez innych dodatkow.

naprawde polecam
znam ten przepis i od kilku lat tylko tak ryz gotuje
wazne jest by nie mieszac ryzu po zalaniu woda - nie przypali sie. pierwsze 5-7 minut pod pokrywka pozniej juz bez pokrywki gotuje
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 14:45   #9
madzik1000
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 576
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez nekome
znam ten przepis i od kilku lat tylko tak ryz gotuje
wazne jest by nie mieszac ryzu po zalaniu woda - nie przypali sie. pierwsze 5-7 minut pod pokrywka pozniej juz bez pokrywki gotuje
a ja na poczatku jak wrzuce ryz to zamieszam, a potem juz nie i chyba wcale nie przykrywam.
jest przepyszny
madzik1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 15:16   #10
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez madzik1000
a ja ryz robie tak 2 szklanki ryzu podsmazam w niewielkiej ilosci oleju,tak przez chwilke tylko zeby sie "zeszklil", w tym czasie gotuje 4 szklanki wody z dodatkiem kostki rosołowej, jak woda zawrze wrzucam ryz i gotuje az wypije cala wode. jest pyszny i sypki.

dostalam przepis jakis czas temu od kolezanki i od tej pory nie jadam ryzu w innej postaci. tak mi smakuje, ze moge go jesc bez innych dodatkow.

naprawde polecam
Madzik1000 tak zachwalasz z Nekome że tez spróbuję
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-26, 06:12   #11
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

nawet nie wiedziałam że jest taki sposób z podsmażaniem ryżu musze go wypróbowac czego to sie człowiek nie nauczy na wizażu
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-26, 08:13   #12
madzik1000
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 576
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez MrsVargas
Madzik1000 tak zachwalasz z Nekome że tez spróbuję
jak sprobujesz to juz nie bedziesz chciala jesc innego
madzik1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-26, 10:34   #13
Dolly
Zakorzenienie
 
Avatar Dolly
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 3 721
GG do Dolly
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

a ja nie robie żadnych proporcji typu jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody

wrzucam do gotującej się wody paczke ryżu, dodaje 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron troszke sole i gotuje tak jak w przepisie zalecają czasami potrafiłam gotować ryż godzine bo o nim po prostu zapominałam ale i tak nie robił się miękki- może dlatego że nie jem normalnego ryzu, tego białego tylko brązowy albo dziki
Dolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-27, 14:50   #14
dore
Rozeznanie
 
Avatar dore
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez Dolly
a ja nie robie żadnych proporcji typu jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody

wrzucam do gotującej się wody paczke ryżu, dodaje 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron troszke sole i gotuje tak jak w przepisie zalecają czasami potrafiłam gotować ryż godzine bo o nim po prostu zapominałam ale i tak nie robił się miękki- może dlatego że nie jem normalnego ryzu, tego białego tylko brązowy albo dziki

a wlasnie, bo brazowy i dziki sie nie rozgotowuja zbytnio. kiedys gotowalam brazowy chyba ze 40-50min i nie moglam doczekac sie miekkiego ryzu, glupia bylam, hehe
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 17:21   #15
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

ja ryżyk robie albo wg sposobu mamy: czyli ugotowac do sredniej twardosci i pod kołderke aby doszedł, albo tak jak babcia: przysmazyc surowy na oleju tak, aby nabral troche koloru i gotowac w proporcji 1:2 ten drugi o niebo lepszy
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 17:33   #16
wewelinka
Zadomowienie
 
Avatar wewelinka
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 1 717
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

ja gotując ryż dodaje soli i łyżke oleju... potem wsypuje ryż gotuje... i po ocedzeniu polewam zimna wodą
__________________
"Żyj tak aby znajomym zrobiło się nudno gdy umrzesz!"
wewelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 13:14   #17
magdziaS
Podróżniczka
 
Avatar magdziaS
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: P'boro
Wiadomości: 9 398
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Zawsze wkładam ryż do garnka z zimną wodą i dodaje łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze wychodzi sypki
__________________
Zaczynamy jakby od nowa...

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 09:17   #18
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Cytat:
Napisane przez madzik1000
jak sprobujesz to juz nie bedziesz chciala jesc innego
Madzik zrobiłam wczoraj i rzeczywiście ryż jest rewelacyjny, szczególnie mama się zajadała . Dziękuję za przepis.
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 23:05   #19
frauhelga
Ordnung muss sein!
 
Avatar frauhelga
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 2 172
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

ja lubie jak ryz,ktory podsmazam zrobi sie zlocistobrazowy,wtedy nabiera (po ugotowaniu)pysznego,orzec howego smaku.
Ale najczesciej gotuje go tak jak makaron.Nigdy sie nie skleja.
frauhelga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-05, 11:19   #20
Atram
xxyy
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

ja tam korzystam z najprostszego sposobu :P kupuje ryz Uncle Bens.. on nigdy sie nie klei
ale skorzystam z waszych pomyslow.. z ty podsmazanym ryzem.. to musi bc pyszne
Atram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 13:16   #21
mania12
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 126
jak ugotowac ryz??

no wlasnie jak?!? ...dokladnie chodzi mi o proporcje wody a ryzu...chcialabym zeby wchlonal cala wode z przyprawami,kiedys probowalam ale zrobila sie z tego papka ..a stanie przy garnku i dolewanie co chwilke jest strasznie meczace... ryz przyrzadzony wlasnie w ten sposob jest o niebo lepszy!niz taki ugotowany gdzie odlewa sie wode
mania12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 13:42   #22
malgogaj
Zadomowienie
 
Avatar malgogaj
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Szczecin/Warszawa
Wiadomości: 1 171
Dot.: jak ugotowac ryz??

Ryz trzeba wyplukac dokladnie, do garnka nalac wody....no wlasnie trudno mi to wytlumaczyc ja odmierzam palecem. Wody nad ryzem musi byc tak okolo do zgiecia w palcu. Gotowac pod przykryciem.
malgogaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 13:50   #23
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: jak ugotowac ryz??

Maniu masz juz 100 postów powinnać orientować się , że istnieje wyszukiwarka . Istnieje już długi wątek na temat gotowania ryżu i znajdziesz tam na prawdę dużo porad nt temat
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 14:16   #24
mania12
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 126
Dot.: jak ugotowac ryz??

no wlasnie probowalam cos znalesc i..nie potrafie na tej nowej wyszukiwarce
...zawsze mam z tym problem ...powalcze jeszcze moze sie naucze dzieki malgogaj tak sprobuje zrobic
mania12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 15:53   #25
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Połączylam i podciągam..Monia prosiem
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 17:21   #26
Madziara.
Raczkowanie
 
Avatar Madziara.
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: okolice Żar
Wiadomości: 63
Ryż na sypko?

Proszę powiedzcie mi jak ugotować ryż na sypko?
Madziara. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 18:17   #27
kaja-sz
Rozeznanie
 
Avatar kaja-sz
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
Dot.: Ryż na sypko?

Chyba nie da sie z taniego zwyklego ryzu ktory skleja sie podczas gotowania zreobic sypkiego.
Moj sposob to posprotu kupic dobry ryz Uncle Bens podobno dobry ale drogi. Mi si bardzo fajnie, na sypko gotuje ryz w woreczkach Sonko Paraboiled i kosztuje ok 2 zl za cztery woreczki. Ale musi byc Sonko, bo gdy kupilam inny chyba Kupiec Paraboiled to znow sie sklejal.
Smacznego!
kaja-sz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 18:37   #28
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
Dot.: Ryż na sypko?

Proponuje przed zadaniem pytania skorzystac z wyszukiwarki.

oto co sie pojawilo po wpisaniu hasla 'ryz na sypko'

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=ryz+na+sypko
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 18:51   #29
Justin_14
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3 310
Dot.: Ryż na sypko?

Cytat:
Napisane przez nekome
Proponuje przed zadaniem pytania skorzystac z wyszukiwarki.

oto co sie pojawilo po wpisaniu hasla 'ryz na sypko'

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=ryz+na+sypko
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-02, 08:11   #30
tipsiara
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 2 426
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko

Mi nigdy nie udawał się ryż, zawsze była papka robiłam jak w przepisie - woda 2 szkł na 1 szkl ryzu.
Ostatnio zrobiłam inaczej, wsypałam ryż do wrzącej wody, nic nie odmierzałam, pilnowałam tylko gdy ryż zacznie mięknać. Gdy był już pół miękki, odcedziłam go na druszlaku, przelałam zimną wodą (nie za duzo) i wrzuciłam znów do tego garnka w którym sie gotował i przykryłam...potem sam juz doszedł do miękkości i był sypki
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.