|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Studentki Farmaceutyki
Mam do Was Kochane pytanie.Mianowicie w przysżłości mysle, o wydziale farmaceutyki ( może i farmakologi chociaż nie wiem czym się za bardzo różnią, chyba po farmaceutyce ma się większe uprawnienia, z tego co czytałam ) i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda nauka na takich studiach.Chodziłoby mi głównie o Akademię Medyczną w Warszawie
![]() Proszę, o Wasze wypowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studentki Farmaceutyki
nie farmaceutyki, nie farmakologii tylko farmacji
![]() kierunek ciezki, dla umyslow scislych, porownywalny z lekarskim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jest za późno już
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
destiny, zerknij sobie na stronke akademii, tam masz dokladne informacje na temat rekrutacji. => www.amwaw.edu.pl
mozesz tez przejrzec sobie plan zajec, fakultetow itp. edit/ o! znalazlam ![]() "Kandydaci, którzy złożyli świadectwo maturalne “nowa matura”, będą kwalifikowani na podstawie sumy wyników z zewnętrznych egzaminów maturalnych (arkusz II) z biologii i chemii, zdawanych na poziomie rozszerzonym oraz wyników przeprowadzonego w uczelni sprawdzianu predyspozycji intelektualnych do studiowania." czyli rozszerzona matura 'tylko' z biologii i chemii ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mskładaczek już wszystko napisała pięknie
![]() Studiowanie na akademiach medycznych nigdy nie jest łatwe. To chyba najcięższe studia. Oczywiście najtrudniejszym kierunek jest bez wątpienia lekarski, ale farmacja to też bardzo wymagające studia ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja co prawda studentką farmacji nie jestem, ale skończyłam studium medyczne na wydziale farmacji, więc jestem panią farmaceutką
![]() Co mogę powiedzieć? Przede wszystkim jest to CHOLERNIE ciężki kierunek, porównywalny do kierunku lekarskiego. Ja co prawda byłam w studium, ale i tak te dwa lata dały mi nieźle w kość. Przede wszystkim nauka to tzw. pamięciówka, dużo trudnych związków, trudnych do zapamiętania i do wypowiedzenia np. Mercaptopurinum, Natrium hydroxydatum cum natrio hydroxydato granulatum, Methisoprinolum, Dextromoramidum. To tak dla przykładu, co TRZEBA mieć w głowie. Nie wiem jak jest na studiach, ale mnie w studium uczyli wielu niepotrzebnych rzeczy, ileż ja się naumiałam nazw leków, które już dawno zniknęły z aptek! Jeśli ktoś nie lubi (nie umie) chemii to ma problem, bo jest jej tam od groma. Jedna z pań mgr mówiła nam, że jak ona studiowała, to na drugim roku było do nauki 2 tysiące związków, razem ze wzorami. I miało się na to 2 miesiące. Na razie tyle. Jesli chciałabyś coś więcej wiedzieć to pytaj. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studentki Farmacji
Już byłam na stronce AM.Tylko czasami jest tak, że na necie są jakies niepełne informacje itd.Wolałam się dowiedzieć czegoś od osób, które już na takim czymś są
![]() Oliva - troche mnie przestraszyłaś z ilością i terminem wkuwania tego wszystkiego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
samo lubienie chemii to jeszcze nic-ta chemia naprawdę różni się od tej licealnej, jest koniec pierwszego tygodnia (drugi rok) a ja mam tyle nauki, że nie wiem, za co się zabrać, czasem mam takie chwile zwątpienia,czy dam rade to do głowy wcisnąć , ale to lenistwo się uruchamia po prostu-w sumie tyle osób to przeszło-przejdę i ja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o chemię, to podziwiam ludzi studiujących farmację. Ja miałam (na lek.) tylko kilka zajęć z tzw. chemii medycznej + rok biochemii i już miałam dosyć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nie straszcie mnie tak
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcu to tylko 9 m-cy, a juz minął pierwszy tydzień, to juz coś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
No to przyznam sie- studiuje farmacje.Nauki duuużo niestety.Teraz jestem na 5 roku wiec juz z górki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A jak z matematyką na farmacji ?
Przez ile semestrów ona trwa i czy jest bardzo ciezko ?
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Podbijam, bo również interesuje mnie jak to jest z tą matematyką na farmacji. Trochę się tym denerwuje, bo z tegoż przedmiotu jestem raczej "średnio uzdolniona"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja marze o studiowaniu farmacji w Anglii, ale kompletnie nie wiem jak wyglada tam rekrutacja, na stronie niewiele piszą, moze macie jakies informacje???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
To się uspokoiłam, dzięki Akurat. Do Krakowa i tak chciałam stratować, więc tym lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
I ja też najpoważniej rozważam właśnie farmację. Jakieś Krakowianki tu widzę, a to akurat
![]() ![]() ![]() [i przepraszam z góry za głupie pytania] ![]() z naukowej strony potrafię sobie wyobrazić co i jak, przeglądałam plany zajęć na każdy rok studiów. Chemii będę starała się sprostać, na razie lubię, na studiach może nie znienawidzę ![]() ![]() ![]() Ale - co później? orientujecie się może jakie są szanse pracowania w firmie farmaceutycznej/kosmetycznej, czy tylko praca w aptece jest najbardziej prawdopodobna? Z rzeczy pozanaukowych - jaka panuje tam atmosfera? kierunek kierunkiem, ale chciałabym, żeby studiowanie kojarzyło mi się miło ![]() ![]() ![]() ![]() przepraszam za zawracanie głowy i pozdrawiam przyszłe farmaceutki ![]()
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Witaj mrufko - potencjalna farmaceutko
![]() Jeśli chodzi o szanse pracy... to z tego co ja wiem i słyszę od znajomych to w firmach kosmetycznych znajdują pracę tylko pojedyncze jednostki. (nie znam nikogo osobiście), to już prędzej w takiej Plivie. Zdecydowana większość trafia do aptek (niestety lub stety ![]() Atmosfera: hmmm.. wiesz, różnie można trafić. Ja mam dosyć fajną grupę, żadnych wrogów ![]() ![]() ![]() ![]() Asystenci w większości są normalni i ludzcy ![]() Z perspektywy czasu myślę, że nie było źle na tych studiach ![]() ![]() ![]() ![]() Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to ja chętnie... ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dziękuję pięknie!
![]() ![]() Szczerze mówiąc wciąż się zastanawiam, nie chodzi bynajmniej tylko o te imprezy, tak dla pewności zapytałam, ale nie jestem jakoś szczególnie nastawiona na przesadne korzystanie z życia ![]() z jednej strony wydaje mi się, że kierunek mi odpowiada, z drugiej ciągle szukam innych wyjść. Rozważam też chemię - tu bezstresowo bo akurat lapło mi się z indeksem ![]() ![]() ![]() A Ty, gdybyś decydowała dzisiaj, wybrałabyś to samo, czy może jakiś pokrewny (albo i nie) kierunek godny polecenia? ![]() Jeszcze mała kwestia dostania się lub nie rozwiąże moje problemy ![]() ![]() chyba tyle, koniec męczenia na dziś, ale w razie czego bój się, mam Cię na oku ![]() ![]() dzięki raz jeszcze ![]()
Edytowane przez mrufka Czas edycji: 2006-04-04 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Intensywnie się zastanawiałam... i chyba teraz też wybrałabym farmację
![]() ![]() Niestety nie wiem jak było z progami punktowymi w tamtym roku. Tak sobie myślę teraz: ten kierunek jest naprawdę ciekawy tylko ilość wiadomości jakie trzeba przyswajać jest zdecydowanie za duża. Wiele rzeczy człowiek tam wkuwa nie potrzebnie - tak to widzę z perspektywy czasu. Pozdrawiam i życzę Ci żebyś dokonała dobrego wyboru ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.