2006-01-25, 13:20 | #1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
|
ryż na sypko. na prawde na sypko
czy znacie jakies sposoby aby po ugotowaniu ryz nie robil sie klejacy i nie robily sie z niego brylki?
chce zrobic danie ryzowe, ale boje sie ze zrobi sie jedna wielka papka i nic z tego nie wyjdzie... pomocy ;-) |
2006-01-25, 13:27 | #2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Moja mama robi tak: ryż wiadomo 2 razy mniej niż wody, czyli np. szklanka ryżu to 2 szklanki wody . Kiedy woda wrze wsypujemy ryż, dajemy soli i ździebinkę masła. Gotujemy pod przykryciem oczywiście i kiedy jest taki jeszcze twardawy to zdejmujemy z ognia, garnek zawijamy w ręczik i to wszystko w ciepłe miejsce np. pod kołdrę . I tam ryż sobie dochodzi . Mam nadzieję że nie zamotałam.
|
2006-01-25, 13:32 | #3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 54
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
A ja mam taką metodę na to,zeby ryż był sypki. Gotuje go jak makaron, w dowolnej ilości wody np. z vegeta (zależy do czego ma być przeznaczony) i kiedy jest ugotowany przelewam go kilka razy zimną wodą......
|
2006-01-25, 13:33 | #4 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
nie zamotalas. jasne jak slonce dziekuje |
|
2006-01-25, 13:53 | #5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 576
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
a ja ryz robie tak 2 szklanki ryzu podsmazam w niewielkiej ilosci oleju,tak przez chwilke tylko zeby sie "zeszklil", w tym czasie gotuje 4 szklanki wody z dodatkiem kostki rosołowej, jak woda zawrze wrzucam ryz i gotuje az wypije cala wode. jest pyszny i sypki.
dostalam przepis jakis czas temu od kolezanki i od tej pory nie jadam ryzu w innej postaci. tak mi smakuje, ze moge go jesc bez innych dodatkow. naprawde polecam |
2006-01-25, 14:05 | #6 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
przed gotowaniem dokładnie płuczę ryż pod wodą bieżącą (letnią). Potem , w zależności czy mam czas lekko go podsmażam albo od razu gotuję. Zalewam wodą w proporcjach 1:2 ( jedna szklanka ryżu -dwie szklanki wody), dodaję łyżkę oleju bądź oliwy, soli, po czym przykrywam pokrywką. Nie czekam aż całkiem się rozgotuje, wolę jak jest jędrnawy Po ugotowaniu przepłukuję jeszcze raz letnią czystą wodą.
Ten sposób podpatrzyłam u moich arabskich znajomych, którzy wyśmienicie gotuja a ryż to podstawa ich kuchni. Gdy nie chce mi się cudować z tym wszystkim kupuję po prostu ryż parboiled |
2006-01-25, 14:08 | #7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
dzieki wszystkim ide gotowac
|
2006-01-25, 14:36 | #8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
wazne jest by nie mieszac ryzu po zalaniu woda - nie przypali sie. pierwsze 5-7 minut pod pokrywka pozniej juz bez pokrywki gotuje |
|
2006-01-25, 14:45 | #9 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 576
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
jest przepyszny |
|
2006-01-25, 15:16 | #10 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
|
|
2006-01-26, 06:12 | #11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
nawet nie wiedziałam że jest taki sposób z podsmażaniem ryżu musze go wypróbowac czego to sie człowiek nie nauczy na wizażu
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
2006-01-26, 08:13 | #12 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 576
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
|
|
2006-01-26, 10:34 | #13 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
a ja nie robie żadnych proporcji typu jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody
wrzucam do gotującej się wody paczke ryżu, dodaje 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron troszke sole i gotuje tak jak w przepisie zalecają czasami potrafiłam gotować ryż godzine bo o nim po prostu zapominałam ale i tak nie robił się miękki- może dlatego że nie jem normalnego ryzu, tego białego tylko brązowy albo dziki |
2006-01-27, 14:50 | #14 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
a wlasnie, bo brazowy i dziki sie nie rozgotowuja zbytnio. kiedys gotowalam brazowy chyba ze 40-50min i nie moglam doczekac sie miekkiego ryzu, glupia bylam, hehe |
|
2006-01-28, 17:21 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
ja ryżyk robie albo wg sposobu mamy: czyli ugotowac do sredniej twardosci i pod kołderke aby doszedł, albo tak jak babcia: przysmazyc surowy na oleju tak, aby nabral troche koloru i gotowac w proporcji 1:2 ten drugi o niebo lepszy
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
2006-01-28, 17:33 | #16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 1 717
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
ja gotując ryż dodaje soli i łyżke oleju... potem wsypuje ryż gotuje... i po ocedzeniu polewam zimna wodą
__________________
"Żyj tak aby znajomym zrobiło się nudno gdy umrzesz!"
|
2006-01-30, 13:14 | #17 |
Podróżniczka
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: P'boro
Wiadomości: 9 398
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Zawsze wkładam ryż do garnka z zimną wodą i dodaje łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze wychodzi sypki
|
2006-02-03, 09:17 | #18 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Cytat:
|
|
2006-02-04, 23:05 | #19 |
Ordnung muss sein!
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 2 172
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
ja lubie jak ryz,ktory podsmazam zrobi sie zlocistobrazowy,wtedy nabiera (po ugotowaniu)pysznego,orzec howego smaku.
Ale najczesciej gotuje go tak jak makaron.Nigdy sie nie skleja. |
2006-02-05, 11:19 | #20 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
ja tam korzystam z najprostszego sposobu :P kupuje ryz Uncle Bens.. on nigdy sie nie klei
ale skorzystam z waszych pomyslow.. z ty podsmazanym ryzem.. to musi bc pyszne |
2006-03-07, 13:16 | #21 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 126
|
jak ugotowac ryz??
no wlasnie jak?!? ...dokladnie chodzi mi o proporcje wody a ryzu...chcialabym zeby wchlonal cala wode z przyprawami,kiedys probowalam ale zrobila sie z tego papka ..a stanie przy garnku i dolewanie co chwilke jest strasznie meczace... ryz przyrzadzony wlasnie w ten sposob jest o niebo lepszy!niz taki ugotowany gdzie odlewa sie wode
|
2006-03-07, 13:42 | #22 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Szczecin/Warszawa
Wiadomości: 1 171
|
Dot.: jak ugotowac ryz??
Ryz trzeba wyplukac dokladnie, do garnka nalac wody....no wlasnie trudno mi to wytlumaczyc ja odmierzam palecem. Wody nad ryzem musi byc tak okolo do zgiecia w palcu. Gotowac pod przykryciem.
|
2006-03-07, 13:50 | #23 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: jak ugotowac ryz??
Maniu masz juz 100 postów powinnać orientować się , że istnieje wyszukiwarka . Istnieje już długi wątek na temat gotowania ryżu i znajdziesz tam na prawdę dużo porad nt temat
|
2006-03-07, 14:16 | #24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 126
|
Dot.: jak ugotowac ryz??
no wlasnie probowalam cos znalesc i..nie potrafie na tej nowej wyszukiwarce
...zawsze mam z tym problem ...powalcze jeszcze moze sie naucze dzieki malgogaj tak sprobuje zrobic |
2006-03-07, 15:53 | #25 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Połączylam i podciągam..Monia prosiem
|
2006-05-03, 17:21 | #26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: okolice Żar
Wiadomości: 63
|
Ryż na sypko?
Proszę powiedzcie mi jak ugotować ryż na sypko?
|
2006-05-03, 18:17 | #27 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
|
Dot.: Ryż na sypko?
Chyba nie da sie z taniego zwyklego ryzu ktory skleja sie podczas gotowania zreobic sypkiego.
Moj sposob to posprotu kupic dobry ryz Uncle Bens podobno dobry ale drogi. Mi si bardzo fajnie, na sypko gotuje ryz w woreczkach Sonko Paraboiled i kosztuje ok 2 zl za cztery woreczki. Ale musi byc Sonko, bo gdy kupilam inny chyba Kupiec Paraboiled to znow sie sklejal. Smacznego! |
2006-05-03, 18:37 | #28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: Ryż na sypko?
Proponuje przed zadaniem pytania skorzystac z wyszukiwarki.
oto co sie pojawilo po wpisaniu hasla 'ryz na sypko' http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=ryz+na+sypko |
2006-05-03, 18:51 | #29 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Ryż na sypko?
Cytat:
|
|
2009-06-02, 08:11 | #30 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 2 426
|
Dot.: ryż na sypko. na prawde na sypko
Mi nigdy nie udawał się ryż, zawsze była papka robiłam jak w przepisie - woda 2 szkł na 1 szkl ryzu.
Ostatnio zrobiłam inaczej, wsypałam ryż do wrzącej wody, nic nie odmierzałam, pilnowałam tylko gdy ryż zacznie mięknać. Gdy był już pół miękki, odcedziłam go na druszlaku, przelałam zimną wodą (nie za duzo) i wrzuciłam znów do tego garnka w którym sie gotował i przykryłam...potem sam juz doszedł do miękkości i był sypki |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.