Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-02-15, 21:33   #181
Anulka 45
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 3
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ P+W

1/2 kg mięsa mielonego np.z indyka
1/2 kg kapusty białej może być pekińska
2 jaja
duża cebula w kosteczkę
sól ,pieprz,oregano
1 szkl.kaszy kaszki kukurydzianej -ja dałam mniej tak z pół szkl.bo i tak się trzyma kupy ,troszkę otrąb...ciut.ciut
3/4 szklanki bulionu drobiowego /mniej tłuszczu i soli np.Winiary/
1/3 szklanki przecieru pomidorowego.

Kapustę drobno poszatkować ,wymieszać z mięsem,jajami ,przyprawami ,kaszką.Uformować kotlety .Obsmażyć z dwóch stron a potem do płaskiego szerokiego garnka podlać rosołkiem,przykryć i poddusić z 20-30 min na małym ogniu/zależy jakie mięso/potem wlać
przecier i jeszcze poddusić z 15 min.i zjeść troszeczkę
__________________
02-01-2010
było 99 kg z ogonkiem
jest 92,7 kg,było już 84 ale 02-01-2011 90 kg
więc od nowa
będzie:dieta,:bacik :siłownia,basen,:at yaty:dieta,siło wnia ,basen....... aż .... do skutku czyli 75 kg TO JEST MOŻLIWE BABO
Anulka 45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 10:12   #182
Milky
Raczkowanie
 
Avatar Milky
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 148
GG do Milky
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

"Kolorowy" serniczek (P)


Składniki:
250g twarogu (chudego)
serek homogenizowany (150g)
2 całe jajka + 2 białka
20 tabletek słodzika (ja dałam 23 i jest słodziutki)
10 łyżek zmielonych otrąb owsianych
2 łychy mleka w proszku
5 łyżek mleka w płynie
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu, ja dałam waniliowy
łyżeczka kakao

Ser rozgniatamy, mieszamy z serkiem, dwoma całymi jajkami, słodzikiem, otrębami, mlekiem (płynnym i w proszku), proszkiem do pieczenia i aromatem.
Dwa białka ubijamy na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się je ubija). Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.
Pół masy przelewamy do tortownicy (średnica ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy resztę.
Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bardzo ładnie wyrósł... niestety jak to nie tylko dukanowe serniki mają, opadł.

Posmarowałam go dietetyczną nutellą, przepis jest gdzieś wyżej

Mniam, smacznego!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną

jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę


Edytowane przez Milky
Czas edycji: 2010-03-10 o 17:07
Milky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 14:30   #183
ciemka367
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 92
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez Anulka 45 Pokaż wiadomość
KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ P+W

1/2 kg mięsa mielonego np.z indyka
1/2 kg kapusty białej może być pekińska
2 jaja
duża cebula w kosteczkę
sól ,pieprz,oregano
1 szkl.kaszy kaszki kukurydzianej -ja dałam mniej tak z pół szkl.bo i tak się trzyma kupy ,troszkę otrąb...ciut.ciut
3/4 szklanki bulionu drobiowego /mniej tłuszczu i soli np.Winiary/
1/3 szklanki przecieru pomidorowego.
niestety, kaszki NIE MOŻNA
prośba do moderatorów - czy można usunąć wpisy, które niedadają się na tę dietę? wprowadzają one w błąd początkujących
__________________
05.01.10 - 83... - 167cm
03.03 - 76,9 - nareszcie spadek
24.03-75,2 - kolejny spadek po dłuuugim zastoju
30.04 - 71.800
23.05 - 73800 PORAŻKA
26.06 - 72.400
31.01.11 - 76...
ciemka367 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 15:30   #184
elianka
Zakorzenienie
 
Avatar elianka
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 12 344
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Przepis mojej mamy, sama jeszcze nie robiłam, ale jadłam- obłędnie pyszne.

Pieczony udziec z indyka
(P)

Udziec z indyka ((bez kości i skóry) natrzeć najpierw odrobiną oleju ( łyżką), solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i czosnkiem (ja użyłam 2 posiekane ząbki).
Mięso dobrze wymasować i pozostawić na około dobę. Ponownie wymasować, zwinąć w roladę, okręcić sznurkiem (lub wcisnąć do siatki średnicy 12 - 15 cm), przełożyć do "rękawa do pieczenia" i piec około 1 godz/1 kg mięsa.

Całość pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Nigdy nie zdejmować sznurka jak jest gorące, bo z rolady NICI!!!

Uwaga: Jest z olejem, ale łyżka oleju na kg mięsa nie zrujnuje nam diety, nawet jeśli zjemy całość na raz
__________________
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem.

Edytowane przez elianka
Czas edycji: 2010-03-10 o 12:40
elianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 16:35   #185
Panna B
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 51
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PRAWIE PLACKI ZIEMNIACZANE [PW]

- kalafior (450g - paczka mrożonek)
- pół dużej cebuli
- 4 duże pieczarki
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka płaska skrobi kukurydzianej - jak brak, to jedną łyżkę otrębów owsianych więcej
- szczypta soli, majeranek, tymianek i bazylia (suszone)

--> Kalafiora gotujemy ok 10 min na parze (w garnku ok 5 min).
--> Kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu), jak tylko zaczyna się przysmażać dolewamy wody, aby się nie przypaliła i wtedy właśnie solimy kilkoma ziarenkami (szczyptą) soli.
--> Do cebulki dodajemy starte na tarce (duże oczka) pieczarki, dusimy jakieś 5 min, żeby woda wyparowała.
--> Trzemy ostudzonego (wiadomo ) kalafiora na tarce (duże oczka) i dodajemy do niego podduszoną cebulkę i pieczarki.
--> Dodajemy do powstałej masy skrobię, roztarte w młynku na pył mniejszy bądź większy, otręby, rozcieramy w dłoni suszone zioła i wszystko mieszamy.
--> Jeśli kalafior nie był zbyt wilgotny (gotowany na parze nie ma tyle wody) dolewamy ok 3 nakrętki wody
--> Nakładamy łyżką placki na rozgrzaną patelnię i smażymy, trwa to dłużej niż smażenie placków ziemniaczanych (względy oczywiste ). Przewrócić dopiero kiedy brzegi się zarumienią.

Smaczniaste S M A C Z N E G O
__________________
- Duk... Duk... 8 II 2010
- Kto tam?
- 98kg
- Co chciało?
- Podukać
- A dokąd?
- Do 76 (przez 94)
Panna B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 18:45   #186
OE6
Zadomowienie
 
Avatar OE6
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Legionowo
Wiadomości: 1 061
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Surimi zapiekane (faza I)

przed chwilą wymyśliłam xD

opakowanie surimi
otręby pszenne (lub owsiane)
jajko
serek wiejski
łyczeczka sody/proszku do pieczenia
sól
pieprz
zioła, papryka słodka, czosnek


W miseczce mieszamy jajko + otręby (nie mielone) i serek wiejski, dodajemy płaską łyżeczkę sody, szczypę soli i pieprz. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Surimi kroimy na pół. W naczyniu żaroodpornym kładziemy czubatą łyżkę ciasta i rozsmarowywujemy. Kładziemy surimi i nakładamy resztę ciasta. Sypiemy przyprawami (można wymieszać z ciastem).
Zapiekamy w piekarniku (mam gazowy) ok 40min w 200*C. Powinno być lekko chrupiące.
__________________
"Wczorajszego dnia nie wskrzesisz, po nocy poślubnej nie znajdziesz w łóżku dziewicy" - Jacek Piekara "Ani słowa prawdy"

Mów mi Ola

Bloguje po angielsku i po polsku


http://www.maxmodels.pl/evilonly1.html
OE6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 14:43   #187
marg2002
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 45
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sałatka PW
pieczarki konserwowe
seler ze słoika (patrz skład )
papryka surowa
ogórek konserwowy
sos chrzanowy
Wszystko pokroić, można dodać rybkę z konserwy we własnym sosie (tuńczyk , lub inną) i zalać sosem (do chrzanu dodac starte jajo na drobnej tarce, dodać łyżeczkę jogurtu, trochę soli morskiej i ociupinkę słodzika).

Robiłam 1 raz ale było pycha)
marg2002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-17, 19:11   #188
Milky
Raczkowanie
 
Avatar Milky
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 148
GG do Milky
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Orientalne skrzydełka (P)

Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka (warto wybrać większe sztuki)
średnia cebula
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamisa
szczypta pieprzu ziołowego
łyżka stołowa sosu sojowego
vegeta

Skrzydełka obieramy ze skóry, jest to co prawda rzecz trudna ale... całkowicie wykonalna. Obrane nacieramy przyprawami, skrapiamy sosem sojowym.
Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy skrzydełka, przekładając je pokrojoną w krążki cebulką. Zawijamy resztę foli, aby skrzydełka były szczelnie zakryte i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinkę. Warto podlać ociupinkę wody... ale tylko troszeczkę.

Idealnym wręcz dodatkiem do nich okazał się sos 1000 wysp Elianki

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
SOS 1000 WYSP

SOS: kubeczek jogurtu naturalnego (150 ml)
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki octu,
pół dawki słodzika (równoważnik 1/2 łyżeczki)
1 lub pół łyżeczki koncentratu pomidorowego ( tyle, by kolor był właściwy),
pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej).

Wymieszać, można dodać drobniutko posiekane pół małej cebuli i korniszona. (można go ewentualnie zastąpić kiszonym, jeśli ktoś konserwowych nie lubi ). Odstawić na 15 min.

Przepyszny do ryb i owoców morza.
Smacznego!!
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną

jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę


Edytowane przez Milky
Czas edycji: 2010-03-10 o 17:07
Milky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 10:54   #189
wiolqn
Zakorzenienie
 
Avatar wiolqn
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 3 185
GG do wiolqn
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

z francuskiego forum

Biszkopt Faza II P
3 jajka
6 lyzek slodzika
Zapach waniliowy, cytrynowy
70 gr skrobii (7 lyzek)
1/2 torebki proszku do pieczenia
Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie. Piec 35-40min w 160-180C (thermostat 4-5).

A la PIERNIK Faza I

2 duze jajka
2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu
2 lyzki otrab owsianych
1 lyzka otrab pszennych
1 lyzka proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
Aromat cytrynowy
Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke

Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C

OSZUKANA BITA SMIETANA Faza I

250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu)
2 bialka
Aromat waniliowy
Slodzik do smaku

Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc delikatnei z ubitymi bialkami.

FLAN Faza I

500 ml chudego mleka
4 duze jajka
Aromat waniliowy
5/8 lyzek slodzika

Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako. Wylac do formy I piec przez godzine.

CIASTKA CZEKOLADOWE Faza II P

2 lyzki kakao
3 jajka
Slodzik
Odrobina galki muszkatalowej

Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem. Przelac do foremek. Piec 15min w 180C

CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE Faza II P

4 jajka
1 maly jogurt naturalny
4 lyzki skrobii kukurydzianej
2 lyzki kakao
1 lyzka slodzika
Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka)

Skladniki wymieszac, bialka ubic przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C

LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE Faza II P

2/3 opakowania jogurtu
1 jajko
30g skrobii kukurydzianej
Lyzeczka slodzika
Aromat waniliowy
4 lyzeczki kakao
pol lyzeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej papierem do pieczenia I piec 20min w 180C.

CIASTO CYTRYNOWE Faza II P

400g chudego utartego sera
2 male jogurty naturalne
100g skrobii kukurydzianej
100g slodzika do pieczenia
3 jajka
1 bialko
Aromat waniliowy
Skorka z cytryny

Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu. Dodac po troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka. Podgrzewac az masa ma konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser ubijajac. Zdjac z ognia jak tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka ubic.
Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym ciagle ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie – ubite bialka. Przelac do formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko zoetrzec z 2 lyzeczkami cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta. Piec 30min w 180C. Wyjac, pozostawic w foremce na kolejne 30minut

SZYBKIE CIASTO Z MIKROFALI Faza I

Male opakowanie gestego jogurtu
1 jajko
Lyzka skrobii kukurydzianej
Lyzceczka proszku do pieczenia
Kilka szczypt slodzika

Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej mocy 5minut. Wyjac szybko z kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy (aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokroic na kawalki


GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA Faza I

500ml cieplej kawy
Slodzik do smaku
Lyzeczka cynamonu
3 ziarna kardamonu

Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine

MUS WANILIOWY Faza I

2 serki homogenizowane
2 bialka ubite na sztywno
aspartam)
aromat waniliowy

Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic.


MUS CzEKOLADOWO-SEROWY Faza II P

6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych
3 jajka
3 lyzeczki kakao
1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto)
Slodzik do smaku

Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem, dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita mase. Wmieszac delikatnie ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic.

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Galaretka z kurczaka Faza II PW

1 podwójna pierś
pęczek włoszczyzny
kostka rosołowa z obnizona zawartosci atluszczu

lisćc laurowy i ziele angielskie
pieprz
3 łyżeczki żelatyny
ćwiartka cytryny

Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka).
Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny (zelatyne nalezy zawsze wsypywac do plynu a nie odwrotnie) i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2010-03-11 o 12:34
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 17:23   #190
Thercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sałatka "Niebo w Gębie" (PW)


  • serek wiejski Piątnica 3%
  • filet wędzony z indyka
  • paprka czerwona
  • pomidor
  • sałata
Zamieszać i zjeść Bardzo sycąca i dobra do pracy czy szkoły - polecam.


__________________
My way:
04.01.2010 - 74,4 kg
16.02.2010 - 69,1 kg
23.02.2010 - 68,1 kg
28.03.2010 - 66,0 kg

My new way :
21.02.2011 - 74,1 kg

Edytowane przez Thercia
Czas edycji: 2010-03-10 o 19:05
Thercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 21:29   #191
natashkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Panga z warzywami (PW)
Filet pangi lub soli (z pangą jest nalepsze), może być wiecej filetów - to zależy od posiadanej blachy
Papryka czerwona
duża cebula
30-40 dag pieczarek

Cebulę, paprykę i pieczarki smażymy na patelni teflonowej (pieczarki puszczą wodę, dlatego najpierw je podsmażam, a później dodaję resztę), doprawić pieprzem i estragonem.
Wyłożyć letnie warzywka na blachę, na nie położyć rozmrożone filety, posmarować musztardą i doprawić estragonem. Pieczemy około 30-45 minut w 150 stopniach.
W pierwotej wersji miesza się ketchup z majonezem i z estragonem, i tym smarujemy filety, jeżeli któraś ma dietetyczny majonez i ketchup to można zrobić ten wariant.

Pierś w ziołach (PP)
Pierś kurczaka
trochę imbiru świeżego
bazylia
oregano
pieprz
przyprawa do kurczaka
szczypta chili

mieszamy wszystkie przyprawy, zalewamy wodą tak, aby pierś kurczaka pokrojona w paski została zakryta, dokładnie wymieszać. odstawić na co najmniej godzinkę do lodówki pod przykryciem. Smażymy na patelni teflonowej.

__________________
Beautiful things

Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.

Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg
natashkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-19, 21:29   #192
kamelleon_2005
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Lodz
Wiadomości: 93
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Witam Was!

Czytam te wasze przepisy i sie zastanawiam czy nie doczytałam czegos w ksiazce Dukana czy tak same sobie wymyslilyscie ale prawie w kazdym przepisie jest maka kukurydziana albo skrobia kukurydziana???Rozumiem, ze jest dozwolona w II fazie???bo tak wedlug mnie to sa weglowodany (cukry) wiec to czego Dukan nie pozwala, ale moze czegos nie wiem...pomozcie!
__________________
Gdy kobieta jest szczesliwa jest takze piekna...
kamelleon_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 12:38   #193
wiolqn
Zakorzenienie
 
Avatar wiolqn
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 3 185
GG do wiolqn
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

kamelleon tyle razy prosilesmy zeby nie zasmiecac tego watku pytaniami. Skrobia jest dozwolona an II fazie - 1 lyzka

FRANCUSKIE GRZANKI Faza I, II i III

Chlebek
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka serka homogenizowanego 0% lub jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 całe jajko

Wszystkie skladniki wymieszac. Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty na pelnej mocy. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Pokroic na kromki

2 jajka
kilka lyzek mleka

Jajka roztrzepac z mlekiem, maczac kromki upieczonego chleba i smazyc do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni bez tluszczu.

Posypac cynamonem, mozna podawac z serkiem naturalnym
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2010-03-11 o 12:34
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 14:50   #194
Milky
Raczkowanie
 
Avatar Milky
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 148
GG do Milky
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Murzynek(P)



Wyszedł na prawdę przepyszny, od dziś jest to moje ulubione Dukanowe ciasto. Mój tata gdy spróbował, nie chciał uwierzyć, że to jest ciasto z mojej diety. Uparcie twierdził, że smakuje jak normalne...
Wilgotne w środku i wyjątkowo aromatyczne

Składniki:
3 jajka + 2 białka
5 łyżek otrąb pszennych
4 łyżki skrobi
4 łyżki mleka w proszku
4 łyżki mleka w płynie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka kakao
pół dużego jogurtu naturalnego
ok. 20 -24 tabletek słodzika, zależy jak słodkie kto lubi...
kilka kropel aromatu - ja dałam rumowy i odrobinę waniliowego
szczypta soli
do smaku sypnęłam też pół łyżeczki cynamonu - ale to już opcjonalnie

Żółtka oddzielamy od białek. Do 3 żółtek dodajemy zmielone otręby, skrobię, mleko w proszku i w płynie, kakao słodzik, jogurt, proszek do pieczenia itd. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy... Przelewamy do formy keksówki i wstawiamy do piekarnika (ok. 180 stopni) na 30 -40 minut sprawdzając co jakiś czas czy już dobre

Smacznego !
__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną

jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę


Edytowane przez Milky
Czas edycji: 2010-03-10 o 17:08
Milky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 19:40   #195
tess27
Zakorzenienie
 
Avatar tess27
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: prawie tychy
Wiadomości: 3 320
GG do tess27
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Zapiekanka kalafiorowa

1 nieduży kalafior (PW)
1 cebula
5-6 większych pieczarek
100 gr szynki z indyka lub innej chudej
150 gr jogurtu
1 łyzka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czosnek

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę.
Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.
Wszystko razem mieszamy i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
__________________
Forum Polskiego Stowarzyszenia "Endometrioza" www.endometrioza.aid.pl
Forum chorych na endometriozę, porady, grupy wsparcia, spotkania kobiet chorych na endometriozę - wszystko o: endometrioza, laparoskopia, torbiel czekoladowa, zrosty, ca-125, płodność.
tess27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 20:54   #196
karadka
Zadomowienie
 
Avatar karadka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 890
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

roladki z kurczaka w sosie pomidorowym
- piers
-5 malych plasterkow poledwicy sopockiej
-przyprawy
-czosnek
-2 lyzki keczupu light
- 2 lyzki odtluszczonego jogurtu naturalnego
- 2 plasterki sera zoltego - light!

piers z kurczaka pociac na 5 paskow, kazdy bardzo cienko rozbic przyprawic papryka ostra, ziolami prowansalskimi,pieprzem ziolowym, czosnkiem wycisnietym, na kazdy kawalek plasterek szynki sopockiej, zrobic rulonik, spiac metalowa wykałaczka i do pieca w zaroodpornym - podlane 1/2 szkl wody.

jak sie juz zrumieni to zrobic sos z keczupu i jogurtu naturalnego, dodac ziola i maggi, zalac roladki, pod koniec polozyc plasterek sera
__________________
DUKAN od 15 luty 2010 88,4 - 67,4
obżarstwo 67,4 - 74.4
DUKAN od 7 marca 2011 74.4 - 73.9 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67

Edytowane przez karadka
Czas edycji: 2010-03-10 o 12:41
karadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 16:54   #197
Milky
Raczkowanie
 
Avatar Milky
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 148
GG do Milky
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Zapiekanka z kurczaka(P i PW)

w wariancie PW można dodać też pieczarki, paprtykę, cukinię... albo inne ważywa.

Składniki:
Pół kg. udek z kurczaka (u mnie były to trzy małe udka)
4 jajka
4 łyżki skrobi
cebula
1/4 szklanki mleka
vegeta, pieprz ziołowy do smaku...

Udka obieramy ze skóry i kości, kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i smażymy bez tłuszczu.
Z jajek, skrobi i mleka robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy szczyptę soli i pieprz ziołowy. Do masy ścieramy na tarce pół cebuli.
Pozostałe pół kroimy w krążki lub kostkę i razem z kurczakiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. godzinkę. U mnie była to godzina i 15 min, ale ja mam słaby piekarnik. Więc sprawdzajcie co jakiś czas..

Smacznego!


__________________
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną

jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę


Edytowane przez Milky
Czas edycji: 2010-03-10 o 17:09
Milky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 19:05   #198
Tala17
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 115
GG do Tala17
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pierś kurczaka
rozbijam,przyprawiam sażę na teflonie dla pewności dolewam wody i czekam aż wyparuję
wykładam na talerz i pokrywam twarożkiem wiejskim (taki ziarnisty) z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis znaloziony w internecie
__________________
22.03.2010r. - 74,9kg.
25.03.2010r - 74 kg.
06.04.2010r. - 72,5 kg.
09.04.2010r. - 71,9 kg.

cel - 60kg.
Tala17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 20:05   #199
karadka
Zadomowienie
 
Avatar karadka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Irlandia
Wiadomości: 1 890
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

sałatka colesław
poł główki białej kapusty
mała marchewka
mała cebula
jogurt naturalny
pieprz
odrobina soli
słodzik w proszku

ja salatke robie w misce z blenderem ale mozna tez na tarce, albo kroic
kapuste na bardzo drobną kosteczke, marchewke na wiórki, cebule bardzo drobno

kapuste dac na sitko i wolno przelewac wrzątkiem, odstawic na kilka minut po czym przelac zimna woda - tak zeby ja ostodzic.
odsaczyc z wody dodac cebule, marchew, slodzil, pieprz sol i jogurt i wymieszac

jest na prawde pyszna i do kazdego obiadku pasuje

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

banalny i pyszny łosoś
swierzy filet z lososia (np kawałki 10cm na 3-4 cm ) posypac lekko wegeta, ziolami prowansalskimi i pieprzem, połozyc na foli i do piekarnika, w polowie pieczenia obrocic

jest to banalne ale rozplywa sie w ustach, wczesniej zawsze go jakos zmazylam itp a teraz dopiero czuc ten aromat
__________________
DUKAN od 15 luty 2010 88,4 - 67,4
obżarstwo 67,4 - 74.4
DUKAN od 7 marca 2011 74.4 - 73.9 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67

Edytowane przez karadka
Czas edycji: 2010-03-10 o 12:42
karadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-22, 23:08   #200
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Wiejskie kanapeczki P i PW

SKŁADNIKI:
jajka [2 ]
ser twarogowy [0.5 kostki]
otręby owsiane [3 łyżki] (zmielić na puch)
cynamon [1 szczypta]
jogurt naturalny [1 łyżka] (czubata)
Słodzik [4-5 tabletek]
serek wiejski [1 op.] (posłodzić do smaku, najlepiej odsączony lub odmiana z małą ilością śmietanki np. Lekki Piątnicy)



Jest to modyfikacja mojego omleta. Zdecydowanie delikatniejsze ciasto, wychodzą z tego placuszki o konsystencji chmurki

Otręby z cukrem lub słodzikiem zmielić na puch.
Rozgnieść w misce twaróg(czasami robię z dodatkowym żółtkiem (w sumie 3)), dodać pozostałe składniki.
Pianę ubić prawie na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą składników (zawsze dajemy pianę na składniki - nie odwrotnie) i ciach na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu).

Smażymy na małym ogniu na złoto, są bardzo delikatne więc i delikatnie trzeba obracać.
Upieczone kładłam na kratkę, żeby odparowały, ale to już dewiacja, nie musicie tego robić! )

Serek wiejski posłodzić do smaku, jeśli ma za dużo śmietanki - odsączyć i nawet rozgnieść nieco ziarenka.
Nakładać między placuszki i zajadać.

U mnie wyszły 2 kanapeczki, które zdołałam wynieść z kuchni, resztę zjadłam przy patelni... ^^

Śniadanie, tudzież kolacja - pierwsza klasa!

[Apel o pomoc dorzucam, bo wiem, że tutaj łatwiej go znaleźć i nie zginie w gąszczu postów forum dietowego ]
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 12:06
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 11:58   #201
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez OE6
Deserek

2 jajka
mleko w proszku odtłuszczone
mleko 0,5
kakao
aspartam
serek wiejski
jogurt duży Zott
aromat (u mnie pomarańczowy)
żelatyna (ja dodałam całą bo niecierpliwa jestem xD)


ubić pianę z białek + słodzik, następnie dodać żółtka i aromat. Wymieszać razem jogurt, serek wiejski i słodzik. Z mleka w proszku kakao i mleka zrobić naszą nutelkę . 5łyzeczek żelatyny dodać do jajek resztę do jogurtu i serka w. Układać w szklance (lub w pucharku lub w pojemniku plastikowym do pracy). Nie trzeba długo chłodzić bo dużo żelatyny jest
prosze podaj dokladnie ilosci poszczegolnych skladnikow

--------------------------------------------------------------------------
nie wiem czy juz taki przepis byl

Kotleciki z tuńczyka

Składniki:

* puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym (osobiście daję więcej )
* 250g chudego twarogu
* 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
* 1 jajko
* 3 łyżki zmielonych otrąb
* 1 cebula pokrojona w kosteczkę
* szczypiorek posiekany drobno
* ulubione przyprawy

Składniki wymieszać, najlepiej widelcem, aby ser był dobrze rozgnieciony, najlepiej sam ser z tuńczykiem porozgniatać, dodać jajko, otręby i na koncu cebula ze szczypiorkiem.
Formować kotleciki-uwaga lubia się rozpadać podczas przewracania, ale na pewno jest na to jakiś sposób
Smażyć z obu stron po 4min.
Najlepiej smaczne na drugi dzień po podgrzaniu (przynajmniej dla mnie ).
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 16:06   #202
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

klik --> Ptasianka<-- klik
Pyszna i lekka
FAZA I [P i PW]
__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 12:07
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 18:59   #203
Berlinianka
Zadomowienie
 
Avatar Berlinianka
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: jeszcze Zielona Góra
Wiadomości: 1 017
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Klik --> Jaja w koszulkach<-- Klik

Faza I P i PW

__________________
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg
22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05...

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-03-11 o 12:08
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-25, 09:10   #204
nikajaz
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 1
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez Berlinianka Pokaż wiadomość
klik --> Ptasianka <-- klik
Pyszna i lekka [P i PW]

robie taka ptasianke - serniczek na zimno i czasami zamiast kako daje cynamon albo zaparzona kawe rozpuszczalna
rewelacyjna słodka przekąska
nikajaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 19:50   #205
Thercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Leczo Dukanożarłoka (PW)

Zwykle robię leczo z cukinią lub kabaczkiem, ale dzis zrobiłam z samą papryką i pieczarkami a także pomidorowo. Kosztowało mnie ze 35 zł, ale spokojnie starczy na 3/4 obiady na PW

Przygotowujemy:

  • dwie podwójne piersi kurczaka (wszak mięso mamy jeść)
  • 4 papryki (ja lubię czerwone)
  • 2 puszki pomidorów bez skóry (kupuję develay, bo sa tanie)
  • 0,5 kg pieczarek
  • przprawy: vegeta, pieprz, paprka słodka i ostra
Paprykę oczyszczamy i kroimy na dość małe kawałki (1x1 cm) i buch do gara. Do tego dorzucamy dwie puszki pomidorów oraz łyżkę vegety i pieprz zmielony. Jak już się tam nam pichci to smażymy pieczarki pokrojone na grubawe plastry i buch do środka potem. Jak tam się dalej gotuje to w tym czasie smażymy kurczaka (wcześniej pokrojonego w dużą kostkę i umazanego w przyprawie do kurczaka). Papryka i pieczarki już się duszą z pół godziny i wtedy kurczak usmażony siup do gara. Jeszcze ze 20 minut pichcimy dorzucając do smaku paprykę słodką i ostrą w proszku. I jemy. Jest naprawdę dobre. Spróbujcie Zdjęcia ilustrują kolejne etapy procederu

Wszystko rzecz jasna bez tłuszczu i na patelni teflonowej.
__________________
My way:
04.01.2010 - 74,4 kg
16.02.2010 - 69,1 kg
23.02.2010 - 68,1 kg
28.03.2010 - 66,0 kg

My new way :
21.02.2011 - 74,1 kg

Edytowane przez Thercia
Czas edycji: 2010-03-10 o 19:06
Thercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 21:22   #206
natashkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Mielone
Mięsko mielone z indyka (oby nie pierś...) (około pół kg)
6 dużych pieczarek
jajko
3 łyżki otrąb (ja dałam żytnie)

pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić.
Mięsko mieszamy z jajkiem, dodajemy pieczarki i przyprawy (np. do mięsa mielonego). Formujemy kulki, obtaczamy w otrębach i smażymy na patelni bez tłuszczu. Smaczne są z papryką I nawet mojemu mężowi smakują
__________________
Beautiful things

Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.

Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg
natashkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 12:51   #207
kwiatek99
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 231
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Naleśniki naleśnikowe
2 jajca
3/4 szklanki mleka
1 łyżka skrobi kuk
1 łyżka mleka w proszku
1 kopciata łyżka mielonych otrąb
2 tabletki słodzika
szczypta soli- niekoniecznie
drożdże- ja dałam tak "na oko" czyli okruch wielkości paznokcia, mojego paznokcia

Wymieszać wszystkie składniki, smażyć na teflonowej patelni ofkors na rumiano.
Sa bardzo elastyczne, można je przewracać przy pomocy łopatki- nie rwą się
Wyszło mi 5 sztuk.
SMACZNEGO

Edytowane przez kwiatek99
Czas edycji: 2010-03-10 o 20:03
kwiatek99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 21:40   #208
Megi428
Wtajemniczenie
 
Avatar Megi428
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sernik proteinowy P; faza I
Składniki:
1kg sera odtłuszczonego (Pilos chudy z Lidla okrągły po 275 gr - 4 kulki, polecam też homogenizowany Pilos z Lidla oraz President z Biedronki - bardziej mokre są i konsystencja fajniejsza, w Tesco jest też Puszysty twaróg mielony "Złota rosa" w wiaderkach 1kg. firmy Fig AND białko: 19,8, w: 3,5, tł:2,5)
6 jajek - piana osobno
1 płaska łyżeczka proszku
35 tabletek słodzika (nie mam proszkowego)
aromat jak ktoś lubi

Wykonanie :
Białka ubić z solą.
Słodzik rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, dodać go do żółtek, wsypać proszek, dodać aromat i zmiksować na możliwie puszystą masę. Dodać ser (ten z Lidla okrągły jest dość mokry i fajnie się miksuje), zmiksować wszystko. Dodać pianę - ja też miksuję ale na najniższych obrotach. Wyłożyć na blaszkę (na samo dno daję papier to fajnie później odchodzi) - taką ok 20x30cm i do piekarnika na ok godz. w temp. 170-180 st. Po wyłączeniu obkroić brzegi od blaszki, wtedy równo opada - bez pagórków (gdzieś to wyczytałam na forum). Jest pyszny, słodziutki i wcale się nie rozlatuje. No i co najważniejsze jem go ile chcę bo to same proteinki (nie licząc słodzika i łyżeczki proszku).
Smacznego
__________________
Gosia

Edytowane przez Megi428
Czas edycji: 2010-05-08 o 16:40
Megi428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 23:04   #209
Marta 33
Rozeznanie
 
Avatar Marta 33
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 903
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

to ja też coś dodam nic odkrywczego ale zawsze


SAŁATKA - faza II PW


1 pierś z kurczaka
6 pieczarek
seler naciowy (wziełam dwie sztuki z całości)
jabłko sztuk dwie( dozwolone tylko na III fazie, na II robimy bez)
czosnek - 2 ząbki
ogórek kiszony

SOS: jogurt naturalny 1% tł. + przyprawy wg uznania

Pierś z kurczaka kroimy w kostke i dusimy na teflonie bez tłuszczu. To samo z pieczarkami. W tzw. miedzyczasie kroimi seler, na tarce trzemy jabłko, ogórek kiszony, potarłam też czosnek.
Gotowe piersi i pieczarki dodajemy do warzyw. Wszystko doprawiamy wg uznania.
Dodajemy sos i gotowe.
__________________
Zdrowo żyć i być fit


Edytowane przez Marta 33
Czas edycji: 2010-03-10 o 22:01
Marta 33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 23:44   #210
Megi428
Wtajemniczenie
 
Avatar Megi428
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Daję przepis na szybką i dobrą rybę, być może był podobny


Ryba pod pierzynką (P+W); faza II

Składniki:
3-4 filety z morszczuka
pół dużego selera
1 duża pietrucha lub 2 mniejsze
kawałek pora (ok 10cm)
1-2 marchewki
2 łyżki koncentratu lub pół puszki pomidorów krojonych bez skórek
sól, pieprz cytrynowy

Wykonanie:
filety (rozmrożone) odrobinę posolić, posypać pieprzem cytrynowym (Kamis) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jak jest czas to zostawić na 1-2 godz. aby się "przeżarło". Seler, pietruszkę, marchewkę zetrzeć na tarce, por drobno posiekać - wszystko zmieszać z koncentratem lub pomidorami i wyłożyć na rybę. Przykryć naczynie i piec ok 50-60 min w temp. 180 st. Wychodzi cosik jak ryba po grecku ale bez tłuszczu.
Smacznego
__________________
Gosia

Edytowane przez Megi428
Czas edycji: 2010-03-11 o 18:45
Megi428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-12-10 20:50:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.