Aparat ortodontyczny... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-23, 20:37   #1
mrotka
Przyczajenie

Aparat ortodontyczny...

Nie wiedziałam za bardzo, gdzie ten temat umieścić, no więc umieściłam go tu
Będę za jakiś czas nosiła aparat ortodontyczny na 2 szczęki i mam kilka pytań, na które nie znalazłam jeszcze odpowiedzi. Myślę, że założę aparat kosmetyczny, z łukiem chyba zwykłym, metalowym, bo nie chcę aż tyle pieniędzy wydawać. Ale zastanawiam się, czy np. można przezroczyste ligaturki wymienić na kolorowe? Pewnie tego nie zrobię, ale pytam tak z ciekawości... Następne pytanie to: w jakich wypadkach przed założeniem aparatu należy usunąć kilka zębów? Np. moja koleżanka tak miała, że przed założeniem aparatu musiała mieć usunięte zęby, więc co jest tego powodem?
Gdyby jakieś pytania jeszcze mi przyszły do głowy, a raczej przyjdą, to napisze. A teraz proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
mrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 20:51   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Aparat ortodontyczny...

nie prosciej zapytac swojego lekarza?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 20:58   #3
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Jako weteranka w noszeniu aparatu sie wypowiem
Ligaturki mozesz miec w kolorze w jakim tylko bedziesz chciala , a co do usuniecia zebow to zalezy od wady zgryzu. Ja mialam wysuenita gorna szczeke i zeby ja "cofnac" musialam usunac 2 czworki bo inaczej nic nie dalo sie zrobic. Buntowalam sie przeciw wyrywaniu i pierwszy rok nosilam aparat bez usuniecia zebow no ale niestety bez efektow. Po roku w koncu uleglam namowom ortodonty no i po nastepnych 2 latach cieszylam sie juz super usmiechem

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 21:32   #4
mrotka
Przyczajenie

Miałam przedwczoraj robiony wycisk i mam zadzwonic dopiero 6 kwietnia wiec dopiero będę ogólniej pytać przy następnej wizycie... Dlatego pytam, bo już nie wytrzymuję Jestem ciekawa jak to będzie... I nie chciałabym rwać zębów, a też mam zęby w górnej szczęce wysunięte do przodu i mam taką jakby dziurę między szczękami... Jak myślicie będę miala usuwane zęby???
Stary 2006-03-23, 21:33   #5
besciara
Wtajemniczenie

Red face Dot.: Aparat ortodontyczny...

Cytat:
Napisane przez mrotka
Nie wiedziałam za bardzo, gdzie ten temat umieścić, no więc umieściłam go tu
Będę za jakiś czas nosiła aparat ortodontyczny na 2 szczęki i mam kilka pytań, na które nie znalazłam jeszcze odpowiedzi. Myślę, że założę aparat kosmetyczny, z łukiem chyba zwykłym, metalowym, bo nie chcę aż tyle pieniędzy wydawać. Ale zastanawiam się, czy np. można przezroczyste ligaturki wymienić na kolorowe? Pewnie tego nie zrobię, ale pytam tak z ciekawości... Następne pytanie to: w jakich wypadkach przed założeniem aparatu należy usunąć kilka zębów? Np. moja koleżanka tak miała, że przed założeniem aparatu musiała mieć usunięte zęby, więc co jest tego powodem?
Gdyby jakieś pytania jeszcze mi przyszły do głowy, a raczej przyjdą, to napisze. A teraz proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Uważam, że na Twoje pytania odpowie ortodontka znacznie profesjonalniej niż my ... mimo, że nosimy aparaciki :P. Poza tym wyrwanie zębów zawsze wiąże się z nadmierną ilością zębów ??. Bynajmniej tak uważam. Jeśli chodzi o kolorki jest to możliwe. Nie wiem jednak czy to ligatura jest kolorowa czy gumki ???. Wiem napewno, że jest to dodatkowo opłata. Poza tym nie rozumiem jak chcesz oszczędzać na aparacie ??. Może się nie znam, ale nie słyszałam o tym, żeby pręty nie były metalowe ??
besciara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 21:35   #6
mrotka
Przyczajenie

No istnieją także pręty, czy druty nie wiem, jak poprawnie się to nazywa kosmetyczne, czyli takie białe... Tak czytałam i widziałam na zdjęciach. I wydaje mi się, że są one droższe. A wyżej napisałam, że na razie nie będę się widziała z moją ortodontką...
Stary 2006-03-24, 01:02   #7
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

Watek przenosze na Forum Plotkowe.

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 10:13   #8
Cdz
Zakorzenienie

tak tak. wszsytko zalezy od wady zgryzu.. ja miałam usunięte 3 zęby. ligaturki oczywiście można zmieniac na wszsytkie kolorki jakimi tylko dysponuje Twój ortodonta... bezbarwne optycznie zmniejszają wielkośvc zamków (na pocztku nosiłam tylko takie ale one się szybko nudzą.. w tym momencie mam różowe (kolor, którego nie lubię ) ale na zębach wyglądają uroczo ...
przede mną jeszcze około 1,5 roku noszenia.. wiec muszę uzbroic się w cierpliwośc bo czasem juz naprawdę mam tego dość.
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 17:16   #9
kleo14
Zakorzenienie

wydaje mi sie ze nie zawsze trzeba wyrywac zeby.. ortodontka powiedziala mi, ze gdybym zdecydowala sie na aparat to nic by nie trzeba było usuwac
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-06, 08:14   #10
rutka_86
Raczkowanie

Heyyy )
czy znacie dobrego orto w lodzi ???
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 19:11   #11
Adeq
Zakorzenienie

Ile kosztuje taki aparat?
Stary 2007-08-30, 20:02   #12
thougful-girl
Zadomowienie

Adeq jeśli chodzi ci o aparat metalowy to kosztuje tak średnio 1500zł , ja jutro będę miała zakładany aparat kosmetyczny (szafirowy) u mojej ortodontki kosztuje 2000zł.
Co do usuwania zębów, to wszystko zależy od wady. Ja musiałam usuwać 2 górne czwórki, a przed zakładaniem aparatu na dół będę musiała wyrwać jeszcze dwie, niestety

thougful-girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-11, 13:12   #13
karlla17
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Aparat ortodontyczny...

Witam własnie zaczelam nosic aparat ortodontyczny ktory musi mi rozszerzyc szczenkre mam takie pytanie czy przekrecajac go kluczykiem aby suie rozszerzyl nalezy go zostawic takiego rozszerzonego czy rozszerzyc a nastepnie powrocic do poprzedniego stanu blagam niech mi ktos udzieli odpowiedzi zadzwonilabym do mojej ortodontki ale ona niestety jest w szpitalu blagam pomocy
karlla17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 13:15   #14
scarletta
Raczkowanie

Witam! Moj problem nie jest jakiś duzy, ponieważ mam jednego zęba lekko zachodzącego na tego z tych "króliczych" (u mnie są one dosyć duże).Czy można wykonać taki zabieg na moich zębach? Chciałabym wiedzieć ile może mnie ta przyjemnośc kosztować i jaki typ aparatu musialabym nosić?
Pozdrawiam

Edytowane przez scarletta
Czas edycji: 2008-02-06 o 13:21 Powód: dopiska
scarletta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 20:49   #15
Mariczqa
Przyczajenie

Witam.
Mam pytanie, czy przy jednym wystajacym kle w gornej szczece, trzeba zakladac aparat na gore i dol, czy mozna tlyko na gore?
nie stac mnie na dwa... czy lekarz moze nie zgodzic sie na leczenie samej gory?
Mariczqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 21:22   #16
czarnolina
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do czarnolina GG do czarnolina

Cytat:
Napisane przez Mariczqa Pokaż wiadomość
Witam.
Mam pytanie, czy przy jednym wystającym kle w górnej szczęce, trzeba zakładać aparat na gore i dol, czy można tylko na gore?
nie stać mnie na dwa... czy lekarz może nie zgodzić sie na leczenie samej góry?
oczywiście że nie ale to powinien stwierdzić ortodonta. jego zadaniem jest doprowadzenie zębów do jak najprostszej formy

czarnolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 14:34   #17
karolkuuu
Zadomowienie

Smile Dot.: Aparat ortodontyczny...

do 'mrotka' :
moja orto stwierdziła, że wyrywanie zębów przed założeniem aparatu jest przestarzałe i że robiono to jakieś 10 lat temu. Z tego co wiem jest to najlepsza ortodontka w moim mieście. Stwierdziła, że mam za wąską szczękę i poleciła aparat rozszerzający. Będę go nosiła od 3 do 4 miesięcy. Jak na razie dzisiaj idę zakładać właśnie ten rozszerzający, a w czwartek na łuk dolny. Życzcie powodzenia. Pozdrawiam wszystkie aparatki
karolkuuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 15:21   #18
maxi82
Zadomowienie

Zapraszam do działu medycyna estetyczna. Jest tam mnóstwo wątków i porad odnośnie dentystów, ortodontów, a przede wszytkim porady i doświadczenia zaawansowanych aparatek

A tak na przyszlość polecam wyszukiwarkę

http://www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=16

Aparaty ortodontyczne:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=245594

Dobry Ortodonta, stomatolog, ceny usług , kogo polecamy?

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=174847

Zły Ortodonta, Stomatolog, kogo NIE polecamy?

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=174851
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 20:04   #19
julitka10i11
Przyczajenie

Smile Dot.: Aparat ortodontyczny...

Cytat:
Napisane przez mrotka Pokaż wiadomość
Miałam przedwczoraj robiony wycisk i mam zadzwonic dopiero 6 kwietnia wiec dopiero będę ogólniej pytać przy następnej wizycie... Dlatego pytam, bo już nie wytrzymuję Jestem ciekawa jak to będzie... I nie chciałabym rwać zębów, a też mam zęby w górnej szczęce wysunięte do przodu i mam taką jakby dziurę między szczękami... Jak myślicie będę miala usuwane zęby???
Ja na szczęście usóać ich nie musiałam, ale mam chyba podobną sytuacjęZakładam aparat 17 czerca ale nie porcelanowyTak więc myślę, że to zależy od wielkości zębów i tego jak bardzo są pościskane
julitka10i11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-30, 11:57   #20
mrotka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karolkuuu Pokaż wiadomość
do 'mrotka' :
moja orto stwierdziła, że wyrywanie zębów przed założeniem aparatu jest przestarzałe i że robiono to jakieś 10 lat temu. Z tego co wiem jest to najlepsza ortodontka w moim mieście. Stwierdziła, że mam za wąską szczękę i poleciła aparat rozszerzający. Będę go nosiła od 3 do 4 miesięcy. Jak na razie dzisiaj idę zakładać właśnie ten rozszerzający, a w czwartek na łuk dolny. Życzcie powodzenia. Pozdrawiam wszystkie aparatki
Nie ma mi już co odpowiadać, bo od października 2007 jestem już po zdjęciu wszystkich aparatów nic nie usuwałam, miałam najpierw aparat rozszerzający na górną szczękę, później normalny. Po zdjęciu miałam bardzo proste i ładne zęby, teraz nie jest już może tak fajnie, ale pracuje z moją orto, żeby wszystko wróciło do normy
Stary 2008-05-30, 20:08   #21
PinkSlip
Różowy Jednorożec

Rozszerzający? Hyrax? Uch, aż mnie ciary przeszły.
Chciałabym jeszcze mieć mój aparacik... Z różowymi ligaturkami.... Zazdroszczę zakładającym
Stary 2008-06-24, 09:41   #22
Ania_ns
Przyczajenie

Prosze, pomóżcie...Aparat mam od wczoraj, i to że boła mnie zęby - nie dziwie sie.. ale strasznie boli mnie jeżyk mam cały pociety, przez ta "spręzynke" pod podniebieniem... prosze pomozcie, co zrobic zeby mniejszyc bol.. boli przy kazdym doknieciu tej sprezynki..
Ania_ns jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:04   #23
buddha.b
Raczkowanie

Zajrzyj tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=245594&page=29

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 12:16   #24
jaskra
Przyczajenie

Witam. Jestem z warmińsko-mazurskiego , dokładnie : Giżycko. Planuje założenie aparaciku ortodontycznego. Kogo moglibyscie mi polecic?????????????Z góry dziękuje!!
jaskra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości