![]() |
#451 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje maluchy-żólwie -chwale sie ;-)
Elliannia, może Ty się orientujesz a propo papierów żółwi. Ostatnio coś mi się obiło o uszy, że trzeba rejestrować. Jak to wygląda wogole? Co jeśli może żółwie nie są zarejestrowane? Mam greckie. 2 kupiłam jakieś 7 lat temu w normalnym sklepie zoologicznym i nikt nic nie mówił. Trzeciego przygarnęłam, bo ktoś go znalazł i nie miał co z nim zrobić. Czy coś grozi za nierejestrowanie żółwi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Zakorzenienie
|
Lukrecjo, to chodzi o CITES, czyli o kwestię hodowlaną, żeby żółwie były legalnego pochodzenia. Greckie są na liście do rejestrowania, rejestruje się je w urzędzie miasta albo w starostwie
![]() ![]() ![]()
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2010-09-24 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poczytam na tym forum popytam w wolnej chwili. Co do twierdzenia, że ten trzeci żółw był kupiony razem z tamtymi, to może być problem, bo on nie wygląda na takiego czystego greka, zanim go przygarnęłam to chyba miał wypadek, coś po nim przejechało... jest taki plaskaty w jednym miejscu heh, ale pozatym to nic mu nie jest ![]() trochę się przestraszyłam, bo umieszczam zdj moich żółwi w necie, nie wiem czy to bezpieczne jeśli nie są zarejestrowane ![]() Akwarium śliczne! Zadbane i wogóle super urządzone. Ja też mam od kilku dni nowe terrarium ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#455 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomocy-czy mój żółw żyje?
Ukłułam żółwika w łapkę i nic,nawet nie drgnął.Warunki akwariowe ma dobre,temperatura wody wynosi 25 stopni,był transportowany w małym pudełeczku bez wody,3 min.drogi od sklepu do domu.Po przyjściu do domu córka go opłukała i włożyła do wcześniej przygotowanej wody.
Byłam wczoraj w sklepie z zapytaniem czy coś mu się nie stało,pani ekspedientka powiedziała,że jeżeli nic się nie zmieni do rana to mamy go przynieść.Zastanawiające jest to.że gdy przyszłam do sklepu w akwarium nie było już żadneg żółwika,a było ich kilka,czyżby nagle tylu ludzi zapragnęło mieć żółwie?Może się mylę,ale wydaje mi się,że z tymi żółwikami było coś nie tak,ekspedientka wogóle o nic nie pytała.Czy to prawda,że martwy żówik pokrywa się jakąś mazią?Dziękuję za odpowiedż, oczka ma zamknięte,żadnej wydzieliny z noska nie widać. Edytowane przez aurelka67 Czas edycji: 2009-05-08 o 06:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Zakorzenienie
|
Aurelka, jeśli żółwik nie daje znaków życia to niestety nie jest dobrze
![]() a jak go kupowaliście to jaki był? wklejam zdjęcia mojego terrarium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Crazy turtle lady
|
Czy tez żółwie jedza jabłko ?
![]() I gdzie pojemnik z wodą ? Gady swietne, ale niestety co do diety mam zastrzeżenia . Niewiem jak z podłożem, jeżeli dobrze widze, to jest tam tez piasek...nie jest to dobre podłoże, zolwiom czesto do oczek sie przylepia,potem to drapia i"kuku" gotowe.
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2009-05-08 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#458 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi raz w życiu, wiele lat temu zdechł żółwik - kopmpetnie nie wiedziałam co robić, bo nie miałam internetu i żyłam na tzw. zadupiu, gdzie weta nawet do kotów porządnego nie było. Nie pokrył się żadną mazią, miał zapadnięte w głąb czaszki oczy. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli planujecie zakup kolejnego żółwia, to nie w tym sklepie - nie wiadomo skąd jaką 'zarazę' żółwie złapały, i w związku z tym nie byłabym przekonana o kwalifikacjach hodowców od których sklep bierze żółwie, a nie kupując w sklepach w których nie ma żółwi niewiadomego pochodzenia, pomagamy kolejnym żółwikom w uniknięciu tragicznego losu. Żółwik mógł też być za mały, i mieć nie do końca schowany ząb jajowy, czyli za wcześnie wzięty na sprzedaż i zbyt 'kruchy' by przetrwać transport i sklepowe życie. Bardzo współczuję sytuacji ![]() I - wiem, że to brutalne - mój przyjaciel z forum żółwiowego przeprowadza sekcje zwłok żółwi, do pracy magisterskiej. Jeśli chciałabyś żeby sprawdził, z jakiego powodu zdechł żółwik, daj znać... Będziesz miała pewność, że nic waszej winy w tym nie było... Cytat:
Akwarium pięciogwiazdkowe, wielkość jest super, ale nad wystrojem jeszcze pracujesz z tego co mówiłaś? ![]() ![]() ![]() ![]() http://zolwie.net/index.php/mywienie-ladowe-147.html
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-05-08 o 10:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Crazy turtle lady
|
Pozwole sobie wkleić index roslinek zółwich
![]() http://zolw.info/hodowla/zywienie/ro...olne-dla-zolwi
![]() |
#461 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak już mówiłam żółwie dopiero się przeprowadziły. Miskę z wodą wstawiam im kilka razy dziennie na kilka godzin, bo niestety strasznie wylewają i potem całe podłoże trzeba wymieniać. Pozatym jak jest ładna pogoda to na dworze mają specjalnie zrobioną zagrodę i siedzą sobie na trawce i tam mają basenik, więc jak tam spędzają dni, to wody już im nie wstawiam na noc. No ale to jak jest ciepło. Co do jabłka no to cóż...jak widać ile ludzi tyle zdań. Weterynarz mówił, że można podawać owoce ( jabłka, banany, arbuzy itp) byle nie za często. W książce o żółwiach też tak mam podane. Moje żółwie uwielbiają jabłka i dostają je raz ze 2 razy w miesiącu. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżmy porzucanym żółwiom
Ogólnie to 6 czerwca w Krakowie nasze zolwiowe forum i stowarzyszenie hodowców organizuje imprezę z okazji dnia żółwia, będziemy zbierać fundusze na ten staw dla TOZu, informować o możliwościach adopcji zwierzaków, będzie też mini giełda akwarystyczna i terrarystyczna, referaty o popełnianych błędach w hodowli i kilka innych prelekcji, mających na celu uświadomienie obywatelom że żółwik to nie takie małe słodkie co widzą w zoologicznym, a kawał zwierza którym się trzeba porządnie opiekować
![]() ![]() Ishi - widzę że Ty też się bardzo losem żółwików przejmujesz, jak masz czas i ochotę to zapraszam do rejestracji na forum ![]()
![]() |
#464 |
Crazy turtle lady
|
W ksiazkach pisza takie pierdoły że głowa mała.
![]() Pisze to, bo sama tak karmiłam zółwia i nerki jej prawie wysiadły, nadwaga, opuchlizna, przerosty dzioba i tarczek na skorupie. Ku przestrodze, bo tez słuchałam "mondrych" wetów i ksiązek. No ale jak wreklamie "No ale to Twój tron.." ![]() Jak piasku nie ma to fajnie, wydawało mi sie ze takie cos jasnego to piach ![]()
![]() |
#465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U mnie teraz trwa przepychanka na wyspie, kto zajmie lepsze miejsce ![]() ![]() A najmniejsza dalej się boi wychodzić :/ Trafiłam na ciekawą audycję, z pracownikiem warszawskiego zoo Adamem Hryniewiczem, znanym w żółwich kręgach ![]() ![]() http://www.rdc.pl/index.php?/pol/art...arszawskie_zoo
![]() |
![]() |
#467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To jasne to drewienka bukowe. Mój weterynarz nawet się zna, ale wiem, że ciężko trafić na kogoś kto zna się na czym innym niż pies i kot ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Crazy turtle lady
|
Na bank sie zna?, bo co znaczy ze nie głowny składnik diety ? 2x w miesiącu tak jak pisałas ? Mam wrazenie ze to i tak za duzo.
![]() Poprostu mam mieszane uczucia do wetów, bo sama musze jezdzic do innego miasta jak cos z moim gadem sie dzieje. A niie mieszkam na jakims zadup....i wetów jest od groma i troche ![]() Mam spis gadzich paru wetów , mogę Ci kogos podać .
![]() |
#469 |
Przyczajenie
|
No niestety żółwik nie żyje,w sklepie bez żadnych problemów wzieli go z powrotem i obiecali na godz.17 sprowadzić nowego,ale tym razem córka pójdzie tam ze specjalistą,który się zna na żółwikach,biedny, był taki piękny.
Po przyniesieniu go do domu odrazu mi się nie spodobał,był bez ruchu,ale myśleliśmy,że poprostu to ze stresu,albo tak twardo śpi.Myślę,że biedaczek był już chory.Dziękuję wszystkim za pomoc ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Edytowane przez aurelka67 Czas edycji: 2009-05-08 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#470 |
Crazy turtle lady
|
Mozesz podac adres sklepu ?
I rzadaj papierów dla zółwia. Bedzie to znaczylo ze zolw jest z normalnej hodowli. Ile kosztował? Jezeli ponizej 200, a nawet 300 zł to smiem twierdzic ze gad był z przemytu ![]() ![]()
![]() |
#471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() główny składnik diety to raczej nie jest 2x w miesiacu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Proszę bardzo
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Żółwie wodno-lądowe przykładowo nie mogą spożywać mięsa ptaków i ssaków, za to powinny wcinać rybki (w całości), owoce morza, dżdżownice, larwy owadów, ślimaki - więc ja w lodówce mam więcej jedzenia dla żółwi niż dla siebie ![]() ![]() ![]() ![]() Tak jak pisałam jakoś wcześniej - uznaje się że idealną dla żólwi dietą jest podawanie im tego, co same mogą zdobyć w naturze, a jakoś nie widzę żółwia przy wykopywaniu marchewki czy zrywaniu sałaty, albo jabłek z drzewa ![]() ![]() Sprawdź czy Twój wet jest tutaj: http://www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze Bo tutaj ludzie umieszczają dane sprawdzonych wetów gadzich ![]() A z tego co wiem to w Warszawie najlepsi są dr Maluta (http://www.salvet.com.pl/) i dr Chłopecki - bo całe życie z gadami ![]() Aurelko - nie brałabym już żółwia z tego sklepu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-05-08 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje kupilam za 50 zl . drogie sa ladowe potrafia kosztowac i 500 zl. znam historie z 1 reki gdzie pan przywiozl żólwia z syberii w spodniach i tak przeszedl przez procedure lotniskową :-/ nie ma to jak swiadomosc narazania zycia,zdrowia zolwia i odpowiedzialnosc ,w pierwszej chwili mialm ochote to zglosic ale nie chce miec z tym pane nic wspólnego i zwyczajnie sie boje ![]() na szczescie żół ma sie dobrze i ma b. dobre warunki zycia,tyle dobrego . polecam znalezc sklep zoo w ktrym sa najlepsze warunki dla zolwi i tam poobserwowac zwierzaki,wybrac takiego najbardziej aktywnego. z tym jedzeniem jablka itp to nie przesadzalabym i tragizowalabym w naturze zolwie jedza mnostwo trujacych i nie odpowiednich dla nich rzeczy wiec jedzac 1 w miesiacu jablko czy inne owoce nic im niebedzie. moje zjadaja po okruszku ziemniaka czy marchewki rzucanej slimakom i zyją. znam tez historie gdzie zolwie wodne byly karmione sercem wolowym -oczywiscie wiedza czerpana z ksiazek :-/ ,dzialo sie to z 20 lat temu wiec kto mogl wiedziec. watpie aby w ciagu 8 godzin poszly wszytskie zolwie do nowych domow wiec byc moze cos bylo nie tak i sklep chcial to ukryc ,zabierajac zolwie ze sklepu -gdzie trafily az nie chce myslec ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-05-08 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
Zakorzenienie
|
Paula, wg mnie to był po prostu pomór, wszystkie żółwie musiały być chore - znajomy z żółwiowego mial kiedyś taki przypadek, nabył dwa żółwie i zdechły, wrócił do sklepu i się okazało że WSZYSTKIE z tego źródła zdechły.
A Ishikawie chodziło z pewnością o ceny żółwi lądowych, bo ja w zoologikach je widzę 350-450 zł, a na giełdzie ponoć koło 250zł ![]() A propos, napisałam maila do głównej siedziby ZOO Natura i do kobiety odpowiedzialnej za region południe w tej sieci, pozwoliłam sobie obsmarować sklep w którym Tofik przechodził takie katusze, wzniosłam się na wyżyny ironii i zajadlości, mam nadzieję że ktoś za to beknie z tego sklepu.
![]() |
#477 |
Crazy turtle lady
|
Dokladnie, o lądowe.
![]() I nie rzucam oskarżen. ![]() Dalej bede polecac (co do zółwi lądowych !) linki które dała Elianna i ja. Mozna jesc przez całe zycie swintswa...ale skraca sie zycie, i spada jego jakosc. Ze zwierzetami jest analogicznie ![]() I na stepie nie rosna raczej jabłonie, prawda ? (odnosnie lądziaków)
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2009-05-08 o 13:09 Powód: skleroza |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Crazy turtle lady
|
Ale to nie był post skierowany do Ciebie Lukrecjo
![]() Generalnie do osób ktore czytaja watek i daja zółwiowi świństwa do jedzenia. Co do tych Twoich jabłek, to ja mam inne zdanie i je napisałam. Moze rzeczywiscie nie zaszkodzą,ale ja mojemu gadowi nie daje poprostu. ![]()
![]() |
#480 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, chcę zmienić zółwikom oświetlenie. Jaką lampe najlepiej kupić? Jest taki duży wybór, że wolę się zdać na kogoś, kto już u siebie lampę wypróbował.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.