Studentki Farmaceutyki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-08, 21:58   #1
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666
Smile

Studentki Farmaceutyki

Mam do Was Kochane pytanie.Mianowicie w przysżłości mysle, o wydziale farmaceutyki ( może i farmakologi chociaż nie wiem czym się za bardzo różnią, chyba po farmaceutyce ma się większe uprawnienia, z tego co czytałam ) i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda nauka na takich studiach.Chodziłoby mi głównie o Akademię Medyczną w WarszawiePodobno jest to dosyć trudny kierunek, ale czy tak jest i w praktyce?
Proszę, o Wasze wypowiedzipozdrawiam:cm ok:
destiny666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 22:06   #2
mskladaczek
Zakorzenienie

Dot.: Studentki Farmaceutyki

nie farmaceutyki, nie farmakologii tylko farmacji
kierunek ciezki, dla umyslow scislych, porownywalny z lekarskim.
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 22:09   #3
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Jest za późno jużprzepraszam za te pomyłki Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło ostatnio i nie trzeba zdawać matury z rozszerzonej fizyki żeby móc dostać się na takie studia?
Stary 2005-10-08, 22:12   #4
mskladaczek
Zakorzenienie

destiny, zerknij sobie na stronke akademii, tam masz dokladne informacje na temat rekrutacji. => www.amwaw.edu.pl

mozesz tez przejrzec sobie plan zajec, fakultetow itp.

edit/
o! znalazlam

"Kandydaci, którzy złożyli świadectwo maturalne “nowa matura”, będą kwalifikowani na podstawie sumy wyników z zewnętrznych egzaminów maturalnych (arkusz II) z biologii i chemii, zdawanych na poziomie rozszerzonym oraz wyników przeprowadzonego w uczelni sprawdzianu predyspozycji intelektualnych do studiowania."
czyli rozszerzona matura 'tylko' z biologii i chemii ...
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 09:54   #5
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Mskładaczek już wszystko napisała pięknie na farmację rozszerzona matura z biologii i chemii, na lekarski - rozszerzona biologia, chemia i fizyka. Plus ten nowy egzamin sprawdzający predyspozycje intelektualne kadydata - dostają naukowy artykuł do przeczytania plus jakieś pytania do niego.
Studiowanie na akademiach medycznych nigdy nie jest łatwe. To chyba najcięższe studia. Oczywiście najtrudniejszym kierunek jest bez wątpienia lekarski, ale farmacja to też bardzo wymagające studia

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 12:54   #6
Oliva
Raczkowanie

GG do Oliva
Wink Dot.: Studentki Farmacji

Ja co prawda studentką farmacji nie jestem, ale skończyłam studium medyczne na wydziale farmacji, więc jestem panią farmaceutką

Co mogę powiedzieć? Przede wszystkim jest to CHOLERNIE ciężki kierunek, porównywalny do kierunku lekarskiego. Ja co prawda byłam w studium, ale i tak te dwa lata dały mi nieźle w kość. Przede wszystkim nauka to tzw. pamięciówka, dużo trudnych związków, trudnych do zapamiętania i do wypowiedzenia np. Mercaptopurinum, Natrium hydroxydatum cum natrio hydroxydato granulatum, Methisoprinolum, Dextromoramidum. To tak dla przykładu, co TRZEBA mieć w głowie. Nie wiem jak jest na studiach, ale mnie w studium uczyli wielu niepotrzebnych rzeczy, ileż ja się naumiałam nazw leków, które już dawno zniknęły z aptek!
Jeśli ktoś nie lubi (nie umie) chemii to ma problem, bo jest jej tam od groma. Jedna z pań mgr mówiła nam, że jak ona studiowała, to na drugim roku było do nauki 2 tysiące związków, razem ze wzorami. I miało się na to 2 miesiące.

Na razie tyle. Jesli chciałabyś coś więcej wiedzieć to pytaj. Pozdrawiam.
Oliva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 13:11   #7
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666
Dot.: Studentki Farmacji

Już byłam na stronce AM.Tylko czasami jest tak, że na necie są jakies niepełne informacje itd.Wolałam się dowiedzieć czegoś od osób, które już na takim czymś są
Oliva - troche mnie przestraszyłaś z ilością i terminem wkuwania tego wszystkiegoJa lubie chemię więc myślę, że gdybym się dostała to może to jakos pójdzieMam jesio do Ciebie pytanko - na AM są praktyki w ciągu 2giego, 3ciego i 5tego roku ( głównie w aptekach ), jak dobrze pamiętam, czy Ty też miałaś coś podobnego?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-09, 17:53   #8
TOMORROW
Zakorzenienie

samo lubienie chemii to jeszcze nic-ta chemia naprawdę różni się od tej licealnej, jest koniec pierwszego tygodnia (drugi rok) a ja mam tyle nauki, że nie wiem, za co się zabrać, czasem mam takie chwile zwątpienia,czy dam rade to do głowy wcisnąć , ale to lenistwo się uruchamia po prostu-w sumie tyle osób to przeszło-przejdę i ja
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 17:58   #9
neospasmina
Raczkowanie

Jeśli chodzi o chemię, to podziwiam ludzi studiujących farmację. Ja miałam (na lek.) tylko kilka zajęć z tzw. chemii medycznej + rok biochemii i już miałam dosyć A najlepsze są wzory i rozmieszczenia podstawników wszelakiego typu. Brrrrr
neospasmina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 18:24   #10
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Nie straszcie mnie tak w chwilach zwątpienia pomyślcie o tym, jakie sobie zrobicie wakacje po skonczeniu rokuNo i po takich studia to chyba o prace nie będzie trudno
Stary 2005-10-09, 20:07   #11
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez destiny666
Nie straszcie mnie tak w chwilach zwątpienia pomyślcie o tym, jakie sobie zrobicie wakacje po skonczeniu rokuNo i po takich studia to chyba o prace nie będzie trudno
o taaaaaaaaak

w końcu to tylko 9 m-cy, a juz minął pierwszy tydzień, to juz coś
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-10, 14:50   #12
akurat
Rozeznanie

No to przyznam sie- studiuje farmacje.Nauki duuużo niestety.Teraz jestem na 5 roku wiec juz z górki Na pierwszym roku z perspektywy czasu był luzik (choć wtedy tak nie myślałam),na drugim stres do kwadratu,na trzecim mniejszy stresik, ale nauki masakrycznie,strasznie dużo,podobnie jak na poczatku czwartego;drugi semestr 4 roku - super .A teraz już jestem po takich przejściach że mi juz wszystko troche wisi,tzn nie przejmuje sie byle czym i dokonuje selekcji czego sie uczyc a co olać .( w zasadzie mam takie podejście od roku). Te studia nie są złe - naprawde! ale było tyle ciężkich momentów,ze nie wiem czy wybrałabym sie na nie drugi raz..
Stary 2006-01-14, 07:24   #13
miss_holland
Raczkowanie

A jak z matematyką na farmacji ?
Przez ile semestrów ona trwa i czy jest bardzo ciezko ?
miss_holland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 18:21   #14
m@rusi@
Raczkowanie

Podbijam, bo również interesuje mnie jak to jest z tą matematyką na farmacji. Trochę się tym denerwuje, bo z tegoż przedmiotu jestem raczej "średnio uzdolniona"
m@rusi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 18:48   #15
ksiezycowa_pyza
Raczkowanie

A ja marze o studiowaniu farmacji w Anglii, ale kompletnie nie wiem jak wyglada tam rekrutacja, na stronie niewiele piszą, moze macie jakies informacje???
ksiezycowa_pyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 22:34   #16
akurat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez m@rusi@
Podbijam, bo również interesuje mnie jak to jest z tą matematyką na farmacji. Trochę się tym denerwuje, bo z tegoż przedmiotu jestem raczej "średnio uzdolniona"
To chyba zależy od miasta i uczelni, ale w Krakowie jak ja miałam matematykę na 1 roku to trwała ona jeden semestr i składała się z 2 części: "zwyczajniej" matematyki, która była bardzo prosta (a ja też orłem nie jestem ) i ze statystyki, która była dla mnie czarną magią, ale dzięki temu, że oceny z zaliczeń tych 2 części się sumowały to otrzymałam trójeczkę w indeksie
Stary 2006-03-13, 14:20   #17
m@rusi@
Raczkowanie

To się uspokoiłam, dzięki Akurat. Do Krakowa i tak chciałam stratować, więc tym lepiej
m@rusi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 17:57   #18
mrufka
Raczkowanie

I ja też najpoważniej rozważam właśnie farmację. Jakieś Krakowianki tu widzę, a to akurat dobrze się składa bo celować będę pewnie na CM UJ byłabym dźwięczna za parę informacji
[i przepraszam z góry za głupie pytania]
z naukowej strony potrafię sobie wyobrazić co i jak, przeglądałam plany zajęć na każdy rok studiów. Chemii będę starała się sprostać, na razie lubię, na studiach może nie znienawidzę reszta tyż mi pasuje poza faktem, że Prokocim to dla mnie koniec świata. Dalej nie miałabym chyba na żadną inną uczelnię ale nie ma to tamto, dojazdowi jakoś sprostam
Ale - co później? orientujecie się może jakie są szanse pracowania w firmie farmaceutycznej/kosmetycznej, czy tylko praca w aptece jest najbardziej prawdopodobna?
Z rzeczy pozanaukowych - jaka panuje tam atmosfera? kierunek kierunkiem, ale chciałabym, żeby studiowanie kojarzyło mi się miło bardzo naukowo, czy przewija się gdzieś trochę osób z luźniejszym podejściem? a, i jak straszny jest stopień feminizacji? (domyślam się, że po babskim biolchemie odmiany nie będzie pewnie? ). Poza tym - jak z wykładowcami, lubują się w gnojeniu studentów czy da się z nimi w miarę dogadać? Z jakim przedmiotem miałyście najgorsze wspomnienia?
przepraszam za zawracanie głowy i pozdrawiam przyszłe farmaceutki

mrufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 21:30   #19
akurat
Rozeznanie

Witaj mrufko - potencjalna farmaceutko

Jeśli chodzi o szanse pracy... to z tego co ja wiem i słyszę od znajomych to w firmach kosmetycznych znajdują pracę tylko pojedyncze jednostki. (nie znam nikogo osobiście), to już prędzej w takiej Plivie. Zdecydowana większość trafia do aptek (niestety lub stety ).

Atmosfera: hmmm.. wiesz, różnie można trafić. Ja mam dosyć fajną grupę, żadnych wrogów , wszyscy się lubimy mniej lub bardziej. Raczej nie ma zawziętej rywalizacji, a przynajmniej ja się z takim zjawiskiem nie spotkałam. Pod względem imprezowym jest raczej kiepsko. Jeśli jesteś nastawiona na tzw korzystanie z życia na studiach to TUTAJ będzie to dosyć trudne. I to nawet nie dlatego, że jest dużo nauki (zwłaszcza 2 i 3 rok), ale po prostu ludzie są troszke mało imprezowi. Oczywiście nie mówię, że wszyscy ale wg mnie większość niestety W każdym razie tak jest teraz. (doradzam posiadanie towarzystwa niez farmacji w celach rozrywek ) Stopień feminizacji z tego co obserwuję w młodszych grupach jest chyba coraz mniejszy z roku na rok więc nie ma się co przerażać. ( u mnie w grupie jest 4 facetów na 23 osoby, ale ja już na 5 roku jezdem).
Asystenci w większości są normalni i ludzcy czasem zdarzy się jakiś wredny (patrz fizjologia na 2 roku) ale ogólnie oceniam pozytywnie.

Z perspektywy czasu myślę, że nie było źle na tych studiach bo było dużo dobrych i fajnych chwil, ale dobrze się zastanów czy chcesz na nie iść, bo nauki jest czasem do obrzydzenia dużo zresztą - to bardziej szkółka, niż prawdziwe studia ( pytanie na zajęciach, kolokwia czasem codziennie z czegoś... )

Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to ja chętnie...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-04, 18:13   #20
mrufka
Raczkowanie

Dziękuję pięknie! dobrze wiedzieć co nieco wcześniej, a do tej pory jakieś szczątkowe informacje miałam tylko od znajomych znajomych...
Szczerze mówiąc wciąż się zastanawiam, nie chodzi bynajmniej tylko o te imprezy, tak dla pewności zapytałam, ale nie jestem jakoś szczególnie nastawiona na przesadne korzystanie z życia
z jednej strony wydaje mi się, że kierunek mi odpowiada, z drugiej ciągle szukam innych wyjść. Rozważam też chemię - tu bezstresowo bo akurat lapło mi się z indeksem ale to pod znakiem zapytania, z resztą nie wiem, czy mój mózg podołałby tym wszystkim ścisłym przedmiotom Biotech - to samo, tylko nie tak bezstresowo i nikłe chyba szanse dostania się, a poza tym główne ale - różne mikrobiologiczno-genetyczne cuda - fajnie, ale jak sobie pomyślę, że miałabym takie na przykład biedne transgeniczne fosforyzujące świnki hodować, to jakoś nie mam ochoty się w to bawić [ale małe mam pojęcie o tym, może się mylę]
A Ty, gdybyś decydowała dzisiaj, wybrałabyś to samo, czy może jakiś pokrewny (albo i nie) kierunek godny polecenia?
Jeszcze mała kwestia dostania się lub nie rozwiąże moje problemy o progi punktowe już nie pytam, chyba że jakimś cudem wiesz, jak było w zeszłym roku
chyba tyle, koniec męczenia na dziś, ale w razie czego bój się, mam Cię na oku
dzięki raz jeszcze

Edytowane przez mrufka
Czas edycji: 2006-04-04 o 18:38
mrufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 18:25   #21
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b
Cool Dot.: Studentki Farmaceutyki

Tez mysle o farmacji lub o chemii Ale jestem dopiero w III gimn. wiec mam jeszcze troche czasu do namyslu
Stary 2006-04-04, 20:48   #22
akurat
Rozeznanie

Intensywnie się zastanawiałam... i chyba teraz też wybrałabym farmację ... bo jakoś nie widzę się na innym kierunku. Tylko, że teraz nie przejmowałabym się tak bardzo kolokwiami itp jak kiedyś...

Niestety nie wiem jak było z progami punktowymi w tamtym roku.

Tak sobie myślę teraz: ten kierunek jest naprawdę ciekawy tylko ilość wiadomości jakie trzeba przyswajać jest zdecydowanie za duża. Wiele rzeczy człowiek tam wkuwa nie potrzebnie - tak to widzę z perspektywy czasu.

Pozdrawiam i życzę Ci żebyś dokonała dobrego wyboru
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości