|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
|
Narzędzia |
2010-03-01, 10:24 | #211 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 27
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
Ja pozwoliłam sobie zmodyfikować trochę przepis - dałam 1,5 łyżki mąki kukurydzianej i 2 łyżki otrębów owsianych oraz 1 łyżkę otrębów pszennych. Naprawdę pychota! Polecam wszystkim A poza tym, to mogę Wam podać przepis na pyszny słodzik waniliowy. Do słoika wsypujemy 0,5 kg aspartamu w pudrze oraz wkładamy 2-3 przecięte wzdłuż laski wanilii. Zostawiamy tak na 2-3 miesiące ( zlaeży kto jak intensywny chce mieć) a potem... Potem mamy pyszny słodzik waniliowy bez żadnych sztucznych i tłustych zapachów Polecam wszystkim! |
|
2010-03-01, 15:43 | #212 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zupa porowa (PW)
3l wody 4 pory 2 duże marchwie 70 dag pieczarek 2 papryki czerwone obrane ze skóry mięsko mielone z indyka (najlepsze jest z indykpolu bez tłuszczu) pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie serki śmietankowe (jeżeli ktoś ma dostęp do takich) lub jogurt mały Zagotowujemy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie. Pory, marchew, pieczarki kroimy i smażymy na patelni bez tłuszczu oczywiście. Do gotującej sie wody dodajemy warzywka. Mięsko robimy jak na kotlety (ja dodałam jajko i doprawiłam "po swojemu, dodałam łyżkę otrąb pszennych), formujemy kilki, obtaczamy w skrobii kuku i wrzucamy do zupki. Gotujemy, aż kuleczki mięsne się ugotują i na końcu dodajemy paprykę, gotujemy pod przykryciem około 10 minut (można trochę dłużej). Jeżeli ktoś ma, to serek topiony odtłuszczony (mi sis przywiozła z niewiadomo kąd), rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do zupy. Można to samo zrobić z jogurtem, ale serek dodaje smaku. Smacznego
__________________
Beautiful things Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.
Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg |
2010-03-01, 20:38 | #213 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Mysłowice
Wiadomości: 896
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
To nie mój przepis ale ponieważ nie ma go w przepisowni a na pewno był to podaję gdyż wzbudza duże zainteresowanie
BATONIKI OWSIANE 2 i 1/4 szklanki otrębów słodzik (ja dałam 4 łyżki i wyszło mało słodkie) 1 łyżeczka cynamonu 3 i 1/3 szklanki mleka 2 jajka aromat waniliowy Łączymy: otręby + słodzik + cynamon. W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat. Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy. Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony). Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej gumowe. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny słodki jogurt Uwagi: pewnie gdyby wg oryginalnego przepisu dodać jabłka i bakalie wyszłyby słodkie i ciągnące ale cóż mi smakuje a jedzonka na tydzień.
__________________
Serce mi podpowiada: "czekolada i wino" Ale jeansy podpowiadają: "na litość boską, kobieto, jedz sałatę"!!! Edytowane przez Wisienka_81 Czas edycji: 2010-03-10 o 14:44 |
2010-03-01, 20:38 | #214 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 10 140
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Batoniki (2 faza)
Składniki 2 i 1/4 szklanki otręb (ja dalam 2,5 szklanki - porcja na caly tydzien - najlepiej liczyc lyzkami) słodzik 4 łyzki (podobno malo slodnkie wychodzi) - ja dałam 2 łyżki cukru brzozowego i 2 łyżki płynnego słodzika - idealnie 1 łyżeczka cynamonu 3 i 1/3 szklanki mleka 2 jajka aromat waniliowy Łączymy: płatki + słodzik + cynamon W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat. Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy. (ja odstawiłam na chwile żeby sie trochę mleka wchłonęło) Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). - blacha ta od piekarnika - czarna - wyłożona papierem do pieczenia Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony). Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej gumowe. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny słodki jogurt (pieklam raz według przepisu to nie dopieczone wyszyło. Wcześniej piekłam godzinę na 70C i później 30-40 min na 170C i wyszło super) pokroiłam na 28 kawalki, polowe posmarowałam nutella i złożyłam do kupy ) mozna sobie w papierki pozawijać i brać ze sobą jako małą przekąska przy "spadku cukru" na widok snikersa.... Uwaga hamować się - można tylko 2 dziennie...
__________________
zapraszam na moj blog Moje kąciki na forum Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2010-03-11 o 19:27 |
2010-03-01, 21:23 | #215 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Szn
Wiadomości: 536
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Napoleonka
Ciasto: 3 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka skrobii kukurydzianej, słodzik, aromat 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku, 2 jajka, 6 łyżek serka homo 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszke wylożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C, potem zmniejszyć temp do 120 C i trzymać jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu przeciac w polowie. Krem: 1/2 l mleka 0%, 3 żołtka, słodzik, aromat 2 łyżki skrobii kukurydzianej, 2 łyżki żelatyny BON APPÉTIT! ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Piernik dukanowy - koleżanka robiła, mówi, że pyszny! - 8 łyżek otrąb owsianych (te drobno mielone) - 4 łyżki otrąb pszennych - 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku - 1 torebka proszku do pieczenia - 6 łyżek serka odtłuszczonego (3% homo) - 3 całe jaja - 2 łyżki mieszanki piernikowej (np. kamis) - 2 łyżki słodziku w płynie Wrzucamy wszystko do miski i dokładnie mieszamy, pieczemy 45min w 180stopniach (wstawiamy gdy nagrzany piekarnik), sprawdzamy wykałaczką lub patyuczkiem drewnianym, jeśli suchy to środek dopieczony BON APPÉTIT! Przepis z najnowszej książki Dukana. Od 2 fazy. ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Kotleciki z kalafiora 1 kalafior 1 czosnek 1 jajko 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżka mąki kuku przyprawy wedle uznania kalafiora ugotować i do blendera (można zgnieść jak ziemniaki), dodać dużo czosnku, jajko, łyżkę otrąb owsianych i mąki kuku, przyprawy Można już formować kotleciki i smażyć. dodać jeszcze trochę zmielonej piersi z kurczaka, jeśli chce się, by obiad był bardziej syty. Starczy spokojnie na 2, 3 spore posilki, wystarczy podgrzać w mikrofali Zjeść ze smakiem!
__________________
Kocham husky! Adoptowałam już 2! |
2010-03-02, 17:09 | #216 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 50
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pierś z kurczaka w sosie serowym (P)
Zajmuje dosłownie kilka chwil i jest banalny ale ratuje w czasie załamki na czystych proteinach, kiedy mam dość kurczaka gotowanego na parze i ryb Edytowane przez Katarzynek89 Czas edycji: 2010-03-13 o 00:11 |
2010-03-02, 18:46 | #217 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Beskid Sądecki
Wiadomości: 5 399
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
CUKINIOWE PLACKI
nie mam dokładnie wyliczonych składników, bo wszystko zawsze dodaję na oko, żeby było w miarę gęste cukinia skrobia kukurydziana jajko koperek przyprawy (co komu pasuje, ale najlepiej tylko troche soli i pieprzu) Cukinie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Odcisnąć jak najwięcej wody, dodać jajko, skrobię (żeby troszkę wszystko zagęścić), dużo posiekanego koperku, doprawić, wymieszać i na patelkę. Dla mnie pycha. Taka namiastka placków ziemniaczanych.
__________________
|
2010-03-02, 19:39 | #218 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 112
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Kotleciki warzywno – tuńczykowe ( faza II P+W ) Składniki:
Sos pomidorowy: ( faza II P+W )
Fasolka w pomidorach (faza II p+w ) Składniki:
Indyk na kanapeczki Składniki:
|
2010-03-02, 20:21 | #219 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 6 001
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PLACKI DO TORTILLI FAZA II
* drożdże - kosteczka 1x1 cm *ok. 100 ml mleka - podgrzać nieco *4 łyżeczki skrobii kukurydzianej *1 łyżeczka otrąb * 1/2 rozbełtanego w szklance jajka * 1 jajko wbijamy do szklanki i dobrze bełtamy widelcem * mleko podgrzewamy odrobnikę - drożdże nie lubią zimnych dodatków * drożdze z odrobinka soli zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy skrobie kukurydzianą, otręby i 1/2 rozbełtanego jaja ; powinno wyjść ciasto jak na nalesniki * wylewamy na rozgrzana patelnię teflonową i smażymy z obu stron * szykujemy kawałek papieru do pieczenia - ciut większy od wielkości placka, układamy tortillę i kładziemy nadzienie : mięsko i dodatki, jakie lubimy Przepis ze strony: www.wielkiezarcie.com
__________________
Edytowane przez Mariolcia =P Czas edycji: 2010-03-10 o 17:54 |
2010-03-02, 20:22 | #220 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 27
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PLACUSZKI TWAROGOWO-ACTIMELOWE
Pół twarogu 0% jajko 1 mały actimel truskawkowy 0% słodzik 0,5= 1łyżka skrobii kukurydzianej 2 łyżki otrębów Zmiksować wszystko i na gorący teflon! Pycha! Trochę przywierają, ale są naprawdę pyszne. Próbowałam ograniczyć skrobię, ale się nie da, bo się rozwalają Niemniej, placuszki pyszne i polecam je dukankom od czasu do czasu |
2010-03-03, 00:19 | #221 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 4
|
curry: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
witajcie!
mogę dołączyć przepis na dukańskie curry; nadaje się na I fazę curry dukana by Maevre pokrojone w kostke mięso z uda indyka lub 2 kurczakowe cycki (ale indyk ma pełniejszy smak) 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 1/2 greckiego jogurtu light kawałek imbiru obranego (minimum ze 3 cm) 2 ł koncentratu pomidorowego takiego co ma mało cukru mały kefir 0% wiórki kokosowe 1ł (ale jesli nie chcecie traktować ich jak przyprawy bo maja za dużo węglowodanów można je sobie odpuścić, smak tez bedzie dobry... ) przyprawy -->ja sypie na oko (pewnie po 3 łyżeczki) ostre chilli słodka papryka curry z lidla garam masala lub z jej braku mix: kardamon+gałka muszkatołowa+curry+kolend ra+imbir imbir mielony ważne: wymieszać kefir z kokosem i niech sobie pęcznieje co robić? wymieszać mięso z czosnkiem i papryką/chilli/curry z lidla usmażyć mięcho na patelni teflonowej dodać cebulę minimalnie posolić, zeszklić, dodać imbir smażyć aż będzie ładnie ruszone wszystko zalać kokosowym kefirem (lub samym kefirem) dosypać uprażone przyprawy wymieszać można trochę sosu sojowego zamiast soli i dusić tak z 10-15 minut dodać koncentrat pomidorowy wymieszać, dodać jogurt, pyrkać tak ze 40 minut ale i tak najlepsze jest na drugi dzień ))) dobre zagryzane dukanowym chlebkiem )))) |
2010-03-03, 10:32 | #222 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 16
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
To ja też coś dorzuce , jako że korzystam z Waszych pysznych przepisów będąc na Dukanie:
KAPUSTA DO OBIADKU: 1 kg kapusty białej poszatkowanej (ok. pół główki średniej wielości głąba) 1/2 szkl. wody <w oryginale jest jeszcze 1/3 szkl. oleju - zamiast oleju dałam jeszcze 1/3 szkl. wody więc razem ok. 3/4 szkl. wody> 1/5 szkl. octu zwykłego słodzik (dałam 8 tabletek) <w oryginale 1/5 szkl. cukru> niepełna płaska łyżka soli pieprz naturalny ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi) Wszystkie składniki zagotować (bez kapusty), zalać wrzatkiem kapustę. Dla urozmaicenia wizualnego dodałam startą na jarzynówce marchewkę, można dać też paprykę czerwoną w paskach. Odstawić do wystygnięcia, zamieszać co jakiś czas. Najlepsza na drugi dzień. Bardzo lubię w oryginalnej wersji, a ta niwiele od niej odbiega (troche bardziej sucha przez brak oleju, ale myślę, że można dać jeszce trochę jogurtu naturalnego przed podaniem, choć nie próbowałam). AAA no i z kg wychodzi średniej wielkości miska, ale można ją przechowywać spokojnie ponad tydzień w lodówce. |
2010-03-03, 18:23 | #223 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Mielone (pikantne)- przepis na 1 osobę, II FAZA
Składniki: - mięso mielone ok 200 g - pół cebuli drobno pokrojonej(lub mniej) - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ew.przyprawa maggi, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 jajko - 2 łyżki otrębów pszennych Do koncentratu dodać czosnek, zioła, sól, pieprz-wymieszać. Połączyć mięso, cebulę, przygotowany sos, jajko, otręby. Doprawić wg uznania. Uformować kulki. Upiec w naczyniu żaroodpornym. Podawać z sałatką. Smacznego! |
2010-03-03, 19:16 | #224 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Koperta z niespodzianką (P)
4 plasterki polędwicy sopockiej (lub każdej innej dozwolonej wędliny) układamy w kwadracik i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Gdy zaczyna się rozchodzić piękny zapach zalewamy patelnię roztrzepanym z mlekiem jajkiem - ja uzyłam jednego jajka i ze 3 łyżki mleka. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i czekamy aż się zetnie. Zawijamy łopatką brzegi na naszą polędwiczkę sposobem na kopertkę dejmujemy z patelki i jemy. Pycha alternatywa do tradycyjnej jajecznicy. Polecam i smacznego
__________________
My way: 04.01.2010 - 74,4 kg 16.02.2010 - 69,1 kg 23.02.2010 - 68,1 kg 28.03.2010 - 66,0 kg My new way : 21.02.2011 - 74,1 kg Edytowane przez Thercia Czas edycji: 2010-03-10 o 20:07 |
2010-03-03, 19:58 | #225 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: gdynia
Wiadomości: 74
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Hej Ponieważ lubię kombinować w kuchni to "zakombinowałam" i podaję wypróbowany już przez siebie przepis:
Sznycle z indyka w jogurcie (P) Składniki na porcję dla 1 osoby: 3 niewielkie sznycle z indyka Mały kubek jogurtu naturalnego (0% albo 1%) ząbek czosnku (wg uznania, może być więcej) szczypta vegety po łyżeczce czerwonej papryki, oregano, bazylii pół łyżeczki pieprzu (ilość przypraw też według upodobań, napisałam ile ja mniej więcej użyłam) Sznycle opłukać w wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać jogurt, dodać przyprawy oraz czosnek pokrojony na kawałki bądź wyciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Następnie w sporządzoną "marynatę" włożyć mięso tak, żeby całe było nią przykryte i włożyć do lodówki na ok. 0,5 godziny. Piec w dobrze rozgrzanym elektrycznym grillu na złoty kolor, bądź na patelni beztłuszczowej na małym ogniu - nie spali się, a będzie bardzo ładnie wypieczone. SMACZNEGO |
2010-03-04, 08:47 | #226 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Witam wszystkie Dukanki. Jestem nowa , ale śledzę ten wątek od stycznia , a dokładnie 4 stycznia , bo wtedy zaczęłam dietkę. Muszę się pochwalić ,że o 9 kg jest mnie mniej.
Przepisów na serniki jest wiele , ale ja dodam mój , który wychodzi świetnie i smakuje nie tylko osobom na diecie SERNIK 0,5 kg sera twarogowego 0 % mielę go chwilę w malakserze , a do niego wrzucam 3 całe jajka pół szklanki mleka chudego, słodzik ( ja dodaję 3 łyżki cukru trzcinowego, ponieważ nienawidzę smaku słodzika) 3 płaskie łyżki skrobi kuku pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu ja daję pomarańczowy Wszystko chwilę mieszam w malakserze , a następnie do formy keksówki wyłożonej papierem i do pieca 180 stopni , 40 min. Potem na ok. godzinkę zostawiam w piecu. Polecam Edytowane przez szumbeska Czas edycji: 2010-03-11 o 18:03 Powód: zamiana składnika |
2010-03-04, 09:25 | #227 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Szaszłyki z papryką (II faza)
Na patyczki do szaszłyka nadziewam naprzemian filet , paprykę , cebulę(można jeszcze coś dorzucić według uznania) . Przed wrzuceniem na patelnię grillową , całość posypuję przyprawą do grilla. Edytowane przez szumbeska Czas edycji: 2010-03-04 o 09:30 |
2010-03-04, 10:06 | #228 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pierś w sosie chrzanowym (PP)
Podwójną pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam pieprzem, i przyprawą do gyrosa. podsmażam na patelni (lepiej w głębszej) i zalewam bulionem warzywnym (daję 1/2 kostki warzywnego na szklankę wody, może trochę więcej niż szklankę) równocześnie dodaję pół cebuli drobno pokrojonej i czosnek (równie drobno pokrojony, można dodać pół łyżeczki czosnku z torebki). Duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Wyjmuję kosteczki piersi (cebula zostaje), do pozostałego sosu, dodaję 2 łyżki chrzanu czystego (ja mam chrzan tarty firmy Rolnik). Można dać mniej, ja lubię pikantne. mieszam z wodą pozostałą w patelni. Polewam sosem kurczaczka. pyszne jest z chlebem dukanowskim lub kopytkami serowymi A mąż je z ziemniaczkami Można też posypać pietruszką lub szczypiorkiem. Wersja PW: dodaję pieczarki, smażę przed mięskiem, później dopiero wkładam kosteczki piersi. W tej fazie pysznie smakuje z pomidorkiem, cebulką i jogurtem (ocziwiście doprawione pieprzem i solą).
__________________
Beautiful things Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.
Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg |
2010-03-04, 16:39 | #229 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 2
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PLACEK DUKANA wersja z sandwich tostera
Znalezione na innym forum, wypróbowane a teraz polecane! http://dukan.forumowisko.net/placek-dukana-vt234.htm |
2010-03-04, 19:27 | #230 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 992
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Wariacje na temat "WIEŚNIAKA". Pyszne i bardzo sycące - na PW
http://www.smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1798
__________________
"Maybe I'm happy and I just don't know it. I like being a mess. It's who I am." |
2010-03-04, 19:43 | #231 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
AL'A KANAPKI THERCI( PW)A ja pod wpływem impulsu i wzorujac sie troche na kanapkach Therci wymysliłam: 3 łyzki otrab,1 jajko, pół łyzeczki proszku do pieczenia ,dwie łyzki serka homo sol i pieprz do smaku i troche czosnku granulowanego .Wszystko mieszam i wrzucam na goracy teflon ,smaze placuszki wielkosci placków ziemniaczanych i smaze to pod przykrywka dzieki temu sa mieciutkie jak chlebek. Smazymy z obu stron.Smacznego.Zjadam to z pasta z makreli do ktorej dodaje serek wiejski zeby sie trzymało na tym chlebku i dwa ogóreczki kiszone i cebulke oraz dwa jaja na twardo .Sniadanko i kolacja gotowe
Edytowane przez gosiaika Czas edycji: 2010-03-14 o 22:27 |
2010-03-04, 21:09 | #232 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 992
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
przepis na PW. Zawijanki wolowe:
http://www.smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1801
__________________
"Maybe I'm happy and I just don't know it. I like being a mess. It's who I am." |
2010-03-05, 14:22 | #233 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 6 001
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
RYBA PO GRECKU P+W
Rybke jaka lubimy, smazymy na teflonie, pieczemy w folii, czy jak tam jeszcze ja przyrzadzacie Skladniki: 2 duze marchewki, 1 duza pietruszka, pol selera, 2 duze cebule. koncentrat pomidorowy, papryka slodka, pieprz, sol Wszystkie warzywa oprocz cebuli scieramy na tarce o duzych oczkach. Cebule kroimy w polkrazki i smazymy, kiedy cebula jest gotowa przekladamy ja do garnka, do tego wrzucamy jarzyny i smazymy 8 minut. Po tym czasie podlewamy je woda i dusimy do miekkosci pod przykryciem. W kubku mieszamy 3 lyzki przecieru z paroma lyzkami wody, lyzeczka pieprzu, 3 lyzeczkami papryki slodkiej i sola do smaku, warto tez dodac troszke slodzika. Jak jarzyny beda miekkie dolewamy przecier i mieszamy. Warzywka kladziemy na rybke i jemy ze smakiem
__________________
Edytowane przez Mariolcia =P Czas edycji: 2010-03-10 o 17:29 |
2010-03-05, 15:49 | #234 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: gdynia
Wiadomości: 74
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Jes Jes Jes w 3 dni -2 kilo, a z moją przemianą materii i niedoczynnością tarczycy to już jest COŚ
Radocha i motywacja Wrzucam przepis na łososia w przyprawach (PP) ....banalne, a smak niebiański. Potrzebne będą : 2 większe dzwonki łososia świeżego odrobinka soli pieprz według uznania inne przyprawy, ale mi ta odrobina soli i pieprzu wystarczyła. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy w misce na jakiś czas (wstawiłam ok. 10 rano, smażyłam o 15.00, był idealny) Potem tylko rozgrzać patelnię beztłuszczową, wrzucić naszego łososia i na niewielkim ogniu smażyć z jednej i drugiej strony tak, żeby się zarumienił...ok 10 min na jednej i 10 min na drugiej stronie. Smacznego |
2010-03-05, 17:48 | #235 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
Nieco zmodyfikowałam przepis i zrobiłam to tak: Rybka naj filety z dowolnej rybki (moga byc zamrożone) mieszanka warzywna (marchew, brokuł, kalafior) włoszczyzna kostka rosołowa jogurt naturalny koncentrat pomidorowy nastawić dwa garnnki z wodą: płaski i szeroki na rybkę, i dowolny na warzywka mrozone. do płaskiego dac kostkę rosołową i jak sie zagotuje wlozyc rybke i gotować kilka minutek (ryba szybko sie gotuje) na teflonie zeszklić cebulkę (czyli jak sie zacznie "palic" to dac wody i dusic, dodac startą włoszczyznę) i dodac nieco sosu z rybki. rybe ułożyć w naczyniu zaroodpornym, dac na to ugotowane warzywka i uduszone. koncentrat wymieszac z jogurtem i odrobiną (nieco wiekszą odrobiną) wody z ryby. zalac rybe z warzywkami i zapiec..... mniammmm. ja nie gustuje w rybach, ale ta jest pyyyycha.
__________________
|
|
2010-03-06, 14:12 | #236 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 92
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
zgodnie z obietnicą wklejam przepis na kiełbachę - nie jest mój,znalazłam go gdzieś kiedyś na jakimś forum , ale wiem,że wychodzi dobra, bo robiła ją kuzynka - miała odpowiednie flaki,więc wyglądała jak prawdziwa , była tylko bardziej sucha
Myślę,że z okazji nadchodzących Świąt warto trochę się pobabrać w kuchni? Kiełbasa biała P+PW 1,5 kg mięsa z drobiu sol pieprz kminek czosnek majeranek liść laurowy owoc jałowca ziele angielskie ok. szklanki wody Zmieliłam bardzo drobno przyprawy, mięso przepuściłam przez bardzo grube sito maszynki elektrycznej. Wymieszałam aż masa dobrze się kleiła dodając wody, aby nie była za twarda. Podzieliłam na dwie części, bo jedna kiełbasa miała być łagodna i wizytowa, czyli bez czosnku. Wepchnęłam do folii i uformowałam kiełbaski 8-10 cm długie i 2-3 cm grube. Ponieważ nie dysponowałam ani naturalnym, ani sztucznym flakiem, co znacznie ułatwia prace, wykonałam sama a´la flaczki z woreczków śniadaniowych, które zgrzałam maszynka do foliowania (wyszły 3 szt z woreczka). Kiełbaski wrzuciłam na wrząca wodę i parzyłam nie dopuszczając do wrzenia ok 15 min. W smaku przypominają i to nawet bardzo kiełbasę białą, tylko ze są bardzie kruche z wiadomych powodów. To znów danie, które nadaje się do zabrania ze sobą.
__________________
05.01.10 - 83... - 167cm 03.03 - 76,9 - nareszcie spadek 24.03-75,2 - kolejny spadek po dłuuugim zastoju 30.04 - 71.800 23.05 - 73800 PORAŻKA 26.06 - 72.400 31.01.11 - 76... Edytowane przez ciemka367 Czas edycji: 2010-03-10 o 15:13 |
2010-03-06, 15:16 | #237 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Siem-ce Śl.
Wiadomości: 63
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Gulasz węgierski (faza II PW)
80 dag mięso wołowe 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule litr rosołu 2 łyżki skrobi kuku natka pietruszki liść laurowy mielona ostra papryka, sól, pieprz mięso podsmażamy na patelni teflonowej, do mięsa dodajemy cebulę i szklimy. Oprószamy skrobią i papryką. Zasmażamy, przekładamy do garnka i wlewamy rosół, dodajemy liść laurowy. kapustę drobno kroimy, dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu ok. godzimy. przyprawiamy solą i pieprzem Ukraińskie czenachi (faza II PW) 60dag mięsa wołowego 1 cebula litr bulionu z 2 kostek rosołowych duża marchew sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie 10 dag koncentratu pomidorowego skrobia kuku, czosnek, koperek mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy z mięsem, rumieniąc. Wszystko przekładamy do bulionu. na małym ogniu gotujemy do miękkości. Do gotującego się mięsa dodajemy startą marchew, listek laurowy, ziele angielskie, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy , zagęszczamy skrobią , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy drobno posiekanym koperkiem
__________________
start: 05.01.10 63,8 jest : 59,8 05.02.10 : 58,10 05.03.10 : 56,1 05.04.10 : 54,6 05.05.10: 53,0 będzie : 5048? Edytowane przez Anqa0210 Czas edycji: 2010-03-10 o 15:05 |
2010-03-06, 15:19 | #238 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Szn
Wiadomości: 536
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Chłodnik paprykowy (P+W)
czas wykonania: 20min czas stygnięcia: ok. 30min jest to porcja dla 2-3 osób. baaardzo duża porcja
Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto. Oczyścić papryę, pokroić w drobną kostkę, 2 większe łyżeczki odłożyć na dekorację. Wrzucić paprykę do cebuli, dodać pomidory i chwilkę smażyć wszystko razem - jakieś 3minutki. Zalać bulionem (i dodać koncentrat/kechup) i gotować razem 15 minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z gazu i dopiero teraz doprawić solą, pieprzem, zmielonym czosnkiem, ostrą papryką - nie krępować się, wiem co mówię czosnku powinno być minimalnie więcej w stosunku do papryki. I dajemy do stygnięcia - u mnie to trwało 40min na balkonie bez przykrywania, z 2 razy pomieszane. Potem to nasze ostudzone pseudo- leczo hop do miksera i na gładki kremik. Podajemy na talerzach przyozdobione odłożonymi kawałkami papryczki + ew. listek jakiegoś "zielska" Voila * (zupa bardzo sycąca, poprawia przemianę materii i podnosia chęci na... )
__________________
Kocham husky! Adoptowałam już 2! |
2010-03-06, 15:30 | #239 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 697
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
BUŁKI KUKURYDZIANE przerobione 3-4 łyżki skrobii kukurydzianej, 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka słodzików- 5-6-7(ja dałam cukier brzozowy łyżeczke) pół opakowania drozdzy szklanka mleka drozdze w szklance zalewamy goracym mlekiem odstawiamy na chwile.reszte skladnikow mieszkamy,odzielamy zolto od bialka,ubijamy białko. dodajemy do reszty składników zalewamy mlekiem z drozdzami,miksujemy wszystko. przelewamy do foremek.(ja niestety nie mialam jakis do bulek wiec zrobilam w mufinowych) pieklam w piekarniku na 160stopni jakies 15-20 minut pyszne,jak prawdziwa bułka !!!!
__________________
www.motocyklove.pl ..z miłości do motocykli ----------------------------- mój związek z Dukanem : start wrzesień 2009 -> 76 kg faza III-->listopad 2009 - > 67 powrot na II faze cnotliwie 04.05.2011 cel : 65...64..63..62..60. Edytowane przez _kasiulka_ Czas edycji: 2010-03-11 o 17:46 |
2010-03-06, 20:42 | #240 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Placki - kanapki P+W; faza II
(inspirowałam się przepisem rozpustnych kanapek Therci, które niestety rozsypywały mi się przy przewracaniu) Składniki: 3 łyżki otrąb owsianych 1 jajko 1 malutka płaska łyżeczka skrobii kuku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki wieśniaka 3 plastry wędliny kawałeczek papryki odrobinę soli pieprz Wykonanie: Wymieszać w misce: otręby, skrobię, jajko, jogurt, wieśniak. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę. Wymieszać i smażyć na teflonie pod przykryciem na średnim ogniu aż się zetnie (ok 3min.). Odwrócić i smażyć 2-3 min. Są delikatne ale nie rozsypują się dzięki skrobii. Smacznego
__________________
Gosia Edytowane przez Megi428 Czas edycji: 2010-03-11 o 19:42 |
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.