Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Odchudzanie po 30 i później
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-02, 18:41   #21470
Brewka :)
sophisticated
 
Avatar Brewka :)
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 7 952
Dot.: Odchudzanie po 30 i później

SPIS PODSTAWOWYCH INFORMACJI DLA NOWYCH ODCHUDZACZEK

Taka uwaga na początek: to właściwie nie jest dieta, to sposób odżywiania na całe życie, jeśli Ci kompletnie nie pasuje, nie ma sensu się mordować, poszukaj swojej drogi
proponuję poczytać trochę teorii w wątkach redakcyjnych,
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=75323
a potem:

najpierw linki:
źródło wiedzy w oryginale http://www.johnberardi.com/articles/...on/7habits.htm

żródło wiedzy wg Qazara http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywie...h-t315293.html
źródło wiedzy wg Ellisa polecam przestudiować parę razy http://www.sfd.pl/Zbilansowana_dieta....-t231127.html głównie w celu zapoznania się z zasadami, bo do stosowania zbyt skomplikowane

w skrócie i po polsku prawie 10 przykazań
1.Jedz co 2-3 godz., powinno być ok.5-8 posiłków dziennie
2. W każdym posiłku powinno być pełnowartościowe chude białko (chudy twaróg, ryba, białko jaj, chude mięso)
3. W każdym posiłku powinny być warzywa lub owoce (te tylko w przed południem) o niskim IG i ŁG(LG) *
4. Ok. 30% kalorii powinno pochodzić z tłuszczy
5. Pij ok. 2 l napojów bezkalorycznych dziennie - woda niegazowana, herbata zielona itp.
5. Spożywanie większej ilości ww powinno się skupiać wokół treningu, wtedy ograniczamy dodatek tłuszczu
6. Ostatni posiłek jemy 0,5-2 godz. przed snem i staramy się żeby to było wolnowchłanialne białko, czyli najlepiej chudy twaróg, serek wiejski

* niski IG czyli niski indeks glikemiczny, tutaj tabelka http://kalorie.net/modules.php?name=Indeksglik wybieramy te poniżej 50
ŁG-ładunek glikemiczny (albo liczba glikemiczna) poniżej 10 http://dietamm.com/glikemiczny.php albo http://www.mendosa.com/gilists.htm
tyle teorii na razie

należy jeszcze ustalić swoje zapotrzebowanie kaloryczne
można to zrobić np wykorzystując różne kalkulatory:
[http://www.xmaxonline.com/] tu nie tylko zapotrzebowanie, ale także bf (tylko trzeba się zarejestrować)
http://healthfitness.com.au/calculat...es_female.htm#
http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html
http://www.muscletech.com/CALCULATOR...lculator.shtml tu trzeba znać przelicznik na stopy, cale itp.

kto nie chce z linek może sobie policzyć tak:
(10 x masa ciała) + (6,25 X wzrost w cm) - (5 x wiek) - 161

Przykład: waga: 60 kg, wzrost: 170 cm, wiek: 30 lat;
Otrzymujemy: 600+1062,5-150-161=1351,5 kalorii. Tyle organizm potrzebuje dziennie aby utrzymać się przy życiu nic nie robiąc.
To co wyjdzie ze wzoru mnoży się przez współczynnik aktywności
nieaktywna 1,3
aktywna 2-3 lekkie treningi 1,4
bardzo aktywna 4-5 1,5.

tu jest przydatny szczególnie na początku kalkulator kalorii, lepszy od innych, bo podawać wartości można w popularnych jednostkach jak łyżka, puszka itp niestety nie liczy BTW (białko-tłuszcz-eglowodany)
http://zdrowie.onet.pl/1221268,2413,...alkulator.html

jak się za to wszystko zabrać samemu http://www.sfd.pl/Dieta_-_ułóż_sam_a_-t315296.htmlznowu Qazar

źródła białka: jaja, chudy twaróg, mięso wołowe, drobiowe z piersi, ryby, najlepiej morskie
źródła zdrowego tłuszczu: olej lniany/siemię lniane, tłuste ryby morskie, omega3 w tabsach, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, pestki słonecznika, dyni, w kontrolowanych ilościach
żródła ww najwłaściwszych w trakcie redukcji: sałaty - wszystkie rodzaje, kapusty (z wyjątkiem brukselki), kalafior, brokuł, szparagi, zielona fasolka, szpinak, cykoria, por, cebula, zielenina (jak szczypiorek, ziel. pietruszka, koperek, rzeżucha itp.), seler naciowy

PODRĘCZNY PRZELICZNIK TŁUSZCZU NA SZTUKI
15g tłuszczu = co się równa 1 łyżce stołowej oliwy z oliwek
Migdały 30g (28 migdałów) - 16g tłuszczu,172kcal
Orzechy włoskie 25g ( 3, 4 orzechy)16g tłuszczu,164 kcal
Orzechy laskowe 25g, 15g tłuszczu, 157 kcal
Pestki dyni 40g,14 tłuszczu, 165 kcal

włoskie 6 połówek=20g 2.9b 0.7w 13.7t
laskowe 10 sztuk=10g 1.4b 0,6w 6.4 t
migdały 6 sztuk=10g 2.1b 0,7w 5.5t
slonecznik 1 łyżka =14g 2.8b 2.5 w 6.7t
(ustalone dzięki mozolnej pracy Weronisi i Pinga )

jak ktoś nic nie zrozumiał to spróbuję łopatą
1. Policz ze wzoru ile masz jeść
2. Policz ile białka dziennie Ci trzeba (2g białka na kg ciała, czyli 2xwaga)
3. Podziel ilość dzienną białka na 5, 6 posiłków
4. Policz ile tłuszczu dziennie potrzebujesz (30% kCal z zapotrzebowania) i pamiętaj, że:1/3 z tłuszczów nasyconych, 1/3 z jednonienasyconych, 1/3 wielonienasyconych)
5. Teraz sprawdź w tabelkach ile białka mają różne jego źródła w porcjach
(źródła białka wyżej)
6. Napisz sobie posiłki z odpowiednią ilością białka z lubianych źródeł, pamiętając, że najlepiej by było gdyby każdy posiłek miał inne źródło białka
7. Na kolację jedz twaróg albo wiejski, najlepiej bez dodatków albo przynajmniej bez tłuszczu i cukru
8. Dopisz do ustalonych posiłków białkowych tłuszcze i warzywa (warzyw ok. szklanka, najlepiej zielone, wymienione wyżej)
9. Pij 2l wody + inne napoje niesłodzone
10. Sciągnij to http://www.darkthorn.republika.p l/dp.htm ustaw ręcznie ilość białka i tłuszczu, zaplanuj jadłospis na tydzień i się go trzymaj
prościej już nie potrafię
więcej nie pamiętam, jak coś się przypomni to dopiszę
__________________
elementarz reaktywacja
przepisy

Edytowane przez Brewka :)
Czas edycji: 2007-04-16 o 11:12
Brewka :) jest offline Zgłoś do moderatora