Katoland...? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-17, 22:56   #31
ishtar4
Rozeznanie

Dot.: Katoland...?

Najgorszym grzechem jest zabronić dwojgu osobom bycia ze sobą.
I tłumaczyć to tym, co ma między nogami - to takie przyziemne.
Istniejemy tu na chwilę, w tym trójwymiarowym, naiwnym, cielesnym świecie. Co będzie potem - kto wie. Ale wiem jedno - dusza nie ma płci.
Stary 2005-11-17, 23:00   #32
Madlaine
Zakorzenienie

Jestem najnormalniej w szoku, gdy patrze co sie dzieje. Przeraża mnie to coraz bardziej, a wizja państwa niezupełnie świeckiego wcale nie wydaje mi sie bardzo odległa, niestety nie
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 23:50   #33
pixie7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sarenka
Podyskutowałabym, ale za bardzo nie wiem o czym, bo pozostał nam tylko płacz.
Otóż to. Po wyborach czułam głównie wściekłość. Teraz narasta we mnie autentyczne przerażenie - i nie, nie mam na sumieniu nic poza odrębnym od Jarosława Kaczyńskiego światopoglądem...

Cytat:
Napisane przez Taverney
Ja też nie zgadzam się z tym, co się obecnie dzieje w Polsce. Ale uważam, że nie tędy droga. Wolność zgromadzeń owszem. Ale czy wiesz, że... tej wolności tak naprawdę nie ma? Że faszyści nie mogą się zgromadzać, nie dotyczy ich wolność publicznego słowa? A co? Oni nie są równi? Tak można
Droga Taverney, trop jest błędny bo prowadzi do anarchii, a nie do wolności. Myśląc w ten sposób podważamy sens istnienia państwa prawa (co to za nakazy i zakazy? Ograniczają wolność, no nie?).
Wolność to nie jest swoboda (często mylone), ale odpowiedzialność.

Cytat:
Napisane przez Pralinka
Moze naiwnie, ale wierze, ze NAWET Kaczynski sie nie zdobedzie na ten krok. Bylaby niezla heca, slowo daje. Juz nawet nie wiedzialabym czy smiac sie czy plakac, takie by to bylo absurdalne.
Pralinko, boję się że jesteś niepoprawną optymistką. Byłam absolutnie przekonana, że Kaczyński nie poważy się przywrócić Kurskiego w szeregi PiSu (toż to ostentacyjny policzek wymierzony nie tylko Tuskowi, ale wszystkim jego wyborcom! Było nie było 25 procentom społeczeństwa! ). A jednak się myliłam. Ci goście zachłystują się władzą. Słusznie pisała bodajże Paradowska w Polityce swego czasu, że Kaczor(y) zechce/ą w razie wygranej wypróbować dosłownie wszystkie przyciski na prezydenckim biurku.
Smutno mi i żal. Strasznie mnie rozczarował dziś mój Tato, na co dzień inteligentny, racjonalny, przedsiębiorczy i szanowany właściciel swojego zbudowanego od podstaw biura. Widzę, że zaczyna racjonalizować wypowiedzi Leppera (bo skoro Kaczor nim nie wzgardził, to może jest coś na rzeczy?...)!

Edytowane przez pixie7
Czas edycji: 2005-11-18 o 01:05
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 02:41   #34
ishtar4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Taverney
Ale czy wiesz, że... tej wolności tak naprawdę nie ma? Że faszyści nie mogą się zgromadzać, nie dotyczy ich wolność publicznego słowa? A co? Oni nie są równi?
Straszne że nie mogą się gromadzić. A takie fajne mydło z ludzi robili.
I rękawiczki z włosów.
Ech... to były czasy. Rozmarzyłam się.
Stary 2005-11-18, 12:07   #35
Madlaine
Zakorzenienie

Trochę offtopic .

mi dzisiaj na onecie takie oto porównanie wpadłow w "łapki"
Jak to rządowe korytko zmienia poglądy, od tego Pana to sie dopiero populizmu mozna uczyć

http://wiadomosci.onet.pl/1197614,11,item.html
Madlaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-25, 12:56   #36
wolk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Taverney
A poza tym, przy całym naszym oburzeniu- czy JP II popierałby taki marsz? Nie, bo był konserwatystą.
czy naprawde ludzie wierzacy maja taki odruch, żeby rezygnować z własngeo zdania, na rzecz tego, co myślał - czy ich zdaniem myslał - jp2? mnie jest oczywiście łatwiej, bo jestem ateistą, ale wiara chyba nie pozbawia ludzi zdolności do posiadania własnych opinii?
Stary 2005-11-25, 13:08   #37
wolk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Taverney
Mój ton nie jest lekceważący.
A tak się fajnie składa, że bp Jędraszewskiemu łatki kościelnego punktu widzenia przypiąć nie można. Jeśli się tym interesujesz, odsyłam do jego prac, a może głębiej? Do Levinasa? Na pewno znajdziesz tam godność człowieka i wolność!

Ale czy wiesz, że... tej wolności tak naprawdę nie ma? Że faszyści nie mogą się zgromadzać, nie dotyczy ich wolność publicznego słowa? A co? Oni nie są równi? Tak można dywagować w nieskończoność.
faszyści nie moga się gromadzić i wyrażać swoich poglądów, bo zakazuje im tego art 13 konstytucji - możemy uważać, że jest źle sformułowany (ja na przykłd nie zgadzam się na stawianie znaku rwności między komunizmem i nazizmem - pierwszy to piekna idea, której przydarzyło się zwyrodnienie, drugi idea zwyrodniona ze swej natury) - ale konstyucję przyjęło zgromadzenie narodwe i zatwierdzili wyborcy w referendum i takie są prawa demokracji.
ps.a levinas wywodził swoje rozważania z etyki judaizmu, w której uznanie dla indywidualności człowieka i wynikającej z tego wolności ma zupełnie inny wymiar, niż w katolicyzmie, gdzie wolnośc jest "wolnością do", czyli służy do tego, żeby z wolnej woli poddac się dyktatowi, który wyklucza myślenie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-25, 17:38   #38
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Wolk, mogę się podpisać pod Twoimi postami, też oceniam podobnie to nieszczęsne przyrównanie w Konstytucji
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 10:31   #39
wolk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Złośnica81
Wolk, mogę się podpisać pod Twoimi postami, też oceniam podobnie to nieszczęsne przyrównanie w Konstytucji
to bardzo miła wiadomość. jako czerwony mamut jestem szczególnie ucieszona
Stary 2005-11-27, 22:56   #40
ishtar4
Rozeznanie

Moze trochę z innej beczki: (ale pokrewne )

http://relaz.o2.pl/magazyn-artykul.php?id=492

"Nazwa Prussian Blue (Pruski Błękit) wiąże się z kolorem oczu dziewczynek i ich niemieckimi korzeniami. Ale, jak same twierdzą, pochodzi również od nazwy barwnika, który wchodził w skład Cyklonu B, gazu stosowanego w obozach koncentracyjnych."
Stary 2005-11-28, 17:45   #41
sunrise
Rozeznanie

taaa... nienawidze, kiedy kosciol wtraca sie w nie swoje sprawy!! moga debatowac, wyrazac swoje poglady, ale nie moga wywierac nacisku!!
sunrise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-01, 11:20   #42
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

http://wiadomosci.onet.pl/1204635,11,item.html

Kolejny rewelacyjny pomysł... Może oprócz przedszkoli i żłobków zlikwidujmy też podstawówki, w końcu kobiety są od tego by niańczyć dzieci i NIE pracować zawodowo, a gdy nie będzie podstawowego szkolnictwa, wiele kobiet zrezygnuje z pracy, bezrobocie się zmniejszy, same korzyści...
Stary 2005-12-01, 13:37   #43
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Złośnica81
http://wiadomosci.onet.pl/1204635,11,item.html

Kolejny rewelacyjny pomysł... Może oprócz przedszkoli i żłobków zlikwidujmy też podstawówki, w końcu kobiety są od tego by niańczyć dzieci i NIE pracować zawodowo, a gdy nie będzie podstawowego szkolnictwa, wiele kobiet zrezygnuje z pracy, bezrobocie się zmniejszy, same korzyści...
Genialny pomysł.. Ręce opadają - coraz częściej, kiedy czytam wiadomości, wydaje mi się, że jest 1. kwietnia..

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-01, 14:55   #44
nan
Wtajemniczenie

Skąd wziąć na to pieniądze? Według LPR mają one pochodzić ze środków na zasiłki dla bezrobotnych - bo będzie ich mniej, oraz funduszu opieki społecznej - dzięki zmniejszeniu liczby rodzin żyjących w ubóstwie.

A to już nader ekstraordynaryjny pomysł (pomijając oczywiście całokształt, na który brak mi słów). Rozumiem, że jak kobiety zrezygnują z pracy, to poziom życia rodzin się poprawi. No tak, to bardzo logiczne jest.
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-01, 15:03   #45
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nan
Rozumiem, że jak kobiety zrezygnują z pracy, to poziom życia rodzin się poprawi. No tak, to bardzo logiczne jest.
Oczywiście. Przecież taka kwota poważnie zasili budżet domowy: "Według projektu LPR kobieta, która zajmuje się w domu jednym dzieckiem, miałaby otrzymywać wynagrodzenie w wysokości 10 proc. średniej krajowej."

Śmiać mi się chce - tylko, że zdaję sobie sprawę, iż to wszystko dzieje się naprawdę...

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-01, 15:12   #46
mech
Zadomowienie

Z tych LPRowych pomysłów wynika coraz bardziej niezbicie, że wg nich kobiety bezczelnie, nieprawnie ("prawo naturalne!") i bez sensu ZABIERAJĄ pracę mężczyznom. Bo gdyby kobietom się nie zachciało pracować i uniezależniać się, to mężczyźni mogliby zająć ich miejsca pracy I NIE BYŁOBY BEZROBOTNYCH
Czy posłanki LPR też zrezygnują z posadek?

Nie wymyślono jeszcze wystarczająco ciężkiej inwektywy, którą chciałabym wysłać w kierunku guru Romka i spółki (z nieograniczoną nieodpowiedzialnością)
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-01, 15:49   #47
mech
Zadomowienie

No... przynajmniej z tego pomysłu Liga się cichaczem wycofuje: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3042563.html

dlaczego więc daleka jestem od optymizmu?
Stary 2005-12-02, 05:43   #48
ishtar4
Rozeznanie

http://muzyka.onet.pl/mr,1204912,wiadomosci.html

Patrzcie, już nawet Brodka z Markowską są wrogami IVRP...
Stary 2005-12-02, 08:15   #49
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia

Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-02, 08:25   #50
pixie7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ishtar4
http://muzyka.onet.pl/mr,1204912,wiadomosci.html

Patrzcie, już nawet Brodka z Markowską są wrogami IVRP...
Coraz lepiej. Najbardziej mnie przeraża nie sam protest (szczerze mówiąc tego sformułowania nie rozumiem: "inspirowanie pseudokultury wobec nieletnich" ), ale fakt, że radni go nie odrzucili, tylko będą rozpatrywać! Ciekawe, czy gdybym złożyła protest przeciwko zbyt głóśnym kościelnym dzwonom (o 6 rano ja chcę jeszcze spać!) to byłby w ogóle czytany przez kogoś innego niż portier w urzędzie miejskim?

Czekam, kiedy zaczną zakładać majtki na pomniki.

Edytowane przez pixie7
Czas edycji: 2005-12-04 o 02:06
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 00:12   #51
sunrise
Rozeznanie

smiech na sali po prostu... niedlugo to w ogole kobiety beda musialy tylko siedziec w domu, nie beda mogly pracowac!
sunrise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 00:52   #52
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

A wy co grzesznice robicie na wizażu? Do garów, do dzieci, sio sio! A przed snem paciorek i rozmyślać co ugotować jutro na obiad. No i koniecznie przed mężem trzeba wstać żeby przyszykować mu śniadanie do łóżka. A nie daj boże grzeszna myśl sie do małego rozumku przypałęta, by zacząć pracować. Szybko do kościoła i spowiadać się.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 16:09   #53
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

http://wiadomosci.onet.pl/1208441,11,item.html

To jest aż śmieszne. Uważam, że przepisy o obrazie uczuć religijnych powinny zostać zniesione.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-07, 18:06   #54
ishtar4
Rozeznanie

Przepis o obrazie uczuć religijnych jest absurdalny ponieważ daje koncesję i monopol na nienawiść jednej, wybranej grupie społecznej, pozbawiając pozostałych prawa do obrony. Zakaz obrazy uczuć jest niczym innym jak zakamuflowanym nakazem powszechnego szanowania zasad jednej religii i dostosowania się do niej także reszty społeczeństwa (np. ateistów).

Wiadomo, że dla katolików homoseksualiści są podludźmi (zapis o Sodomie i Gomorze). Zatem by katolików nie obrażać całe społeczeństwo powinno dyskryminować inne orientacje. Bo czyż odmowa dyskryminacji nie jest obrazą uczuć religijnych? Homoseksualiści muszą pogodzić się z rolą czarnych owiec, ludzi gorszych - w przeciwnym razie: obrażą.
Może dojść do hardkorowej sytuacji: członek młodzieży kibolskiej rzuca kamieniem lub oblewa twarz lesbijki kwasem. Umieszczenie go w więzieniu będzie także obrazą uczuć religijnych Przecież może podeprzeć się Sodomą i Gomorą.
Idąc jeszcze dalej - w Biblii znajduje się zapis według którego nie wolno obsiewać pola dwoma gatunkami roślin uprawnych. Mogę zatem jechać na wieś, upatrzeć sobie jakieś poletko i pozwać gospodarza do sądu - za to.. że obraził moje uczucia religijne..
Sąsiad ma głośne dziecko? Nic prostszego! W Biblii jest zapis - o kamionowaniu niegrzecznych dzieci. Pozywam sąsiada do sądu za to, że nie ukamionował malucha. Obraził mnie przecież..

Ale zaraz zaraz. Rozpędziłam się. Oczywiście, wiem Biblia jest po to by z niej "czerpać". I czerpią - fragmenty wybrane - według swych animozji i widzimisię.
Ktoś kiedyś powiedział, że na Biblii można wygrać każdą melodię. Podobnie ma się rzecz z konstytucyjnym zakazem obrazy. Można go użyć kiedy i jak się chce. Zwykle w celu zgnębienia "niewiernych".
Stary 2005-12-07, 18:45   #55
Kancia
Zakorzenienie

chciałam cos napisac ale zaraz obraze uczucia religijne pewnej czesc wizazanek
Radio Maryja, Kaczynscy i cała ta szopka jest dla mnie jednym wielkim nieporozumieniem. Dac komus palec to chce całej reki

Dobrze Tusk powiedział o MOHEROWEJ KOALICJI. Niedługo beda nami rzadzic ksieza i stare dewoty!!!!
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 20:08   #56
Magda.
Zadomowienie

Powinno byc rozdzielenie religii i spraw panstwa, bez dwoch zdan. Zadne partie katolickie itp. itd. Nie mozna zakladac, ze 100% obywateli wolnego panstwa podporzadkuje jednej religii. Inaczej zrobi sie panstwo wyznaniowe jak Iran czy Arabia Saudyjska. Owszem, wyznianie "panujace" inne, ale kazda religia w wydaniu ekstremalnym jest nie do przyjecia.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 10:21   #57
mech
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magda.
Powinno byc rozdzielenie religii i spraw panstwa, bez dwoch zdan. Zadne partie katolickie itp. itd. Nie mozna zakladac, ze 100% obywateli wolnego panstwa podporzadkuje jednej religii. Inaczej zrobi sie panstwo wyznaniowe jak Iran czy Arabia Saudyjska. Owszem, wyznianie "panujace" inne, ale kazda religia w wydaniu ekstremalnym jest nie do przyjecia.
Przepraszam, ze odgrzebuję wątek, ale znów się zirytowałam
Nie dość, że chcą budować Świątynię Opatrzności z budżetu, czyli z naszych kieszonek, to już nastepne pomysły. Bo wiadomo, w Polsce -ba! w Europie! - żyją sami chrześcijanie...i najlepiej katolicy.
Ciekawa jestem, czy budowę synagogi bądź meczetu nasz ukochany Rząd też tak chętnie podjąłby się finansować
No dobrze... ale jakie to pomysły miałam na myśli na wstępie? Ano TE: http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,6990...748.html#dalej

"- Wychowanie młodzieży musi opierać się na wartościach chrześcijańskich, które są wspólne dla wszystkich Europejczyków - mówił w czwartek minister edukacji Michał Seweryński na spotkaniu kolędowym prymasa Glempa z dyrektorami mazowieckich szkół."

Na razie nie skomentuję. Wymagałoby to użycia brzydkich słów.
Co się stało z wyznawcami innych religii? I z ateistami?
Stary 2006-01-09, 11:57   #58
manolita
Zakorzenienie

a nie mówiłam , ze dojdzie jeszcze do tego , ze chodzenie do kościła będzie obowiązkiem? Mówiłam.
pewnie jeszcze obłożą mnie grzywną za to , ze tam nie chadzam :/

...i przyszło nam żyć w państwie kościelnym....

zastanawiam się co ma kościół do polityki? niech mnie ktoś uświadomi, bo tak się zirytowałam , ze nie potrafię logicznie myśleć.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/

Edytowane przez manolita
Czas edycji: 2006-01-09 o 15:08 Powód: "o"
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 12:23   #59
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

mech - też chciałam odgrzebać wątek i ponarzekać, ale ogarnęła mnie jakaś taka beznadzieja, w końcu i tak mam opinię głupiego komucha

Też zmroziły mnie te informacje. Wkurza mnie też to, że wszędzie w tiwi, radiu, gazetach - praktycznie same peany na temat nowego rządu i wartości chrześcijańskich.

Dziwię się wyborcom, czy oni nie widzą, nie pamiętają, że znakomita większość dzisiejszych prominentnych działaczy PiS to sierotki po tak kochanym w społeczeństwie ZChN?

A czytałyście o zmianach w telewizji? To jest dopiero
Stary 2006-01-09, 12:37   #60
svenja
Wtajemniczenie

A ja czuje w kosciach, ze PIS bardzo mocno kombinuje, zeby zaskarbic sobie laske wyznawcow rydzykologii, kreujac sie na partie bardzo pro-koscielna, po to, by w pewnym momencie sie na tych wyborcow wypiac. Rozmawialam o tym z tata niedawno, on twierdzi, ze Kaczynscy wcale religijni nie sa Czekaja tylko na ten moment, gdy odbeda sie wiosenne wybory, PIS zyska powalajaca przewage (wszystko na to wskazuje) i wtedy sie zacznie. A do tego czasu politycy beda grzecznie chodzic na spotkania do R. Maryja i "sprawiac wrazenie".

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości