Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-26, 20:56   #4981
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

no proszę, troszkę pod wieczór przystopowałyście z pisaniem, nie może być
ja byłam jeszcze u cioci, spodnie odebrać bo mi zwężała musiałam jeszcze poprasować na jutro rzeczy, bo jutro po 12 już wyjeżdzamy
ja tam prawie nikogo nie znam na tym jutrzejszym weselu ale może jakoś to będzie
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:02   #4982
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
ja byłam jeszcze u cioci, spodnie odebrać bo mi zwężała musiałam jeszcze poprasować na jutro rzeczy, bo jutro po 12 już wyjeżdzamy
ja tam prawie nikogo nie znam na tym jutrzejszym weselu ale może jakoś to będzie
Ja w ubiegłym roku byłam na weselu, na którym znałam tylko kilka osób i mimo to dobrze się bawiłam. Życzę Ci tego samego i baw się, póki możesz. Później to ciężko z dużym brzuszkiem
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:03   #4983
Tysiak7
Wtajemniczenie

ech poczytalam sobie troche artykułow dzis na niecie o M.Jacksonie i sie az pobeczałam, kurka co ciąża z czlowiek robi ale wielki sentyment do niego, kazdy z jego teledyskow do show pełen energi, no i sama muzyka, to piosenki to klasyka popu mojego dziecinstwa to nie byla jaks tam gwiazdka jednego utworu, każdy z jego utworow byl dopracowany do perfekcji
a jak czytam komentarze na necie "urodzil się czarny a zmarł bialy" to mnie krew zalewa, po 1 miał chorobe skóry, po 2 fakt troche przesadzil z iloscia operacji plastycznych itd ale sprobujcie przebic sie w show biznesie za jego czasów kiedy wschodzil jako gwiazda jako czarnoskory, kto inny sie tak wylanosowal jak on, kto NIKT, tylko ten swiat zniszczyl go doszczetnie ale komentarze jak zacytowałam swiadczą tylko o tym ze nawet do zmarlego nie maja ludzie szacunku wiem, wiem oskarżany bylo molestowanie seksualne ale bycie taka osoba publiczna stwarza sobie wrogow, co niektorzy tez potafia żerowac i zarabiac na czyims nieszczęsciu... a on latwego dzieciństwa i życie nie miał... a tyle pieknych utworow nam po sobie zostawił, szanujmy go chociaz za to
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:06   #4984
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Aliisanka udanej zabawy i tak jak napisała Mali - korzystaj póki możesz
My mamy jeszcze dwa wesela w tym roku - 1 i 22 sierpnia - liczę tylko na to, że nie będzie jakichś strasznych upałów

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Tysiak - też właśnie czytam na jego temat, ale same artykuły - bo komentarze są bardzo często poniżej poziomu

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:10   #4985
aniago25
Zadomowienie

Fasoleczka gratuluje córci ja już wykąpana, skóra na rekach mnie piecze nie wiedziałam że tak mnie słońce weźmie.
Allisanka baw się dobrze. A ja uciekam do łóżka bo miałam męczący dzień, Dobranoc.
Stary 2009-06-26, 21:14   #4986
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Aniago miłych snów

Stary 2009-06-26, 21:22   #4987
joannah
Rozeznanie

GG do joannah

Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość
Ktos tu pisal o lezaczkach, ja mam w planie taki zakup, ale zastanawiam sie jeszcze na takim 3 w 1 (lezaczek, hustawka, krzeselko) http://www.allegro.pl/item663748106_...delux_3w1.html co o nim sadzicie??
co do tej huśtawki to jest SUPER, mamy taką, używalismy jej jak synek był mały ale ona jest chyba od 3 m-ca, z tego co pamiętam, chociaż tam na aukcji jest napisane że od urodzenia

Allisanka- miłej zabawy życze, my ostatnio byliśmy na weselu i też prawie nikogo nie znaliśmy a bawiliśmy sie super

Zrobiłam dzisiaj liste brakujących rzeczy i jutro jedziemy na zakupy
joannah jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 21:23   #4988
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ja w ubiegłym roku byłam na weselu, na którym znałam tylko kilka osób i mimo to dobrze się bawiłam. Życzę Ci tego samego i baw się, póki możesz. Później to ciężko z dużym brzuszkiem
Malinko, ten mój brzuszek jak ma wzdęcie, a ma codziennie to wyglada na 6 miesiąc, a ja nie mam siły go wciągać ale ciąża to jedyny okres w życiu gdzie okrągły brzuszek to atut
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:25   #4989
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
ech poczytalam sobie troche artykułow dzis na niecie o M.Jacksonie i sie az pobeczałam, kurka co ciąża z czlowiek robi ale wielki sentyment do niego, kazdy z jego teledyskow do show pełen energi, no i sama muzyka, to piosenki to klasyka popu mojego dziecinstwa to nie byla jaks tam gwiazdka jednego utworu, każdy z jego utworow byl dopracowany do perfekcji
a jak czytam komentarze na necie "urodzil się czarny a zmarł bialy" to mnie krew zalewa, po 1 miał chorobe skóry, po 2 fakt troche przesadzil z iloscia operacji plastycznych itd ale sprobujcie przebic sie w show biznesie za jego czasów kiedy wschodzil jako gwiazda jako czarnoskory, kto inny sie tak wylanosowal jak on, kto NIKT, tylko ten swiat zniszczyl go doszczetnie ale komentarze jak zacytowałam swiadczą tylko o tym ze nawet do zmarlego nie maja ludzie szacunku wiem, wiem oskarżany bylo molestowanie seksualne ale bycie taka osoba publiczna stwarza sobie wrogow, co niektorzy tez potafia żerowac i zarabiac na czyims nieszczęsciu... a on latwego dzieciństwa i życie nie miał... a tyle pieknych utworow nam po sobie zostawił, szanujmy go chociaz za to
Ja mam specjalny opis na gg, a od 18 słucham na Miasto Muzyki kanału tylko z muzyką Jacksona. Dżizas, ile ja piosenek nie znałam A jakie ładne! Jedna z pierwszych kaset, które moja mama dawała komuś do nagrania, to był była jego płyta Thriller. Właściwie całemu mojemu życiu towarzyszą piosenki Jacksona, tak jak Madonny...

A komentarze na necie zawsze są poniżej poziomu, więc ich nie czytam. Po co się denerwować tym, że ktoś próbuje siebie dowartościować obgadując innych?

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Fasoleczka gratuluje córci ja już wykąpana, skóra na rekach mnie piecze nie wiedziałam że tak mnie słońce weźmie.
Allisanka baw się dobrze. A ja uciekam do łóżka bo miałam męczący dzień, Dobranoc.
Słodkich snów!

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Cytat:
Malinko, ten mój brzuszek jak ma wzdęcie, a ma codziennie to wyglada na 6 miesiąc, a ja nie mam siły go wciągać ale ciąża to jedyny okres w życiu gdzie okrągły brzuszek to atut
Ty jeszcze zobaczysz, co to jest brzuszek w 6 miesiącu
Stary 2009-06-26, 21:26   #4990
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
no wlasnie, wieczor weekendowy, a TZ znowu wybyl do pracy
Juz mi zapowiedzial, ze jutro rano tez musi cos zrobic.
Mam ochote sie rozwiesc, juz nie mam sil
przychodzi mi tylko jedno do głowy:
"...Chyba się z Tobą rozwiodę
Zabiorę ze sobą młode
Bo Ty na moją urodę nie patrzysz już
Chyba odejdę z wanienką
Młode zobaczysz nieprędko..."

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
Dziękuję

Od razu proszę o zmiane na stronie głownej z zielonej nadziei ... na różowe

No Tymoteuszka raczej nie zostanie już bardziej Julitka
No i jak tu się przestawić po 7 miesiącach z Tymka na Julite??? Ehhh ...
dasz radę, ja szybko się przestawiłam, i z dumą teraz chodzę i na głos do siebie mówię "mój synek, syneczek"

Cytat:
Ja nie planuję leżaczka. Po pierwsze to jeszcze za wcześnie, po drugie mam w domu kota i nie wiem, czy byłby sens zostawiać dziecko w leżaczku na kociej "wysokości". Wolę póki co chustę, bo jest bardziej wielofunkcyjna.
to też jest jakieś rozwiązanie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Mąż pojechał na imprezę służbową i siedzę sobie samiuśka.....
mój też pojechał na imprezkę, ale zażyczył sobie, by go odebrać. okej mówię, tylko to jest 30 km stąd przespałam się i ok 12 wyruszam

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
Z tym sudokremem to jest tak, że stosuje się go wtedy kiedy maluszek ma już pieluszkowe zapalenie skórki, sudokrem wysusza krostki, dlatego nienależy go stosować na codzień, ale oczywiście warto mieć w swojej apteczce, natomiast bardzo polecany jest Linomag, nie tylko położne w szkole rodzenia, ale również w szpitalu polecają go-tani, a czyni cuda z pupcią niemowlaczka Kąpać faktycznie nie trzeba codziennie, przecież nasza pociecha nie będzie się od urodzenia bawić w błotku

Ach, ja również GRATULUJĘ CÓRY!!!!
zanotowane

Cytat:
milej imprezki

no i mam to co chciałam, mały w końcu zaczął mnie kopać aż brzuch skacze chyba to taki nocny marek jak mamusia albo kapusta przestała mu smakować, bo znów sama cały gar wrąbałam aż wstyd ...

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-06-26 o 21:29
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:28   #4991
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Dlatego nie ma się co martwić i cieszyć się brzusiem

Cytat:
Ja mam specjalny opis na gg, a od 18 słucham na Miasto Muzyki kanału tylko z muzyką Jacksona. Dżizas, ile ja piosenek nie znałam A jakie ładne! Jedna z pierwszych kaset, które moja mama dawała komuś do nagrania, to był była jego płyta Thriller. Właściwie całemu mojemu życiu towarzyszą piosenki Jacksona, tak jak Madonny...
Ja też włączyłam Miasto Muzyki M. Jackson jakąś godzinę temu i rzeczywiście jest puszczanych mnóstwo tych mniej znanych utworów A jakże pięknych

Stary 2009-06-26, 21:28   #4992
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
Zabiorę ze sobą młode
Chyba odejdę z wanienką

Dobre
Stary 2009-06-26, 21:31   #4993
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
mój też pojechał na imprezkę, ale zażyczył sobie, by go odebrać. okej mówię, tylko to jest 30 km stąd przespałam się i ok 12 wyruszam
Mój mąż stanął na wysokości zadania i sam zaproponował, że pojedzie samochodem, nie będzie pił, żebym nie musiała po niego w nocy jeździć - a impreza jakieś 25 km od domu

Poza tym jutro czeka nas imieninowa impreza u teścia, a w niedzielę jedziemy do babci również na imieniny - więc lepiej nawet, że dziś bez %

Stary 2009-06-26, 21:37   #4994
Tysiak7
Wtajemniczenie

Miss.hot, Malin milo mi ze ktos mnie rozumie MJ byl osoba publiczna nikt go nie znał z nas osobiscie zeby oceniać po wygladzie czy życiu prywatnym, ale schede po sobie zostawil bogatą az mi sie pierwsze dyskoteki z podstawowki przypominają ehh to były czasy w tamtych okresie przebrac sie na karnawal na MJ, białe skarpetki i przykrotkie spodnie, ksiezycowy chód czy slynny gest lapania sie za krocze

pamietacie to:
http://www.dailymotion.pl/relevance/...he-world_music
takiego go pamietajmy... niech ból jednoczy nie dzieli

Cytat:
Zabiorę ze sobą młode
Chyba odejdę z wanienką

....
kobieto dzięki wyrwałaś mnie z zadumy o MJ i powaliłas na lopatki
W i N -córeczki mamusi

Edytowane przez Tysiak7
Czas edycji: 2009-06-26 o 22:43
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 21:38   #4995
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Mój brzdąc dokazuje cały czas odkąd wróciłam do domu Za to ja mam mniej siły i lepiej będzie, jak już opuszczę Wizaż. Do jutra! Dobrej nocy i normalnych snów

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 21:55   #4996
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
Miss.hot, Malin milo mi ze ktos mnie rozumie MJ byl osoba publiczna nikt go nie znał z nas osobiscie zeby oceniać po wygladzie czy życiu prywatnym, ale schede po sobie zostawil bogatą az mi sie pierwsze dyskoteki z podstawowki przypominają ehh to były czasy w tamtych okresie przebrac sie na karnawal na MJ, białe skarpetki i przykrotkie spodnie, ksiezycowy chód czy slynny gest lapania sie za krocze
To chyba najbardziej charakterystyczne rzeczy MJ

Cytat:
Mój brzdąc dokazuje cały czas odkąd wróciłam do domu Za to ja mam mniej siły i lepiej będzie, jak już opuszczę Wizaż. Do jutra! Dobrej nocy i normalnych snów
Dobranoc Malinko

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Weszłam na Allegro i patrzę - a tam oczywiście już kasę zarabiają co poniektórzy http://www.allegro.pl/search.php?str...&change_view=1

I to mnie rozwaliło totalnie http://www.allegro.pl/item673169341_...mikrofibr.html

Edytowane przez miss.hot
Czas edycji: 2009-06-26 o 21:56
Stary 2009-06-26, 22:06   #4997
precious_81
Wtajemniczenie

Jak już tak sobie radzimy to pamiętam, że któraś z Was chciała kiedyś kupić taki kojec
http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood.html
I jak się spisuje? Ostatnio w nocy nie śpi mi się za wygodnie i zastanawiam się czy faktycznie kojec by mi pomógł - jak śpię na boku to drętwieją mi biodra a jak na plecach to bolą plecy. Już próbowałam z podkładaniem poduszek i nic to nie daje.

A na tej stronce są wogóle świetne otulaczki i śpiworki dla dzieciaczków, też zastanawiam się czy się nie skusić.

Cytat:
Wróciłam już do domku.
Zaraz będę papuniać pierożki z serem

Co do usg ... to hmm nie jestem jakoś szczególnie zadowolona, z lekarza który je przeprowadził, to po pierwsze.

Po drugie DZIEWCZYNKA Tymoteuszka
Po trzecie jest strasznie malutka 950 gram Jak to możliwe? Przecież jem, odżywiam się, biorę witaminy, nie przeciążam się Wygląda na tydzień młodszą

Po czwarte idę Was nadrabiać .... wredne kobiety
Różowe gratulacje
A w którym jesteś teraz tygodniu?

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
ja dostałam podobny leżaczek tyle że niebieski - ma fajną funkcję wibracje - młodemu bedzie dupkę wibrowało hahahahah
Nie pamiętam teraz gdzie - czy na wizażu czy w którejś z gazet "mamusiowych" - czytałam że te wibracje wcale nie są korzystne dla dziecka. Jakoś tak mi się to zakodowało, więc my na pewno kupimy taki najzwyklejszy bez wibracji.

Cytat:
to bardzo przydatne informacje, tym bardziej, że właśnie jestem na etapie przygotowywania wyprawki (na razie w głowie)

słyszałam, że kosmetyki należy ograniczyć do minimum np. zamiast smarować oliwką kąpać malucha np. w żelach bez mydła, polecane jest też Oilatum, ewentualnie mydło bambino
do smarowania pupci linomag lub sudokrem
i praktycznie z chemii to wszystko
i radzi się nie kąpać całego malucha codziennie tylko np. co drugi dzień

powoli się uczę
Faktycznie co do kosmetyków się trochę pozmieniało - jeszcze jakiś czas temu moje koleżanki używały wszelkiego rodzaju oliwek, zasypek itp. a teraz radzą używać tylko jak jest potrzeba a nie rutynowo. Dlatego polecane są mydełka już z oliwką, żeby później dziecka nie smarować. Co do oilatum i emolium to czytałam, że własnie nie powinno się stosować do każdej kąpieli jak kiedyś było polecane, ale dopiero jak pojawią się jakieś problemy skórne i jak przejdzie to odstawić. Co do linomagu to właśnie koleżanka mi poradziła - według niej ma lepszą konsystencję niż sudocrem i w przypadku dziewczynek sudocrem ciężko się wymywa.

A jeszcze odnośnie kąpieli to właśnie wczoraj położna w szkole rodzenia mówiła, że nie trzeba wcale uważać przy kąpieli by nie zamoczyć pępuszka (jak kiedyś mówiono), bo to bardziej stresuje matki, a wystarczy go jedynie dobrze po kąpieli osuszyć i nic się nie dzieje. A poza tym zanurzenie dziecka do paszek łącznie z brzuszkiem łagodzi kolki i dziecku lepiej wydala się gazy.

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Precious dzięki za podsumowanie
Proszę bardzo
Wątek generalnie warto poczytać samemu, bo pomimo czasami rozbieżnych opinii, mi pomógł w planowaniu wyprawy po wyprawkę

Edytowane przez precious_81
Czas edycji: 2009-06-26 o 22:09
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 22:09   #4998
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Proszę bardzo
Wątek generalnie warto poczytać samemu, bo pomimo czasami rozbieżnych opinii, mi pomógł w planowaniu wyprawy po wyprawkę
Zamierzam się do tego czytania zabrać, ale po obronie dopiero

Dziewczyny jako, że już prawie 5000 postów jest zapraszam do nowego wątku - czyli część III otwarta
Tu link http://www.wizaz.pl/forum/showthread...9#post12969669

Stary 2009-06-26, 22:49   #4999
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość

kurcze nie wiem co jest ale zauwazylam ze od jakies czasu cokolwiek bym nie robila to nie lubie jak jest wlaczony telewizor- kocham jak jest cisza no oczywiscie jak jest cos ciekawego to ogladam (ale zazwyczaj w dzien nie ma nic ciekawego). obawiam sie ze jak synek sie urodzi to tez bedzie musial miec zupelna cisze do spania
Ja też wcześniej tak miałam, że ciągle coś w tle musiało gadać, albo tv albo radio, a teraz nawet hałas zza okna mi przeszkadza. Tv włącza dopiero mąż na fakty, a tak cały dzień stoi bezużytecznie... ciekawe co to się porobiło

Cytat:
wiecie co? nie przybrałam jeszcze na wadze w ogóle, a to już 17 tydzień, zaczynam się trochę martwić, ale w końcu to chyba nic takiego prawda?
na szczęście we wtorek mam wizytę już
macie może kanał "zone reality" ? tam leci codziennie program "opowieści o narodzinach", bardzo lubię ten cykl, to dokumentalny film, i powiem Wam że jak się naoglądam tam tych porodów naturalnych, ile to bólu, to naprawdę cieszę się że będę mieć cesarkę
ja mam ten kanał, ale nie widziałam jeszcze tego programu. W jakie dni i w jakich godzinach leci? Chętnie obejrzę

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
kochanie, bo ty nie wiesz ile bólu kosztuje cc.... poród sn boli , ale potem szybciej wracasz do siebie, a poród cc nie boli, ale za to potem czasem bardzo długo jesteś ciągle w bólu na który nie za bardzo możesz coś zwiąśćjeśli karmisz piersią.
tak naprawdę nie ma się z czego cieszyć, bo i dla kobiety ( zdrowej ) i dla dziecka ( przy niezagrożonej ciąży) lepszy jest poród sn. ale niestety bywa tak, że sn jest zbyt niebezpieczny dla kobiety i wtedy cc.
Poza tym przy cc często pojawiają się zrosty co powoduje ból już do końca życia. Poza tym często kolejne ciąże po cc też kończą się cc z obawy, żeby macica nie pękła, więc to naprawdę nie takie kolorowe

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
Poczytajcie sobie gdzie ja mieszkam, gdzie przechodzę ciążę i gdzie będę rodzić

http://www.wiatrak.nl/469/porod-po-holendersku/
o rany okropne statystyki, rzeczywiście można się w doła wpędzić

Cytat:
Mysle, ze latwiej bedzie mu w takiej pozycji obserwowac otoczenie, ale z drugiej strony na pewno nie moze lezec tak za dlugo i zawsze pod kontrola. A na kazdy odpoczynek, drzemke musi wracac do lozeczka. Na pewno nie jest to cos niezbednego
ja planuję kupić leżaczek chociażby po to, żeby np postawić go w kuchni podczas gotowania obiadu, albo jak np będę chciała umyć włosy czy cokolwiek innego zrobić to będę miała dziecko przy sobie pod kontrolą.

Cytat:
Oslonki na szczebelki chce kupic, ale w zasadzie chyba na poczatku tez powinno ich nie byc (smierc lozeczkowa)
Baldachim tez raczej odradzaja, ale jeszcze musze o tym odczytac

Ogolnie baldachim jest dobry jesli chodzi np o muchy i komary, a u nas na wiosce tego ci dostatek. Ale wtedy trzeba kupic ten uchwyt do baldachimu, zeby mozna bylo cale lozeczko zakryc.
Ja na razie chyba nie kupie, bo maly urodzi sie jesienia, a much i komarow o tej porze nie ma
baldachim jest z materiału cały, a z siateczki to moskitiera. Ja kupiłam baldachim tylko i wyłącznie ze względów estetycznych i zamierzam go często prać, więc kurzem się nie martwię.

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Trochę tego jest, nie wiem czy interesują Cię bardziej ubranka, sprzęty, kosmetyki?

Polecane są często konkretne firmy, np. nożyczki chicco, szczotka do włosów Canpol. Jeśli chodzi o pieluchy to królują Pampersy i Huggiesy - z reguły jeśli jedne nie pasowały mamie i dziecku to te drugie spisywały się super. Z tańszych warte wypróbowania są pieluszki z Rossmana, Happy, Lidl - Cień, Biedronka - Dada.

Kosmetyki Hipp i Nivea. Zdecydowanie nie J&J - najczęsciej uczulają. Zamiast oliwki do kąpieli polecana jest zwykła parafina. Linomag zamiast Sudocremu. Alantan, Bepanthen na podrażnienia i na poranione brodawki. Chusteczki Pampers, Nivea, Clinick, Bambino, Bella. Na nie są chusteczki z Biedronki Dada, Huggies i Happy.

Wkłady laktacyjne polecane są np. Chicco, J&J, Bella, Nuka. Nie polecane są z Rossmana. Osłonki na brodawki też nie są polecane. Najlepiej też zaopatrzyć się we wkłady laktacyjne i jednorazowe flizelinowe majtki. Po porodzie naturalnym bardzo polecany jest preparat Tantum Rosa - jest w saszetkach i można sobie rozrabiać np. w butelce po wodzie mineralnej.

Laktator jednak w większości polecany jest elektryczny niż ręczny, np. Avent, Madela.
Biustonosz do karmienia Alles, Amazonka.

Plantex - na problemy z bruszkiem, Calgel - żel na dziąsła, Bobotic i Sab Simplex - na kolki, Viburca - na stany niepokoju, Disnemar (sól fizjologiczn) i Frida - na katar. Spirytus 70% do przemywania pępuszka.

Proszek do prania Dzidziuś, Lovella i Jelp.

Butelki Avent, szklane TT i dr Brown.
Polecany jest ręcznik z kapturkiem (najlepiej mieć 2) i jednej normalny.

Duże rozbieżności są w kwestii konieczności posiadania przewijaka, rogala do karmienia, rożka z usztywnieniem, sterylizatora do butelek, podgrzewacza do butelek. Ja z tych rzeczy kupię chyba tylko rożek. Sterylizator to dla mnie zbędna rzecz, a podgrzewacz kupię jak okaże się że nie mogę karmić piersią.

Jeśli chodzi o karuzele do łóżeczka, maty edukacyjne i leżaczek to opinie też są bardzo różne - jedne mamy były zachwycone, inne twierdzą że się nie przydały. Ja uznałam, że kupimy wszystkie te rzeczy, bo się nam przydadzą.

Interesowała mnie też kwestia materacyka, kiedyś moje kolMoeżanki używały gryczano - kokosowego, ale obecnie bardziej polecany jest materac pianka wysokoelastyczna i kokos (nie taki zwykły piankowy).
Oczywiście na początku nie używa się poduszki, ale jeśli dziecko ulewa to można kupić poduszkę klin którą wkłada się pod materac. Jeśli chodzi o okrycie to jedne mamy polecają śpiworki a inne kołderkę.

To tak w bardzo dużym skrócie - nie wiem czy to coś pomoże czy jeszcze bardziej Ci namieszałam
Dziękuję, ważniejsze rzeczy przepisałam sobie na kartkę Super, że opisałaś wszystko firmami, bo takich suchych informacji co jest potrzebne jest dość sporo np. w gazetach, ale zależało mi właśnie, żeby ktoś napisał, że np. linomag tak, a sudocrem nie itd. J&J wiem, że uczula, bo sama mam alergię na oliwkę z tej firmy
Co do leżaczka, karuzeli i maty, to też chcę kupić te wszystkie rzeczy, bo na pewno dziecku nie zaszkodzą, a i pewnie pomogą w poznawaniu świata
Jak coś jeszcze przyjdzie Ci do głowy, to chętnie skorzystam z Twoich rad
Jeszcze raz bardzo dziękuję

Cytat:
Wróciłam już do domku.
Zaraz będę papuniać pierożki z serem

Co do usg ... to hmm nie jestem jakoś szczególnie zadowolona, z lekarza który je przeprowadził, to po pierwsze.

Po drugie DZIEWCZYNKA Tymoteuszka
Po trzecie jest strasznie malutka 950 gram Jak to możliwe? Przecież jem, odżywiam się, biorę witaminy, nie przeciążam się Wygląda na tydzień młodszą

Po czwarte idę Was nadrabiać .... wredne kobiety
GRATULUJĘ DZIEWUSZKI:ju pi:

Może rzeczywiście ten lekarz średni, skoro w pozostałych miejscach gdzie chciałaś się zapisać były takie terminy, a tu praktycznie od ręki A filmik masz?

Sprawdziłam i między nami jest 3 dni różnicy, mój pulpet waży 1400, a Twoja niunia 450g mniej, jestem przerażona, jak ja go urodzę

Cytat:
Dziękuję

Od razu proszę o zmiane na stronie głownej z zielonej nadziei ... na różowe

No Tymoteuszka raczej nie zostanie już bardziej Julitka
No i jak tu się przestawić po 7 miesiącach z Tymka na Julite??? Ehhh ...
Co tutaj, tak pusto, jak nigdy???
Och, a ja chciałam dziewuszkę, a mam chłopca
Pomyśl sobie tylko o wspólnych zakupach z córcią, jak będziecie wybierać spineczki do włosów, jak wszystko będzie chciała mieć takie jak mama korale, torebki i z mamą będzie gotować i piec
A z synkiem to może co, w nogę być grała?

Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość

Ja mam tak przy kazdym kluciu Przewaznie uprzedzam od razu panie ktore mi pobieraja krew, ze moge pasc jak dluga i mnie kluja na lezaco jak dziecko! juz sie boje co to bedzie jak sie okaze ze przy glukozie beda mnie kluc 3 razy pod rzad
To bardzo pocieszające co napisałaś, bo już myślałam, że mam z lekka z głową. Otóż ja też przed każdym pobraniem uprzedzam pielęgniarkę, że się bardzo boję, tupię nogami i mam różne przedziwne odruchy podczas kłucia W zasadzie dopiero od niedawna, a mam 28 lat, chodzę sama na pobranie, wcześniej chodziłam z siostrą, która trzymała mnie za drugą rękę
Potrafiłam też wychodzić przed pobraniem z laboratorium i mówić, że przyjdę jutro

Dlatego tak się boję porodu
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości