![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Nie mam pieniędzy na ślub![]() Edytowane przez Aisza21 Czas edycji: 2012-06-01 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie mam pieniędzy na ślub
sam ślub nie powinienien byc drogi, wesele jest problemem..ale w waszej sytuacji nie robiłabym wesela, a kolację. niech koleżanki ci pomoga coś wymyślic, może same zrobiłyby pyszności do jedzenia?
podziwiam was, że tak sensownie myśłicie o ślubie!! ![]() nie wiem gdzie mieszkasz, ale czasem w większych miastach są parafie- duszpasterstwa akademickie, gdzie slub weżmiesz za 50 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
![]() Edytowane przez Aisza21 Czas edycji: 2012-06-01 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam się z ankkka to dobry pomysł.Najważniejszy jest ślub, a nie wesele.Można zorganizować kolację, a suknię pożyczyć od koleżanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]() Edytowane przez Aisza21 Czas edycji: 2012-06-01 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hej Aisza!!!
Moje gratulacje ![]() Ja swój ślub brałam 3 miesiące temu, w urzędzie w Danii,ze względu na odległość nie było nikogo z mojej rodziny.Na ślubie byli rodzice męża i dwóch świadków,po wszystkim wypiliśmy razem szampana i poszliśmy na kolację do restauracjii.Było bardzo miło.Jeszcze nie wiem kiedy będzie ślub kościelny ale już wiem,że będzie to problem bo chcielibyśmy zebrać obydwie rodziny a to wiąże się z ogromnymi kosztami(hotel,przejazd-przelot)więc byćmoże zorganizujemy skromną kolację.Oczywiście chciałabym mieć duże prawdziwe wesele ale w tej sytuacjii kolacja też będzie dobra.Mam nadzieje,że Twój dzień ślubu będzie równie udany jak i mój. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Hej.
Ja mam ten sam problem, moja mama zarabia marne pieniązki a na ojca nie moge liczyć, wiec wykonbinowaliśmy że weźmiemy kredyt studencki na wesele gdyż to najniżej oprocentowany kredyt. dostalismy kredyt, zamówiliśmy salę, dj,fotografa, kościól ale niestety wesela nie bedzie gdyż w styczniu umarła moja babcia i stwierdzilismy że właśnie zrobimy tylko przyjęcie bez zabawy dla wszystkich zaporoszonych gości w tej sali co wynajeliśmy, tez chciałabym mieć wesele, ale cóż na to poradzę, tak jak dziewczyny pisały nie to jest najważniejsze, bo to nie od wesela będzie zalezało czy będę z TŻ szczęśliwa ![]() Więc przemyśl to sobie, wiadomo każdej dziewczyny marzeniem jest extra wesele a nie w warunkach zarobkowych w naszym kraju gdzie na wszystko musisz brac kredyt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hmmm, to ja nie bardzo rozumiem
![]() ![]() A ze względu na gości niech Ci nie będzie głupio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Wow magdulec jaka ty odwazna jestes, ja nie odawzylabym sie wziasc kredytu na wesele, bo dla mnie nie warta jet jedna noc zabawy a potem splacanie przez lata , chociaz jest to jakies rozwiazanie. Ja osobiscie moglabym go wziasc ewentualnie na remont mieszkania itp. Przykro mi jest ze rodzice moi nie maja kasy, bo matka mojego TZ powiedziala ze ma jakies oszczednosci i moglaby nam pomoc , ale mi jest w tej sytuacji niezrecznie. Moj TZ ma tez mieszkanko, tylko ze narazie je wynajmuje bo nie stac nas zeby w nim mieszkac ale lipa ,nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Zalezy mi na tym , zeby ten dzien byl wyjatkowy, zeby nie bylo byle jak. Wiem ze nie wesele jest najwazniejsze , ale i tak jest mi smutno ze zycie to nie bajka, ktorymi karmili nas od dzicinstwa nasi rodzice, a teraz rozbijaja sie o szara rzeczywistosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
skoro mieszkasz na mazurach to moze zrobicie wesele do bialego rana w plenerze?
bedzie taniej bo wystarczy poznosic jakies stoly i lawy, nakryc bialymi obrusami czy przescieradlami, poustawiac jakies zarcie ale nie drogie sukienke moglabys sobie uszyc, zawsze taniej wychodzi pokombinujcie bo z tego moze byc super wesele i tansze niz w restauracjach kamerzyste tez mozna sobie darowac i niechznajomi pstrykaja zdjecia a muzyke mozna miec z komputera, ustawisz liste i bedzie grac cala noc zycze powodzenia tylko bedziesz musiala zlozyc zamowienie na piekna pogode ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
rozumiem aisza,
a moze faktycznie dla spełnienia marzeń o weselu jakiś kredyt? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Drugim marzeniem była podróż poślubna gdzies dalej niz w Polskę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w gre wchodzilby tylko kredyt studencki ale wnioski przyjmowane sa corocznie tylko do listopada wiec juz za pozno ,a na inny kredyt to ja i moj TZ nie mamy tzw. zdolnosci kredytowych. Ale juz sie tak napalilam na ten slub ze napewno cos wymysle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Część pieniędzy mam już odłożone a część bedzie finansowana pożyczką.Jesteśmy na to zdecydowani i napewno nie zrezygnujemy ze swoich marzeń,to jest jedyny taki dzień w życiu i napewno nie będziemy żałować ani złotówki. ![]() Powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
To wszystko jest popaprane, jakos nie znajduje przyjemnosci w tym planowaniu, szukaniu mca i pieniedzy na slub. Jeszcze nie zaczelam a juz czuje sie zneczona na sama mysl o tym. Po prostu chcialabym byc juz mezatka, a to wymaga tyle pracy i zaangazowania. Czy zawsze to musi byc tak rozciagnie te w czasie? Ile czasu zajmuje zaplanowanie slubu ? czekam na odpowiedzi doswiadczonych wizazanek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak mi teraz do glowy wpadł pomysł, jesli Wy nie macie zdolności kredytowej to może któryś z Waszych rodziców wziąłby kredyt ale splata rat należałaby do Was ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice poprostu toną w dlugach, i to oni raczej oczekuja ode mnie pomocy w przyszlosci, a przyszla tesciowa jak pisalam wczesniej ma niewielkie oszczednosci ale ja sie wstydze ze ja nic nie moge zaoferowac z mojej strony
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie będę zapraszała osób, które widziałam kilka razy w życiu przez prawie 25 lat, tylko najbliższą rodzine, i znajomych. Ostanio robiłam poprawki do liści gości i wyszło, że młodych bedzie najwięcej. Jestem z tego powodu bardzo szczęsliwa ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Napisane przez mara30 ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mogę wypowiedzieć się tylko w kwestii ślub + wesele na 100 osób. Wychodze za mąz w lipcu, a zaczęliśmy działać we wrześniu ubiegłego roku. Sala, USC/kościół, orkiestra/dj trzeba załatwiać wcześnie i to czasem rzeczywiście jest droga przez mękę. Ale w Twoim przypadku, jeżeli finansowo nie najlepiej stoisz myśle że najrozsądniejszym wyjściem będzie slub + obiad dla najbliższych. Wówczas nie ma takiego zamieszania z załatwianiem i mozna na spokojnie wszystko zaplanować. A co do kosztów. Wiadomo, że jakies trzeba ponieść. Ale można je maksymalnie zredukować. Suknię pożyczyć, garnitur Twój TŻ napewno jakiś ma, może go "odświerzyć" nową kamizelką i krawatką. Zaproszenia dla najbliższych możecie zaprojektowac i wydrukowac sami, itd. Termin ślubu możecie wyznaczyć np na październik. Wtedy już jest po sezonie weselnym i koszty mniejsze. A najlepiej będzie spotkac się razem z rodzicami Twoimi i TZ i spokojnie porozmawiać, przedyskutować. Napewno uzgodnicie coś sensownego. Głowa do góry. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki ci Kattie7 za podpowiedz i w ogole wm wizazanki za zaineresowanie moim problemem mam nadzieje ze w sobote uda mi sie spiknąć rodzicow i po wekendzie wam opowiem jak bylo
![]() ps. troche sie boje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
moimi sąsiadami była młoda para, która niedawno wzięła ślub i wyglądał on mniej więcej tak: był ślub kościelny, ale bez białej sukni (albo żakiet albo jakaś skromniejsza sukienka) po kościele przenieśli się do pobliskiej restauracji (sama rodzina ok 20 os) tam posiedzieli do ok 20h, pożegnali się, a młode towarzystwo (razem z parą młodą) poszli wybawić się w klubie
![]() to było taki "nowoczesne" wesele, ale na pewno o niebo tańsze od "tradycyjnego" i nie ma się co martwić pieniędzmi, kiedyś słyszałam jak ksiądz mówił, że pieniądze nie są problemem do zawarcia małżeństwa i jeśli ksiądz jest naprawdę w porządku to może nawet zrezygnować z tej "opłaty" Najważniejsza jest miłość, a zazwyczaj te najbardziej wystawne śluby nie wytrzymują próby czasu... Ale Wy jesteście w o tyle dobrej sytuacji, że macie gdzie zamieszkać po ślubie, a to jest kolejny powód, dla którego śluby są odkładane ![]() Trzymam kciuki Aisza21 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Też miałam trudną sytuację finansową. Mój obecny mąż zrezygnował zresztą ze studiów dziennych i przeniósł się na zaoczne po to, żeby pójść do pracy i uzbierać na ślub. Żadne z nas nie zarabiało dużo, a od rodziców nie chcieliśmy brać pieniędzy, bo sami ich nie mieli. Postanowiliśmy oszczędzić tyle, ile tylko damy radę. Z wesela zrezygnowaliśmy, bo nie dla imprezy przecież się chcieliśmy pobrać. Gdybyśmy mieli pieniądze, pewnie byłoby i wesele. Ale czy to jest najważniejsze? Zorganizowaliśmy tylko poczęstunek dla najbliższych, głównie dla tych, którzy przyjechali spoza naszego miasta - żeby głodni nie wracali do domów
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Czy ta tradycja, ze rodzice czuli sie w pewien sposob zobowiazani do wspolfinansowania slubu i przyjecia weselnego swoich dzieci juz zupelnie wymarla?
Aisza21 pisze: "Nie jestem w ciazy, wiec rodzinka sie nie kwapi zeby nam pomoc materialnie". Czyli ciaza moglaby wymoc ewentualne dofinansowanie. Paradoks... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
lipiec na maksa!!! :)
|
Aisza
![]() ![]() Ja od zawsze jestem zwolenniczką ślubów bez wesel. Ludzie prędzej czy później zrozumieją, a jeśli nie zrozumieją to ich problem. ![]() To nie szastanie kasą jest najważniejsze, choć rozumiem, że może być niełatwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
skoro nie macie za bardzo pieniedzy to moze na poczatek tylko slub cywilny??? a weselny jak sie troche wzbogacicie??
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.