LenaGotuje

LenaGotuje

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa krupnik z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo sycąca i rozgrzewająca. Na zimowe obiady idealna. Łatwa w przygotowaniu, a zrobić ją można "z resztek" po rosole, dodając jedynie kaszę i ziemniaki.

Zupa krupnik z kurczakiem

Składniki:

Zupa krupnik z kurczakiem

 

  • wywar drobiowo-warzywny - około 1l
  • 2 duże marchewki,
  • duża pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 7 ziemniaków
  • 150g kaszy jęczmiennej perlistej,
  • kawałek kurczaka (np.udko) - ugotowane
  • nać selera i pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik z kurczakiem

ETAP 1:

Kaszę gotujemy w wywarze. Po ok 10minutach od zagotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

ETAP 2:

Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy warzywa i rozdrobnione ugotowane wcześniej mięso.

ETAP 3:

Całość gotujemy jeszcze ok 7 minut. Doprawiamy solą,pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną nać pietruszki i selera.