Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-05-25, 14:18   #361
dotkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 2
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pierś kurczaka w sosie prowansalskim PP

1 Podwójna pierś kurczaka
4-5 łyżek serka wiejskiego
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
przyprawy (ja pierś obsypałam przyprawą do mięs Knorr)

Pierś pokroiłam na plastry o grubości ok. 1 cm obsypałam przyprawą. Wrzuciłam na patelnię grilową i obsmażyłam z obu stron na rumiano.
W tym samym czasie w oddzielnym garnczku zagotowałam serek wiejski z ziołami prowansalskimi odrobiną pieprzu i soli. Gdy pierś się zrumieniła wrzuciłam do serka i chwile razem dusiłam.
Wyszło pyszne męsko w pomaranczowawym ziołowym sosiku z malutkimi drobinkami sera pychota !!!
Z tego przepisu wyszła mi porcja na dwa dni
dotkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 16:25   #362
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sernikobrownies

Zapraszam: www.dukan.blox.pl
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 13:47   #363
moose1979
Rozeznanie
 
Avatar moose1979
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 676
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Witam wszystkich.
Nigdy nie pisałem przepisów, więc za błędy przepraszam

Pieczone udka kurczaka.

Potrzebne będą:
-udka ( ja najczęściej robię 4, mam wtedy na 2 dni )
- kefir 0%
-przyprawa do kurczaka firmy GALEO ( w niej jest cała magia smaku tej potrawy )

Jeżeli jesteśmy na PW, to:
-pieczarki
-papryka
-warzywka (kalafior, marchewka, brokuły)

Do kubka wlewamy z pół kefiru (zależy od ilości udek, ale do 4 w zupełności wystarczy).Przyprawę do kuraka (ja ją kupuję w Carrefour) wsypujemy do kefirku i mieszamy. Udka obieramy ze skóry opłukujemy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy kefirem z przyprawą i wstawiamy na minimum godzinkę do lodówki. Jeżeli jesteśmy na PW, dorzucamy do środka kilka posiekanych pieczarek i z pół papryki pokrojonej w paseczki (dodaje naprawdę fajnego słodkawego posmaku).
Ustawiamy piekarnik na około 180 stopni. Jak już się udka wyleżą w zalewie, wstawiamy je (wraz z zalewą) do piekarnika na godzinę (wtedy mięsko jest już miękkie, po półtorej godziny pieczenia samo już odchodzi od kostek i dosłownie rozpływa się w ustach).
Pod koniec pieczenia, zaczynamy gotować warzywka na parze.
Po upieczeniu kuraka i ugotowaniu warzyw możemy wyjąć wszystko na talerze. Ja obieram sobie zawsze mięsko, dorzucam do tego warzywka i zalewam sosem, który jest przepyszny. Soli używam tylko na koniec pieczenia kurczaczka i gotowania warzyw, czyli na talerzu.
W dni bez warzyw rezygnujemy po prostu z dodatków.
Mam nadzieję, że ktoś spróbuje i powie, że było pyszne

Edytowane przez moose1979
Czas edycji: 2010-05-26 o 18:09
moose1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 09:48   #364
lila2wizaz
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: wwa
Wiadomości: 50
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

KREM niczym mascarpone faza II
-budyń wanioliowy (pudding z LIDLa)
-poł litra mleka
-serek (homo ok 3łyżki, albo twaróg sernikowy ok 3łyżki albo jogurt naturalny duży- dla mnie za kwaśny)
-aromat waniliowy
-10tab słodzika
-żelatyna (opcjonalnie)
-kakao 2łyżeczki

Ugotować budyń (wcześniej rozpuszczając w mleku słodzik), rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Budyń przełożyć do miski, dodać serek, aromat i kakao- ja musiałam miksować nożo-blenderem bo budyń "zastygł" i były gródki.
Do jednolitej masy można dodać żelatynę i odstawić do schłodzenia w lodówce- po godzinie jest kremik mascarpone a po 4h budyniowy sernik na zimno! Nadaje się do tiramisu

OMLET
podrzucę parę pomysłów co można dodać do omletów
1. wersja
-koperek
-krewetki malutkie
-kilka paluszków surimi
-przyprawa koperkowa i pieprz

2. wersja
-łyżka musztardy
-2łyżki otrąb owsianych
-wędlina
-2-3łyżeczki serka wiejskiego
-szczypiorek/cebulka
-przyprawy: pieprz, kostka Knorr smażona cebulka, papryka ostra

SAŁATKA PIECZARKOWA
-zeszklona cebukla pokrojona w kostkę
-jajka na twardo pokrojone w kostkę
-pieczarki pokrojone w kostkę
-dip czosnkowy (opcjonalnie) jogurt naturalny, kilka ząbków czosnku

zrobiłam taką sałatkę i nałożyłam na mojego omleta z szynką

SMACZNEGO!
lila2wizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 20:03   #365
dotkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 2
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sałatka śledziowa PP
1 duży podwójny płat śledzia marynowanego
1 mała cebulka lub szczypiorek (w łagodniejszej wersji)
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu, (jak kto woli)
1 ogórek korniszon

Wszystko siekamy w kostkę dodajemy serek lub jogurt przyprawiamy do smaku i mamy pyszną sałatkę
dotkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 08:35   #366
LyraBea
Zakorzenienie
 
Avatar LyraBea
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Z miejsca, gdzie morze dotyka chmur...
Wiadomości: 3 357
GG do LyraBea
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

GoFry Lyry
Przepisów na gofry jest sporo. Czasem jednak najprostsze rozwiązania są najlepsze. Te gofry to pyszna, słodka alternatywa dla placuszków z otrąb owsianych. Wpadłam na pomysł gofrów, gdy mi się zachciało czegoś słodkiego a miałam do wykorzystania dzienną porcję otrąb...

Składniki :
2 spore łyżki otrąb owsianych;
• 1 spora łyżka otrąb pszenicznych;
• 2 spore łyżki serka homogenizowanego;
• 1 jajo;
• 5-7 tabletek słodzika;
•10 kropli oleju parafinowego;
• ulubiony aromat (mnie idealnie smakują śmietankowe);
• i tyle wody mocno gazowanej (może być cola zero, pepsi light), żeby uzyskać lejące ciasto;
• + ewentualnie szczypta proszku do pieczenia, gdy woda mało gazowana.

~'"~:,o0o,:~"'~

Słodzik, otręby, i proszek do pieczenia zmielić na puch w młynku do kawy.
W miseczce wymieszać trzepaczką serek homo z jajkiem, olejem parafinowym i aromatem.
Do masy w miseczce wsypać zmielone produkty.
Dodać tyle wody na oko, żeby uzyskać płynne, gofrowe ciasto.

Rozgrzać dobrze gofrownicę. Jeśli teflon dobrej jakości, nie trzeba niczym gofrownicy przecierać, w innym przypadku delikatnie natrzeć ręcznikiem nasączonym oliwą.
Z mojej gofrownicy wychodzą dokładnie 4 sztuki.
Zapach w całym mieszkaniu....boski!
Smacznego

LyraBea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 13:00   #367
furtadOwa
Zakorzenienie
 
Avatar furtadOwa
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 7 141
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PIECZONA RYBKA Z JAJKIEM SADZONYM


Filet rybny
1 jajko
przyprawy
zioła


Filet nacieramy przyprawami wedle uznania. Ja dodałam świeżą natkę pietruszki na wierzch. zawijamy w folie aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200stopni na 20minut.
Rybkę wyciągamy odchylamy folie i wbijamy na nią jajeczko.Temperaturę możemy podkręcić na maxa.
Kiedy jajko się zetnie wyciągamy i zajadamy.

SMACZNEGO
furtadOwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-29, 11:35   #368
lele
Zakorzenienie
 
Avatar lele
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 13 145
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Chleb
jest bardzo smaczny, smakuje prawie jak razowiec. Pieklam go dwa razy. Jako, ze oboje dukamy z tej porcji mamy chlebek na 2 dni dla 2 osob.

4 lyzki otrab pszennych
4 lyzki owsianych
4 lyzki owsianych zmielonych
260 ml cieplego mleka ( mozna dodac tez troche wody)
niecale 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
przyprawy ( ja daje ziola prowansalskie, oregano, papryke, przyprawe grillowa, pieprz)

Wszytskie suche skladniki nalezy wymieszac. Podgrzac troche mleko. Mleko dodac do suchych skladnikow. Wymieszac. Odstawic na kilkanasie minut, aby napecznialo. jesli bedzie zbyt geste mozna dolac wody.

Polecam rozlac na duza blaszke, aby bylo cienkie ciasto ( bo wierzch jest najlepszy). Pieke w piekarniki rozgrzanym do 190 stopni. Pod koniec pieczenia podlewam woada, aby sie nadna skorka zrobila.

Polecam pozniej przewrocic na druga strone i jeszcze podpiec, aby z obu stron bylo takie fajne, chrupkie.

Smacznego
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-29, 19:01   #369
twinsplus1
Zadomowienie
 
Avatar twinsplus1
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Anglia/Polska
Wiadomości: 1 262
GG do twinsplus1
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

CYTRYNOWE MUFINKI FAZY II i III (ok 6 sztuk)

11 gram proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 soku z cytryny
skorka z jednej cytryny
4 lyzki otrebow owsianych
200 ml mleka
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
3 lyzki slodzika
2 lyzki otrebow pszennych

Przygotowanie:
1. ubic bialka na sztywno
2. w 2 misce wymieszac pozostale skladniki
3. dodac delikatnie bialka
4. nalozyc do foremek
5. piec w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 30 minut


CIASTECZKA Z OTREBOW OWSIANYCH FAZA I, II, III (ok 6 sztuk)

1 lyzka proszku do pieczenia
1 jajko
3 lyzki otrebow owsianych
1 lyzeczka slodziku
2-3 lyzki jogurtu
Nagrzac piekarnik do 180 st.C. Wszystko razem zmiksowac. Napelnic foremki. Piec 15 minut.

oba przepisy sa znalezne na jednym z angielskich blogow, ja jutro probuje oba
twinsplus1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-29, 20:35   #370
Megi428
Wtajemniczenie
 
Avatar Megi428
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bogatynia
Wiadomości: 2 405
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sernik z mikrofali - błyskawiczny
faza I, II, III, IV

Składniki :
ok. pół kg sera (2 president naturalne są super)
4-5 jajek
słodzik - daję w płynie do smaku aby był słodki
pół płaskiej łyżeczki proszku
aromat jak ktoś lubi
(w fazie I ominąć aromat jeśli jest olejowy i proszek - też się udaje bez proszku tylko niższy jest)

Wykonanie :
Zmiksować jajka ze słodzikiem - dodać ser, aromat i proszek - znowu zmiksować i wlać do naczynia żaroodpornego i do mikrofali na 20 - 25 minut (zależy ile sera jest) na mocy 700.
Szybki i tak samo pyszny jak z piekarnika.
Smacznego
__________________
Gosia
Megi428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 19:03   #371
twinsplus1
Zadomowienie
 
Avatar twinsplus1
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Anglia/Polska
Wiadomości: 1 262
GG do twinsplus1
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

OSZCZEDNY MURZYNEK FAZA II, III

skladniki:
1/2 szklanki slodzika
1/2 szklanki mleka
4 lyzeczki serka homogenizowanego naturalnego(to zamiasat oleju)
1 szklanka otrebow pszennych - zmielonych na puch
niepelna lyzeczka sody
2-3 lyzki galaretki truskawkowej bez cukru (to zamiast dzemu) - nie wolno dodawac proszku, trzeba ja najpierw zrobic
1 lyzka kakao
1 jajko cale
1 lyzeczka cynamonu

Wszytsko razem zmiksowac i przelac do keksowki, wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 35 minut, najlepiej sprawdzac patyczkiem po wyciagnieciu i ostygnieciu posmarowac np nasza nutella to jest zmodyfikowany przepis mojego oszczednego murzynka
__________________
start 29.06.2017 The Tapping Solution for Weight Loss & Body Confidence

wzrost: 174 cm
79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58

Nothing is Impossible to a willing mind

Edytowane przez twinsplus1
Czas edycji: 2010-05-31 o 10:12
twinsplus1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-30, 21:44   #372
Mo_Nika
szamanka
 
Avatar Mo_Nika
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: wwa
Wiadomości: 7 135
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

WARIACJE NA TEMAT CHLEBA DUKANOWEGO Z MIKROFALI

Słodka bułka:
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
słodzik (do smaku, jaki kto woli)
aromat (ja używałam śmietankowego)
odrobina wody gazowanej
Wymieszać lub zmiksowań blenderem i do mikrofalówki na 5-6 min.

Murzynek:
tak samo, tylko + łyżka kakao (ja wtedy więcej słodzika używam)


__________________
Jet set top zip pale blue szuka nowego domu
Selma messenger medium pearl grey grommet też
Mo_Nika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 21:39   #373
Tagaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 12
PW galaretka ogórkowa i pomidorowa

PW Galaretka ogórkowa, porcja dla 6 osób:

4 szklanki ogórka, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
1/2 łyżki posiekanej cebuli
3 1/2 szklanki wrzątku
1łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 łyżki octu
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanka wody do rozpuszczenia żelatyny

Ugotować ogórki i cebulę, aż zmiękną (około 20 minut). Dodać sól, pieprz, i ocet. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną. Wymieszać i przetrzeć przez sito (myślę, że można zmiksować). Rozlać do foremek, ostudzić i podawać z jogurtem i szczypiorkiem jako dodatek do mięsa.


Druga wersja, zawiera sok warzywny, jak sądzę jest on dopuszczalny w fazie PW

PW Galaretka pomidorowa, porcja dla 6 osób:
2 szklanki soku pomidorowego (albo sok wielowarzywny)
2 łyżki łagodnego, białego octu winnego
1 łyżeczka cukru (można dać słodzik, albo pominąć)
2 liście laurowe
1 plasterek cebuli
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
drobno poszatkowana kapusta lub inne dozwolone w diecie warzywo

Zagotować sok z dodatkami i od razu zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i rozlać do foremek, zostawić do stężenia. Gdy galareta zacznie zastygać, dodać po dwie łyżeczki warzyw do każdej.
Można ładnie ułożyć na liściu sałaty.

Do obydwu przepisów proponuje poeksperymentować z ziołami

Przepisy znalazłam w książce "Kuchnia z Zielnego Wzgórza. Przepisy L.M. Montgomery", Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007

Podziękowania dla Emila3000
Smacznego!

Edytowane przez Tagaa
Czas edycji: 2010-05-31 o 22:03
Tagaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 15:53   #374
AgnieszkaArnold
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 3
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Wychodzę z ukrycia i Wszystkich ciepło witam.
Poniżej kilka przepisów, może ktoś skorzysta

FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

1kg fasoli szparagowej ( mi z zieloną lepiej smakuje)
Olej beztłuszczowy w sprayu (Berkeley lub PAM)
1 pęczek dymki z cebulkami
2 duże pomidory
Pomidory krojone w puszcze
Pęczek pietruszki
Czosnek
Sół i pieprz do smaku

Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju, dodać umytą i przekrojoną na pół fasolkę, dodać wodę tak aby przykrywała fasolkę ( ja najpierw gotuję fasolkę w osolonej wodzie, jak jest już prawie gotowa odcedzam i dodaję składniki po czym wszystko razem chwilę duszę) dodać pomidory, natkę pietruszki sól i dymkę.

ZRAZIKI GRECKIE

½ kg mięsa mielonego ( mi najlepiej smakują z cielęciny)
Duża cebula
2-3 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
1 jajko
2-3 łyżki otrąb owsianych
Dwie łyżki oleju beztłuszczowego w sprayu
Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Czosnek i cebulę obrać, czosnek przez praskę a cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso dobrze wymieszać z otrębami, czosnkiem i cebulą, dodać jajko, oliwę i posiekaną nać pietruszki, dodajemy sól i pieprz . Dobrze mieszamy i formujemy zraziki. Smażę na oleju beztłuszczowym.

Smacznego

_____________
Mój Dukan:
Start : 2 stycznia – 90kg
Dziś – 65kg
Mój Cel – 55-50 kg

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

ZRAZIKI GRECKIE - 1/2 kg mięsa mielonego

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
Duża cebula
1/2główki czosnku
1/2 Pęczka natki pietruszki
Mięta (może być suszona lub świeża)
2-3 łyżki otrąb owsianych
Sól i pieprz
Skrobia kukurydziana do obtaczania

SOS
2 dojrzałe pomidory
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju beztłuszczowego
3/4 szklanki wody
Sól, Mięta
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki na pulpeciki, formujemy kuleczki, obtaczamy w skrobi kukurydzianej i smażymy. Z pomidorów zdjąć skórę, zmiksować, dodać sos pomidorowy, oliwę, sól, miętę i wodę – gotujemy 5 minut.
Pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy je sosem i pieczemy 15 minut w temp. 170 stopni


GULASZ TURECKI

1kg mięsa (ja robię z wołowiny lub z piersi kurczaka)
1 duża papryka czerwona lub dwie mniejsze
4-5 dużych cebul
1 bakłażan
2 cienkie marchewki
Kilka ząbków czosnku
Olej beztłuszczowy w sprayu
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru
Przyprawa do gulaszu firmy Kamis ( przyprawa jest słona i nie dodaję już soli)


Mięso kroję w kostkę, spryskuję oliwą i dodaję całe opakowanie przyprawy do gulaszu, odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.
Podsmażam mięso na patelni, przekładam do dużego garnka, podlewam wodą i duszę.
Na umytej patelni na sprayu beztłuszczowym podsmażam cebulę pokrojoną w talarki, potem dodaję marchewki pokrojone w cieniutkie talarki a na koniec dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się mięsa, podlewam jeszcze wodą jak jest taka potrzeba, mięso wołowe długo się dusi, więc woda nam odparuje i to nie razJ
W miedzy czasie obieramy bakłażana, dzielimy na trzy części i kroimy wzdłuż w paski.
Do miski wlewamy zimną wodę, sporo solimy i moczymy w niej bakłażana aż woda nabierze koloru, robimy to po to, aby zabić gorycz. Bakłażana osuszamy i smażymy na patelni gilowej aż zbrązowieje. Bakłażana dodajemy do gulaszu, czosnek, koncentrat pomidorowy i dusimy.
Można do smaku dodać paprykę słodką, ostrą lub pieprz.

smacznego
___________________
Mój Dukan:
Start : 2 stycznia – 90kg
Dziś – 65kg
Mój Cel – 55-50 kg
AgnieszkaArnold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 16:13   #375
martha330
Zakorzenienie
 
Avatar martha330
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 5 018
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

rewelacja te przepisy.

u mnie salatka z tunczyka : dla pierwszej fazy:
tunczyk w sosie wlasnym odsaczony
2 jaja na twardo pokrojone
pierprz do smaku plus inne ziola
2-3 lyzeczki serka wiejskiego lub homogenizowanego
pyszne i syte naprawde wychodzi!
__________________
Nasze serduszka
Hania <3 8.11.2014r. <3 i Basia 3.04.2017


martha330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 16:56   #376
agusiadg
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 10
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Zapraszam serdecznie na mojego bloga z przepisami Gotujcie, komentujcie, pytajcie Będzie mi bardzo miło
http://dukanowa.blox.pl/html
agusiadg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 11:31   #377
AgnieszkaArnold
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 3
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PLACKI Z CUKINI

2 cukinie (cukinię można zastąpić marchewką, pietruszką selerem)
1 cebula, ja czasami zamiast cebuli dają dymkę
czosnek
2 jajka
1/2 jogurtu naturalnego
2-3 łyżki serka naturalnego lub homogenizowanego
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej – jedna łyżka nie zaszkodzi
3-5 łyżek Mieszanki otrąb owsianych i pszennych zmiksowanych na puch, co do ilości to sypię zawsze „na oko” aby masa była gęsta jak na placki.
Sól i pieprz

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy porządnie sok który puściła cukinia. Do cukinii ścieramy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (ilość wedle upodobań własnych kubków smakowych
Dodajemy jajko, jogurt, serek, mąkę i otręby oraz pieprz i mieszamy.
Smażymy na patelni na sprayu beztłuszczowym.

Smacznego
AgnieszkaArnold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 08:45   #378
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pierś z kurczaka w koperkowym sosie


__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu

Edytowane przez halutkaILU
Czas edycji: 2010-06-04 o 08:48
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 08:51   #379
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

ŁOSOŚ W WARZYWACH

__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-04, 08:55   #380
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

KURCZAK ZIOŁOWY

__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 15:12   #381
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 15:17   #382
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

KREWETKOWE SZASZŁYKI

__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 15:22   #383
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 17:10   #384
kataluna
Rozeznanie
 
Avatar kataluna
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 523
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Salatka brokulowa PW
1 brokul
1 piers z kurczaka + przyprawy do kurczaka (jakie kto lubi)
czosnek
sol,pieprz

Brokula ugotowac, rozdzielic na czastki. Kurczaka pokroic w kostke, usmazyc. Z jogurtu naturalnego , zgniecionego czosnku, soli i pieprzu zrobic sos czosnkowy. Wszystko wymieszac i gotowe


Golabki bez zawijania PW

1 glowka raczej mlodej kapuchy (albo pol zalezy jaka duza)
0,5kg miecha mielonego indyczego
ok 2 jaja
Cebula
pieczrki
sol, pieprz, ewentualnie "jarzynka", ziola prowansalskie,

Kapuste bardzo drobno poszatkowac, troszke posolic zeby zmiekla. Cebule, pieczrki pokroic. Wymieszac z miesem jajkami i przyprawami. Smazyc na patelni jak kotlety mielone

Sos:
Koncentrat pomidorowy / pomidory z puszki +woda +jakis bulionik w kostce+Maggi+sol,pieprz =zagotowac, mozna zagescic odrobina skrobii.

Ulozyc golabki w naczyniu (garnek, naczynie zaroodporne), zalac sosem i pogotowac troche albo podpiec w piekarniku. Przed podaniem sosik mozna zabielic jogurtem (jak ktos lubi zabielany).

Raczej powinno starczyc na wiecej niz jeden obiad

Edytowane przez kataluna
Czas edycji: 2010-06-07 o 17:39
kataluna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 10:04   #385
AgnieszkaArnold
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 3
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Cytat:
Napisane przez Goga126 Pokaż wiadomość
Powiedz proszę co to za olej beztłuszczowy w sprayu, którego używasz?
Dzięki

Jest to bezkaloryczny lub mało kaloryczny preparat do smarzenia. Można go zakupić w sklepach dla sportowców lub na jednym ze znach portali aukcyjnych - tu jest duży wybór ale trzeba dobrze poszukać, ponieważ dostrępne są w różnych branżach.
Osobiście używałam dwóch firm, jeden firmy Berkley&Jensen Cooking Spray na bazie oleju rzepakowego i ten mi bardziej odpowidał ponieważ jest bezsmakowy.
Drugi to PAM Cooking Spray - olive oil - ma smak oliwy z oliwek
PAM ma różne rodzaje Sparyów, ja próbowałam tylko jeden, ale jest też spray do pieczenia, maślany, do grilowania, orginalny i profesjonalny.

Ilość w porcji :
Tłuszcz 0 g
Tłuszcze nasycone 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 0 mg
Węglowodany 0 g
Proteiny 0 g


pozdrawiam
AgnieszkaArnold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 10:05   #386
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PIERSI Z KURCZAKA W CIESCIE
Zapraszam -> www.dukan.blox.pl
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 19:23   #387
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

PAŁECZKI Z KURCZAKA
ZAPRASZAM : www.dukan.blox.pl
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 07:34   #388
halutkaILU
Raczkowanie
 
Avatar halutkaILU
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Kijów
Wiadomości: 218
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Kurczak w jarzynowym sosie


http://kuchniahalutki.blox.pl/2010/0...Dr-Dukana.html
__________________
JEM Z DUKANEM
powrót do dukania 12.03.11...
waga o 5 kg za dużo
jeszcze 2,6 kg do celu
halutkaILU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 18:03   #389
kataluna
Rozeznanie
 
Avatar kataluna
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 523
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Beefstrogonow II faza PW

400g miecha wolowego albo piersi z kurczaka
1-2 cebule
1 papryka czerwona
kilka pieczarek
1-2 ogorki konserwowe (nie sa konieczne)
zabek czosnku
przyprawa do gulaszu (ja uzylam knor do grilla)
sol,pieprz, papryka slodka i troche ostrej

Przyprawione mieso przysmazyc na patelni , dorzucic pokrojone pieczarki, cebule w piorka, papryke, czosnek.
Gdy juz wszystko sie zarumieni zalac woda, doprawic i dusic az mieso zmieknie. Pod koniec wrzucic ogorka pokrojonego w kostke i jeszcze troszke pogotowac. Doprawic jeszcze do smaku (lepsze bardziej ostre)
I juz pyszna, sycaca zupa-gulasz jest gotowa.
Jak dla mnie porcja na dwa dni.
kataluna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-11, 11:13   #390
kataluna
Rozeznanie
 
Avatar kataluna
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 523
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pieczywo chrupkie Faza I, II, III

3 lyzki otrab (2 owsiane, 1 pszenne)
odrobina mleka

Otreby wymieszac z taka iloscia mleka zeby je tylko zwilzyc. Klasc na teflon jako placki (dosc cienkie ale nie przezroczyste). Piec na malym ogniu. Po przewroceniu na druga strone zmniejszyc temperature i po chwili wylaczyc. Placki zostawic zeby jeszcze bardziej przeschly.
Proste jak ugotowanie wody
kataluna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-12-10 20:50:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.