![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wylęgarnia i allegro
myślę, że nie byłoby problemu z podszyciem się za tatę, to chyba chodzi tylko o kwestie prawne, kwestia odpowiedzialności cywilnoprawnej za produkt itd itd trochę prawniczego bełkotu, jakby ktoś z jakiegoś powodu chciałby cię pozwać do sądu- np. gdyby twoja praca wydzielała jakies trujące substancje
![]() ![]() to nie oszustwo, to troche tak jak np. z ratami- dopóki nie zarabiasz nie możesz wziąc kredytu ani nic na raty, wiec moja mama wzieła mi laptop na siebie, a polecenie zapłaty rat jest z mojego konta ![]() ![]() a trochę z innej beczki, to ja zrezygnowałam z W. bo nie dostałam od nich odpowiedzi- może wysłali lae miałam problemy ze skrzynka pocztową. Na allegro tez nie chce wystawiać, bo mam mało komentarzy....poszłam więc do galerii rekodzieła w moim mieście i powiedzieli, że mam przynieść swoje prace, to podpiszą ze ną umowę komisu (jak się spodobają). nie musze mieć działalności gospodarczej ![]()
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odp. Mój tata ma DG, więc z tym nie byłoby problemu .Nie pisałam jeszcze do wylęgarni, bo najpierw chcę wiedzieć, co i jak, potem miesiąc będę wybierać prace, a następnie po kolejnym miejsiącu okaże się, że odpowiedź jest odmowna
![]()
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
![]()
Hej kobitki,
czy jest ktoś wśród Nas, kto wie jak my biżuteryjki wyglądamy w świetle prawa jest chodzi o DG, podatki i takie tam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
działalność gospodarcza jest to działalnośc zarobkowa, profesjonalna, którą prowadzisz w sposób ciągły i utrzymujesz się z niej. chodzi o to, żeby wykonywac ja w sposób zorganizowany i ciagły=> dla zainteresowanych ustawa z dnia 2 lipca 2004 o swobodzie działalności gospodarczej, art2
rękodzielniczki nie musza płacic podatków ani rejestrować DG
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
![]()
Yhm, rozumiem, ze nie musimy napomykać o niczym w rocznym zeznaniu podatkowym (nawet jeśli nasza działalność nie jest opodatkowana) ani nie mamy obowiązku prowadzenia ewidencji przeprowadzanych transakcji??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
nie, nie musimy
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
No ale czy ktoś może mi wyjaśnić
DLACZEGO???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Bo REKODZIELNICTWO w rozumieniu prawa jest wolne od podatku. to troche skomplikowane, bo jezeli robisz cos z niczego (praktycznie) i wyceniasz to na np na 1020,00 to od tego musisz zaplacic podatek ale nie jak "producentka" ale jako obywatelka naszego kraju, gdyz przekracza czarodziejska kwote 1000,00 zl. Jezeli natomiast z "niczego" tworzysz cos -sprzedajesz ponizej tej ceny ( jednorazowo) nie musisz placic podatku.Niedawno byla afera bo zwolnieni od podatku byli tez aktorzy ( podciagnieci pod rekodzielo (?))- ale sie do nich uczepili. rekodzielo i aktorstwo to do niedawna -wolne zawody.Pozostalo tylko "rekodzielo"....heheh ehe i ksieza. Jezeli przy produkcji bizuterii beda ci pomagac inne osoby - to to juz nie jest rekodzielo a manufaktura a ta skolei potrzebuje rejestracji jako dzialalnosci gospodarcza. Co do wylegarni nie mam pojecia ale ze jest dobrze rozreklamowana to watpie, chyba ze miedzy rekodzielniczkami.Allegro to co innego- tu oplata min. za wystawienie (jednorazowe) wynosi 0,17 gr.Ciezko sie przebic? nie prawda- poprostu trzeba robic ladne rzeczy i miec cierpliwosc.Allegro jest jak komis. To oni placa podatek ( wlasnie w tych 0,17 gr) nie ty. to tyle mojego tlumaczenia. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Yhmm, dziekuje bardzo za wyczerpującą wypowiedz
![]() A allegro z moich doświadczen, to miejsce w którym ludzie szukaja okazji a nie ładnych i oryginalnych rzeczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Poprawie swoja wypowiedz...niestety te przepisy sie tak szybko zmieniaja...
Otoz..w tej chwili sprzedaz jednej pary kolczykow (np na allegro) zrobionych wlasnorecznie...tez podlega opodatkowaniu. Niestety wyrob wlasny bizuterii i sprzedaz nalezy wykazac w rocznym PITcie. Ale jest mala furtka. Nie opodatkowane ( czyli nie wykazywane w rocznym zeznaniu podatkowym) sa rzeczy ktore przed sprzedaza lezyly u nas w domu przez min 6 miesiecy. Zabawne co? Nie zrozumiale?Sprobuje to napisac jasniej tlumaczac Art.10 ust1 pkt8 z ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych. Sprzedajac rzeczy posiadane przez nas powyzej 6 miesiecy- sprzedajacy nie zaplaci PIT i to bez wzgledu na ilosc sprzedazy oraz uzyskane ceny, bo ta sprzedaz nie nastapi w ramach jakiejkolwiek dzialalnosci gospodarczej i nie bedzie rowniez opodatkowana VAT. Nie ma przy tym znaczenia, czy rzecz byla uzywana czy tylko przetrzymywana powyzej pol roku. Przy cenach powyzej 1000,00 za sztuke niestety wystapi obowiazek zaplaty PCC. Jasniejsze? Te 6 mcy ma wykazac, ze rzeczy nie zostaly zrobione (kupione) przez nas w celu zarobkowym. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Przyczajenie
|
Witajcie,
no to ja pozwalam sobie udzielić podpowiedzi jak to z tym płaceniem i rejestrowaniem działalności gospodarczej. Cytat:
Przy sprzedaży, której wartość przekracza 1.000 zł podatek płaci <b>kupujący</b> w wysokości 2%. Nowość od początku tego roku. To tyle jak chodzi o np. Allegro. Płacenie podatków, a zarejestrowanie własnej działalności to dwie różne sprawy. Działalność gospodarczą trzeba założyć kiedy działalność wytwórcza nastawiona jest na zysk, prowadzona jest w sposób zorganizowany i ciągły. To w wielkim podsawowym skrócie. Płacenie podatku ze sprzedaży własnych rzeczy które wytwarzamy to z tego co pamiętam zryczałtowana wielkość 19% (albo jako zaliczka na podatek albo w rocznym zeznaniu PIT). Składamy PIT itp. Ostatnio mocno się przejęłam gdy przepytałam w speca od podatków. Chciałam sprzedawać swoje rzeczy w Wyląegarni i gdzie się da, skoro robię rzeczy, które się podobają a ludzie chcą płacić, to czemu miałabym nie zarabiać?! Na tę chwilę zrobiłam kalkulację. Nie, nie opłaca mi się tego robić. Bo załatwianie podatków od kwoty np. 25 zł to jakiś obłęd! Moja porada dla Was, drogie babki: trzeba mieć świadomość, że skarbówka ma prawo sprawdzić zarabianie nieopodatkowane. Szczególnie wzięła sie ostatnio (po fachowych szkoleniach za Allegro) za handlujących w internecie. Tłumaczenie, że ja tylko czasem to gdzieś sprzedam itp. może wystarczą, ale dla świecznika, torebki, notesu chyba nie warto sie denerwować. Ważne, żeby mieć tę świadomość. Inną sprawą jest praktyka. Może znacie kogoś, kto miał problem ze skarbówką w podobnej sytuacji? Bo ja nie.... stąd blisko do wniosku, że może nie ma się czym przejmować. Niby nie ma, ale trzeba pamiętać, że na to są paragrafy w ustawach. Może nie uspokoiłam Was, ale ja przez bite dwa dni trzęsłam się ze strachu, że mnie zamkną i dlatego zaczęłam pytać. Teraz jestem spokojna, że nie ma podstaw aż do takiego przerażenia, jestem po prostu bardziej świadoma. Pozdrawiam! Edytowane przez bordo Czas edycji: 2007-03-11 o 12:11 Powód: uzupełnienie wypowiedzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
Dot.: sklepy typu wylęgarnia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
www.recznarobota.com - nowy z torebkami z włóczki - między innymi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
mam coś takiego:
http://http://www.unikalni.pl/kolekcja.php?id=89 http://www.piatek13.pl//kategoria.php?k=114
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
a wie ktoś może ile się czeka zanim odpowiedzą z wylęgarni ?
tzn. na akceptację zgłoszenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
poszukiwalam takiej strony na stronach brytyjskich-niestety na prozno!
czy ktokolwiek zna odpowiedniki takich stron w uk? bede zobowiazana za wszystkie info. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
A czy któraś z Was wystawia swoje rzeczy w takim serwisie? Gdzie najlepiej się to opłaca??
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
O właśnie też chciałabym dostać odpowiedź na wcześniej (nade mną) postawione pytanie oraz czy żeby wystawić w tego typu stronie swoje rękodzielnicze prace to trzeba mieć działalność własną, czy ktoś jak robi hobbystycznie tez może tam wystawiać?
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
unikalni.pl
to jest zupełnie jak wylęgarnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Ja znalazłam ostatnio nowy chyba sklep internetowy bo nigdy wcześniej na niego nie trafiłam www.manufaktura24.pl mają fajne i tanie filiżanki, trochę czapek no i jakąś biżuterię i przedmioty do wystroju wnętrza, inna strona z oryginalnymi rzeczami ręcznie wykonanymi to www.trendymania.pl ale mają dość drogie rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Gdzie sprzedać swoje prace?
Ostatnio szperałam nieco,gdzie są jakieś przyjazne galerie dla twórców.
Znalazłam m.in oprócz wylęgarni: http://www.prototyp.pl/ http://www.trendymania.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdzie sprzedać swoje prace?
a wylegarnia jest przyjazna? jest sporo galerii a nawet mnustwo
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Ja do wylegarni juz 4 razy agłoszenie wysyłałam i zawsze odpowiedz negatywna... czyzbym takie marne wytworki robiła?!
Zato inne galerie moja prace doceniły ![]() jest jeszcze www.miniart.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
A jeśli chodzi o sprzedawanie własnych prac..... To jak myślicie, jaką mogę dać cenę za moje prace wykonywane na szydełku??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
a jesli ni intenet to gdzzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
no właśnie, można przejsc się bo mieście w każdym sa kwiaciarnie a w prawie każdym sklepy z bibelotami,galerie lub sklepy papiernicze, tam mogą przyjąc twoje prace ale tak naprawdę tylko od dobrej woli własciciela to zależy. niektórzy zgodzą sie wziąsc prace w komis lub na próbe a potem podpiszą umowe o dzieło albo moga zażyczyć sobie rzebyś była vatowcem . nie zawsze jest tak rózowo ja zaniosłam prace do galerii to pani mnie prawie wysmiała i takie tam w końcu prace wzieła ale co dalej to zobaczymy..czasem trzeba poprostu jakoś to zniesć i niepoddawać się, prace mozna jeszcze sprzedać np na uczelni-np studentom zaocznym-idziesz w sobote na uczelnie i stajesz na korytarzu ze stolikiem.
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
http://www.prototyp.pl/
oni biorą 20% marży,a panel uzytkownika i wygląd prezentuje się b. ciekawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.