Dziewczyny jak sobie radzicie z załamaniem podczas diety!!!!!!!!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-22, 11:44   #1
numinka
Przyczajenie

Question

Dziewczyny jak sobie radzicie z załamaniem podczas diety!!!!!!!!!!

W moim przypadku załamanie jest po 1 tygodniu stosowania diety
Zawsze tak jest pierwszy tydzień jest wszystko okey jestem pełna motywacji ćwicze i mało jem a po tygodniu załamka jestem głodna jak wilk i nie potrafie się powstrzymać żeby nie jeść

Dziewczynki powiedzcie jak wy sobie z tym radzicie bo ja nie wiem jak to przezwyciężyć?????

Bardzo prosiłabym o jakieś rady!!
numinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 11:59   #2
martinia
Zakorzenienie

Dot.: Dziewczyny jak sobie radzicie z załamaniem podczas diety!!!!!!!!!!

ja sobie nie radzę
a tak na poważnie...

to normalne, że masz chwile załamania. ważne żeby to były tylko chwile...nawet jeśli zdarzy Ci się zjeść coś niedozwolonego, to na tym zakończ (kiedyś mój błąd polegał na tym, że jak np koło południa zjadłam wielkie ciacho, to twierdziłam, że już i tak z diety nici i opychałam się przez resztę dnia )

piszesz, że jesteś głodna jak wilk. może jesz po prostu za mało? albo produkty, które nie sycą na długo. przeanalizuj swoje posiłki, może tu tkwi problem. ja na śniadanie zjadam pełnoziarnistą bułkę z np serkiem wiejskim i jestem naprawdę najedzona aż do obiadu (a i tak przedtem wmuszam w siebie jakieś małe II śniadanko - staram się jeść 5 razy dziennie). aaa i śniadanie to podstawa. sama zauważyłam, że jak je zjem, później mniej jestem głodna na wieczór, to nawet udowodnione naukowo

najgorsze są pierwsze tygodnie, jak je już przetrwasz, będzie łatwiej, organizm się przyzwyczai

Edytowane przez martinia
Czas edycji: 2009-07-22 o 12:00 Powód: dopisek :)
martinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 13:13   #3
takajedna20
Przyczajenie

Widocznie zle do tego podchodzisz. Glodzisz sie,bo myslisz,ze to cos da. Podczas odchudzania MASZ BYC NAJEDZONA! Traciym tluszcz za pomoca cwiczen fizycznych,a nie rezygnowania z posilkow,bo to daje odwrotnie rezultaty. Jedyne,co mzoesz zrobic,to jest zdrowsze produkty i robic to zgodnie z zasadami odzywania (np. dieta nielaczenia). Ale nigdy nie miej poczucia winy,jak czujesz glod i jesz. Jelsi go czujesz to znaczy,ze musisz dostarczyc organzimowi kalorie i kropka.

Ja rok temu przez 3 miesiace regularnie biegalam,a mimo,ze jadlam nawet slodycze i chipsy, i tak zmienila mi sie sylwetka. Efektu jojo ofc nie bylo Chodzi o to,zeby zwiekszyc ilosc miesni i 'rozruszac' organizm (dlatego tez warto cwiczyc chocby 3 razy w tyg),a tym samym podniesc podstawowa przemiane materii. Ruch to jedyny sposob na trwale i zdrowe schudniecie.

PS Nie rob tylu wykrzyknikow w temacie,to durne...

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Aha,nie musze chyba dodawac,ze optymalne tempo chudniecia to 0,7 kg/tydz?
Ponadto miesnie waza 2 razy wiecej niz tluszcz. Takze jesli chcesz znac prawdizwe efekty, to mierz je w centymetrach,nie kg.

No i powodzenia ;]
takajedna20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:33   #4
ahaps
Przyczajenie

Zgadzam się z przedmówczyniami... może faktycznie za mało jesz. Ja w sumie jem sporo, bo ok. 1500 kcal, ale regularnie ćwiczę i osiągam pomału efekty. Jestem przeciwniczką szybkiego chudnięcia, więc 2 kg na miesiąc mi w zupełności wystarczy.
I mam jedną stałą praktykę działania - zanim coś zjem zawsze piję wodę. Ponoć uczucie głodu jest podobne do uczucia pragnienia i stąd często się je myli. Wychodząc z tego założenia, zawsze staram się mieć pod ręką wodę. W pracy mam łatwiej, bo w kuchni stoi woda Eden, w domu nie ma tak prosto - muszę dźwigać co raz to nowe zgrzewki. :/ Ale picie wody polecam.
ahaps jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:42   #5
effa79
Zadomowienie

Wszystko zalezy od tego jaka diete stosujesz. Jezeli jesz malo, to normalne, ze zalamanie przychodzi, bo organizm musi odreagowac, nie pozwoli, zebys go glodowala.
Zmien produkty na zdrowe, pelnoziarniste - makaron, chleb, ryz brazowy. Jedz duzo warzyw, urozmaicaj jedzenie, rob sobie owocowe koktajle, wtedy jest latwiej.
No i ruch to podstawa, bez tego ciezko ruszyc z miejsca. Choc ja bardzo dlugo "unikalam" ruchu. Teraz po basenie i bieganiu tak naparwde widze zadowalajace efekty.
Powodzenia.

Aha a jak juz sie grzech trafi, to ide dalej, wracam na dobra sciezke. W koncu jestesmy tylko ludzmi

Czasami trzeba pogodzic sie z tym, ze wiecej schudnac sie nie da
...i wtedy zaczyna sie chudnac... ot cala tajemnica
effa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-24, 11:46   #6
Kruszek83
Raczkowanie

GG do Kruszek83

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny które zwątpiły które uległy pokusom i zaprzepasciły wszystko nie martwcie sie od jutra mozna wrócić na dobra drogę
Będzie dobrze wspierajmy sie!
Kruszek83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 17:49   #7
sabbatha
Zakorzenienie

na pocieszenie powiem, że napady głodu się z czasem zmniejszają. Ja jestem z tych kompulsywnie wręcz pochłaniających jedzenie, ale im dalej szłam w dietę tym mniej jadłam i nie byłam głodna (nawet jak przerwałam dietę to tak mi zostało). Grunt to cierpliwość i nie rzucanie diety mimo grzechów

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 18:36   #8
cycytrynka
Raczkowanie

Zawsze podziwiałam osoby które potrafiły cokolwiek schudnąć. Sama podejmowałam wiele, wiele prób ( szczerze mówiąc , nawet teraz jestem w trakcie kolejnej). Codziennie pochłaniam dosyć duże porcje jedzenia, nie koniecznie zdrowego, czy nisko kalorycznego. Mój nastrój jest wręcz uzależniony od tego co jem Jak zjem coś co lubię ( czyt. nie zdrowe, tłuczące, fast food) to mam super nastrój, ochotę na pracę, naukę i ogólnie wszystko widzę w lepszych barwach.. a kiedy mi zabraknie mojego ,, dopalacza'' czyli dużej ilości pysznego jedzenia to od razu mam gorszy nastrój, nie chce mi się nic, cały dzień bym najchętniej przeleżała w łóżku Takie nastawienie jest naprawdę ogromną przeszkodą w odchudzaniu, trzymaniu diety. Na dodatek lubię szybko widzieć rezultaty, stąd też moje diety są rygorystyczne. I co za tym idzie , oczywiście krótkotrwałe. Albo nie wytrzymam i zjem coś ze swojego ulubionego menu , albo wmówię sobie, że może nie jest tak źle? Powodów jest wiele. Teraz także jestem w trakcie diety. Od kilku dni jem bardzo mało. Dotychczas było ok, dzisiaj mały kryzys, ale udało mi się powstrzymać Na dodatek zawsze przerywałam diete czymś słodkim, teraz nie mogę jeść słodyczy ze względu na to, że mam trądzik i chciałabym go zwalczyć. Więc może tym razem się uda? Trzymam kcuki za Was i powodzenia
cycytrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 18:39   #9
sabbatha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cycytrynka Pokaż wiadomość
Zawsze podziwiałam osoby które potrafiły cokolwiek schudnąć. Sama podejmowałam wiele, wiele prób ( szczerze mówiąc , nawet teraz jestem w trakcie kolejnej). Codziennie pochłaniam dosyć duże porcje jedzenia, nie koniecznie zdrowego, czy nisko kalorycznego. Mój nastrój jest wręcz uzależniony od tego co jem Jak zjem coś co lubię ( czyt. nie zdrowe, tłuczące, fast food) to mam super nastrój, ochotę na pracę, naukę i ogólnie wszystko widzę w lepszych barwach.. a kiedy mi zabraknie mojego ,, dopalacza'' czyli dużej ilości pysznego jedzenia to od razu mam gorszy nastrój, nie chce mi się nic, cały dzień bym najchętniej przeleżała w łóżku Takie nastawienie jest naprawdę ogromną przeszkodą w odchudzaniu, trzymaniu diety. Na dodatek lubię szybko widzieć rezultaty, stąd też moje diety są rygorystyczne. I co za tym idzie , oczywiście krótkotrwałe. Albo nie wytrzymam i zjem coś ze swojego ulubionego menu , albo wmówię sobie, że może nie jest tak źle? Powodów jest wiele. Teraz także jestem w trakcie diety. Od kilku dni jem bardzo mało. Dotychczas było ok, dzisiaj mały kryzys, ale udało mi się powstrzymać Na dodatek zawsze przerywałam diete czymś słodkim, teraz nie mogę jeść słodyczy ze względu na to, że mam trądzik i chciałabym go zwalczyć. Więc może tym razem się uda? Trzymam kcuki za Was i powodzenia
A może masz niski poziom "cukru" we krwi? Bo te wszystkie fast-foody mają masę cukrów, może to przyczyna złego samopoczucia. No chyba, że to wybitnie smakowa sprawa

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 16:05   #10
cherryblossomgirl
Przyczajenie

popieram ahaps!!!
ja tez pije wode - w ogromnych ilosciach i jem jablka jak mnie glod przycisnie. przed posilkami myje zeby - w ten sposob mam mniejszy apetyt. to najlepsze sposoby...
pije wode zrodlana - najczesciej eden. nienawidze mineralnej, chociaz moze jest bardziej wskazana. jablka maja malo kalorii, ale trzeba uwazac, zeby nie przeczyscily
cherryblossomgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 20:04   #11
countryhouse
Raczkowanie

bo rygorystyczne diety tak się kończą.
a z załamaniem podczas diety totalnie sobie nie radzę jak się wciągne to na 3 tygodnie wciągac co popadnie najlepiej słodkie, ale teraz znalazłam motywacje do odchudzania więc moze dojde do wymarzonego celu
countryhouse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 08:19   #12
ahaps
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cherryblossomgirl Pokaż wiadomość
popieram ahaps!!!
ja tez pije wode - w ogromnych ilosciach i jem jablka jak mnie glod przycisnie. przed posilkami myje zeby - w ten sposob mam mniejszy apetyt. to najlepsze sposoby...
pije wode zrodlana - najczesciej eden. nienawidze mineralnej, chociaz moze jest bardziej wskazana. jablka maja malo kalorii, ale trzeba uwazac, zeby nie przeczyscily
Dzięki za poparcie. Woda górą! A tak na serio, masz rację, poza wodą, mycie zębów też działa. Gdzieś nawet czytałam o tym artykuł na necie.
ahaps jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 08:26   #13
basiacop
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ahaps Pokaż wiadomość
I mam jedną stałą praktykę działania - zanim coś zjem zawsze piję wodę. Ponoć uczucie głodu jest podobne do uczucia pragnienia i stąd często się je myli. Wychodząc z tego założenia, zawsze staram się mieć pod ręką wodę. W pracy mam łatwiej, bo w kuchni stoi woda Eden, w domu nie ma tak prosto - muszę dźwigać co raz to nowe zgrzewki. :/ Ale picie wody polecam.
To kup wodę eden do domu i będziesz miała problem z głowy. :P Zero dźwigania, baniaki przywożą, zimna i gorąca woda zawsze pod ręką...itp.
basiacop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 21:49   #14
Rzodkieweczka
Raczkowanie

Odświeżam wątek.

Rozumiem problem. JA się odchudzam od 9 miesiecy! Tzn. jem zdrowo i ćwiczę. Nie jestem na typowej diecie. Staram się jeść mneij kalorii niż spalam. Schudłam 2 rozmiary
Ale teraz mam kryzys. Ciągnie mnie do niezdrowej pizzy, makaronów, czekolady. I chociaż żołądek mi się Skurczył i już nie mogę jeść tyle co kiedyś na szczęście ale dziś na przykład zjadłam paczkę cukierków 500 kcal, oprócz normalnych posiłków. Razem 2300 kcal. To sporo i do tego zdarzyło mi się to już kilka razy.
Kryzys jest trudny. Ale walczę. Trzymam kciuki za Wszystkie dziewczyny na diecie.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

a woda mi nie pomaga ... wcale ....
Rzodkieweczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości