|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
|
Narzędzia |
2010-02-15, 21:33 | #181 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ P+W
1/2 kg mięsa mielonego np.z indyka 1/2 kg kapusty białej może być pekińska 2 jaja duża cebula w kosteczkę sól ,pieprz,oregano 1 szkl.kaszy kaszki kukurydzianej -ja dałam mniej tak z pół szkl.bo i tak się trzyma kupy ,troszkę otrąb...ciut.ciut 3/4 szklanki bulionu drobiowego /mniej tłuszczu i soli np.Winiary/ 1/3 szklanki przecieru pomidorowego. Kapustę drobno poszatkować ,wymieszać z mięsem,jajami ,przyprawami ,kaszką.Uformować kotlety .Obsmażyć z dwóch stron a potem do płaskiego szerokiego garnka podlać rosołkiem,przykryć i poddusić z 20-30 min na małym ogniu/zależy jakie mięso/potem wlać przecier i jeszcze poddusić z 15 min.i zjeść troszeczkę
__________________
02-01-2010 było 99 kg z ogonkiem jest 92,7 kg,było już 84 ale 02-01-2011 90 kg więc od nowa będzie:dieta,:bacik :siłownia,basen,:at yaty:dieta,siło wnia ,basen....... aż .... do skutku czyli 75 kg TO JEST MOŻLIWE BABO |
2010-02-16, 10:12 | #182 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
"Kolorowy" serniczek (P)
Składniki: 250g twarogu (chudego) serek homogenizowany (150g) 2 całe jajka + 2 białka 20 tabletek słodzika (ja dałam 23 i jest słodziutki) 10 łyżek zmielonych otrąb owsianych 2 łychy mleka w proszku 5 łyżek mleka w płynie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu, ja dałam waniliowy łyżeczka kakao Ser rozgniatamy, mieszamy z serkiem, dwoma całymi jajkami, słodzikiem, otrębami, mlekiem (płynnym i w proszku), proszkiem do pieczenia i aromatem. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się je ubija). Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Pół masy przelewamy do tortownicy (średnica ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy resztę. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bardzo ładnie wyrósł... niestety jak to nie tylko dukanowe serniki mają, opadł. Posmarowałam go dietetyczną nutellą, przepis jest gdzieś wyżej Mniam, smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:07 |
2010-02-16, 14:30 | #183 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 92
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
prośba do moderatorów - czy można usunąć wpisy, które niedadają się na tę dietę? wprowadzają one w błąd początkujących
__________________
05.01.10 - 83... - 167cm 03.03 - 76,9 - nareszcie spadek 24.03-75,2 - kolejny spadek po dłuuugim zastoju 30.04 - 71.800 23.05 - 73800 PORAŻKA 26.06 - 72.400 31.01.11 - 76... |
|
2010-02-16, 15:30 | #184 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 12 344
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Przepis mojej mamy, sama jeszcze nie robiłam, ale jadłam- obłędnie pyszne.
Pieczony udziec z indyka (P) Udziec z indyka ((bez kości i skóry) natrzeć najpierw odrobiną oleju ( łyżką), solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i czosnkiem (ja użyłam 2 posiekane ząbki). Mięso dobrze wymasować i pozostawić na około dobę. Ponownie wymasować, zwinąć w roladę, okręcić sznurkiem (lub wcisnąć do siatki średnicy 12 - 15 cm), przełożyć do "rękawa do pieczenia" i piec około 1 godz/1 kg mięsa. Całość pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Nigdy nie zdejmować sznurka jak jest gorące, bo z rolady NICI!!! Uwaga: Jest z olejem, ale łyżka oleju na kg mięsa nie zrujnuje nam diety, nawet jeśli zjemy całość na raz
__________________
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2010-03-10 o 12:40 |
2010-02-16, 16:35 | #185 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 51
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PRAWIE PLACKI ZIEMNIACZANE [PW]
- kalafior (450g - paczka mrożonek) - pół dużej cebuli - 4 duże pieczarki - 1 łyżka otrębów owsianych - 1 łyżka otrębów pszennych - 1 łyżeczka płaska skrobi kukurydzianej - jak brak, to jedną łyżkę otrębów owsianych więcej - szczypta soli, majeranek, tymianek i bazylia (suszone) --> Kalafiora gotujemy ok 10 min na parze (w garnku ok 5 min). --> Kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu), jak tylko zaczyna się przysmażać dolewamy wody, aby się nie przypaliła i wtedy właśnie solimy kilkoma ziarenkami (szczyptą) soli. --> Do cebulki dodajemy starte na tarce (duże oczka) pieczarki, dusimy jakieś 5 min, żeby woda wyparowała. --> Trzemy ostudzonego (wiadomo ) kalafiora na tarce (duże oczka) i dodajemy do niego podduszoną cebulkę i pieczarki. --> Dodajemy do powstałej masy skrobię, roztarte w młynku na pył mniejszy bądź większy, otręby, rozcieramy w dłoni suszone zioła i wszystko mieszamy. --> Jeśli kalafior nie był zbyt wilgotny (gotowany na parze nie ma tyle wody) dolewamy ok 3 nakrętki wody --> Nakładamy łyżką placki na rozgrzaną patelnię i smażymy, trwa to dłużej niż smażenie placków ziemniaczanych (względy oczywiste ). Przewrócić dopiero kiedy brzegi się zarumienią. Smaczniaste S M A C Z N E G O
__________________
- Duk... Duk... 8 II 2010 - Kto tam? - 98kg - Co chciało? - Podukać - A dokąd? - Do 76 (przez 94)
|
2010-02-16, 18:45 | #186 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Legionowo
Wiadomości: 1 061
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Surimi zapiekane (faza I)
przed chwilą wymyśliłam xD opakowanie surimi otręby pszenne (lub owsiane) jajko serek wiejski łyczeczka sody/proszku do pieczenia sól pieprz zioła, papryka słodka, czosnek W miseczce mieszamy jajko + otręby (nie mielone) i serek wiejski, dodajemy płaską łyżeczkę sody, szczypę soli i pieprz. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Surimi kroimy na pół. W naczyniu żaroodpornym kładziemy czubatą łyżkę ciasta i rozsmarowywujemy. Kładziemy surimi i nakładamy resztę ciasta. Sypiemy przyprawami (można wymieszać z ciastem). Zapiekamy w piekarniku (mam gazowy) ok 40min w 200*C. Powinno być lekko chrupiące.
__________________
"Wczorajszego dnia nie wskrzesisz, po nocy poślubnej nie znajdziesz w łóżku dziewicy" - Jacek Piekara "Ani słowa prawdy" Mów mi Ola Bloguje po angielsku i po polsku http://www.maxmodels.pl/evilonly1.html |
2010-02-17, 14:43 | #187 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 45
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sałatka PW
pieczarki konserwowe seler ze słoika (patrz skład ) papryka surowa ogórek konserwowy sos chrzanowy Wszystko pokroić, można dodać rybkę z konserwy we własnym sosie (tuńczyk , lub inną) i zalać sosem (do chrzanu dodac starte jajo na drobnej tarce, dodać łyżeczkę jogurtu, trochę soli morskiej i ociupinkę słodzika). Robiłam 1 raz ale było pycha) |
2010-02-17, 19:11 | #188 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Orientalne skrzydełka (P) Składniki: 8 skrzydełek z kurczaka (warto wybrać większe sztuki) średnia cebula pół łyżeczki curry pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamisa szczypta pieprzu ziołowego łyżka stołowa sosu sojowego vegeta Skrzydełka obieramy ze skóry, jest to co prawda rzecz trudna ale... całkowicie wykonalna. Obrane nacieramy przyprawami, skrapiamy sosem sojowym. Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy skrzydełka, przekładając je pokrojoną w krążki cebulką. Zawijamy resztę foli, aby skrzydełka były szczelnie zakryte i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinkę. Warto podlać ociupinkę wody... ale tylko troszeczkę. Idealnym wręcz dodatkiem do nich okazał się sos 1000 wysp Elianki Cytat:
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:07 |
|
2010-02-18, 10:54 | #189 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
z francuskiego forum
Biszkopt Faza II P 3 jajka 6 lyzek slodzika Zapach waniliowy, cytrynowy 70 gr skrobii (7 lyzek) 1/2 torebki proszku do pieczenia Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie. Piec 35-40min w 160-180C (thermostat 4-5). A la PIERNIK Faza I 2 duze jajka 2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu 2 lyzki otrab owsianych 1 lyzka otrab pszennych 1 lyzka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu Aromat cytrynowy Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C OSZUKANA BITA SMIETANA Faza I 250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu) 2 bialka Aromat waniliowy Slodzik do smaku Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc delikatnei z ubitymi bialkami. FLAN Faza I 500 ml chudego mleka 4 duze jajka Aromat waniliowy 5/8 lyzek slodzika Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako. Wylac do formy I piec przez godzine. CIASTKA CZEKOLADOWE Faza II P 2 lyzki kakao 3 jajka Slodzik Odrobina galki muszkatalowej Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem. Przelac do foremek. Piec 15min w 180C CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE Faza II P 4 jajka 1 maly jogurt naturalny 4 lyzki skrobii kukurydzianej 2 lyzki kakao 1 lyzka slodzika Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka) Skladniki wymieszac, bialka ubic przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE Faza II P 2/3 opakowania jogurtu 1 jajko 30g skrobii kukurydzianej Lyzeczka slodzika Aromat waniliowy 4 lyzeczki kakao pol lyzeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej papierem do pieczenia I piec 20min w 180C. CIASTO CYTRYNOWE Faza II P 400g chudego utartego sera 2 male jogurty naturalne 100g skrobii kukurydzianej 100g slodzika do pieczenia 3 jajka 1 bialko Aromat waniliowy Skorka z cytryny Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu. Dodac po troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka. Podgrzewac az masa ma konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser ubijajac. Zdjac z ognia jak tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka ubic. Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym ciagle ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie – ubite bialka. Przelac do formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko zoetrzec z 2 lyzeczkami cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta. Piec 30min w 180C. Wyjac, pozostawic w foremce na kolejne 30minut SZYBKIE CIASTO Z MIKROFALI Faza I Male opakowanie gestego jogurtu 1 jajko Lyzka skrobii kukurydzianej Lyzceczka proszku do pieczenia Kilka szczypt slodzika Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej mocy 5minut. Wyjac szybko z kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy (aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokroic na kawalki GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA Faza I 500ml cieplej kawy Slodzik do smaku Lyzeczka cynamonu 3 ziarna kardamonu Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine MUS WANILIOWY Faza I 2 serki homogenizowane 2 bialka ubite na sztywno aspartam) aromat waniliowy Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic. MUS CzEKOLADOWO-SEROWY Faza II P 6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych 3 jajka 3 lyzeczki kakao 1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto) Slodzik do smaku Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem, dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita mase. Wmieszac delikatnie ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic. ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Galaretka z kurczaka Faza II PW 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa z obnizona zawartosci atluszczu lisćc laurowy i ziele angielskie pieprz 3 łyżeczki żelatyny ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny (zelatyne nalezy zawsze wsypywac do plynu a nie odwrotnie) i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 12:34 |
2010-02-18, 17:23 | #190 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sałatka "Niebo w Gębie" (PW)
__________________
My way: 04.01.2010 - 74,4 kg 16.02.2010 - 69,1 kg 23.02.2010 - 68,1 kg 28.03.2010 - 66,0 kg My new way : 21.02.2011 - 74,1 kg Edytowane przez Thercia Czas edycji: 2010-03-10 o 19:05 |
2010-02-18, 21:29 | #191 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Panga z warzywami (PW)
Filet pangi lub soli (z pangą jest nalepsze), może być wiecej filetów - to zależy od posiadanej blachy Papryka czerwona duża cebula 30-40 dag pieczarek Cebulę, paprykę i pieczarki smażymy na patelni teflonowej (pieczarki puszczą wodę, dlatego najpierw je podsmażam, a później dodaję resztę), doprawić pieprzem i estragonem. Wyłożyć letnie warzywka na blachę, na nie położyć rozmrożone filety, posmarować musztardą i doprawić estragonem. Pieczemy około 30-45 minut w 150 stopniach. W pierwotej wersji miesza się ketchup z majonezem i z estragonem, i tym smarujemy filety, jeżeli któraś ma dietetyczny majonez i ketchup to można zrobić ten wariant. Pierś w ziołach (PP) Pierś kurczaka trochę imbiru świeżego bazylia oregano pieprz przyprawa do kurczaka szczypta chili mieszamy wszystkie przyprawy, zalewamy wodą tak, aby pierś kurczaka pokrojona w paski została zakryta, dokładnie wymieszać. odstawić na co najmniej godzinkę do lodówki pod przykryciem. Smażymy na patelni teflonowej.
__________________
Beautiful things Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.
Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg |
2010-02-19, 21:29 | #192 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Lodz
Wiadomości: 93
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Witam Was!
Czytam te wasze przepisy i sie zastanawiam czy nie doczytałam czegos w ksiazce Dukana czy tak same sobie wymyslilyscie ale prawie w kazdym przepisie jest maka kukurydziana albo skrobia kukurydziana???Rozumiem, ze jest dozwolona w II fazie???bo tak wedlug mnie to sa weglowodany (cukry) wiec to czego Dukan nie pozwala, ale moze czegos nie wiem...pomozcie!
__________________
Gdy kobieta jest szczesliwa jest takze piekna... |
2010-02-21, 12:38 | #193 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
kamelleon tyle razy prosilesmy zeby nie zasmiecac tego watku pytaniami. Skrobia jest dozwolona an II fazie - 1 lyzka
FRANCUSKIE GRZANKI Faza I, II i III Chlebek 1 łyżka otrąb pszennych 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka serka homogenizowanego 0% lub jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 1 całe jajko Wszystkie skladniki wymieszac. Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty na pelnej mocy. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Pokroic na kromki 2 jajka kilka lyzek mleka Jajka roztrzepac z mlekiem, maczac kromki upieczonego chleba i smazyc do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni bez tluszczu. Posypac cynamonem, mozna podawac z serkiem naturalnym
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-03-11 o 12:34 |
2010-02-21, 14:50 | #194 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Murzynek(P)
Wyszedł na prawdę przepyszny, od dziś jest to moje ulubione Dukanowe ciasto. Mój tata gdy spróbował, nie chciał uwierzyć, że to jest ciasto z mojej diety. Uparcie twierdził, że smakuje jak normalne... Wilgotne w środku i wyjątkowo aromatyczne Składniki: 3 jajka + 2 białka 5 łyżek otrąb pszennych 4 łyżki skrobi 4 łyżki mleka w proszku 4 łyżki mleka w płynie 2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao pół dużego jogurtu naturalnego ok. 20 -24 tabletek słodzika, zależy jak słodkie kto lubi... kilka kropel aromatu - ja dałam rumowy i odrobinę waniliowego szczypta soli do smaku sypnęłam też pół łyżeczki cynamonu - ale to już opcjonalnie Żółtka oddzielamy od białek. Do 3 żółtek dodajemy zmielone otręby, skrobię, mleko w proszku i w płynie, kakao słodzik, jogurt, proszek do pieczenia itd. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy... Przelewamy do formy keksówki i wstawiamy do piekarnika (ok. 180 stopni) na 30 -40 minut sprawdzając co jakiś czas czy już dobre Smacznego !
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:08 |
2010-02-21, 19:40 | #195 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zapiekanka kalafiorowa
1 nieduży kalafior (PW) 1 cebula 5-6 większych pieczarek 100 gr szynki z indyka lub innej chudej 150 gr jogurtu 1 łyzka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czosnek Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem. Wszystko razem mieszamy i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
__________________
Forum Polskiego Stowarzyszenia "Endometrioza" www.endometrioza.aid.pl Forum chorych na endometriozę, porady, grupy wsparcia, spotkania kobiet chorych na endometriozę - wszystko o: endometrioza, laparoskopia, torbiel czekoladowa, zrosty, ca-125, płodność. |
2010-02-21, 20:54 | #196 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 890
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
roladki z kurczaka w sosie pomidorowym
- piers -5 malych plasterkow poledwicy sopockiej -przyprawy -czosnek -2 lyzki keczupu light - 2 lyzki odtluszczonego jogurtu naturalnego - 2 plasterki sera zoltego - light! piers z kurczaka pociac na 5 paskow, kazdy bardzo cienko rozbic przyprawic papryka ostra, ziolami prowansalskimi,pieprzem ziolowym, czosnkiem wycisnietym, na kazdy kawalek plasterek szynki sopockiej, zrobic rulonik, spiac metalowa wykałaczka i do pieca w zaroodpornym - podlane 1/2 szkl wody. jak sie juz zrumieni to zrobic sos z keczupu i jogurtu naturalnego, dodac ziola i maggi, zalac roladki, pod koniec polozyc plasterek sera
__________________
DUKAN od 15 luty 2010 88,4 - 67,4 obżarstwo 67,4 - 74.4 DUKAN od 7 marca 2011 74.4 - 73.9 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 Edytowane przez karadka Czas edycji: 2010-03-10 o 12:41 |
2010-02-22, 16:54 | #197 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zapiekanka z kurczaka(P i PW)
w wariancie PW można dodać też pieczarki, paprtykę, cukinię... albo inne ważywa. Składniki: Pół kg. udek z kurczaka (u mnie były to trzy małe udka) 4 jajka 4 łyżki skrobi cebula 1/4 szklanki mleka vegeta, pieprz ziołowy do smaku... Udka obieramy ze skóry i kości, kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i smażymy bez tłuszczu. Z jajek, skrobi i mleka robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy szczyptę soli i pieprz ziołowy. Do masy ścieramy na tarce pół cebuli. Pozostałe pół kroimy w krążki lub kostkę i razem z kurczakiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. godzinkę. U mnie była to godzina i 15 min, ale ja mam słaby piekarnik. Więc sprawdzajcie co jakiś czas.. Smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-03-10 o 17:09 |
2010-02-22, 19:05 | #198 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pierś kurczaka
rozbijam,przyprawiam sażę na teflonie dla pewności dolewam wody i czekam aż wyparuję wykładam na talerz i pokrywam twarożkiem wiejskim (taki ziarnisty) z drobno posiekanym szczypiorkiem. Przepis znaloziony w internecie
__________________
22.03.2010r. - 74,9kg. 25.03.2010r - 74 kg. 06.04.2010r. - 72,5 kg. 09.04.2010r. - 71,9 kg. cel - 60kg. |
2010-02-22, 20:05 | #199 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 890
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
sałatka colesław
poł główki białej kapusty mała marchewka mała cebula jogurt naturalny pieprz odrobina soli słodzik w proszku ja salatke robie w misce z blenderem ale mozna tez na tarce, albo kroic kapuste na bardzo drobną kosteczke, marchewke na wiórki, cebule bardzo drobno kapuste dac na sitko i wolno przelewac wrzątkiem, odstawic na kilka minut po czym przelac zimna woda - tak zeby ja ostodzic. odsaczyc z wody dodac cebule, marchew, slodzil, pieprz sol i jogurt i wymieszac jest na prawde pyszna i do kazdego obiadku pasuje ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- banalny i pyszny łosoś swierzy filet z lososia (np kawałki 10cm na 3-4 cm ) posypac lekko wegeta, ziolami prowansalskimi i pieprzem, połozyc na foli i do piekarnika, w polowie pieczenia obrocic jest to banalne ale rozplywa sie w ustach, wczesniej zawsze go jakos zmazylam itp a teraz dopiero czuc ten aromat
__________________
DUKAN od 15 luty 2010 88,4 - 67,4 obżarstwo 67,4 - 74.4 DUKAN od 7 marca 2011 74.4 - 73.9 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 Edytowane przez karadka Czas edycji: 2010-03-10 o 12:42 |
2010-02-22, 23:08 | #200 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Wiejskie kanapeczki P i PW
SKŁADNIKI: jajka [2 ] ser twarogowy [0.5 kostki] otręby owsiane [3 łyżki] (zmielić na puch) cynamon [1 szczypta] jogurt naturalny [1 łyżka] (czubata) Słodzik [4-5 tabletek] serek wiejski [1 op.] (posłodzić do smaku, najlepiej odsączony lub odmiana z małą ilością śmietanki np. Lekki Piątnicy) Jest to modyfikacja mojego omleta. Zdecydowanie delikatniejsze ciasto, wychodzą z tego placuszki o konsystencji chmurki Otręby z cukrem lub słodzikiem zmielić na puch. Rozgnieść w misce twaróg(czasami robię z dodatkowym żółtkiem (w sumie 3)), dodać pozostałe składniki. Pianę ubić prawie na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą składników (zawsze dajemy pianę na składniki - nie odwrotnie) i ciach na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu). Smażymy na małym ogniu na złoto, są bardzo delikatne więc i delikatnie trzeba obracać. Upieczone kładłam na kratkę, żeby odparowały, ale to już dewiacja, nie musicie tego robić! ) Serek wiejski posłodzić do smaku, jeśli ma za dużo śmietanki - odsączyć i nawet rozgnieść nieco ziarenka. Nakładać między placuszki i zajadać. U mnie wyszły 2 kanapeczki, które zdołałam wynieść z kuchni, resztę zjadłam przy patelni... ^^ Śniadanie, tudzież kolacja - pierwsza klasa! [Apel o pomoc dorzucam, bo wiem, że tutaj łatwiej go znaleźć i nie zginie w gąszczu postów forum dietowego ]
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 12:06 |
2010-02-24, 11:58 | #201 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
-------------------------------------------------------------------------- nie wiem czy juz taki przepis byl Kotleciki z tuńczyka Składniki: * puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym (osobiście daję więcej ) * 250g chudego twarogu * 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej * 1 jajko * 3 łyżki zmielonych otrąb * 1 cebula pokrojona w kosteczkę * szczypiorek posiekany drobno * ulubione przyprawy Składniki wymieszać, najlepiej widelcem, aby ser był dobrze rozgnieciony, najlepiej sam ser z tuńczykiem porozgniatać, dodać jajko, otręby i na koncu cebula ze szczypiorkiem. Formować kotleciki-uwaga lubia się rozpadać podczas przewracania, ale na pewno jest na to jakiś sposób Smażyć z obu stron po 4min. Najlepiej smaczne na drugi dzień po podgrzaniu (przynajmniej dla mnie ). |
|
2010-02-24, 16:06 | #202 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
klik --> Ptasianka<-- klik
Pyszna i lekka FAZA I [P i PW]
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 12:07 |
2010-02-24, 18:59 | #203 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... Ile to jeszcze dni Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-03-11 o 12:08 |
2010-02-25, 09:10 | #204 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 1
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
robie taka ptasianke - serniczek na zimno i czasami zamiast kako daje cynamon albo zaparzona kawe rozpuszczalna rewelacyjna słodka przekąska |
|
2010-02-26, 19:50 | #205 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Leczo Dukanożarłoka (PW)
Zwykle robię leczo z cukinią lub kabaczkiem, ale dzis zrobiłam z samą papryką i pieczarkami a także pomidorowo. Kosztowało mnie ze 35 zł, ale spokojnie starczy na 3/4 obiady na PW Przygotowujemy:
Wszystko rzecz jasna bez tłuszczu i na patelni teflonowej.
__________________
My way: 04.01.2010 - 74,4 kg 16.02.2010 - 69,1 kg 23.02.2010 - 68,1 kg 28.03.2010 - 66,0 kg My new way : 21.02.2011 - 74,1 kg Edytowane przez Thercia Czas edycji: 2010-03-10 o 19:06 |
2010-02-26, 21:22 | #206 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Mielone
Mięsko mielone z indyka (oby nie pierś...) (około pół kg) 6 dużych pieczarek jajko 3 łyżki otrąb (ja dałam żytnie) pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić. Mięsko mieszamy z jajkiem, dodajemy pieczarki i przyprawy (np. do mięsa mielonego). Formujemy kulki, obtaczamy w otrębach i smażymy na patelni bez tłuszczu. Smaczne są z papryką I nawet mojemu mężowi smakują
__________________
Beautiful things Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.
Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg |
2010-02-27, 12:51 | #207 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 231
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Naleśniki naleśnikowe
2 jajca 3/4 szklanki mleka 1 łyżka skrobi kuk 1 łyżka mleka w proszku 1 kopciata łyżka mielonych otrąb 2 tabletki słodzika szczypta soli- niekoniecznie drożdże- ja dałam tak "na oko" czyli okruch wielkości paznokcia, mojego paznokcia Wymieszać wszystkie składniki, smażyć na teflonowej patelni ofkors na rumiano. Sa bardzo elastyczne, można je przewracać przy pomocy łopatki- nie rwą się Wyszło mi 5 sztuk. SMACZNEGO Edytowane przez kwiatek99 Czas edycji: 2010-03-10 o 20:03 |
2010-02-27, 21:40 | #208 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sernik proteinowy P; faza I
Składniki: 1kg sera odtłuszczonego (Pilos chudy z Lidla okrągły po 275 gr - 4 kulki, polecam też homogenizowany Pilos z Lidla oraz President z Biedronki - bardziej mokre są i konsystencja fajniejsza, w Tesco jest też Puszysty twaróg mielony "Złota rosa" w wiaderkach 1kg. firmy Fig AND białko: 19,8, w: 3,5, tł:2,5) 6 jajek - piana osobno 1 płaska łyżeczka proszku 35 tabletek słodzika (nie mam proszkowego) aromat jak ktoś lubi Wykonanie : Białka ubić z solą. Słodzik rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, dodać go do żółtek, wsypać proszek, dodać aromat i zmiksować na możliwie puszystą masę. Dodać ser (ten z Lidla okrągły jest dość mokry i fajnie się miksuje), zmiksować wszystko. Dodać pianę - ja też miksuję ale na najniższych obrotach. Wyłożyć na blaszkę (na samo dno daję papier to fajnie później odchodzi) - taką ok 20x30cm i do piekarnika na ok godz. w temp. 170-180 st. Po wyłączeniu obkroić brzegi od blaszki, wtedy równo opada - bez pagórków (gdzieś to wyczytałam na forum). Jest pyszny, słodziutki i wcale się nie rozlatuje. No i co najważniejsze jem go ile chcę bo to same proteinki (nie licząc słodzika i łyżeczki proszku). Smacznego
__________________
Gosia Edytowane przez Megi428 Czas edycji: 2010-05-08 o 16:40 |
2010-02-27, 23:04 | #209 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 903
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
to ja też coś dodam nic odkrywczego ale zawsze
SAŁATKA - faza II PW 1 pierś z kurczaka 6 pieczarek seler naciowy (wziełam dwie sztuki z całości) jabłko sztuk dwie( dozwolone tylko na III fazie, na II robimy bez) czosnek - 2 ząbki ogórek kiszony SOS: jogurt naturalny 1% tł. + przyprawy wg uznania Pierś z kurczaka kroimy w kostke i dusimy na teflonie bez tłuszczu. To samo z pieczarkami. W tzw. miedzyczasie kroimi seler, na tarce trzemy jabłko, ogórek kiszony, potarłam też czosnek. Gotowe piersi i pieczarki dodajemy do warzyw. Wszystko doprawiamy wg uznania. Dodajemy sos i gotowe.
__________________
Zdrowo żyć i być fit Edytowane przez Marta 33 Czas edycji: 2010-03-10 o 22:01 |
2010-02-27, 23:44 | #210 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Daję przepis na szybką i dobrą rybę, być może był podobny
Ryba pod pierzynką (P+W); faza II Składniki: 3-4 filety z morszczuka pół dużego selera 1 duża pietrucha lub 2 mniejsze kawałek pora (ok 10cm) 1-2 marchewki 2 łyżki koncentratu lub pół puszki pomidorów krojonych bez skórek sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: filety (rozmrożone) odrobinę posolić, posypać pieprzem cytrynowym (Kamis) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jak jest czas to zostawić na 1-2 godz. aby się "przeżarło". Seler, pietruszkę, marchewkę zetrzeć na tarce, por drobno posiekać - wszystko zmieszać z koncentratem lub pomidorami i wyłożyć na rybę. Przykryć naczynie i piec ok 50-60 min w temp. 180 st. Wychodzi cosik jak ryba po grecku ale bez tłuszczu. Smacznego
__________________
Gosia Edytowane przez Megi428 Czas edycji: 2010-03-11 o 18:45 |
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.