|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chodzenie po górach - cz.II
Malla - ano dyplom zobowiązuje
![]() Kurczę, naprawdę gdybym miała bliżej w te góry, chętnie bym z Tobą poszła ![]() Cały czas dla mnie Orla jest takim czymś nie do zdobycie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Nie depcze krokusów
|
Za tydzień przyjeżdżają do mnie kuzyni, to może skoczymy, jak tylko do tego czasu pojawi się i odejdzie krwawa ciocia.
![]() |
#1173 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała kiedyś spróbować przejść Orlą, ale pod warunkiem, że nocować będziemy w Murowańcu. Tak samo z Rysami - poszłabym tylko po nocy spędzonej w schronisku nad MO.
#1174 |
Nie depcze krokusów
|
Na całą jednego dnia bez noclegu w schronisku bym się nie porywała, łatwo o nieuwagę...
![]() |
#1175 |
Zadomowienie
|
Co do Rysów to mój plan jest taki - dzień wcześniej iść wcześnie spać. Wstać koło 3, by na 4 być w/na Palenicy. O 6 w schronie i tam odpoczynek, potem spacerek pod Czarny Staw, tak by przed 12 a być na szczycie i zbierać się do zejści. A potem spacerkowe zejście w dół.
Co do Orlej - wątpię żebym zrobiła ją za jednym zamachem, p[odzielę na tury, bo jej bez schroniska sobie nie wyobrażam. Szczególnie że sierpień to szczyt sezony, a na najbliższe 30 lat muszę pożegnać się z wyjazdami we wrześniu... A to tak na pocieszenie, pasuje do wątku mi się wydaje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Nie depcze krokusów
|
hahaha!
![]() |
#1177 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny polećcie mi jakaś wycieczkę górską z Okolic Bystrej-Sidziny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1178 |
Wtajemniczenie
|
A ja połaziłam sobie trochę po górach w sobotę i niedzielę
![]() W sobotę zaliczyłam Sarnie skały,a w niedzielę dłuższy wypad z Kuźnic na Kondratową i dalej na Kasprowy,Gąsienicową,Kopę i przez Boczań do Kuźnic. Wreszcie mogłam zobaczyć te cudne widoki na stawy z Kasprowego tak to zawsze miałam jakoś pecha do mgły. Jutro znowu w Taterki....tylko tym razem bardzo spokojnie,nie planuję żadnych morderczych wędrówek.Na razie w planach mam tylko Nosal,a co dalej to się jeszcze zobaczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1179 |
Zadomowienie
|
Ehh.. a jakieś fotki, bo nie uwierzę?
![]() A jak jest teraz w górach? Duży upał, da się chodzić bez większego ryzyka udaru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1180 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W górach nie czułam strasznych upałów,ale przyjechałam spieczona jak rak na ramionach i karku przez dwa dni musiałam spać na brzuchu bo nie było innej opcji ![]() Na wierchach wiało jak zwykle...tam musiałam ubrać dres bo zimno było. Oj dziewczynki juz nie mogę doczekać sie jutra ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Zakorzenienie
|
lukreti, szczęściaro
![]() jak ktoś zaplanował urlop na początek lipca to trafił jak nigdy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1182 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1184 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() ![]() ![]()
"Ever so slowly Ever so surely Ever so secretly You allure me I am the blind sky You are the starlight Feeding a flame Through the shade of midnight" ![]() Kuba ![]() Edytowane przez Moon91 Czas edycji: 2010-07-15 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
ja dziś wróciłam z urlopu
w porównaniu do pierwszego naszego pobytu w Tatrach 2 lata temu teraz nie czuję już tego 'niedosytu'. co prawda nadal parę tras jest niezaliczonych a którymi chętnie bym powędrowała, ale ten upał zrobił swoje i conajmniej na tydzień ![]() ![]() Przez cały pobyt zarówno w Ochotnicy Górnej jak i Zakopanem było cholernie gorąco, a mi się żle wspina jak nie mam czym oddychać :/ Pierwszego dnia w Gorcach byliśmy na Lubaniu drugiego poszliśmy na Turbacz trzeciego podjechaliśmy parę miejscowości dalej i weszliśmy na Mogielice w paśmie Beskidu Wyspowego a wieczorem wyjechaliśmy do Zakopca W niedziele wgramoliliśmy się na Rysy poniedziałek był pod znakiem Gubałówki - wyciągiem i zjazd Butorowym ![]() ![]() wtorek to przełęcz Krzyżne - schodząc do D5S nareszcie widzieliśmy koziczkę na żywo ![]() ![]() środa kompletne nicnierobienie, upał mnie wykończył, musiałam odpuścić czwartek Granaty, bombowe są! piątek lżejsze łażenie od Olczyskiej przez Psią Trawkę na Gęsią Szyję i z Rusinowej do Palenicy sobota miał być Zawrat i Świnica, ale stwierdziłam że nie dam już rady, zarówno kondycyjnie - człek się starzeje i z każdym dniem miałam coraz mniej sił.. - jak i pogodowo, dość juz wspinaczki w tym 30stopniowym upale! - więc poszliśmy na Kondracką Przełęcz i przez Kopę Kondracką zjechaliśmy kolejką z Kasprowego. O Giewont nie zahaczaliśmy, choć był już praktycznie na wyciągnięcie ręki. Oczywiście pannę w japonkach widzieliśmy - schodziła z Kasprowego w stronę Goryczkowej i do swojej koleżanki w balerinkach narzekała: "po co ja sie dałam namówić??" I jak się okazało dobrze że nie poszliśmy na Zawrat, bo jak my schodziliśmy z Kopy to w tamtych rejonach coś grzmiało nieprzyjemnie. Edytowane przez bemolka Czas edycji: 2010-07-18 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#1186 | |||
Zadomowienie
|
lukreti - no to czekamy
![]() Alvesta - widoczki przednie... trochę bardzo piaszczyście ![]() Cytat:
![]() bemolko - piękna wycieczka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1187 |
Nie depcze krokusów
|
Alvesta - ale cuda wkleiłaś!
![]() Bemolka - zazdroszczę wycieczki ![]() ![]() Mój były spędzi sierpniowy urlop w Tatrach, to miał być NASZ urlop ![]()
![]() |
#1188 |
Wtajemniczenie
|
bemolko - możesz napisać coś o Granatach tzn. opisać szlak, którym szłaś?
Malla - przykro mi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
Zakorzenienie
|
to mnoze na dobry poczatke wrzuce pare fotek ze szklarskiej poreby
![]()
![]() |
#1190 |
Nie depcze krokusów
|
wysoooko
![]()
![]() |
#1191 |
Komplikatorka
|
Dziewczyny chodziłyście może po górach stołowych ? Okolice Kudowy, Masyw Śnieżnika itp. Polecicie jakieś szlaki / trasy ? Szczeliniec, Błędne skały to standard a ja bym chciała coś jeszcze
![]() ![]()
#1192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Po za tym gdzies tam w okolicach masz Jaskinie Niedzwiedzia. Ponoc warto zobaczyc ![]()
![]() |
#1193 |
Komplikatorka
|
O to spróbuje poszukać
![]()
#1194 | |
Zakorzenienie
|
fotki będą, tylko muszę je najpierw trochę ogarnąć i pozmniejszać
![]() Cytat:
![]() GRANATY czyli z Kuźnic Doliną Jaworzynki Do Murowańca, stamtąd oczywiście do Czarnego Stawu Gąsienicowego i odbiliśmy żółtymi znakami na Skrajny Granat. Zaczyna się skalnymi stopniami, wyżej schodki przecinane są luźnymi kamieniami i piachem, co przy schodzeniu może utrudniać sprawę. W jednym miejscu nie zauważyliśmy znaków i zamiast wspinać się po skale poszliśmy kawałek dalej w rumowisko. Jest chyba raz łańcuch ale szału nie robi ![]() ![]() Przejścia z jednego Granatu na następny bardzo fajne, ciekawe wspinania, ściany robią wrażenie stojąc na dole i patrząc w górę, ale w miarę wchodzenia okazuje się że tylko tak strasznie to wygląda. I ta niby 'przepaść' z łańcuchem na Skrajnej Sieczkowej Przełączce- prościzna, choć na pierwszy rzut oka też sprawia wrażenie trudności. Schodziliśmy zielonym szlakiem - wygodne schodki, wydaje mi się że faktycznie dużo łatwiejszy do schodzenia niż żółty gdzie chwilami trzeba dobrze wypatrywać tych znaków Co jednak ciekawe, w tą strone, czyli od Skrajnego do Zadniego szliśmy tylko my, natomiast w stronę przeciwną co i rusz ktoś nas mijał. Granaty bardzo mi się podobały, są o wiele ciekawsze do przejścia i sprawiły nam więcej frajdy niż włażenie na Rysy. A słynnego żlebu Drege'a nie rozpoznałam. Zdjęcia: 1 - Dolina Jaworzynki 2 - moje ulubione ![]() 3 - sam początek żółtego szlaku przy stawie 4 - luźne kamienie zamiast schodów 5 - miejsce w którym się przez parę sek zgubiliśmy, trzeba iśc w górę skały a nie po luźnych kamolcach 6 - i znów schodki 7 - widoczek z trasy 8 - lekka wspinaczka 9 - i ta ścianka przed którą miałam malutki problem ![]() 10 - i prawie na szczycie pierwszego Granatu ciąg dalszy jeszcze będzie Edytowane przez bemolka Czas edycji: 2010-07-19 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 | |
Zakorzenienie
|
dalsze zdjęcia z Granatów
1 - szlak 2 - również 3 - i dalej ![]() ![]() niestety zdjęcia znacznie spłaszczają obraz ![]() 4 - ja się gramolę 5 - widok 6 - i kolejny widok na druga stronę 7 - wygodne zejście zielonym koniec ![]() Cytat:
chociaż.... torfowiska pod Zieleńcem są ciekawe, byłam tam dość dawno ale pamiętam że mi się podobały. W Złotym Stoku kopalnia złota, można się przepłynąć łodzią pod ziemią i park linowy z najlepszą długą tyrolką nad skałami! Jaskinia Niedźwiedzi w Kletnie oczywiście również ciekawa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1196 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1197 |
Zakorzenienie
|
Bemolka cudne fotki!!!!!!!!!!!!!
![]() Narobiłas mi wielkiej ochoty na te Granaty ![]() Wczoraj z mężem dyskutowaliśmy nad ich przejściem ![]() Rozumiem, ze szlak jest dwukierunkowy, czykli jakby co można sie wycofac ![]() Mam pytanko odnosnie tego co napisłaś w swoim poście: "I ta niby 'przepaść' z łańcuchem na Skrajnej Sieczkowej Przełączce- prościzna, choć na pierwszy rzut oka też sprawia wrażenie trudności" Możesz coś więcej napisac o tej przepasci, jak toto wygląda, o co chodzi? Masz może jej fotkę? ![]() A ile czasu zajęło Ci przejście całości trasy? Bo patrzyłam na mapce i czasówka pomiedzy dwoma Granatami to tylko 25 min.. Dzięki za relację ![]()
![]() |
#1198 |
Nie depcze krokusów
|
Ja za pierwszym razem nawet nie zauważyłam, że to ta słynna przepaść. Jak byłam ostatnio z Ciachem, to też się nie kapnął ;]
![]() |
#1199 |
Zakorzenienie
|
Ale co to za przepaść?
![]() ![]()
![]() |
#1200 |
Nie depcze krokusów
|
Taka głęboka dziura między skałami, którą można przejść podpierając się łańcucha lub bokiem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.