|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wypadające włosy - PODSUMOWANIE!
Tilmit
Niestety ciężko coś doradzić bo wypadanie włosów to jednak problem bardzo indywidualny. Piszesz o Seboradinie, a z tego co zauważyłam to wielu osobom bardziej zaszkodził niż pomógł, włączając w to mnie, Tobie może pomoże, trzeba próbować. Jak sama mówisz śledzisz na bieżąco wątek, więc jesteś pewnie dobrze poinformowana w temacie. Włosy wypadają Ci 4-5 tygodni więc stosunkowo nie tak długo, trochę cierpliwości, może suplementy zaczną działać. Spróbuj się na razie nie przejmować i faktycznie pozwól włosom zareagować na witaminy, dobre i zdrowe odżywianie. Wiele z nas problem wypadania nurtuje od miesięcy, i żadne witaminy typu Skrzypy itd. nie podziałały, zaczniesz się więc martwić jak mimo suplementacj i środków na wypadanie nie zauważysz poprawy, ale na efekty trzeba poczekać, pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2762 |
Przyczajenie
|
jeżeli chodzi o "cudowne środki" to słyszałam że dobra jest maseczka błotna- DERMAGLIN. W RANKINGU SZAMPONÓW najwyżej wg. mnie stoi dermena.
potrzebóje wzmocnic włosy no i zapobiec ich wypadaniu- za 3 mce mam ślubik i co?przecież nie wyskocze z prześwitami na głowie ![]() Acha jeszcze pytanko Czy jest konieczne ścięcie włosów? Ja swoje zapuszczam juz jakieś 1,5 roku i szkoda mi |
![]() ![]() |
![]() |
#2763 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Raczkowanie
|
Anuska77, dzięki za odpowiedź. Staram się nie panikować dodatkowo, co by stresem nie wytrzebić pozostałości na głowie, zdrowo odżywiam się od dawna, a suplementy zwykle działały w krótszym czasie. No i włosy nigdy nie wypadały mi tak masowo, dlatego się niecierpliwię - idą wakacje i jak dotąd włosy były moim dużym atutem, a teraz klops.. Ale faktycznie, muszę poczekać dłużej, nic innego mi nie pozostaje. Może podcięcie o kilka cm je trochę uspokoi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2765 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2766 |
Raczkowanie
|
Tilmitt
![]() ![]() .. i co tu zrobić moje kochane ![]()
#2767 |
Zadomowienie
|
Witam gorąco!
Proszę o radę... Wyczytałam, że badania na choroby tarczycy należy wykonać do 10tego dnia cyklu, czy wykonanie ich np.10/11 dnia cyklu, może bardzo zniekształcić wyniki? Już jestem wdzięczna za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2768 |
Raczkowanie
|
levante dzień cyklu, w którym wykonujesz badanie raczej nie ma większego wpływu na wyniki. Jak mają być złe to i tak są złe.
Nie wiem jak u Was Dziewuszki, ale ja kiedyś miałam bardzo gęste i grube włosy. Niestety szybko zaczęłam siwieć i musiałam farbować włosy. Do tego doszła nadczynność tarczycy i po włoskach. Miałam taki przedział na głowie, że złośliwi ze śmiechu pękali patrząc na mnie z góry. Godzinami kombinowałam jak się uczesać żeby nie było prześwitów. Nawet kiedy włosy przestały wypadać, nadal byłam łysa, bo nie odrastały. Stosowałam H-Pantoten, Seboradin, skrzyp polny i inne cuda wianki. Nic nie pomagało. Aż w końcu mój mężuś kupił sobie Świat Nauki czy coś w tym stylu i zobaczyłam tam, że jakaś Kamiwaza jest odkryciem Ameryki jeśli chodzi o odrost włosów. Bardzo długo tego szukałam, a jak znalazłam to nie było mnie na to stać. Ale pomęczyłam się, poczekałam i w końcu zakupiłam to cudo na Allegro. Niestety terapia okazała się droższa niż się spodziewałam, bo chyba producent nie przewidział aż takiej łysiny. Pierwsze opakowanie starczyło mi na równe 14 dni wcierania w całą głowę. Potem zakupiłam jeszcze dwa opakowania i zużyłam jedno, ale tym razem stosowałam oszczędniej. Po jakimś czasie pojawiły mi się tycie cieniutkie włoski, które rosły i rosły ![]() ![]() Niestety teraz włosy wypadają mi w olbrzymich ilościach, bo wróciła mi nadczynność tarczycy i jestem w trakcie walki z nią. Ale nie poddaję się, bo wiem, że mam Kamiwazę ![]() Oczywiście dodatkowo zrezygnowałam z wszelkiego farbowania. Teraz jestem rok bez farby i mam odrosty do połowy włosów i zamierzam zafarbować włosy henną na czarno. Niestety żeby to zrobić, muszę sprowadzić sobie upatrzoną za granicą hennę i indygo, których w Polsce nie można dostać. Ale będąc dopiero co w Krakowie poznałam bardzo miłego pana, który jest właścicielem firmy Lady Bliss zajmującej się sprzedażą naturalnych kosmetyków pozbawionych wszelkich chemicznych świństw i mam zamiar poprosić go żeby sprowadził tę hennę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 |
Raczkowanie
|
No i przede wszystkim moje Kochane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2770 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2771 |
Zadomowienie
|
[quote=neissi;4658991]levante dzień cyklu, w którym wykonujesz badanie raczej nie ma większego wpływu na wyniki. Jak mają być złe to i tak są złe.
Dziękuję za info. Zastanowiło mnie to ponieważ np. prawie wszystkie wyniki badań hormonów płciowych obwarowane są normami fazy cyklu. Mogę podać linki do prac naukowych. Analizuję ten temat od paru godzin po wizycie u lekarza, którego niechęć do jakichkolwiek badań zakrawa na średniowiecze... nissi miałaś jakieś problemy z oczami w związku z chorobą tarczycy? Bo ja mam straszne i dlatego zaistniało podejrzenie nadczynności lub niedoczynności... A ta Kamiwaza pewnie droga, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#2772 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A hennę i indygo można kupić w Polsce, ale czy tę to nie wiem ![]()
![]() |
#2773 | |||||
BAN stały
|
z tego co widziałam ok. 50zł za buteleczkę... któraś z Wizażanek wklejała w tym wątku linka do sklepu internetowego gdzie można to kupić, nawet całkiem niedawno
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() chociaż Barwy jeszcze nie probowałam, może nie będzie tak źle... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | |
Raczkowanie
|
[quote=levante;4661379]
Cytat:
A jeśli chodzi o lekarzy z awersją do skierowań to witaj w klubie. Ja też mam taką pierwszego kontaktu, że za każdym razem mam ochotę wybić jej zęby do szóstek ![]() ![]() Lekarz pierwszego kontaktu może nas skierować tylko na TSH, a na fT4 już nie, ale cięzko jest liczyć nawet na te TSH ![]() A jeśli chodzi o problemy z oczami, to żadnych szczególnych zmian nie zauważyłam. Mam swój astygmatyzm i ani się nie polepszył, ani nie pogorszył. Ja zgłosiłam się do lekarza, bo miałam typowe objawy, które nie dawały mi normalnie funkcjonować. Nie miałam na nic sił. Dużo chciałam zrobić, ale nie byłam w stanie ustać w łazience przy suszeniu włosów. Miałam kołatanie serca i zrobiłam się bardzo nerwowa. Oczywiście przegiełam, bo fT4 było już 66 ![]() ![]() Kamiwaza kosztuje: 49,97zł http://www.e-lek.pl/ecommerce/store/...lyOffers=false 49,11zł http://www.vitanea.pl/index.phtml?ap...id=45683&k=469 49zł http://www.apteka-leki.com/go/_info/?id=4979 48,99zł http://www.allegro.pl/item209843759_..._lysienie.html lub 142zł http://www.totu.pl/cena/1967566-kami...lupiez-lojotok chociaż to dokładnie to samo ![]() Jak jeszcze poszukasz to pewnie znajdziesz taniej niż 48,99zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2775 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja szukałam indygo, ale znajdywałam tylko sztuczną indygotynę. Daj mi namiar jak masz naturalne suszone indygo ![]() Natomiast jeśli chodzi o hennę to też zetknęłam się z ponoć 100% henną w Polsce, ale w co najmniej 3 razy wyższej cenie. W tym wypadku bardziej opłacałoby mi się samemu to sprowadzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2776 |
Wtajemniczenie
|
Proszę bardzo http://www.naturo.pl/product_info.ph...03014c00d845b4 - czarna henna czyli indygo
![]() Co do henny, rzeczywiście trudno jest o taką naprawdę dobrej jakości i po przystępnej cenie, chociaż w sklepie indyjskim widziałam jakąś za 8 zł/100 g.
#2777 |
Zadomowienie
|
neissi Mówisz, żę 'Lekarz pierwszego kontaktu może nas skierować tylko na TSH, a na fT4 już nie, ale cięzko jest liczyć nawet na te TSH',
a mój lekarzyna ![]() Brak słów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2778 |
Raczkowanie
|
Neissi co z tą kamiwazą ?? naprawdę tak ci pomogła?? czy jeszcze ktoś mógłby to potwierdzić?? ja naprawde jestem skłonna to kupić ale nie wiem czy zadziała
![]() A jaktam teraz? Napisałaś że znów strasznie ci wypadają z powodu tarczycy ... czyli jednak nie pomaga?
Edytowane przez gaagatka Czas edycji: 2007-06-28 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2779 |
Raczkowanie
|
A ja dzisiaj mam ciekawe zajęcie
![]() ![]() ![]()
#2780 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2781 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2782 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie znam osobiście nikogo, kto testował na sobie Kamiwazę, ale może sam fakt, że chodzę z rozpuszczonymi włosami sprawi, że przekonasz się do zakupu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2783 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny! Prosze o pomoc. Chce zrobic badania hormonalne z powodu wypadajacych wlosow. Przeczytalam juz prawie caly watek, ale brakuje mi kilku informacji. Jakie dokladnie badania powinnam wykonac? pisalyscie o: estrogen, progesteron, prolaktyna, testosteron,tyroksyna, . Kiedy dokladnie powinnam wykonac te badania, w jakich dniach cyklu? A i ktos jeszcze wspomnial o. androstenedion, folikutropina, lutropina DHEA? Duzo tego? Czy wszystkie te badania sa konieczne ? prosze o odpowiedz!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Zadomowienie
|
neissi
Jak długo już stosujesz kurację hormonalną w chorobie tarczycy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2785 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale chyba się odważe ... weszłam na ich stronkę http://kamiwaza.pl/index.php?doc=18 i prezentowane wyniki badań są zadziwiające ..... ja też chcę mieć rozpuszczone włoski ![]() ![]() ![]() NEISSI a po jakim czasie od pierwszego zastosowania zauważyłaś efekt?? napisz koniecznie bo bardzo jestem ciekawa ![]()
Edytowane przez gaagatka Czas edycji: 2007-06-29 o 09:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2786 |
Raczkowanie
|
gaagatka, ja juz pisalam tu o zbawiennym wpywie kamiwazy na moje wlosy..juz po tygodniu zmiejszyla sie ilosc wypadajacych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2787 |
Zadomowienie
|
Ciekawe czy z tą Kamiwazą jest tak, że jak się zacznie stosować i używa do momentu zadowalających efektów, a później jak się zaprzestanie problem powraca? Może włosy też się uzależniają od tego specyfiku i dopóki stosujesz dopóty włosy nie wypadają, jak nie używasz zaczynają od nowa...Ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
#2788 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niedawno prosiłam i ja o takie informacje, a w odpowiedzi jedynie odesłano mnie do mnóstwa różnych wątków (i jestem bardzo wdzięczna ![]() ![]() ![]() Stężenie hormonów tarczycy: 1. TSH ok.20zł 0.32-5.0 mikro Ul/ml (0.47-5.01 mIU/ml) Obiegowo wyniki TSH to od 0,4 do 4,0 jeśli twój wynik jest niższy od tego minimalnego, to masz nadczynnosc, a jeśli wyższy od tego drugiego, to masz niedoczynnosc. 2. F T3 wolne ok.21zł (trójjodotyronina) 70-170 ng/dl 3. F T3 całkowite ok.21zł T3 jest hormonem "silniejszym" od T4. Jej aktywność biologiczna jest 2-4-krotnie większa. T3 - 70-190 ng/dl 1,1-2,9 nmol/l FT3 -Wolna (trijodotyronina) - 3,5-6,5 pmol/l 4. F T4 wolne ok. 21zł tyroksynę 45-125 ng/ml T4 - 4,0-11,5 g/d 57-154 nmol/l FT4 - Wolna (tyroksyna) - 0,8 - 2,4 ng / dl 10,3 - 30,9 pmol / l 5. Anty-TPO ok.30zł 6. Tyreoglobulina TgB ok.55zł marker nowotworu tarczycy. poniżej 52 ng/ml poniżej 79 pmol/l 7. TSH-receptor-przeciwciał ok.75zł (tyreotropina) Hormony płciowe: 8. LH ok.26zł Hormon luteinizujący-surowica Faza folikularna 1,1-11,6 mlU/ml Owulacja 17-77 Faza lutealna 0-14,7 Menopauza 11,3-39,8 9. FSH ok.26zł Hormon folikulotropowy-surowica, folikulotropina Faza folikularna 2,8-11,3 mlU/ml Owulacja 5,8-21,0 Faza lutealna 1,2-9,0 Menopauza 21,7-153 10. Estriadol ok.26zł 17 (beta estradiol, E2) Faza folikularna 0-587 mlU/ml Owulacja 124-1468 Faza lutealna 101-110 Menopauza 0-110 11. Progesteron ok.26zł Faza folikularna <0,6-3,6 nmol/l Owulacja 1,5-5,5 Faza lutealna 3,0-68,0 Menopauza <0,6-3,2 12. Prolaktyna PRL ok.26zł (Prolaktyna to hormon,jeden z wielu produkawanych przez przysadkę) 40-530 mIU/ml Kobiety: 40-470 mU/ Kobiety ciężarne: 12-73 ng/ml 290-1750 mU/l 12-28 tyg. : 14-200 ng/ml 330-4800 mU/l od 28 tyg.: 32-240 ng/ml 770-5700 mU/l Mężczyźni : 1,5-14,0 ng/ml 35-330 mU/l ??? 13. Testosteron ok.31zł (pochodna DHT) Mężczyźni: 10,0-35,0 nmol/l Kobiety :0,028-0,084 ?g/dl 1,0-3,0 nmol/l 14. HCG -BETA nie znam ceny Kobiety w okresie menopauzy poniżej 9 U/l Kobiety ciężarne :1 tydzień:10-30 U/l 2 tydzień: do 100 U/l 3 tydzień: do 1000 U/l 4 tydzień: do 10000 U/l 5-12 tydzień:do 290000 U/l 12-16 tydzień: do 53000 U/l 29-40 tydzień: do 60000 U/l 15. SHBG ok.36ZŁ 16. DHEA-S ok.30ZŁ 20-29lat <650-2800 ng/ml 30-39lat <450-2900 ng/ml 17. Progesteron 17-OH 72zł Gdy jest go za mało, kobieta może mieć kłpoty z utrzymaniem ciąży. Niedobór progesteronu może być również przyczyną obfitych miesiączek, bolesności piersi, włókniaków i torbieli piersi oraz mięśniaków macicy. Prawidłowy poziom tego hormonu w zależności od wieku i fazy cyklu waha się od 7 do 80 nmol/l (nanolitr na litr). Zbyt wysoki poziom estrogenów i progesteronu może świadczyć o obecności guzów hormonalnie czynnych. Być może nie uniknęłam drobnych nieścisłości w powyższym, ale konsultowałam się z lekarką. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2789 |
Zadomowienie
|
Kupilam odzywke i lotion Seboradin niger ,ale boje sie zaczac uzywac.A jak jeszcze bardziej mi wysuszy wlosy i jeszcze bardziej beda wypadac.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2790 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat z poniższych: "W badaniach krwi stwierdza się charakterystyczny dla niedoczynności tarczycy wysoki poziom cholesterolu, a ponadto zaburzenia w oznaczeniach hormonów: obniżone T3 i T4 oraz wysoki poziom TSH.Należy pamiętać, że T3 jest hormonem "silniejszym" od T4. Jej aktywność biologiczna jest 2-4-krotnie większa Analogicznie w dalszych badaniach krwi stwierdza się obniżony poziom cholesterolu, wysokie wartości hormonów T3 i T4 oraz niskie (czasami nieoznaczalne) TSH, jako że przysadka mózgowa jest blokowana wysokim stężeniem krążących we krwi hormonów tarczycowych."Polecam rozbudowaną lekturę: http://www.grabieniec.pl/pokaz_artyk...d_artykulu=181 http://www.zdrowieiuroda.polsat.com....9A50CE7999A122 http://www.sciaga.pl/tekst/19477-20-tarczyca http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...0B95956EDCA410 Oczywiście nie podważam Twojej wiedzy i 'praktyki' w leczeniu. Nie wpadam jednak w euforię, gdy lekarz rodzinny, po roku próśb, daje mi z łaski skierowanie na dwa badania i unosi się gdy proszę o trzecie. Moje składki nie mają za zadanie utrzymywać ignorantów i powodować moją radość z tego. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.