|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Zapotrzebowanie kaloryczne
Jak obliczyć swoje średnie zapotrzebowanie kaloryczne? Na wielu stronach istnieją takie kalkulatory, ale rozbieżności w wynikach są bardzo duże, u mnie np. wahają się od 1300 do 2500 kcal, a wiadomo, że przecież 1200 kcal to wielka różnica!
Proszę o pomoc ![]() Aha, jeszcze coś: wzrost - 170 cm waga - 50 kg (ale wyglądam na więcej ![]() tryb życia: raczej średnio aktywny. Edytowane przez klaudynka4 Czas edycji: 2006-06-02 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapotrzebowanie kaloryczne
Juz pokazuje;
zapotrzebowanei energetyczne: przyjmujemy ze na 1 kg. masy ciala jest 20-25kcal. Waga 50 50* 25=1250 Tylko ze w Twoim przypadku jest ogromna niedowaga no chyba ze pomylilam sie w obliczenaich ale to nie mozliwe raczej Twoje BMI wynioslo neico ponad 14!!!A Powinno minimum 18.Twoja waga powinna wynosic okolo 63 kg - 68 . POWINNAS ZWIEKSZYC SWOJE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ale ja naprawdę nie wiem dlaczego ja tak mało ważę, naprawdę nie wyglądam na tyle. Wyglądam tak jak osoby o moim wzroście które ważą 55-56 kg. Co może być przyczyną tak małej wagi??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
klaudynka4, sorry ale ty chyba nie wierzysz w to co mówisz albo oszukujesz siebie lub innych...
Jak sie waży 50 kg przy wzroście 170 to na tyle się wygląda no bo zniknąć to nie znika :|
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Klaudynko, po pierwsze napewno wygladasz jak patyk, wiec musisz przytyc
![]() ale jak to sie liczy to dzienne zapotrzebowanie i tak napisze, pewnie sie jeszcze komus kiedys przyda ![]() 1.liczy sie podstawowa przemiane materi (ppm) (czyli tyle kalorii ile by sie spalilo lezac caly dzien w lozku i nic nie robiac ![]() 0,9 kcal x masa ciala x ilosc godzin snu + 1 kcal x masa ciala x ilosc godzin kiedy sie nie spi (godziny w przeliczeniu na dobe) np. ja waze 57 kg czyli moja ppm bedzie miala 0,9 kcal x 57 kg x 7 h + 1 kcal x 57 kg x 15 h = 359,1 + 855 = 1214 kcal 2. liczy sie ponadpodstawowa przemiane materii (pppm), na ktora skladaja sie: -wykonywanie czynnosci zyciowych (kobiety 240 kcal) - swoiste dynamiczne dzialanie pokarmow (10 % ppm) - wykonywanie czynnosci zawodowych i aktywnosc fizyczna.na to sa specjalne tabele, gdzie jest napisane kiedy sie ile spala, ale mozna tez wykorzystac wspolczynniki aktywnosci fiz. (czyli 1,4-1,5 dla osob o malej akt. fiz, 1,7 dla osob o sredniej i 2,0 u osob o duzej akt. fiz.) czyli u mnie liczymy 240 kcal + 121,4 (10 % z ppm) x 2 = 722 kcal 3. liczymy calkowita przemiane materii (cpm) czyli ppm + pppm u mnie 1214 + 722 = 1936 kcal u Ciebie Klaudynko,zreszta u wszystkich powinno sie wszystko przeliczac do wagi jaka ktos powinien miec. wtedy wiadomo jakie trzeba miec dzienne zapotrzebowanie, zeby odpowiednio przytyc, albo odpowiednio schudnac.liczy sie to wzrost os. - 100 cm, u mnie by to bylo 170-100=70 kg, u Ciebie zreszta tez ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
hmm. zastanawia mnie dlaczego wszystkie tabele zapotrzebowania kalorycznego, które widziałam pokazują, ze zapotrzebowanie dla kobiet o małej aktywności fiz. to 2000 kcal, odpowiednio dla kobiet bardziej aktywnych to 2300, 2500.
Wg podanego tu licznika, to zapotzrebownie dla mnie wynosi 1400 kcal ![]() Przecież żeby schudnąć, to jest dieta 1200 kcal. Nie możliwe żebym potzrebowała tylko 200 kcal więcej. Chyba, że coś pomyliłam: Mam 160 cm i 47 kg. Nie chce chudnąć ani grubnąć. Chce utrzymać wagę, stąd moje zainteresowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
cos pomylilas
![]() poza tym dla kazdej czynnosci sa podane specjalne wartosci kaloryczne dla ktorych sie liczy, ile sie myje zeby, siedzi w szkole, chodzi po sklepach, gotuje obiad itd, a to jest taki podstawowy wzor jak sie nie zna czyis zajec (chodzi o ta aktywnosc fizyczna, dlatego jest ten wspolczynnik). dlatego sie chodzi do dietetyczek, musza one poznac dokladnie rozplanowanie zajec itd, zeby ulozyc odpowiednia diete, nie da sie czegos takiego obliczyc przez internet ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
a jak sie liczy w przypadku osob cwiczacych codziennie cos tam rower biegi plywanie itp?
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tak samo, tylko z wspolczynnikiem aktywnosci tym najwyzszym. chociaz to i tak wyjdzie za malo. najlepiej znajdzcie stronke (zreszta zaraz sama poszukam), gdzie sa podane ile sie spala kcal/min/kg masy ciala. wtedy powinno wyjsc wszystko bardziej dokladnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
znalazlam jedne, ale na godzine http://akson.sgh.waw.pl/~jjurcz/silownia/spalanie.htm
wg mnie bardziej dokladne sa te, ktore maja na minute. jeszcze poszukam troche ![]() Edit: te na minute sa na fitnessie ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...39#post1980839 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[/quote] http://akson.sgh.waw.pl/~jjurcz/silownia/spalanie.htm
wg mnie bardziej dokladne sa te, ktore maja na minute. jeszcze poszukam troche ![]() [/quote] haha niezłe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
hehe, albo wnoszenie dwulatka po schodach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tu jest dość dokładny kalkulator dobowy http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html
A co do wagi i wyglądu, to jednak pamiętajcie, że waga zależy od proporcji tłuszczu i mięśni - mięśnie są cięższe, więc przy zawartości tłuszczy np. 23-25% (w granicach normy dla dorosłej kobiety) i drobnym kośćcu można ważyć 50 kg przy 170 cm wzrostu i nie wyglądać za chudo. Ja sama jeszcze kilka lat temu przy wzroście 176 cm ważyłam ok. 56-57 kg i nikt nigdy nie uważał mnie za chudą - byłam szczupła, ale nie w sposób zwracający uwagę. Teraz ważę ok. 62 kg i wyglądam normalnie (już nie szczupło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja teraz ważę 45kg przy wzroście 168 mam 20 lat i raczej mało aktywny tryb życia. uczelnia - dom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.