Zupa serowa - cosik się nie udało :/ - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-15, 19:22   #31
libra.a
Raczkowanie
 
Avatar libra.a
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 408
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Ale narobiliście mi ochoty na to cudo. Nigdy nie jadłam, a już się obśliniłam Jutro albo pojutrze robię!
libra.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 19:24   #32
libra.a
Raczkowanie
 
Avatar libra.a
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 408
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Zrob, zrob tylko przed zjedzeniem kalorie sobie policz
A pal sześć z kaloriami
Zima idzie, trzeba sobie sprawić cieplutki tłuszczyk
libra.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 19:41   #33
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Cytat:
Napisane przez libra.a
A pal sześć z kaloriami
Zima idzie, trzeba sobie sprawić cieplutki tłuszczyk
Popieram zaraz wyciagam watek o smalcu
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 17:19   #34
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

wyciągam wątek, zrobiłam wczoraj zupę wg przepisu beaty i moja rodzina się w niej zakochała, pyszna jest
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 09:49   #35
kal1nka
Zadomowienie
 
Avatar kal1nka
 
Zarejestrowany: 2003-03
Lokalizacja: lubuskie :)
Wiadomości: 1 533
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Jaki problem
Do przygotowania tej zupy potrzebujemy (podaje skladniki na moja rodzine, ewentualnie zmniejsz o polowe )
4 pory (do zupy wykorzystaj tylko biale czesci)
1-1,5 litra bulionu (moze byc z kostki rosolowej)
200g serka topionego zwyklego lub o smaku smietankowym
200g serka topionego o smaku ziolowym
0,5 kg miesa mielonego
1 duza cebula.
Cebule i pory pokroic na drobna kosteczke. Do duzego garnka (musza sie zmiescic wszystkie skladniki) wlac troszeczke oleju, na nim podpiec mieso mielone z cebulka nastepnie wlac bulion, dodac pokrojone pory i gotowac ok.20-30 min az por bedzie mieciutki. Nastepnie dodac serki topione i gotowac jeszcze ok. 5 min az sie rozpuszcza, na koniec doprawic do smaku vegeta i magii.
Na koniec jeszcze kilka spraw technicznych zamiast bulionu mozesz wlac tylko wode i wsypac vegete, co do serkow topionych to najlepsze sa te w podluznych kubkach (mam nadzieje, ze sa takie w Polsce), sa one bardzo lejace i szybciutko sie rozpuszczaja
mam pytanie jako ze nigdy nie robilam zupy
na ta ilosc ktora podalas ile dodaje sie vegety i ile magii?
i bulion - tzn co? ))

pozdrowienia )
__________________
where words fail, music speaks - H. Ch. Andersen

21.02.10 zakochana
31.12.13 narzeczona
16.07.16 żona
kal1nka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 19:56   #36
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Cytat:
Napisane przez kal1nka
mam pytanie jako ze nigdy nie robilam zupy
na ta ilosc ktora podalas ile dodaje sie vegety i ile magii?
i bulion - tzn co? ))

pozdrowienia )
Bulion to wywar z miesa i wloszczyzny lub samych warzyw (pietruszka, seler, marchew, por, sol, pieprz, magii). Do wykonania tej zupy mozesz uzyc kostek bulionowych i przygotowac wg przepisu na opakowaniu, mozesz zrobic sama wywar lub uzyc pozostalego z niedzieli rosolu Co sie tyczy vegety to nie moge ci podac dokladnej ilosci musisz zrobic "na oko" Sprobuj wsypac na litr wody 1,5 lyzki a na koncu, po dodaniu serkow, mozesz ewentualnie jeszcze dosypac i doprawic magii do smaku.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-12, 12:23   #37
kal1nka
Zadomowienie
 
Avatar kal1nka
 
Zarejestrowany: 2003-03
Lokalizacja: lubuskie :)
Wiadomości: 1 533
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Bulion to wywar z miesa i wloszczyzny lub samych warzyw (pietruszka, seler, marchew, por, sol, pieprz, magii). Do wykonania tej zupy mozesz uzyc kostek bulionowych i przygotowac wg przepisu na opakowaniu, mozesz zrobic sama wywar lub uzyc pozostalego z niedzieli rosolu Co sie tyczy vegety to nie moge ci podac dokladnej ilosci musisz zrobic "na oko" Sprobuj wsypac na litr wody 1,5 lyzki a na koncu, po dodaniu serkow, mozesz ewentualnie jeszcze dosypac i doprawic magii do smaku.
mam takie prostokatne z hochlandu, nadadza sie?
__________________
where words fail, music speaks - H. Ch. Andersen

21.02.10 zakochana
31.12.13 narzeczona
16.07.16 żona
kal1nka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-12, 12:39   #38
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Cytat:
Napisane przez kal1nka
mam takie prostokatne z hochlandu, nadadza sie?
Oczywiscie, ze sie nadaja
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-12, 17:03   #39
Issskra
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Torun
Wiadomości: 385
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Podnoszę wątek Robię dzisiaj tak na szybko, z najprostszego przepisu jaki znalazłam. Dam znać co wyszło

Zupa serowa - błyskawiczna

2 serki topione - po 10 dag
średni por
marchew
łyżka mąki
2 łyżki śmietany
kostka rosołowa
natka pietruszki
sól

Oczyszczony por pokroić na plasterki, marchew oskrobać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Włożyć warzywa do garnka, wlać litr wody, gotować 15 minut.
Następnie dodać serki, kostką rosołową i gotować, mieszając aż serki całkowicie się rozpuszczą.
Zabielić zupę śmietaną wymieszan ąz mąką i zagotować.
Podawać z kluskami lub grzankami.
Na talerzach posypać posiekaną natką.

Przepis pochodzi ze strony: kuchnia.gery.pl
Issskra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 17:29   #40
kropka75
Zakorzenienie
 
Avatar kropka75
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Dziewczyny, czy ta zupa wychodzi Wam gęsta, jak w barze, taka typu krem??
Zrobiłam dziś zupę serową, pycha. Ale konsystencja typowo zupna, nic kremowego. Skąd ta konsystencja w knajpach, z mąki? Myślałam, że to ser zagęszcza zupę.

Przy okazji - polecam serki w pudełkach z Lidla, firmy Tenery - pięknie się rozpuszczają, w parę sekund. I są pycha. Tylko nie tanie.

W mojej zupie (jak zwykle) w ruch poszła fantazja... Podsmażona na maśle cebulka, do niej chudy parzony boczek (który trudno nazwać boczkiem, bo samo miesko) w drobne paseczki, bulion, serek, pieprz czarny i ziołowy, na koniec koperek. Mniam.
Do tego wymodzę grzanki.

_____________
Tak na marginesie... może tak połączyć wątki:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=zupa+serowa

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=zupa+serowa
__________________

"Masz świra to go hoduj."




Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-08-24 o 17:33
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 14:59   #41
karolajki84
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 3
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Ja mam sprawdzony przepis na zupkę serową.
potrzeba:
ok.10-15 dag boczku wędzonego
cebulka niewielka
zabek czosnku
przyprawy
kostka rosolowa
2 serki topione takie podłużne moge lub jak mniejsze kostki to 3 (smak dowolny, ja wybieram jakies naturalne)

Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody.
Boczek pokroić w koste, cebulkę posiekać i czosnek przez praskę przecisnąć. Usmażyć wszystko an patelni. Usmażone wrzucić do garnka gdzie jest rozpuszczona kostka rosołowa. Zamieszać.
Chochlą przelać na patelnię z 2-3 lyzki rosołku i wrzucić serki. Mieszac az sie całkowicie rozpuszczą. Rozpuszone serki wlac do garnka i podgotować, moża przyprawić do smaku pieprzem i wegetą.

Najlepiej smakuje z grzankami, zwyklą bułeczkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na masełku.
rewelacja.

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Ja mam sprawdzony przepis na zupkę serową.
potrzeba:
ok.10-15 dag boczku wędzonego
cebulka niewielka
zabek czosnku
przyprawy
kostka rosolowa
2 serki topione takie podłużne moge lub jak mniejsze kostki to 3 (smak dowolny, ja wybieram jakies naturalne)

Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody.
Boczek pokroić w koste, cebulkę posiekać i czosnek przez praskę przecisnąć. Usmażyć wszystko an patelni. Usmażone wrzucić do garnka gdzie jest rozpuszczona kostka rosołowa. Zamieszać.
Chochlą przelać na patelnię z 2-3 lyzki rosołku i wrzucić serki. Mieszac az sie całkowicie rozpuszczą. Rozpuszone serki wlac do garnka i podgotować, moża przyprawić do smaku pieprzem i wegetą.

Najlepiej smakuje z grzankami, zwyklą bułeczkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na masełku.
rewelacja.
karolajki84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 19:53   #42
dziewczyna7
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 41
Dot.: Zupa serowa - cosik się nie udało :/

Chyba leń jestem.
Moja zupka serowa, którą od ok. 1,5 roku zajada się moja rodzina:

Najpierw robimy zasmażkę. Taką jasną. Następnie wlewamy wodę. U mnie są to 2 l i wrzucamy kostki rosołowe [u mnie to drobiowe lub warzywne]. Ja zazwyczaj wrzucam 2-3, a potem doprawiam, ale można inaczej. Do tego 20 dag pokrojonych serków topionych. Dowolnych. Gotujemy mieszając, żeby serki się rozpuściły. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy świeży szczypiorek.

Podaję ją z makaronem lub grzankami.

Edytowane przez dziewczyna7
Czas edycji: 2009-11-24 o 19:59
dziewczyna7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.