2010-10-21, 12:49 | #362 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 10 932
|
Dot.: Torty
Madaa, La M dziękuje
La M Monia zajrzałam na fotki Wspomniania z K. Piękne zdjęcia! Mieliście wspaniały urlop a dania ślina mi leciiiiiiiiiii Sory za off top ale musialam
__________________
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-10-21 o 12:51 |
2010-10-21, 13:08 | #363 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: Torty
Jakie ciasto może "udawac" torta?;-)
Za torta wolę się nie zabierać, mama pewnie tym bardziej. Noooo, i ciasto zjem, za tortami nie przepadam. Proszę, pomóżcie, nie mam pomysłu, a do soboty nie daleko. |
2010-10-21, 13:20 | #364 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 804
|
Dot.: Torty
Cytat:
ps. na 9 stronie
__________________
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2010-10-21 o 13:22 |
|
2010-10-21, 13:26 | #365 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 10 932
|
Dot.: Torty
z moja imaginacja
Ja ostatnio zrobiłam Ciasto czekoladowe z masą serową ...łatwe, wilgotne, pyszne i zawsze się udaje... Tylko zrobiłam w tortownicy można polać czekoladą mleczną / białą i gotowe Tu masz mój przepis: http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=792
__________________
*** -12,5kg*** |
2010-10-21, 13:42 | #366 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 11 804
|
Dot.: Torty
Cytat:
__________________
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA |
|
2010-10-21, 13:55 | #367 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: Torty
Cytat:
Cytat:
|
||
2010-10-27, 11:33 | #368 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 1 310
|
Dot.: Torty
Hej, czy ktoras z Was orientuje sie gdzie dostane dobra i tanią zarazem tortownice, najlepiej z wkladem w formie serca?
(Mieszkam w Poznaniu) |
2010-11-01, 07:29 | #369 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 11
|
Dot.: Torty
Cytat:
Pochwalę się swoimi torcikami |
|
2010-11-01, 07:40 | #370 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Torty
Alll torty przepiękne. Świetny pomysł z tym czołgiem.
__________________
asia |
2010-11-02, 08:19 | #371 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 1 310
|
Dot.: Torty
Dzieki za odp. A wie ktoras z Was czy ten tort http://www.fixydopieczenia.pl/przepi...35d03ce2c1d3b8 nie rozpadnie się po wykonaniu go w formie serca? (mam na mysli tę tortownicę z wkladem w ksztalcie serca).
|
2010-11-02, 08:28 | #372 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 10 932
|
Dot.: Torty
Alll czołg super
klaki myslę że wydzie ale cięzko będze zrobic ładne i kształtne porcje by ładnie się prezentowały na talerzykach ja robie w prostokątnej formie
__________________
*** -12,5kg*** |
2010-11-02, 09:52 | #373 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 1 310
|
Dot.: Torty
|
2011-04-05, 19:13 | #374 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21
|
Dot.: Torty
Czy Red Velvet Cake można obłożyć masą cukrową? Chciałam obłożyć cały białą masą a na górę dać ozdoby zabarwione barwnikami spożywczymi- czerwone rogi itd. zaś dookoła tortu owinąć diabelski ogon
|
2011-04-15, 16:27 | #375 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 10 932
|
Dot.: Torty
U mnie jutro będzie gościł na imieniny córeczki taki :
śmietanowy z brzoskwiniami w środku. Biszkopt
__________________
*** -12,5kg*** |
2011-04-15, 17:24 | #376 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Torty
o jaaaa jak zrobiłaś taki biszkopt
__________________
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.png Czas zacząć nowe, lepsze życie... |
2011-04-15, 17:50 | #377 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: Torty
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=137157 Od siebie dodam, że najlepiej zalać je galaretką wymieszaną ze śmietaną. Tzn. ubijasz 500ml kremówki (ale nie tak zupełnie na sztywno. Jak to mawia Nigella tak, by śmietana była lekka i puszysta jak chmurka ) . Galaretka także nie może być całkiem ścięta. Jeżeli tak się stanie, można ją podgrzać, zamieszać aby odrobinę "roztopiła się". Łączysz śmietanę z galaretką, zalewasz ciasto (opcjonalnie można na cieście ułożyć dowolne owoce) i do lodówki aż dobrze stężeje. Ja dodawałam jeszcze do śmietany (ale tej kwaśnej, w środek ciasta) płatki migdałowe. Myślę, że z takiego tortu wszyscy powinni być zadowoleni - łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne |
|
2011-04-15, 18:54 | #378 |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Torty
Mogę wrzucić mojego "czerwońca"
Red Velvet Cake Przepis tutaj: http://wino-i-oliwki.blogspot.com/20...lvet-cake.html W zasadzie to z klasycznego tortu ma niewiele, bo tylko wygląd Ciasto jest ucierane, nie biszkoptowe. Wart spróbowania Polecam! |
2011-04-15, 19:21 | #379 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Torty
Cytat:
__________________
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.png Czas zacząć nowe, lepsze życie... |
|
2011-04-15, 20:19 | #380 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 10 932
|
Dot.: Torty
Jest u mnie na Blogu
http://pysiamn.blox.pl/html Cytat:
Muszę podpatrzeć przepis
__________________
*** -12,5kg*** |
|
2011-04-16, 16:13 | #381 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: Torty
Cytat:
Polecacie jakiś tort na chrzciny (będzie ok 20 osób, więc ten tort musi być dość duży)? |
|
2011-04-17, 18:41 | #382 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: Torty
Cytat:
Na chrzciny... Ja robię od jakiegoś czasu ten tort. Naprawdę pycha. Ale jak ma być duży, to zrobiłabym z półtorej albo i z podwójnej porcji. Za to nie jest skomplikowany, proste składniki, a wódkę zastępowałam też innymi alkoholami. http://www.wielkiezarcie.com/recipe29534.html edit: Wiesz co, znalazłam jeszcze taki. Nie robiłam go co prawda, ale wygląda smakowicie i dosyć okazale, no i recenzje też ma niezłe http://www.wielkiezarcie.com/recipe30023.html
__________________
Podpisz proszę petycję w sprawie ustawy o "ochronie" zwierząt doświadczalnych - eskalacja bezsensownego i ogromnego cierpienia zwierząt (także bezpańskich kotów i psów...) Edytowane przez maxi82 Czas edycji: 2011-04-17 o 18:45 |
|
2011-04-18, 14:03 | #383 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: Torty
Cytat:
|
|
2011-04-19, 09:50 | #384 | |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Torty
Cytat:
|
|
2011-05-01, 11:58 | #385 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 1 310
|
Dot.: Torty
Hej, to znowu ja. Zbliżają się urodziny mojego chłopaka i chciałabym zrobić tort
Odpadają duże torty, zrobiłabym taki w wersji mini, co zreszta lepiej mi wychodzi od tortu dużego. Istnieją 3 opcje: 1. Tort związany z drużyną piłkarską Manchester United 2. Tort- czołg 3. Tort-piłka Niestety, ale nigdy nie miałam do czynienia z masą lukrową/marcepanową itp, więc obawiam się, że mój debiut wypadłby bardzo słabo, a tort wylądowałby w przypływie mojej złości w śmietniku. Jedyną opcją wydaję się więc chyba barwniki. Który z tych tortów będzie waszym zdaniem najprostszy w wykonaniu? I jak się w ogóle za to zabrać? Umiem piec biszkopt, umiem z niego wycinać ładne kształty, ale kompletnie nie mam pojęcia jakie barwniki zakupić, żeby uzyskać w zależności od tortu: 1. Bardzo soczystą czerwień 2. Ciemnozielony kolor (nie może być sztucznie wyglądający, typowy zielony, który pojawia sie na sporej części tortów widzianych przeze mnie w internecie) 3. Idealną biel i czerń Wiem, że jest możliwy zakup specjalnej formy do ostatniego z wymienionych przeze mnie kształtów, ale szczerze mówiąc najbardziej by mi zależało na czołgu albo MU (myślałam, żeby po prostu zrobić koszulkę Manchesteru). W przypadku MU mogę mieć jednak spory problem z wykonaniem loga, które jest dość skomplikowane. Czołg wydaje się prostszy, jedynie martwi mnie to jak "pozlepiać" ze sobą poszczególne części biszkoptu i jak uzyskać bardzo ciemnozielony kolor, żeby wyszło coś na kształt czołgu. Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie |
2011-05-02, 13:10 | #386 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 11
|
Dot.: Torty
Piszesz, że potrafisz upiec biszkopt, uformować biszkopt. Nie piszesz nic na temat pokrycia tortu, a przecież od tego zależy rodzaj barwnika jakiego użyjesz. Czym pokryjesz tort?
Kremem, śmietanką, masą marcepano- podobną? Uważam, że użycie gotowej masy cukrowej nie jest trudne. Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad. Tort musi być dobrze schłodzony. Pod masę dajemy krem np. budyniowy na bazie masła. Nie mam doświadczenia z barwieniem kremu. Czytałam jednak, że sprawa nie jest prosta i trzeba użyć specjalnych barwników do mas tłustych. Śmietankę i masy cukrowe barwię barwnikami Wiltona. Jestem z nich bardzo zadowolona, bo niewielka ilość na wykałaczce powoduje uzyskanie ładnych kolorów. Ciemną zieleń robię mieszając kolor zielony z brązowym. Najtrudniej uzyskać kolor czerwony i czarny. Tych barwników trzeba użyć całkiem sporo aby uzyskać oczekiwany efekt. Sama już nawet nie próbuję mas barwić więc kupuję takie masy gotowe. Są droższe o dwa czy trzy złote na kilogramie i przeliczając ilość zużytego barwnika zwyczajnie się nie opłaca. Dla mnie najprostszym tortem byłby czołg. Piekę w prostokątnej blaszce biszkopt. Przecinam na pół, w poprzek, każdy dzielę na dwie warstwy. Jedną dokładam do dolnej części czołgu. Z pozostałej jednej warstwy utworzysz górę czołgu. Lufę robię z waflowej rurki, ale uwaga musi być bardzo świeża i krucha ( wafle są higroskopijne) Smaruję masą maślaną, owijam masą cukrową, wbijam patyk szaszłykowy dla wzmocnienia i mocno chłodzę w lodówce. Gdybyś zdecydowała się taki zrobić napisz. Dodam więcej szczegółów. Nigdy nie robiłam takiego tortu w kremie czy w śmietance i jakoś nie bardzo umiem sobie wyobrazić końcowy efekt. Decyzja jednak należy do Ciebie |
2011-05-03, 21:04 | #387 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 1 310
|
Dot.: Torty
Czy wykonanie takiego tortu jak na zdjęciu jest bardzo trudne?
Może będę miała do pomocy siostrę, która ma zdolności artystyczne i by mi pomogła, chciałabym jednak, żeby było sporo mojego wkładu w ten tort, żeby facet poczuł, że się wysiliłam Trochę mnie przekonałaś do tej masy lukrowej/marcepanowej, bo naczytałam się, że trudno się tworzy tego typu torty. Czy dałabyś radę krok po kroku wytłumaczyć jak taki tort zrobić? jak pokroić biszkopt, jaką masę zakupić i jak ją nanieść? Czy w środek można dać krem jaki się chce czy musi być z takich a nie innych składników? Czy bez problemu można go trzymać w lodówce? Tort będzie robiony dopiero w lipcu, ale już zbieram informacje |
2011-05-09, 16:39 | #388 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 1 310
|
Dot.: Torty
A takie ludzki jak uzyskac?
Prosiłabym o więcej informacji |
2011-05-11, 16:09 | #389 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 302
|
Dot.: Torty
Ja jutro robię tort na urodziny TŻta.
A tort będzie z kremem ajerkoniakowym, dżemem wiśniowym i nektarynkami. No i oczywiście do przyozdobienia kupiłam listki z białej i ciemnej czekolady. Jutro wstawię zdjęcia. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.