mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto czekoladowe z serem Mychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszne, mocno kremowe ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z serem Mychy

Składniki:

Ciasto czekoladowe z serem Mychy

 

  • Masa czekoladowa
  • 8 łyżek masła (ok. 120g)
  • 200g ciemnej czekolady, ulubionej
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki kakao (ok. 25g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ½ szklanki soku wiśniowego z kompotu lub mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z serem Mychy
Masa czekoladowa. Czekoladę z masłem roztapiam w kąpieli wodnej i pozostawiam do ostudzenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewam przez sito i dokładnie mieszam. Do ostudzonej czekolady wsypuję cukier, 3 jajka i dokładnie mieszam. Na końcu do masy wsypuję mąkę. Masa serowa. Cukier miksuję z 2 jajkami, dodaję miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Ucieram i mieszam z serem. Na dno tortownicy wylewam 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową, po czym w kilku miejscach rozkładam łyżką pozostałą masę czekoladową. Ciasto piekę 40–45 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu dekoruję polewą czekoladową i migdałowymi płatkami.