Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-03-01, 10:24   #211
delgadina
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 27
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez Milky Pokaż wiadomość
Placuszki serowo-kukurydziane (P)

Wyszło mi ok. 10 całkiem sporych placuszków. Miałam je na 2 posiłki
Są okropnie syte! Mają śliczny, złoty kolor, od samego patrzenia serce rośnie Podałam je z serkiem a'la bita śmietana.

Składniki:
3 jajka
kostka twarogu (250g)
4 łyżki skrobi / mąki kukurydzianej - ja używam mąki...
2 łyżki mleka w proszku
łyżka mleka w płynie
ja dodałam do smaku kilka kropel aromatu waniliowego i 4 tabletki słodzika, można ciut więcej bo same w sobie wyszły... mało słodkie.

Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy go z jajkami, mąką, mlekiem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej pod przykryciem.

Teflon koniecznie musi być gorący, jeśli nie nie sposób ich oderwać od patelni. Taka dziwna właściwość mąki kukurydzianej... tak przynajmniej zauważyłam, że rzeczy z nią bardzo przywierają. Ja najpierw nalałam ciasto na mało nagrzaną patelnię... i później czekało mnie skrobanie ...ale kolejna partia wyszła mi już znacznie lepiej a moje nerwy zostały mi wynagrodzone

Serek a'la Bita Śmietana

Serek homogenizowany, mieszam z kilkoma łyżkami mleka w proszku, słodzikiem i aromatem śmietankowym. Daje smaczek jak żaden inny, chociaż wanilia też nie jest zła.

Czasami dodaje też kakao, to się dopiero nazywa rozkosz dla podniebienia

Smacznego!



Placuszki rzeczywiście pycha!
Ja pozwoliłam sobie zmodyfikować trochę przepis - dałam 1,5 łyżki mąki kukurydzianej i 2 łyżki otrębów owsianych oraz 1 łyżkę otrębów pszennych. Naprawdę pychota! Polecam wszystkim

A poza tym, to mogę Wam podać przepis na pyszny słodzik waniliowy.
Do słoika wsypujemy 0,5 kg aspartamu w pudrze oraz wkładamy 2-3 przecięte wzdłuż laski wanilii. Zostawiamy tak na 2-3 miesiące ( zlaeży kto jak intensywny chce mieć) a potem... Potem mamy pyszny słodzik waniliowy bez żadnych sztucznych i tłustych zapachów Polecam wszystkim!
delgadina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 15:43   #212
natashkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Zupa porowa (PW)
3l wody
4 pory
2 duże marchwie
70 dag pieczarek
2 papryki czerwone obrane ze skóry
mięsko mielone z indyka (najlepsze jest z indykpolu bez tłuszczu)
pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie
serki śmietankowe (jeżeli ktoś ma dostęp do takich) lub jogurt mały

Zagotowujemy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie. Pory, marchew, pieczarki kroimy i smażymy na patelni bez tłuszczu oczywiście. Do gotującej sie wody dodajemy warzywka.
Mięsko robimy jak na kotlety (ja dodałam jajko i doprawiłam "po swojemu, dodałam łyżkę otrąb pszennych), formujemy kilki, obtaczamy w skrobii kuku i wrzucamy do zupki. Gotujemy, aż kuleczki mięsne się ugotują i na końcu dodajemy paprykę, gotujemy pod przykryciem około 10 minut (można trochę dłużej). Jeżeli ktoś ma, to serek topiony odtłuszczony (mi sis przywiozła z niewiadomo kąd), rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do zupy. Można to samo zrobić z jogurtem, ale serek dodaje smaku.

Smacznego
__________________
Beautiful things

Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.

Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg
natashkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 20:38   #213
Wisienka_81
Rozeznanie
 
Avatar Wisienka_81
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Mysłowice
Wiadomości: 896
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

To nie mój przepis ale ponieważ nie ma go w przepisowni a na pewno był to podaję gdyż wzbudza duże zainteresowanie



BATONIKI OWSIANE


2 i 1/4 szklanki otrębów
słodzik (ja dałam 4 łyżki i wyszło mało słodkie)
1 łyżeczka cynamonu
3 i 1/3 szklanki mleka
2 jajka
aromat waniliowy


Łączymy: otręby + słodzik + cynamon.
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie).
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).

Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej gumowe. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny słodki jogurt

Uwagi: pewnie gdyby wg oryginalnego przepisu dodać jabłka i bakalie wyszłyby słodkie i ciągnące ale cóż mi smakuje a jedzonka na tydzień.
__________________
Serce mi podpowiada: "czekolada i wino"
Ale jeansy podpowiadają: "na litość boską, kobieto, jedz sałatę"!!!


Edytowane przez Wisienka_81
Czas edycji: 2010-03-10 o 14:44
Wisienka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 20:38   #214
Emila3000
Zakorzenienie
 
Avatar Emila3000
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 10 140
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Batoniki (2 faza)


Składniki
2 i 1/4 szklanki otręb (ja dalam 2,5 szklanki - porcja na caly tydzien - najlepiej liczyc lyzkami)
słodzik 4 łyzki (podobno malo slodnkie wychodzi) - ja dałam 2 łyżki cukru brzozowego i 2 łyżki płynnego słodzika - idealnie
1 łyżeczka cynamonu
3 i 1/3 szklanki mleka
2 jajka
aromat waniliowy


Łączymy: płatki + słodzik + cynamon
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy. (ja odstawiłam na chwile żeby sie trochę mleka wchłonęło)
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). - blacha ta od piekarnika - czarna - wyłożona papierem do pieczenia
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).

Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej gumowe. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny słodki jogurt

(pieklam raz według przepisu to nie dopieczone wyszyło. Wcześniej piekłam godzinę na 70C i później 30-40 min na 170C i wyszło super)

pokroiłam na 28 kawalki, polowe posmarowałam nutella i złożyłam do kupy ) mozna sobie w papierki pozawijać i brać ze sobą jako małą przekąska przy "spadku cukru" na widok snikersa....

Uwaga hamować się - można tylko 2 dziennie...


Edytowane przez Emila3000
Czas edycji: 2010-03-11 o 19:27
Emila3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 21:23   #215
Chooo
Rozeznanie
 
Avatar Chooo
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Szn
Wiadomości: 536
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Napoleonka

Ciasto:
3 łyżki otrąb owsianych,
1 łyżka skrobii kukurydzianej,
słodzik, aromat
1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku,
2 jajka,
6 łyżek serka homo
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody


Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszke wylożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C, potem zmniejszyć temp do 120 C i trzymać jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu przeciac w polowie.

Krem:
1/2 l mleka 0%,
3 żołtka,
słodzik, aromat
2 łyżki skrobii kukurydzianej,
2 łyżki żelatyny

BON APPÉTIT!

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Piernik dukanowy - koleżanka robiła, mówi, że pyszny!
- 8 łyżek otrąb owsianych (te drobno mielone)
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 6 łyżek serka odtłuszczonego (3% homo)
- 3 całe jaja
- 2 łyżki mieszanki piernikowej (np. kamis)
- 2 łyżki słodziku w płynie

Wrzucamy wszystko do miski i dokładnie mieszamy, pieczemy 45min w 180stopniach (wstawiamy gdy nagrzany piekarnik), sprawdzamy wykałaczką lub patyuczkiem drewnianym, jeśli suchy to środek dopieczony


BON APPÉTIT!

Przepis z najnowszej książki Dukana.

Od 2 fazy.

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Kotleciki z kalafiora
1 kalafior
1 czosnek
1 jajko
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżka mąki kuku
przyprawy wedle uznania


kalafiora ugotować i do blendera (można zgnieść jak ziemniaki),
dodać dużo czosnku, jajko, łyżkę otrąb owsianych i mąki kuku, przyprawy

Można już formować kotleciki i smażyć. dodać jeszcze trochę zmielonej piersi z kurczaka, jeśli chce się, by obiad był bardziej syty.

Starczy spokojnie na 2, 3 spore posilki, wystarczy podgrzać w mikrofali

Zjeść ze smakiem!
__________________
Kocham husky! Adoptowałam już 2!
Chooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 17:09   #216
Katarzynek89
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 50
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pierś z kurczaka w sosie serowym (P)
  • pojedyńcza pierś z kurczaka
  • serek wiejski ( ok. 2-3 łyżek)
  • odrobina sczypiorku lub koperku
  • czosnek ( 2 ząbki)
  • przyprawy
Pierś pokrojoną w kostkę smażymy na patelni bez tłuszczu z czosnkiem, dodajemy szczypiorek, przyprawy i serek wiejski. Dusimy aż kulki serka się rozpuszczą.

Zajmuje dosłownie kilka chwil i jest banalny ale ratuje w czasie załamki na czystych proteinach, kiedy mam dość kurczaka gotowanego na parze i ryb

Edytowane przez Katarzynek89
Czas edycji: 2010-03-13 o 00:11
Katarzynek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 18:46   #217
elllmi
Zakorzenienie
 
Avatar elllmi
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Beskid Sądecki
Wiadomości: 5 399
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

CUKINIOWE PLACKI

nie mam dokładnie wyliczonych składników, bo wszystko zawsze dodaję na oko, żeby było w miarę gęste

cukinia
skrobia kukurydziana
jajko
koperek
przyprawy (co komu pasuje, ale najlepiej tylko troche soli i pieprzu)

Cukinie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Odcisnąć jak najwięcej wody, dodać jajko, skrobię (żeby troszkę wszystko zagęścić), dużo posiekanego koperku, doprawić, wymieszać i na patelkę.
Dla mnie pycha. Taka namiastka placków ziemniaczanych.
__________________






elllmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 19:39   #218
aga6891
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 112
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Kotleciki warzywno tuńczykowe ( faza II P+W )


Składniki:
  • Mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchewka)- 450 g do kupienia w Lidu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki otrębów (2 owsiane +1 pszennych) Zmielonych lub nie jak kto woliJ – bez otrębów też wyjdą dobre
  • przyprawy: pieprz, czosnek, papryka
Warzywa gotujemy w wodzie lub na parze (ok. 10 min).Odcedzamy i przedkładamy do miski, rozdrabniamy widelcem na „papke”, dodajemy odlanego tuńczyka z wody, 1 surowe jajko, przyprawy i opcjonalnie otręby. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Wrzucamy na rozgrzany teflon i smażymy na małym ogniu po 5 min z każdej strony. Podajemy na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: ( faza II P+W )
  • 5 łyżek pomidorów z puszki bez cukru (np. Pudliszki)
  • kilka gałązek szczypiorku
  • przyprawy: kilka kropel tabasco, papryka, pieprz
Do pomidorów dodajemy przyprawy i posiekany szczypiorek. Odstawić na min 15 min do lodówki. Podajemy na zimno.
Fasolka w pomidorach (faza II p+w )

Składniki:
  • opakowanie mrożonej żółtej fasolki (450 g )
  • połówka piersi z kurczaka
  • puszka pomidorów bez cukru (np. Pudliszki)
  • przyprawy: oregano, bazylia, papryka, tabasco, pieprz
Gotujemy fasolkę ok. 10 min. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na teflon, smażymy ok. 5 min. Dodajemy do kurczaka ugotowaną fasolkę, pomidory z puszki oraz przyprawy (wg uznania). Całość mieszamy i dusimy jakieś 10 min. Najlepiej smakuje na następny dzień. Podajemy na ciepło lub zimno
Indyk na kanapeczki

Składniki:
  • filet z indyka (500 g )
  • przyprawy: pieprz, papryka, curry
Indyka kroimy na bardzo cienkie plasterki, nacieramy przyprawami i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia smażymy bez tłuszczu na teflonie na rumiany kolor (ok. 5 min z każdej strony). Idealnie pasuje do Therciowych kanapeczek J
aga6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 20:21   #219
Mariolcia =P
Zakorzenienie
 
Avatar Mariolcia =P
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 6 001
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PLACKI DO TORTILLI FAZA II

* drożdże - kosteczka 1x1 cm
*ok. 100 ml mleka - podgrzać nieco
*4 łyżeczki skrobii kukurydzianej
*1 łyżeczka otrąb
* 1/2 rozbełtanego w szklance jajka

* 1 jajko wbijamy do szklanki i dobrze bełtamy widelcem

* mleko podgrzewamy odrobnikę - drożdże nie lubią zimnych dodatków

* drożdze z odrobinka soli zalewamy ciepłym mlekiem
i dodajemy skrobie kukurydzianą, otręby i 1/2 rozbełtanego jaja ; powinno wyjść ciasto jak na nalesniki

* wylewamy na rozgrzana patelnię teflonową i smażymy z obu stron

* szykujemy kawałek papieru do pieczenia - ciut większy od wielkości placka, układamy tortillę i kładziemy nadzienie : mięsko i dodatki, jakie lubimy

Przepis ze strony: www.wielkiezarcie.com
__________________


Edytowane przez Mariolcia =P
Czas edycji: 2010-03-10 o 17:54
Mariolcia =P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 20:22   #220
delgadina
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 27
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PLACUSZKI TWAROGOWO-ACTIMELOWE

Pół twarogu 0%
jajko
1 mały actimel truskawkowy 0%
słodzik
0,5= 1łyżka skrobii kukurydzianej
2 łyżki otrębów

Zmiksować wszystko i na gorący teflon!
Pycha! Trochę przywierają, ale są naprawdę pyszne. Próbowałam ograniczyć skrobię, ale się nie da, bo się rozwalają
Niemniej, placuszki pyszne i polecam je dukankom od czasu do czasu





delgadina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 00:19   #221
maevre
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 4
curry: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

witajcie!
mogę dołączyć przepis na dukańskie curry; nadaje się na I fazę

curry dukana by Maevre
pokrojone w kostke mięso z uda indyka
lub 2 kurczakowe cycki (ale indyk ma pełniejszy smak)
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1/2 greckiego jogurtu light
kawałek imbiru obranego (minimum ze 3 cm)
2 ł koncentratu pomidorowego takiego co ma mało cukru
mały kefir 0%
wiórki kokosowe 1ł (ale jesli nie chcecie traktować ich jak przyprawy bo maja za dużo węglowodanów można je sobie odpuścić, smak tez bedzie dobry... )

przyprawy -->ja sypie na oko (pewnie po 3 łyżeczki)
ostre chilli
słodka papryka
curry z lidla
garam masala lub z jej braku mix: kardamon+gałka muszkatołowa+curry+kolend ra+imbir
imbir mielony

ważne: wymieszać kefir z kokosem i niech sobie pęcznieje

co robić?
wymieszać mięso z czosnkiem i papryką/chilli/curry z lidla
usmażyć mięcho na patelni teflonowej dodać cebulę minimalnie posolić, zeszklić, dodać imbir smażyć aż będzie ładnie ruszone
wszystko zalać kokosowym kefirem (lub samym kefirem)
dosypać uprażone przyprawy wymieszać można trochę sosu sojowego zamiast soli i dusić tak z 10-15 minut
dodać koncentrat pomidorowy wymieszać, dodać jogurt,
pyrkać tak ze 40 minut
ale i tak najlepsze jest na drugi dzień )))


dobre zagryzane dukanowym chlebkiem ))))
maevre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 10:32   #222
cleopatra1986
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 16
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

To ja też coś dorzuce , jako że korzystam z Waszych pysznych przepisów będąc na Dukanie:
KAPUSTA DO OBIADKU:
1 kg kapusty białej poszatkowanej (ok. pół główki średniej wielości głąba)
1/2 szkl. wody <w oryginale jest jeszcze 1/3 szkl. oleju - zamiast oleju dałam jeszcze 1/3 szkl. wody więc razem ok. 3/4 szkl. wody>
1/5 szkl. octu zwykłego
słodzik (dałam 8 tabletek) <w oryginale 1/5 szkl. cukru>
niepełna płaska łyżka soli
pieprz naturalny
ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi)

Wszystkie składniki zagotować (bez kapusty), zalać wrzatkiem kapustę. Dla urozmaicenia wizualnego dodałam startą na jarzynówce marchewkę, można dać też paprykę czerwoną w paskach. Odstawić do wystygnięcia, zamieszać co jakiś czas. Najlepsza na drugi dzień.
Bardzo lubię w oryginalnej wersji, a ta niwiele od niej odbiega (troche bardziej sucha przez brak oleju, ale myślę, że można dać jeszce trochę jogurtu naturalnego przed podaniem, choć nie próbowałam). AAA no i z kg wychodzi średniej wielkości miska, ale można ją przechowywać spokojnie ponad tydzień w lodówce.
cleopatra1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 18:23   #223
marsenia
Raczkowanie
 
Avatar marsenia
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 46
GG do marsenia
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Mielone (pikantne)- przepis na 1 osobę, II FAZA

Składniki:
- mięso mielone ok 200 g
- pół cebuli drobno pokrojonej(lub mniej)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, ew.przyprawa maggi,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów pszennych

Do koncentratu dodać czosnek, zioła, sól, pieprz-wymieszać. Połączyć mięso, cebulę, przygotowany sos, jajko, otręby. Doprawić wg uznania. Uformować kulki. Upiec w naczyniu żaroodpornym.
Podawać z sałatką.
Smacznego!
marsenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 19:16   #224
Thercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Koperta z niespodzianką (P)
  • jajko
  • mleko
  • polędwica sopocka
4 plasterki polędwicy sopockiej (lub każdej innej dozwolonej wędliny) układamy w kwadracik i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Gdy zaczyna się rozchodzić piękny zapach zalewamy patelnię roztrzepanym z mlekiem jajkiem - ja uzyłam jednego jajka i ze 3 łyżki mleka. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i czekamy aż się zetnie. Zawijamy łopatką brzegi na naszą polędwiczkę sposobem na kopertkę dejmujemy z patelki i jemy. Pycha alternatywa do tradycyjnej jajecznicy. Polecam i smacznego


__________________
My way:
04.01.2010 - 74,4 kg
16.02.2010 - 69,1 kg
23.02.2010 - 68,1 kg
28.03.2010 - 66,0 kg

My new way :
21.02.2011 - 74,1 kg

Edytowane przez Thercia
Czas edycji: 2010-03-10 o 20:07
Thercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 19:58   #225
dzielna84
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: gdynia
Wiadomości: 74
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Hej Ponieważ lubię kombinować w kuchni to "zakombinowałam" i podaję wypróbowany już przez siebie przepis:

Sznycle z indyka w jogurcie (P)
Składniki na porcję dla 1 osoby:
3 niewielkie sznycle z indyka
Mały kubek jogurtu naturalnego (0% albo 1%)
ząbek czosnku (wg uznania, może być więcej)
szczypta vegety
po łyżeczce czerwonej papryki, oregano, bazylii
pół łyżeczki pieprzu
(ilość przypraw też według upodobań, napisałam ile ja mniej więcej użyłam)

Sznycle opłukać w wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski wlać jogurt, dodać przyprawy oraz czosnek pokrojony na kawałki bądź wyciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Następnie w sporządzoną "marynatę" włożyć mięso tak, żeby całe było nią przykryte i włożyć do lodówki na ok. 0,5 godziny.
Piec w dobrze rozgrzanym elektrycznym grillu na złoty kolor, bądź na patelni beztłuszczowej na małym ogniu - nie spali się, a będzie bardzo ładnie wypieczone.

SMACZNEGO
dzielna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 08:47   #226
szumbeska
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 3
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Witam wszystkie Dukanki. Jestem nowa , ale śledzę ten wątek od stycznia , a dokładnie 4 stycznia , bo wtedy zaczęłam dietkę. Muszę się pochwalić ,że o 9 kg jest mnie mniej.
Przepisów na serniki jest wiele , ale ja dodam mój , który wychodzi świetnie i smakuje nie tylko osobom na diecie

SERNIK
0,5 kg sera twarogowego 0 % mielę go chwilę w malakserze , a do niego wrzucam 3 całe jajka
pół szklanki mleka chudego,
słodzik ( ja dodaję 3 łyżki cukru trzcinowego, ponieważ nienawidzę
smaku słodzika)
3 płaskie łyżki skrobi kuku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu ja daję pomarańczowy
Wszystko chwilę mieszam w malakserze , a następnie do formy keksówki wyłożonej papierem i do pieca 180 stopni , 40 min. Potem na ok. godzinkę zostawiam w piecu.
Polecam

Edytowane przez szumbeska
Czas edycji: 2010-03-11 o 18:03 Powód: zamiana składnika
szumbeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 09:25   #227
szumbeska
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 3
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Szaszłyki z papryką (II faza)
  • jeden podwójny filet z kurczaka
  • czerwona papryka ( 2 szt )
  • cebula
  • przyprawy
  • pół kubka jogurtu naturalnego 0 %
W misce mieszam jogurt z przyprawani:kebab- gyros (dość sporo sypię), papryką , można dodać czosnek. Filet kroję w kostkę i wrzucam do jogurtu , przykrywam folią i do lodówki. Ja to robię wieczorem , więc przez noc mięso świetnie przejdzie smakiem i skruszeje.
Na patyczki do szaszłyka nadziewam naprzemian filet , paprykę , cebulę(można jeszcze coś dorzucić według uznania) . Przed wrzuceniem na patelnię grillową , całość posypuję przyprawą do grilla.

Edytowane przez szumbeska
Czas edycji: 2010-03-04 o 09:30
szumbeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 10:06   #228
natashkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pierś w sosie chrzanowym (PP)
Podwójną pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam pieprzem, i przyprawą do gyrosa.
podsmażam na patelni (lepiej w głębszej) i zalewam bulionem warzywnym (daję 1/2 kostki warzywnego na szklankę wody, może trochę więcej niż szklankę) równocześnie dodaję pół cebuli drobno pokrojonej i czosnek (równie drobno pokrojony, można dodać pół łyżeczki czosnku z torebki). Duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Wyjmuję kosteczki piersi (cebula zostaje), do pozostałego sosu, dodaję 2 łyżki chrzanu czystego (ja mam chrzan tarty firmy Rolnik). Można dać mniej, ja lubię pikantne. mieszam z wodą pozostałą w patelni. Polewam sosem kurczaczka. pyszne jest z chlebem dukanowskim lub kopytkami serowymi A mąż je z ziemniaczkami Można też posypać pietruszką lub szczypiorkiem.

Wersja PW:
dodaję pieczarki, smażę przed mięskiem, później dopiero wkładam kosteczki piersi. W tej fazie pysznie smakuje z pomidorkiem, cebulką i jogurtem (ocziwiście doprawione pieprzem i solą).
__________________
Beautiful things

Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.

Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg
natashkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 16:39   #229
Aimee_gda
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 2
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PLACEK DUKANA wersja z sandwich tostera

Znalezione na innym forum, wypróbowane a teraz polecane!

http://dukan.forumowisko.net/placek-dukana-vt234.htm
Aimee_gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-04, 19:27   #230
grupies
Rozeznanie
 
Avatar grupies
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 992
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Wariacje na temat "WIEŚNIAKA". Pyszne i bardzo sycące - na PW

http://www.smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1798
__________________
"Maybe I'm happy and I just don't know it. I like being a mess. It's who I am."
grupies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 19:43   #231
gosiaika
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-10
Lokalizacja: Nowa Sól
Wiadomości: 210
GG do gosiaika
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

AL'A KANAPKI THERCI( PW)A ja pod wpływem impulsu i wzorujac sie troche na kanapkach Therci wymysliłam: 3 łyzki otrab,1 jajko, pół łyzeczki proszku do pieczenia ,dwie łyzki serka homo sol i pieprz do smaku i troche czosnku granulowanego .Wszystko mieszam i wrzucam na goracy teflon ,smaze placuszki wielkosci placków ziemniaczanych i smaze to pod przykrywka dzieki temu sa mieciutkie jak chlebek. Smazymy z obu stron.Smacznego.Zjadam to z pasta z makreli do ktorej dodaje serek wiejski zeby sie trzymało na tym chlebku i dwa ogóreczki kiszone i cebulke oraz dwa jaja na twardo .Sniadanko i kolacja gotowe

Edytowane przez gosiaika
Czas edycji: 2010-03-14 o 22:27
gosiaika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 21:09   #232
grupies
Rozeznanie
 
Avatar grupies
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 992
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

przepis na PW. Zawijanki wolowe:
http://www.smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1801
__________________
"Maybe I'm happy and I just don't know it. I like being a mess. It's who I am."
grupies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 14:22   #233
Mariolcia =P
Zakorzenienie
 
Avatar Mariolcia =P
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 6 001
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

RYBA PO GRECKU P+W

Rybke jaka lubimy, smazymy na teflonie, pieczemy w folii, czy jak tam jeszcze ja przyrzadzacie

Skladniki:
2 duze marchewki,
1 duza pietruszka,
pol selera,
2 duze cebule.
koncentrat pomidorowy,
papryka slodka, pieprz, sol

Wszystkie warzywa oprocz cebuli scieramy na tarce o duzych oczkach. Cebule kroimy w polkrazki i smazymy, kiedy cebula jest gotowa przekladamy ja do garnka, do tego wrzucamy jarzyny i smazymy 8 minut. Po tym czasie podlewamy je woda i dusimy do miekkosci pod przykryciem.
W kubku mieszamy 3 lyzki przecieru z paroma lyzkami wody, lyzeczka pieprzu, 3 lyzeczkami papryki slodkiej i sola do smaku, warto tez dodac troszke slodzika. Jak jarzyny beda miekkie dolewamy przecier i mieszamy. Warzywka kladziemy na rybke i jemy ze smakiem
__________________


Edytowane przez Mariolcia =P
Czas edycji: 2010-03-10 o 17:29
Mariolcia =P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 15:49   #234
dzielna84
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: gdynia
Wiadomości: 74
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Jes Jes Jes w 3 dni -2 kilo, a z moją przemianą materii i niedoczynnością tarczycy to już jest COŚ
Radocha i motywacja
Wrzucam przepis na łososia w przyprawach (PP)
....banalne, a smak niebiański.
Potrzebne będą :
2 większe dzwonki łososia świeżego
odrobinka soli
pieprz
według uznania inne przyprawy, ale mi ta odrobina soli i pieprzu wystarczyła.
Łososia doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy w misce na jakiś czas (wstawiłam ok. 10 rano, smażyłam o 15.00, był idealny)
Potem tylko rozgrzać patelnię beztłuszczową, wrzucić naszego łososia i na niewielkim ogniu smażyć z jednej i drugiej strony tak, żeby się zarumienił...ok 10 min na jednej i 10 min na drugiej stronie.
Smacznego
dzielna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 17:48   #235
najcuduko
Raczkowanie
 
Avatar najcuduko
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 68
GG do najcuduko
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez Megi428 Pokaż wiadomość
Daję przepis na szybką i dobrą rybę, być może był podobny


Ryba pod pierzynką (P+W)

Składniki:
3-4 filety z morszczuka
pół dużego selera
1 duża pietrucha lub 2 mniejsze
kawałek pora (ok 10cm)
1-2 marchewki
2 łyżki koncentratu lub pół puszki pomidorów krojonych bez skórek
sól, pieprz cytrynowy

Wykonanie:
filety (rozmrożone) odrobinę posolić, posypać pieprzem cytrynowym (Kamis) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jak jest czas to zostawić na 1-2 godz. aby się "przeżarło". Seler, pietruszkę, marchewkę zetrzeć na tarce, por drobno posiekać - wszystko zmieszać z koncentratem lub pomidorami i wyłożyć na rybę. Przykryć naczynie i piec ok 50-60 min w temp. 180 st. Wychodzi cosik jak ryba po grecku ale bez tłuszczu.
Smacznego

Nieco zmodyfikowałam przepis i zrobiłam to tak:

Rybka naj

filety z dowolnej rybki (moga byc zamrożone)
mieszanka warzywna (marchew, brokuł, kalafior)
włoszczyzna
kostka rosołowa
jogurt naturalny
koncentrat pomidorowy

nastawić dwa garnnki z wodą: płaski i szeroki na rybkę, i dowolny na warzywka mrozone.
do płaskiego dac kostkę rosołową i jak sie zagotuje wlozyc rybke i gotować kilka minutek (ryba szybko sie gotuje)
na teflonie zeszklić cebulkę (czyli jak sie zacznie "palic" to dac wody i dusic, dodac startą włoszczyznę) i dodac nieco sosu z rybki.
rybe ułożyć w naczyniu zaroodpornym, dac na to ugotowane warzywka i uduszone.
koncentrat wymieszac z jogurtem i odrobiną (nieco wiekszą odrobiną) wody z ryby.
zalac rybe z warzywkami i zapiec.....

mniammmm. ja nie gustuje w rybach, ale ta jest pyyyycha.
__________________

najcuduko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 14:12   #236
ciemka367
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 92
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

zgodnie z obietnicą wklejam przepis na kiełbachę - nie jest mój,znalazłam go gdzieś kiedyś na jakimś forum , ale wiem,że wychodzi dobra, bo robiła ją kuzynka - miała odpowiednie flaki,więc wyglądała jak prawdziwa , była tylko bardziej sucha
Myślę,że z okazji nadchodzących Świąt warto trochę się pobabrać w kuchni?

Kiełbasa biała P+PW
1,5 kg mięsa z drobiu
sol
pieprz
kminek
czosnek
majeranek
liść laurowy
owoc jałowca
ziele angielskie
ok. szklanki wody
Zmieliłam bardzo drobno przyprawy, mięso przepuściłam przez bardzo grube sito maszynki elektrycznej.
Wymieszałam aż masa dobrze się kleiła dodając wody, aby nie była za twarda.
Podzieliłam na dwie części, bo jedna kiełbasa miała być łagodna i wizytowa, czyli bez czosnku.
Wepchnęłam do folii i uformowałam kiełbaski 8-10 cm długie i 2-3 cm grube. Ponieważ nie dysponowałam ani naturalnym, ani sztucznym flakiem, co znacznie ułatwia prace, wykonałam sama a´la flaczki z woreczków śniadaniowych, które zgrzałam maszynka do foliowania (wyszły 3 szt z woreczka).
Kiełbaski wrzuciłam na wrząca wodę i parzyłam nie dopuszczając do wrzenia ok 15 min.
W smaku przypominają i to nawet bardzo kiełbasę białą, tylko ze są bardzie kruche z wiadomych powodów.
To znów danie, które nadaje się do zabrania ze sobą.
__________________
05.01.10 - 83... - 167cm
03.03 - 76,9 - nareszcie spadek
24.03-75,2 - kolejny spadek po dłuuugim zastoju
30.04 - 71.800
23.05 - 73800 PORAŻKA
26.06 - 72.400
31.01.11 - 76...

Edytowane przez ciemka367
Czas edycji: 2010-03-10 o 15:13
ciemka367 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 15:16   #237
Anqa0210
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Siem-ce Śl.
Wiadomości: 63
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Gulasz węgierski (faza II PW)

80 dag mięso wołowe
80 dag kiszonej kapusty
2 cebule
litr rosołu
2 łyżki skrobi kuku
natka pietruszki
liść laurowy
mielona ostra papryka, sól, pieprz

mięso podsmażamy na patelni teflonowej, do mięsa dodajemy cebulę i szklimy. Oprószamy skrobią i papryką. Zasmażamy, przekładamy do garnka i wlewamy rosół, dodajemy liść laurowy.
kapustę drobno kroimy, dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu ok. godzimy. przyprawiamy solą i pieprzem


Ukraińskie czenachi (faza II PW)


60dag mięsa wołowego
1 cebula
litr bulionu z 2 kostek rosołowych
duża marchew
sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
10 dag koncentratu pomidorowego
skrobia kuku, czosnek, koperek

mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy z mięsem, rumieniąc. Wszystko przekładamy do bulionu. na małym ogniu gotujemy do miękkości.
Do gotującego się mięsa dodajemy startą marchew, listek laurowy, ziele angielskie, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy , zagęszczamy skrobią , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy drobno posiekanym koperkiem
__________________
start: 05.01.10 63,8
jest : 59,8
05.02.10 : 58,10
05.03.10 : 56,1
05.04.10 : 54,6
05.05.10: 53,0
będzie : 5048?


Edytowane przez Anqa0210
Czas edycji: 2010-03-10 o 15:05
Anqa0210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 15:19   #238
Chooo
Rozeznanie
 
Avatar Chooo
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Szn
Wiadomości: 536
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Chłodnik paprykowy (P+W)
czas wykonania: 20min
czas stygnięcia: ok. 30min
jest to porcja dla 2-3 osób. baaardzo duża porcja

  • 4 duże papryki czerwone
  • 2 pomidory (mogą być z puszki, te bez skórki w sosie własnym, jeśli istnieją takie, które mogą jeść Dukanki - z nimi chłodnik jest smaczniejszy)
  • cebula 1
  • czosnek 1 + trochę zmielonego z papierka
  • 500ml bulionu
  • można opcjonalnie 1 łyżeczkę koncentratu lub kechupu
  • sól, pieprz (choć ja często robię bez), sproszkowana papryka Ossstra


Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto.
Oczyścić papryę, pokroić w drobną kostkę, 2 większe łyżeczki odłożyć na dekorację.
Wrzucić paprykę do cebuli, dodać pomidory i chwilkę smażyć wszystko razem - jakieś 3minutki.
Zalać bulionem (i dodać koncentrat/kechup) i gotować razem 15 minut na małym ogniu.
Następnie zdjąć z gazu i dopiero teraz doprawić solą, pieprzem, zmielonym czosnkiem, ostrą papryką - nie krępować się, wiem co mówię czosnku powinno być minimalnie więcej w stosunku do papryki.
I dajemy do stygnięcia - u mnie to trwało 40min na balkonie bez przykrywania, z 2 razy pomieszane.
Potem to nasze ostudzone pseudo- leczo hop do miksera i na gładki kremik.
Podajemy na talerzach przyozdobione odłożonymi kawałkami papryczki + ew. listek jakiegoś "zielska"

Voila


* (zupa bardzo sycąca, poprawia przemianę materii i podnosia chęci na... )
__________________
Kocham husky! Adoptowałam już 2!
Chooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 15:30   #239
_kasiulka_
Rozeznanie
 
Avatar _kasiulka_
 
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 697
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy


BUŁKI KUKURYDZIANE przerobione


3-4 łyżki skrobii kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka słodzików- 5-6-7(ja dałam cukier brzozowy łyżeczke)
pół opakowania drozdzy
szklanka mleka

drozdze w szklance zalewamy goracym mlekiem odstawiamy na chwile.reszte skladnikow mieszkamy,odzielamy zolto od bialka,ubijamy białko. dodajemy do reszty składników zalewamy mlekiem z drozdzami,miksujemy wszystko. przelewamy do foremek.(ja niestety nie mialam jakis do bulek wiec zrobilam w mufinowych)
pieklam w piekarniku na 160stopni jakies 15-20 minut

pyszne,jak prawdziwa bułka
!!!!

__________________
www.motocyklove.pl

..z miłości do motocykli

-----------------------------
mój związek z Dukanem :
start wrzesień 2009 -> 76 kg
faza III-->listopad 2009 - > 67
powrot na II faze cnotliwie 04.05.2011
cel : 65...64..63..62..60.

Edytowane przez _kasiulka_
Czas edycji: 2010-03-11 o 17:46
_kasiulka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 20:42   #240
Megi428
Wtajemniczenie
 
Avatar Megi428
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Placki - kanapki P+W; faza II
(inspirowałam się przepisem rozpustnych kanapek Therci, które niestety rozsypywały mi się przy przewracaniu)

Składniki:
3 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
1 malutka płaska łyżeczka skrobii kuku
2 łyżki jogurtu
2 łyżki wieśniaka
3 plastry wędliny
kawałeczek papryki
odrobinę soli
pieprz

Wykonanie:
Wymieszać w misce: otręby, skrobię, jajko, jogurt, wieśniak.
Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę. Wymieszać i smażyć na teflonie pod przykryciem na średnim ogniu aż się zetnie (ok 3min.). Odwrócić i smażyć 2-3 min. Są delikatne ale nie rozsypują się dzięki skrobii.
Smacznego
__________________
Gosia

Edytowane przez Megi428
Czas edycji: 2010-03-11 o 19:42
Megi428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-12-10 20:50:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.