|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
|
Narzędzia |
2010-05-25, 14:18 | #361 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 2
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pierś kurczaka w sosie prowansalskim PP
1 Podwójna pierś kurczaka 4-5 łyżek serka wiejskiego Zioła prowansalskie Sól Pieprz przyprawy (ja pierś obsypałam przyprawą do mięs Knorr) Pierś pokroiłam na plastry o grubości ok. 1 cm obsypałam przyprawą. Wrzuciłam na patelnię grilową i obsmażyłam z obu stron na rumiano. W tym samym czasie w oddzielnym garnczku zagotowałam serek wiejski z ziołami prowansalskimi odrobiną pieprzu i soli. Gdy pierś się zrumieniła wrzuciłam do serka i chwile razem dusiłam. Wyszło pyszne męsko w pomaranczowawym ziołowym sosiku z malutkimi drobinkami sera pychota !!! Z tego przepisu wyszła mi porcja na dwa dni |
2010-05-25, 16:25 | #362 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
|
2010-05-26, 13:47 | #363 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 676
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Witam wszystkich.
Nigdy nie pisałem przepisów, więc za błędy przepraszam Pieczone udka kurczaka. Potrzebne będą: -udka ( ja najczęściej robię 4, mam wtedy na 2 dni ) - kefir 0% -przyprawa do kurczaka firmy GALEO ( w niej jest cała magia smaku tej potrawy ) Jeżeli jesteśmy na PW, to: -pieczarki -papryka -warzywka (kalafior, marchewka, brokuły) Do kubka wlewamy z pół kefiru (zależy od ilości udek, ale do 4 w zupełności wystarczy).Przyprawę do kuraka (ja ją kupuję w Carrefour) wsypujemy do kefirku i mieszamy. Udka obieramy ze skóry opłukujemy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy kefirem z przyprawą i wstawiamy na minimum godzinkę do lodówki. Jeżeli jesteśmy na PW, dorzucamy do środka kilka posiekanych pieczarek i z pół papryki pokrojonej w paseczki (dodaje naprawdę fajnego słodkawego posmaku). Ustawiamy piekarnik na około 180 stopni. Jak już się udka wyleżą w zalewie, wstawiamy je (wraz z zalewą) do piekarnika na godzinę (wtedy mięsko jest już miękkie, po półtorej godziny pieczenia samo już odchodzi od kostek i dosłownie rozpływa się w ustach). Pod koniec pieczenia, zaczynamy gotować warzywka na parze. Po upieczeniu kuraka i ugotowaniu warzyw możemy wyjąć wszystko na talerze. Ja obieram sobie zawsze mięsko, dorzucam do tego warzywka i zalewam sosem, który jest przepyszny. Soli używam tylko na koniec pieczenia kurczaczka i gotowania warzyw, czyli na talerzu. W dni bez warzyw rezygnujemy po prostu z dodatków. Mam nadzieję, że ktoś spróbuje i powie, że było pyszne Edytowane przez moose1979 Czas edycji: 2010-05-26 o 18:09 |
2010-05-27, 09:48 | #364 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: wwa
Wiadomości: 50
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
KREM niczym mascarpone faza II
-budyń wanioliowy (pudding z LIDLa) -poł litra mleka -serek (homo ok 3łyżki, albo twaróg sernikowy ok 3łyżki albo jogurt naturalny duży- dla mnie za kwaśny) -aromat waniliowy -10tab słodzika -żelatyna (opcjonalnie) -kakao 2łyżeczki Ugotować budyń (wcześniej rozpuszczając w mleku słodzik), rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Budyń przełożyć do miski, dodać serek, aromat i kakao- ja musiałam miksować nożo-blenderem bo budyń "zastygł" i były gródki. Do jednolitej masy można dodać żelatynę i odstawić do schłodzenia w lodówce- po godzinie jest kremik mascarpone a po 4h budyniowy sernik na zimno! Nadaje się do tiramisu OMLET podrzucę parę pomysłów co można dodać do omletów 1. wersja -koperek -krewetki malutkie -kilka paluszków surimi -przyprawa koperkowa i pieprz 2. wersja -łyżka musztardy -2łyżki otrąb owsianych -wędlina -2-3łyżeczki serka wiejskiego -szczypiorek/cebulka -przyprawy: pieprz, kostka Knorr smażona cebulka, papryka ostra SAŁATKA PIECZARKOWA -zeszklona cebukla pokrojona w kostkę -jajka na twardo pokrojone w kostkę -pieczarki pokrojone w kostkę -dip czosnkowy (opcjonalnie) jogurt naturalny, kilka ząbków czosnku zrobiłam taką sałatkę i nałożyłam na mojego omleta z szynką SMACZNEGO! |
2010-05-27, 20:03 | #365 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 2
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sałatka śledziowa PP
1 duży podwójny płat śledzia marynowanego 1 mała cebulka lub szczypiorek (w łagodniejszej wersji) 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu, (jak kto woli) 1 ogórek korniszon Wszystko siekamy w kostkę dodajemy serek lub jogurt przyprawiamy do smaku i mamy pyszną sałatkę |
2010-05-28, 08:35 | #366 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
GoFry Lyry
Przepisów na gofry jest sporo. Czasem jednak najprostsze rozwiązania są najlepsze. Te gofry to pyszna, słodka alternatywa dla placuszków z otrąb owsianych. Wpadłam na pomysł gofrów, gdy mi się zachciało czegoś słodkiego a miałam do wykorzystania dzienną porcję otrąb... Składniki : • 2 spore łyżki otrąb owsianych; • 1 spora łyżka otrąb pszenicznych; • 2 spore łyżki serka homogenizowanego; • 1 jajo; • 5-7 tabletek słodzika; •10 kropli oleju parafinowego; • ulubiony aromat (mnie idealnie smakują śmietankowe); • i tyle wody mocno gazowanej (może być cola zero, pepsi light), żeby uzyskać lejące ciasto; • + ewentualnie szczypta proszku do pieczenia, gdy woda mało gazowana. ~'"~:,o0o,:~"'~
Słodzik, otręby, i proszek do pieczenia zmielić na puch w młynku do kawy. W miseczce wymieszać trzepaczką serek homo z jajkiem, olejem parafinowym i aromatem. Do masy w miseczce wsypać zmielone produkty. Dodać tyle wody na oko, żeby uzyskać płynne, gofrowe ciasto. Rozgrzać dobrze gofrownicę. Jeśli teflon dobrej jakości, nie trzeba niczym gofrownicy przecierać, w innym przypadku delikatnie natrzeć ręcznikiem nasączonym oliwą. Z mojej gofrownicy wychodzą dokładnie 4 sztuki. Zapach w całym mieszkaniu....boski! Smacznego
__________________
|
2010-05-28, 13:00 | #367 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 7 141
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PIECZONA RYBKA Z JAJKIEM SADZONYM
Filet rybny 1 jajko przyprawy zioła Filet nacieramy przyprawami wedle uznania. Ja dodałam świeżą natkę pietruszki na wierzch. zawijamy w folie aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200stopni na 20minut. Rybkę wyciągamy odchylamy folie i wbijamy na nią jajeczko.Temperaturę możemy podkręcić na maxa. Kiedy jajko się zetnie wyciągamy i zajadamy. SMACZNEGO
__________________
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post88820561 |
2010-05-29, 11:35 | #368 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 13 145
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Chleb
jest bardzo smaczny, smakuje prawie jak razowiec. Pieklam go dwa razy. Jako, ze oboje dukamy z tej porcji mamy chlebek na 2 dni dla 2 osob. 4 lyzki otrab pszennych 4 lyzki owsianych 4 lyzki owsianych zmielonych 260 ml cieplego mleka ( mozna dodac tez troche wody) niecale 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia przyprawy ( ja daje ziola prowansalskie, oregano, papryke, przyprawe grillowa, pieprz) Wszytskie suche skladniki nalezy wymieszac. Podgrzac troche mleko. Mleko dodac do suchych skladnikow. Wymieszac. Odstawic na kilkanasie minut, aby napecznialo. jesli bedzie zbyt geste mozna dolac wody. Polecam rozlac na duza blaszke, aby bylo cienkie ciasto ( bo wierzch jest najlepszy). Pieke w piekarniki rozgrzanym do 190 stopni. Pod koniec pieczenia podlewam woada, aby sie nadna skorka zrobila. Polecam pozniej przewrocic na druga strone i jeszcze podpiec, aby z obu stron bylo takie fajne, chrupkie. Smacznego |
2010-05-29, 19:01 | #369 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
CYTRYNOWE MUFINKI FAZY II i III (ok 6 sztuk)
11 gram proszku do pieczenia 3 jajka 1/2 soku z cytryny skorka z jednej cytryny 4 lyzki otrebow owsianych 200 ml mleka 3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku 3 lyzki slodzika 2 lyzki otrebow pszennych Przygotowanie: 1. ubic bialka na sztywno 2. w 2 misce wymieszac pozostale skladniki 3. dodac delikatnie bialka 4. nalozyc do foremek 5. piec w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 30 minut CIASTECZKA Z OTREBOW OWSIANYCH FAZA I, II, III (ok 6 sztuk) 1 lyzka proszku do pieczenia 1 jajko 3 lyzki otrebow owsianych 1 lyzeczka slodziku 2-3 lyzki jogurtu Nagrzac piekarnik do 180 st.C. Wszystko razem zmiksowac. Napelnic foremki. Piec 15 minut. oba przepisy sa znalezne na jednym z angielskich blogow, ja jutro probuje oba |
2010-05-29, 20:35 | #370 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Sernik z mikrofali - błyskawiczny
faza I, II, III, IV Składniki : ok. pół kg sera (2 president naturalne są super) 4-5 jajek słodzik - daję w płynie do smaku aby był słodki pół płaskiej łyżeczki proszku aromat jak ktoś lubi (w fazie I ominąć aromat jeśli jest olejowy i proszek - też się udaje bez proszku tylko niższy jest) Wykonanie : Zmiksować jajka ze słodzikiem - dodać ser, aromat i proszek - znowu zmiksować i wlać do naczynia żaroodpornego i do mikrofali na 20 - 25 minut (zależy ile sera jest) na mocy 700. Szybki i tak samo pyszny jak z piekarnika. Smacznego
__________________
Gosia |
2010-05-30, 19:03 | #371 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
OSZCZEDNY MURZYNEK FAZA II, III
skladniki: 1/2 szklanki slodzika 1/2 szklanki mleka 4 lyzeczki serka homogenizowanego naturalnego(to zamiasat oleju) 1 szklanka otrebow pszennych - zmielonych na puch niepelna lyzeczka sody 2-3 lyzki galaretki truskawkowej bez cukru (to zamiast dzemu) - nie wolno dodawac proszku, trzeba ja najpierw zrobic 1 lyzka kakao 1 jajko cale 1 lyzeczka cynamonu Wszytsko razem zmiksowac i przelac do keksowki, wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 35 minut, najlepiej sprawdzac patyczkiem po wyciagnieciu i ostygnieciu posmarowac np nasza nutella to jest zmodyfikowany przepis mojego oszczednego murzynka
__________________
start 29.06.2017 The Tapping Solution for Weight Loss & Body Confidence wzrost: 174 cm 79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58 Nothing is Impossible to a willing mind Edytowane przez twinsplus1 Czas edycji: 2010-05-31 o 10:12 |
2010-05-30, 21:44 | #372 |
szamanka
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: wwa
Wiadomości: 7 135
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
WARIACJE NA TEMAT CHLEBA DUKANOWEGO Z MIKROFALI
Słodka bułka: 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko szczypta proszku do pieczenia słodzik (do smaku, jaki kto woli) aromat (ja używałam śmietankowego) odrobina wody gazowanej Wymieszać lub zmiksowań blenderem i do mikrofalówki na 5-6 min. Murzynek: tak samo, tylko + łyżka kakao (ja wtedy więcej słodzika używam)
__________________
Jet set top zip pale blue szuka nowego domu Selma messenger medium pearl grey grommet też |
2010-05-31, 21:39 | #373 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 12
|
PW galaretka ogórkowa i pomidorowa
PW Galaretka ogórkowa, porcja dla 6 osób:
4 szklanki ogórka, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę 1/2 łyżki posiekanej cebuli 3 1/2 szklanki wrzątku 1łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki octu 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanka wody do rozpuszczenia żelatyny Ugotować ogórki i cebulę, aż zmiękną (około 20 minut). Dodać sól, pieprz, i ocet. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną. Wymieszać i przetrzeć przez sito (myślę, że można zmiksować). Rozlać do foremek, ostudzić i podawać z jogurtem i szczypiorkiem jako dodatek do mięsa. Druga wersja, zawiera sok warzywny, jak sądzę jest on dopuszczalny w fazie PW PW Galaretka pomidorowa, porcja dla 6 osób: 2 szklanki soku pomidorowego (albo sok wielowarzywny) 2 łyżki łagodnego, białego octu winnego 1 łyżeczka cukru (można dać słodzik, albo pominąć) 2 liście laurowe 1 plasterek cebuli 1 łyżka soku cytrynowego 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny drobno poszatkowana kapusta lub inne dozwolone w diecie warzywo Zagotować sok z dodatkami i od razu zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i rozlać do foremek, zostawić do stężenia. Gdy galareta zacznie zastygać, dodać po dwie łyżeczki warzyw do każdej. Można ładnie ułożyć na liściu sałaty. Do obydwu przepisów proponuje poeksperymentować z ziołami Przepisy znalazłam w książce "Kuchnia z Zielnego Wzgórza. Przepisy L.M. Montgomery", Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007 Podziękowania dla Emila3000 Smacznego! Edytowane przez Tagaa Czas edycji: 2010-05-31 o 22:03 |
2010-06-01, 15:53 | #374 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Wychodzę z ukrycia i Wszystkich ciepło witam.
Poniżej kilka przepisów, może ktoś skorzysta FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU 1kg fasoli szparagowej ( mi z zieloną lepiej smakuje) Olej beztłuszczowy w sprayu (Berkeley lub PAM) 1 pęczek dymki z cebulkami 2 duże pomidory Pomidory krojone w puszcze Pęczek pietruszki Czosnek Sół i pieprz do smaku Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju, dodać umytą i przekrojoną na pół fasolkę, dodać wodę tak aby przykrywała fasolkę ( ja najpierw gotuję fasolkę w osolonej wodzie, jak jest już prawie gotowa odcedzam i dodaję składniki po czym wszystko razem chwilę duszę) dodać pomidory, natkę pietruszki sól i dymkę. ZRAZIKI GRECKIE ½ kg mięsa mielonego ( mi najlepiej smakują z cielęciny) Duża cebula 2-3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 1 jajko 2-3 łyżki otrąb owsianych Dwie łyżki oleju beztłuszczowego w sprayu Sól i świeżo mielony czarny pieprz Czosnek i cebulę obrać, czosnek przez praskę a cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso dobrze wymieszać z otrębami, czosnkiem i cebulą, dodać jajko, oliwę i posiekaną nać pietruszki, dodajemy sól i pieprz . Dobrze mieszamy i formujemy zraziki. Smażę na oleju beztłuszczowym. Smacznego _____________ Mój Dukan: Start : 2 stycznia – 90kg Dziś – 65kg Mój Cel – 55-50 kg ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- ZRAZIKI GRECKIE - 1/2 kg mięsa mielonego ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko Duża cebula 1/2główki czosnku 1/2 Pęczka natki pietruszki Mięta (może być suszona lub świeża) 2-3 łyżki otrąb owsianych Sól i pieprz Skrobia kukurydziana do obtaczania SOS 2 dojrzałe pomidory 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju beztłuszczowego 3/4 szklanki wody Sól, Mięta Do mięsa dodajemy wszystkie składniki na pulpeciki, formujemy kuleczki, obtaczamy w skrobi kukurydzianej i smażymy. Z pomidorów zdjąć skórę, zmiksować, dodać sos pomidorowy, oliwę, sól, miętę i wodę – gotujemy 5 minut. Pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy je sosem i pieczemy 15 minut w temp. 170 stopni GULASZ TURECKI 1kg mięsa (ja robię z wołowiny lub z piersi kurczaka) 1 duża papryka czerwona lub dwie mniejsze 4-5 dużych cebul 1 bakłażan 2 cienkie marchewki Kilka ząbków czosnku Olej beztłuszczowy w sprayu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru Przyprawa do gulaszu firmy Kamis ( przyprawa jest słona i nie dodaję już soli) Mięso kroję w kostkę, spryskuję oliwą i dodaję całe opakowanie przyprawy do gulaszu, odstawiam na 1-2 godziny do lodówki. Podsmażam mięso na patelni, przekładam do dużego garnka, podlewam wodą i duszę. Na umytej patelni na sprayu beztłuszczowym podsmażam cebulę pokrojoną w talarki, potem dodaję marchewki pokrojone w cieniutkie talarki a na koniec dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się mięsa, podlewam jeszcze wodą jak jest taka potrzeba, mięso wołowe długo się dusi, więc woda nam odparuje i to nie razJ W miedzy czasie obieramy bakłażana, dzielimy na trzy części i kroimy wzdłuż w paski. Do miski wlewamy zimną wodę, sporo solimy i moczymy w niej bakłażana aż woda nabierze koloru, robimy to po to, aby zabić gorycz. Bakłażana osuszamy i smażymy na patelni gilowej aż zbrązowieje. Bakłażana dodajemy do gulaszu, czosnek, koncentrat pomidorowy i dusimy. Można do smaku dodać paprykę słodką, ostrą lub pieprz. smacznego ___________________ Mój Dukan: Start : 2 stycznia – 90kg Dziś – 65kg Mój Cel – 55-50 kg |
2010-06-01, 16:13 | #375 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 5 018
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
rewelacja te przepisy.
u mnie salatka z tunczyka : dla pierwszej fazy: tunczyk w sosie wlasnym odsaczony 2 jaja na twardo pokrojone pierprz do smaku plus inne ziola 2-3 lyzeczki serka wiejskiego lub homogenizowanego pyszne i syte naprawde wychodzi!
__________________
Nasze serduszka
Hania <3 8.11.2014r. <3 i Basia 3.04.2017 |
2010-06-01, 16:56 | #376 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 10
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Zapraszam serdecznie na mojego bloga z przepisami Gotujcie, komentujcie, pytajcie Będzie mi bardzo miło
http://dukanowa.blox.pl/html |
2010-06-02, 11:31 | #377 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
PLACKI Z CUKINI
2 cukinie (cukinię można zastąpić marchewką, pietruszką selerem) 1 cebula, ja czasami zamiast cebuli dają dymkę czosnek 2 jajka 1/2 jogurtu naturalnego 2-3 łyżki serka naturalnego lub homogenizowanego 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej – jedna łyżka nie zaszkodzi 3-5 łyżek Mieszanki otrąb owsianych i pszennych zmiksowanych na puch, co do ilości to sypię zawsze „na oko” aby masa była gęsta jak na placki. Sól i pieprz Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy porządnie sok który puściła cukinia. Do cukinii ścieramy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (ilość wedle upodobań własnych kubków smakowych Dodajemy jajko, jogurt, serek, mąkę i otręby oraz pieprz i mieszamy. Smażymy na patelni na sprayu beztłuszczowym. Smacznego |
2010-06-04, 08:45 | #378 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu Edytowane przez halutkaILU Czas edycji: 2010-06-04 o 08:48 |
2010-06-04, 08:51 | #379 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
ŁOSOŚ W WARZYWACH
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu |
2010-06-04, 08:55 | #380 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
KURCZAK ZIOŁOWY
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu |
2010-06-04, 15:12 | #381 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
ZUPA KRZEPKA
http://kuchniahalutki.blox.pl/2010/05/wpis-22.html
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu |
2010-06-04, 15:17 | #382 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
KREWETKOWE SZASZŁYKI
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu |
2010-06-04, 15:22 | #383 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu |
2010-06-04, 17:10 | #384 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 523
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Salatka brokulowa PW
1 brokul 1 piers z kurczaka + przyprawy do kurczaka (jakie kto lubi) czosnek sol,pieprz Brokula ugotowac, rozdzielic na czastki. Kurczaka pokroic w kostke, usmazyc. Z jogurtu naturalnego , zgniecionego czosnku, soli i pieprzu zrobic sos czosnkowy. Wszystko wymieszac i gotowe Golabki bez zawijania PW 1 glowka raczej mlodej kapuchy (albo pol zalezy jaka duza) 0,5kg miecha mielonego indyczego ok 2 jaja Cebula pieczrki sol, pieprz, ewentualnie "jarzynka", ziola prowansalskie, Kapuste bardzo drobno poszatkowac, troszke posolic zeby zmiekla. Cebule, pieczrki pokroic. Wymieszac z miesem jajkami i przyprawami. Smazyc na patelni jak kotlety mielone Sos: Koncentrat pomidorowy / pomidory z puszki +woda +jakis bulionik w kostce+Maggi+sol,pieprz =zagotowac, mozna zagescic odrobina skrobii. Ulozyc golabki w naczyniu (garnek, naczynie zaroodporne), zalac sosem i pogotowac troche albo podpiec w piekarniku. Przed podaniem sosik mozna zabielic jogurtem (jak ktos lubi zabielany). Raczej powinno starczyc na wiecej niz jeden obiad Edytowane przez kataluna Czas edycji: 2010-06-07 o 17:39 |
2010-06-05, 10:04 | #385 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 3
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Cytat:
Jest to bezkaloryczny lub mało kaloryczny preparat do smarzenia. Można go zakupić w sklepach dla sportowców lub na jednym ze znach portali aukcyjnych - tu jest duży wybór ale trzeba dobrze poszukać, ponieważ dostrępne są w różnych branżach. Osobiście używałam dwóch firm, jeden firmy Berkley&Jensen Cooking Spray na bazie oleju rzepakowego i ten mi bardziej odpowidał ponieważ jest bezsmakowy. Drugi to PAM Cooking Spray - olive oil - ma smak oliwy z oliwek PAM ma różne rodzaje Sparyów, ja próbowałam tylko jeden, ale jest też spray do pieczenia, maślany, do grilowania, orginalny i profesjonalny. Ilość w porcji : Tłuszcz 0 g Tłuszcze nasycone 0 g Cholesterol 0 mg Sód 0 mg Węglowodany 0 g Proteiny 0 g pozdrawiam |
|
2010-06-05, 10:05 | #386 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
|
2010-06-09, 19:23 | #387 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
|
2010-06-10, 07:34 | #388 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Kurczak w jarzynowym sosie
http://kuchniahalutki.blox.pl/2010/0...Dr-Dukana.html
__________________
JEM Z DUKANEM powrót do dukania 12.03.11...waga o 5 kg za dużo jeszcze 2,6 kg do celu |
2010-06-10, 18:03 | #389 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 523
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Beefstrogonow II faza PW
400g miecha wolowego albo piersi z kurczaka 1-2 cebule 1 papryka czerwona kilka pieczarek 1-2 ogorki konserwowe (nie sa konieczne) zabek czosnku przyprawa do gulaszu (ja uzylam knor do grilla) sol,pieprz, papryka slodka i troche ostrej Przyprawione mieso przysmazyc na patelni , dorzucic pokrojone pieczarki, cebule w piorka, papryke, czosnek. Gdy juz wszystko sie zarumieni zalac woda, doprawic i dusic az mieso zmieknie. Pod koniec wrzucic ogorka pokrojonego w kostke i jeszcze troszke pogotowac. Doprawic jeszcze do smaku (lepsze bardziej ostre) I juz pyszna, sycaca zupa-gulasz jest gotowa. Jak dla mnie porcja na dwa dni. |
2010-06-11, 11:13 | #390 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 523
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Pieczywo chrupkie Faza I, II, III
3 lyzki otrab (2 owsiane, 1 pszenne) odrobina mleka Otreby wymieszac z taka iloscia mleka zeby je tylko zwilzyc. Klasc na teflon jako placki (dosc cienkie ale nie przezroczyste). Piec na malym ogniu. Po przewroceniu na druga strone zmniejszyc temperature i po chwili wylaczyc. Placki zostawic zeby jeszcze bardziej przeschly. Proste jak ugotowanie wody |
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.