Kosmetyki w ciąży (do twarzy i ciała) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-05, 19:40   #211
Kachna71
Przyczajenie

Kosmetyki w ciąży

Mam problem... W ciąży coś strasznego zaczęło dziać mi się z cerą: mam mnóstwo wyprysków na twarzy i plecach - wygląda to jak trądzik. Co robić??? Kupiłam sobie krem "Garnier. Skin Naturals" i okazało się, że zawiera on kwas salicylowy. Czy mogę go używać? Jak myślicie?
Kachna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 07:57   #212
Mariqa
Wtajemniczenie

Dot.: Kosmetyki w ciąży

Oto, co wypluła mi wyszukiwarka, kiedy wpisałam tytuł Twojego wątku
http://www.wizaz.pl/forum/search.php?searchid=1363178
Błagam, korzystajcie z wyszukiwarki.
Kwas salicylowy nie jest przeciwskazany w ciąży, szczególnie w takim "garnierowym" wydaniu.
Stary 2006-07-06, 08:24   #213
angelikah
Raczkowanie

podobny watek juz byl, ale z tego, co pamietam nie bylo tam ani slowa o tym, co sie dzieje z cera w ciazy
musze przyznac, ze u mnie bylo zupelnie odwrotnie.przed ciazem stan mojej cery byl straszny, natomiast im ciaza stawala sie bardziej zaawansowana tym buzka robila sie coraz ladniejsza, ale mniejsza o to.
urodzilam synka i wszyscy mowili, ze to dlatego(ile w tym prawdy nie wiem)
moge ci zaproponowac jakies preparaty witaminowe, ktore napewno(jednak nie od razu) tez maja wplyw na skore
a co do skladnikow tego kremiku to chyba nie mozna zabardzo go stosowac w czasie ciazy, wogole kosmetyki, ktore w swoim skladzie maja kwasy odpadaja.
tak sie slyszy, a jak jest w rzeczywistosci tego do konca nie wiadomo, ale wszystko z umiarem.Pozdrawiam
angelikah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 10:12   #214
Mariqa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angelikah
podobny watek juz byl, ale z tego, co pamietam nie bylo tam ani slowa o tym, co sie dzieje z cera w ciazy
A co się dzieje? Oprócz tego, że może być piękna, nadmiernie przesuszona, nadmiernie przetłuszczona, gładka, pełna zaskórników, nadwrażliwa itd To jak hormony ciążowe wpływają na cerę jest kwestią indywidualną. o tym było prawie w każdym wątku, nie tylko o kosmetykach.
Zresztą sama piszesz :
Cytat:
Napisane przez angelikah
musze przyznac, ze u mnie bylo zupelnie odwrotnie.przed ciazem stan mojej cery byl straszny, natomiast im ciaza stawala sie bardziej zaawansowana tym buzka robila sie coraz ladniejsza,
Cytat:
Napisane przez angelikah
moge ci zaproponowac jakies preparaty witaminowe, ktore napewno(jednak nie od razu) tez maja wplyw na skore
nie proponuj,
lepiej, by lekarz decydował o wszystkich preparatach przyjmowanych podczas ciąży, nadmiar witamin jest równie szkodliwy, co ich niedobór.

Cytat:
Napisane przez angelikah
a co do skladnikow tego kremiku to chyba nie mozna zabardzo go stosowac w czasie ciazy, wogole kosmetyki, ktore w swoim skladzie maja kwasy odpadaja.
tak sie slyszy, a jak jest w rzeczywistosci tego do konca nie wiadomo, ale wszystko z umiarem.Pozdrawiam
chyba można
kwasy, a kwasy to duuuuża różnica. Lepiej unikać np alfa-hydroxykwasów o bardzo dużym stężeniiu, ale ze względu na ewentualnie występującą nadwrażliwość cery u niektórych ciężarówek. Ale w wielu przypadkach i taka pielegnacja jest dla cięzarówki zbawienna.
Kwas salicylowy w stężeniu określonym w kremach drogeryjnych to absolutnie nieszkodliwy składnik.
Polecam lekturę biochemii
Stary 2006-07-06, 10:25   #215
fox
Raczkowanie

zalezy dla kogo nieszkodliwy mozna miec alergie ogolnie na kwas salicylowy a jego zawartosc w kosmetykach wcale nie jest taka mala mnie np kazdy uczula i dostaje wysypki - pokrzywki lub rumienia wiec przezucilam sie na kosmetyki apteczne typu la roche i avene
fox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 10:47   #216
Mariqa
Wtajemniczenie

Moja córka, trzy lata, też jest alergiczką i chyba nie podejrzewasz u niej ciąży? Bo według tego co piszesz, można wysnuć wniosek, że tylko ciężarówki mają alergię i to na bha /spójrz na tytuł wątku/ Zapewniam, że w kosmetykach aptecznych odnajdziesz wyższe stężenie bha niż w produktach drogeryjnych.
Jeśli nie ma problemów z cerą najlepiej zaopatrzyć się w bezkolizyjny nawilżacz cery. Choćby Hydrain 2 Dermedica. Plus obowiązkowo filtr, dla wszystkich, bez znaczenia, czy w ciąży, czy nie, czy używa jakicholwiek kwasów, czy tylko koziego mleka.
Ja od zawsze jestem przeciwna kremom drogeryjnym, typu nivea, garnier, czy loreal. Ale każdy używa, tego co lubi lub może
nadal klik tu
Stary 2006-08-21, 05:34   #217
mazik
Przyczajenie

Dlaczego nie wolno kremów antycellw ciąży?

Ktoś wie?
mazik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 13:01   #218
mazik
Przyczajenie

Mustela-dobre kosmetyki w czasie ciązy?

Słyszałam o tych kosmetykach i chciałabym wiedziec jakie są Wasze opinie na ten temat. Czy kupie te kosmetyki w zwykłej drogerii?
mazik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 14:22   #219
Nakretka
Raczkowanie

Dot.: Mustela-dobre kosmetyki w czasie ciązy?

Nie wiem czy kupisz w drogerii, zwykle są w aptekach. Dość drogie.
Jeśli zapach Ci nie przeszkadza (tych ciążowych do biustu / brzucha) to są raczej dobre, ale mz w tej cenie lepszy jest np. na rozstępy Galenic Elancyl.
A z tańszych Dr Eris, seria Maternity, prawie tak samo dobre a połowa ceny.

Żel do nóg Musteli jest mz dobry, faktycznie przyjemnie chłodzi i usuwa zmęczenie. Ale Minterin z Erisa niewiele gorszy i znowu o połowę tańszy - więc zależy jak stoisz z kasą
Nakretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 14:54   #220
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Dot.: Dlaczego nie wolno kremów antycellw ciąży?

Poniewaz niektóre z nich mają bardzo silne substancje, które przenikają do krwi, a przez to do dziecka.
Firmy Galenic oraz Mustela mają specjalne kosmetyki do używania podczas ciązy.
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 16:32   #221
IlonaP
Zakorzenienie

Zgadzam się z Nakrętką - mnie trochę zapach przeszkadzał i konsystencja raczej na zimę, na lato kupiłam sobie Elancyl. Oba do kupienia w aptece.
Dobre są też Chicco, ale też drogie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-22, 09:17   #222
dariaf
Przyczajenie

Ja jestem w początkowym okresie ciąży i właśnie przeszukuje zasoby wizażu i nie tylko, by znaleźć odpowiedni krem na rozstępy. Z tego co sie doczytałam Mustela będzie, bynajmniej dla mnie, najlepszym rozwiązaniem. Można je stosować już od pierwszego miesiąca, przez co jest dłuży okres przygotowania skóry do rozciągania. Krem na rozstępy, o ile dobrze wyczytałam, posiada pozytywną opinie Instytutu Matki i Dziecka. Poza tym konsystencja, zapach czy kleistość nie ma dla mnie znaczenia. Najważniejsze by kosmetyki nie szkodziły maleństwu. W późniejszym okresie wyprubuje również erisa, którego dopiera od 3 msc można.
dariaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 09:05   #223
Bubulki
Przyczajenie

GG do Bubulki
Ciąża i depilacja pianką

Mam pytanie. Mozecie je uznac za conajmniej dziwaczne, ale nurtuje mnie juz od kilku dni. Czy w czasie trwania ciazy (przede wszystkim 1 trymestr), moge uzywac pianki do depilacji? Chodzi mi o depilacje nog i krocza. W jakiejs gazecie natknelam sie na artykol, w ktorym odradzali stosowanie pianki. Co Wy na to?
Bubulki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 19:36   #224
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi
Dot.: Ciaza i depilacja pianka

Bubulki, zajrzyj tutaj:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=depilacja

pozdrawiam
Jupi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 09:41   #225
Dkasia
Przyczajenie

Red face Kremy w czasie ciąży na roztępy

Chcialam sie dowiedzieć jakie sa dobre kremy na roztępy. Jestem w 3 miesiącu ciąży i prosze o doradzenie.
Dkasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-20, 09:54   #226
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Kremy w czasie ciąży na roztępy

polecam przejrzec archiwum,forum mama z klasa i kwc

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 12:19   #227
Ewciaak
Raczkowanie

Red face Dot.: Kremy w czasie ciąży na roztępy

Juz to gdzies pisalam ale powtorze..........nie ma zlotego srodka na rozstepy, jesli maja byc to beda to sprawa genetyczna, wszystko zalezy od rozciaglosci skory, najlepszy sposob nawilzanie skory od wewnatrz-czyli picie plynow np.duze ilosci wody niegazowanej, nawilzanie skory na zewnatrz czyli balsamy, oliwka ewentualnie krem p/rozstepa- ale nie gwarantuje 100% skutecznosci. Mam straszne rozsyepy po ciazy robilam wszystko - moja mama tez ma. Zajrzyj na forum MAMA Z KLASA-tam pisza o rozstepach
Ewciaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-21, 10:39   #228
Dziubka
Raczkowanie

Fajny jest krem z Erisa dla przyszłych mam i kobiet karmiących nie pamiętam jak się nazywa, mozesz zapytać w aptece. Mi i tak nie pomogł ale mozesz sprobować, z resztą mi nic nie pomogło ani w trakcie ciąży ani po. Musiałam zmienić letnią garderobe i wszystkie krótkie topy oddałam siostrze :/ to kwestia genetyczna jak juz pisała Ewciak. Moja znajoma np używała tylko najzwyklejszej oliwki i nie ma nic ani na brzuchu ani nigdzie.....tez bym tak chciała
Dziubka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-22, 09:21   #229
Mariqa
Wtajemniczenie

o urodzie Mamy dyskutujemy na Mamie z klasą :0
Przeszukaj archiwum

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 13:49   #230
srokina
Przyczajenie

Dot.: Krem na rozstępy dla kobiety w ciąży :)

Polecam Ci krem Palmer's cocoa butter formula with vitamin E ( lub podobny na bazie masla kakowego).Stosowalam go przez cala ciaze rano i wieczorem i nie mam roztepow na brzuchu, udach i posladkach mimo iz przytylam ok 20 kg. Jedynie to odpuscilam stosowanie na biust i teraz wyglada jak wyglada.
W/ wym krem kupowalam na ebay-u.
pozdrawiam
srokina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 09:24   #231
piłkarzowa
Przyczajenie

Samoopalacze, kremy antycell w trakcie karmienia

Hej przyszłe mamuśki, mam pytanko.! Wiem ze samoopalaczy i zadnych kremów antycellulitisowych w trakcie ciazy uzywac sie nie powinno...a jak to wyglada w okresie karmienia? również zabrobnione? czy przyszłe mamuski karmiace moga pozwolic sobie na odrobine 'liksusu'? ;-)
piłkarzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 10:23   #232
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka
Dot.: Samoopalacze, kremy antycell w trakcie karmienia

Cytat:
Napisane przez piłkarzowa Pokaż wiadomość
Hej przyszłe mamuśki, mam pytanko.! Wiem ze samoopalaczy i zadnych kremów antycellulitisowych w trakcie ciazy uzywac sie nie powinno...a jak to wyglada w okresie karmienia? również zabrobnione? czy przyszłe mamuski karmiace moga pozwolic sobie na odrobine 'liksusu'? ;-)
samoopalaczy w ciązy mozna używać jeżeli chodzi o okres karmienia to mozesz uzywać wszystkich kosmetyków których uzywałaś podczas ciąży, natomiast kremy na celulit powinno się odpuścić ze wzgledu na kofeinę w składzie (chyba że krem jej nie ma).
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 10:36   #233
celka2000
Zakorzenienie

Dot.: kosmetyki w ciąży- jak to dokładnie jest?

a kremy przeciwzmarszczkowe (np. Olay) mozna uzywac?
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 19:27   #234
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka
Dot.: kosmetyki w ciąży- jak to dokładnie jest?

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
a kremy przeciwzmarszczkowe (np. Olay) mozna uzywac?

celko, zerknij na biochemie kosmetyczną tam dziewczyny mają duzą wiedzę na temat składów kosmetyków, nawet jest watek "jakich kosmetyków mozna uzywać podczas ciąży jeżeli chodzi o Olay to wydaję mi się że spokojnie możesz ich używać poniewaz kremy tej marki nie mają żadnych składników aktywnych.
Stary 2007-03-29, 14:31   #235
demonik
Zakorzenienie

Dot.: Kosmetyki w ciąży - jak to dokładnie jest?

Cytat:
Napisane przez mazik Pokaż wiadomość

Słyszałam o tych kosmetykach i chciałabym wiedziec jakie są Wasze opinie na ten temat. Czy kupie te kosmetyki w zwykłej drogerii?
Ja używam 2 produktów Mustela - kremu do biustu Specific Support Bust i podwójnie działającego kremu przeciw rozstępom Vergetures Double Action. Kupiłam na Allegro, nieco taniej niż w aptekach, świeże (okres ważn. do 2009 r.) i w gruncie rzeczy byłabym zadowolona, gdyby nie zapach. Brzydki i intensywny. Oba kremy nieźle nawilżają, odżywiają, są treściwe, Vergetures D.A. jest gęstszy, nieco dłużej się wchłania. Nie mam żadnych nowych rozstępów, więc pewnie dobrze wywiązują się ze swoich zadań. Jednak nie powtórzę ich zakupu właśnie ze względu na zapach, który wyjątkowo mnie irytuje . Chyba wrócę do serii Pharmaceris M albo poszukam czegoś nowego.

Skóra, dotychczas tłusta, unormowała się, a nawet zaczęła miejscami przesuszać, dlatego mocno ją nawilżam (zarówno twarz, jak i ciało). Gdy wychodzę na zewnątrz używam kremu z wysokim filtrem, żeby uniknąć ewentualnych przebarwień.

Drażnią mnie wszelkie zapachy, dlatego wybieram kosmetyki bezwonne lub o bardzo delikatnej, świeżej nucie zapachowej .

demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-26, 15:20   #236
szperrr
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Samoopalacze, kremy antycell w trakcie karmienia

Cytat:
Napisane przez piłkarzowa Pokaż wiadomość
Hej przyszłe mamuśki, mam pytanko.! Wiem ze samoopalaczy i zadnych kremów antycellulitisowych w trakcie ciazy uzywac sie nie powinno...
Hej jestem w pierwszym trymestrze i... caly czas uzywam zelu antycellulitowego!!!
Nie wiedzialam, ze nie mozna!!
Serio nie mozna?!?!
Konkretnie uzywam PerfectSlim: na noc i na dzien....

Powiedzcie mi, ze nie narozrabialam, prosze...
szperrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-27, 13:55   #237
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, ze nie narozrabialam, prosze...
Nie narozrabiałaś . Po prostu w ciąży nie zaleca się (co nie znaczy, że jest to bezwzględnie zabronione) stosowania kosmetyków zawierających kofeinę.
W internecie spotkałam się też z opiniami, że w ciąży lepiej wstrzymać się z używaniem kosmetyków ujędrniających (na to będzie czas po urodzeniu dziecka), a używać głównie tych nawilżających, zmiękczających i uelastyczniających skórę.

Linki do artykułów dotyczących pielęgnacji ciała w ciąży:

- Kosmetyki w ciąży: http://www.forumginekologiczne.pl/sp...i%C4%85%C5%BCy
- Ciąża a kosmetyki: http://www.wizaz.pl/images/ciaza/
- Ładna sylwetka podczas ciąży: http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,56373,3367704.html

demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-27, 14:24   #238
Kancia
Zakorzenienie

uuuuuuuu o samoopalaczach nie wiedzialam uzywam co jakis czas balsamu Dove bo jak mam wyglądac jak takie piękne słonce a ja nie moge sie na nie wystawic nie moge byc biała jak sciana

przeczytałam artykuł jednak tam nie jest nic napisane o balsamach brazujacych. Na składach sie nie znam ale na pudełku nie znalazłam nic z wymienionych niedozwolonych

to jak to w końcu jest
Help
Stary 2007-05-06, 20:17   #239
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
uuuuuuuu o samoopalaczach nie wiedzialam uzywam co jakis czas balsamu Dove bo jak mam wyglądac jak takie piękne słonce a ja nie moge sie na nie wystawic nie moge byc biała jak sciana

przeczytałam artykuł jednak tam nie jest nic napisane o balsamach brazujacych. Na składach sie nie znam ale na pudełku nie znalazłam nic z wymienionych niedozwolonych

to jak to w końcu jest
Help
spokojnie możesz ich uzywać tak samo jak i samoopalaczy z tym że pamietaj o dobrym nawilżeniu skóry bo samoopalacze i balsamy brązujące będą ją wysuszać a w ciąży często skóra ma tendencje do wysuszania
Stary 2007-05-07, 17:45   #240
Kancia
Zakorzenienie

Madziorka
moja skóra o dziwo jest az nadto nawilzona i przetłuszczajaca ale będe pamietac

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości