Placek po cygańsku

autor: , kategoria: z wołowiny, dodano: 2010-07-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku

Składniki:

Przygotowanie:

Wołowinę myjemy kroimy na kawałki tak jak na gulasz.
Wrzucamy do miski i dodaję trochę oleju ok.1 łyżki, sól (1 łyżeczkę), pieprz i jak ktoś lubi to przyprawę do gulaszu. A jak nie to paprykę w przyprawie (najlepiej ostrą).
Mieszam całość i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można też na kilka godzin tylko wstawić, aby się przegryzło.

Cebulkę kroimy w pół talarki.
Pieczarki kroimy w pół plasterki.
Na maśle/ margarynie podsmażamy cebulkę i pieczarki.
Jak się już podduszą to dodaję wyciśnięty czosnek.
Całość przekładam do garnka.

Na tym tłuszczu co został na patelni obsmażam mięso.
Nie robimy tego za długo,bo mięso ma być tylko rumiane.
Przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami.
Zalewamy bulionem wołowym (może być z kostki). Jeżeli jest za mało płynu to dolewamy wody, tak aby przykryć mięsko.
Dodaję zielę angielskie i liść laurowy i gotuję na średnim ogniu do miękkości.
Mnie to zajmuje ok 1,5h.
Naturalnie smkujemy czy mięso jest już miękkie i doprawiamy do smaku.
Na sam koniec dodajemy trochę śmietanki słodkiej i zagęszczamy sos mąką.

Przed końcem gotownia szykujemy masę na placki ziemniaczane.
Można zrobić po swojemu, albo skorzystać z przepisu mojego http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1558.

Do tego dania ja robię plcki duże,takie jak patelnia i dość grube ok.1cm
Nakładam masę na patelnię i rozkładam, aby wyszło koło.
Spód musi być dobrze ścięty, by udało nam się sprawnie przerzucić go na drugą stronę.
Placek jest dość masywny także to może być dość trudne. Dobrze by było, gdyby się nie złamał :)

Usmażony placek kładę na ręczniku papierowym, aby tłuszcz trochę obciekł.
Na połowę placka wykładam mięso + sos."Zamykam" go i na wierzch robię kleksa z kwaśnej śmietany. Całość posypuję szczypiorkiem drobno posiekanym.

* mnie wyszły 3 duże placki z tej masy i kilka małych, za to mięsa wyszło sporo. Można wykorzystać na następny dzień do zwykłych ziemniaków ;)

***********************************
Taki placek nazywany też jest "po zbójnicku" czy też "po węgiersku", ale robi się go trochę inaczej: inne mięso i inne dodatki do sosu.
Generalnie wersji jest sporo.
Placek tego typu powinien być dość pikantny, ale z racji tej, że ja nie lubię ostrych potraw to nie daję chili :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-15 00:17:28
    Sensuel
    Wskoczył mi "olej lniany" chociaż go kasowałam.Ma być zwykły olej np.rzepakowy lub słonecznikowy.
    Komentarz
  • marlena_m, 2010-07-15 12:48:43
    marlena_m
    1
    Trzeba się przy tym daniu narobić,ale uwielbiam je!!! Ja tylko nie dodaję śmietany , jemy z surówką z kapusty!
  • aplikacja24, 2010-07-16 09:37:37
    aplikacja24
    0
    pyszne danie, mąż był zachwycony
  • ewelline, 2010-07-16 18:42:47
    ewelline
    0
    bardzo lubię tylko to nie jest danie dla leniuszków
  • cholernarejestracja, 2010-08-04 16:23:03
    cholernarejestracja
    1
    Wypróbowałam wczoraj, dodając tylko pół na pół bulionu grzybowego i mięsnego. Pycha! Dawno się tak nie objadłam tylko wyszło mi baaardzo słone - pewnie przez użycie zbyt dużej ilości kostek bulionowych, muszę na to uważać następnym razem
  • kropka75, 2010-08-21 15:10:35
    kropka75
    2
    Bardzo dobre jedzonko. Uwielbiam i często jem, w różnych miejscach. Sama idę na łatwiznę i robię gulasz z wieprzowiny, szybciej i mniej włókien między zębami.

    Jedno z moich ulubionych dań. Niezbyt szybkie ale smaczne bardzo. Do tego surówka, najlepiej z białej kapusty.
  • Ieka, 2010-09-02 11:47:20
    Ieka
    2
    uwieeeeelbiam
    to tyle aż składników jest o_0
    ale warto
    Twoje wyglądają przepysznie
  • daget, 2010-10-29 15:37:17
    daget
    1
    Mniam, wysmienite, uwielbiam te placki w każdym wydaniu. Obowiazkowo okraszone smietanka i z dodatkiem ogorkow kiszonych pokrojonych w plasterki.
    A jako ciekawostke dodam ze placki po zbojnicku maja zupelnie inna konsytencje ciasta.
  • White Cafe, 2011-11-20 15:39:27
    White Cafe
    2
    po prostu rewelacja! pycha! nie wiem czy jadłam jakikolwiek lepszy placek niż ten z tego przepisu. Zrobiłam identycznie jak Ty, za wyjątkiem tego że zamiast wołowiny dodatałam wieprzowinę. POLECAM
  • Sensuel, 2011-11-29 14:29:50
    Sensuel
    White Cafe....dziękuję Ci bardzo za miły komentarz
    Komentarz
  • aduskaxdxd, 2012-11-12 10:57:22
    aduskaxdxd
    0
    Pyszności !! najlepsza wersja placka jaka może być )

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 6
    Kokosanki
  • Mniam: 1
    Zapiekanka z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem
  • Mniam: 2
    Ciasteczka z Czekoladą Amerykańskie
  • Mniam: 1
    Ciasteczka z Czekoladą Amerykańskie

Zamknij