|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sciany w dwóch kolorach
Ja tak samo jak Ada mam sciany zolto niebieskie. Dosc zywe kolory, ale z czasem i tak stwierdzam ze zbyt stonowane.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś znalazłam to na stronie Muratora. Myślę, że to pożyteczna rzecz
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
i jeszcze
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
hey
jednak dzis zdecydowalam sie pomalowac ppkoj farbami dulux teraz zastanawiam sie jakimi kolorami, chcialabym aby pokoj byl cieply, taki zywy i energetyczny zastanawuam sie czy pomalowac na jeden kolor-pomaranczowy czy dolozyc jeszcze jakies kolorki na jednej scianie czy dwoch przeciwnych-tych krotszych lepiej pomalowac caly pokoj na jeden kolor czy dolozyc jakis kolor? co myslicie o pomalowaniu tcyh dwoch dluzszych scian na kolor zywej pomaranczy a sciane przy oknie i ta nnaprzeciw na inny, zblizony np jasniejsza czy ciemniejsza pomarancz a moze jakis kontrastowy nie znam sie na tym i nigdy nie malowalam pokoju dlatego prosze was o pomoc chcialabym dodac dodatki granatowe podloga bedzie jasno bezowa-ciepla, biurka tez mam cieplo bezowe i meble ciemno brazowe ![]() szukam jakis zdjec, pomocy, inspiracji przejrzalam juz watki o malowaniu ale nie znalazlam odpowiedzi i inspiracji na "zrob sama" watku nie zakladalam bo tam jest na pewno mniejszy odzew niz tu a mi zalezy na czasie- jutro lece po farbe
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: malowanie pokoju-farby dulux
MAm właśnie remont w pokoju i ten fachowiec co robi kazał już sie zastanawiać nad farbą. Kategorycznie zabronił właśnie Dulux, bo powiedział, że to droga, przereklamowana farba, wcale nie jest dobra.
Ja tez wlaśnie chce jakiś pastelowy, brzoskwiniowy. Ten pan powiedział, że najlepiej kupić białą farbe śnieżki i zrobić pigmentami, gdyż te gotowe wychodzą całkiem inaczej, a te z pigmentów są ładne i zawse takie jakie się chciało. Pozdrawiam
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
CZYLI duluxa nie polecacie dziewczyny?
jakie macie opinie o tej farbie?
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
Dulux jest świetny, zwłaszcza ten zmywalny. Całe mieszkanko mam w cieplutkich zmywalnych kolorkach. I powiem szczerze, że gdyby nie ta "zmywalność" to już kilka razy musiałabym malować po imprezach ściany...
|
|
|
|
|
#98 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam w pokoju dulux kolory świata czy jakoś tak, taki pomarańczowy kolorek niestety nie pamiętam nazwy , ale farba jest bardzo ładna ładnie kryje
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wszystkie sciany pomalowalas na jeden kolor?
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Dulux jest super, kupiłam go bo odpowiadał mi kolor( szczypta papryki). nie dość, że żadną farbą nie malowało mi się nigdy tak łatwo (kapnęło mi 2 razy), to puszka miała starczyć mi na 2 ściany, a wkońcu pomalowałam 3. Jak otworzyłam puszkę to myślałam, że 0,5 ściany nie pomaluję , bo farba jest taka gęsta, a ja malowałam i malowałam.. Malowałam 2 razy. kolor jest intensywny, ale w takim brudnym odcieniu, polecam do jasnych pomieszczeń, znakomicie komponuje się z oliwką , albo z pastelową brzoskwinią, czy morelą. ja jednak ochłodziłabym go porcelanowym beżem albo czymś takim, żeby w pokoju nie było zbyt ciężko. Szkoda, że nie mam możliwości wklejenia zdjęć.
I jeszcze jedno nigdy nie maluj dłuższych ścian ciemniejszym kolorem, a krótszych jaśniejszym, tylko na odwrót, bo ciemny kolor powoduje, że ściany przybliżają się do siebie optycznie i pokój wyda się dłuższy, ajeśli pomalujesz nim krótsze ściany, to one się "przybliżą" i pokój zyska lepsze proporcje. Możesz też pomalować tym samym kolorem 2 ściany sąsiadujące. |
|
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
A co do pigmentów, to właśnie nigdy nie udało mi się uzyskać koloru jakiego oczekiwałam i wlewałam ich mnóstwo, wkońcu wychodziło to drożej niż farba z mieszalnika ( nie mówiąc już o gotowych kolorach, które są tańsze) a kolor był np. zamiast ciemnego błękitu- turkusowy, albo zamiast ciemnego pomarańczu- taki wściekły brzoskwiniowy.
nie polecam, a ten fachowiec to jakiś starej daty i chyba nigdy nie używał duluxa, owszem kolory nie są IDENTYCZNE jak na papierze ale to przecież druk. Można kupić małą próbkę za chyba 6zł. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
ja tez wlasnie zaczynam remoncik pokoju
![]() postanowilam sobie, ze pomaluje sciany na cieplutki kolorek dulux kolory swiata"karmazynowy przyplyw".....sciane we wnece prawdopodobnie na jakis pomaranczowy badz sliczny zółty.... ![]() panele w cieplym kolorku poloze.......meble mam w jasnych kolorach.....a dodatki beda srebrne, kremowe, czarne. aha oczywiscie minimalizm w ozdobach ![]() pozdrawiam i zycze udanego wyboru |
|
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam pomalowaną ścianę na kolor "karmazynowy przypływ" i jestem nią zachwycona
![]() ![]() Kolor jest intensywny i nic się z nim nie dzieje gorąco polecam tą farbę
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
ja też planuję malowanie bo przeprowadziłam się i na razie tutaj mam białe ściany, trochę znudziły mi się już pomarańcze, bo miałam taki przez 1,5 roku, więc planuje taki brudny, zgaszony, ciemny niebieski(widziałam taki w ikei, gdzie teraz malują duluxami i opisują dokładnie jakich farb użyli), a krótką ścianę na ciemny brąz, meble też mam takie b. ciemnobrązowe (seria markor- ikea) i tylko z kanapą mam problem bo mam oliwkową i chyba muszę ją oddać do tapicera ale boję się trochę ile to może kosztować.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam dwie ściany pomalowane na pomarańczowo (Dulux Kolory Świata – orange tropics). Farba jest naprawdę dobra, nie blaknie, nie brudzi się. Ja jestem bardzo zadowolona, moja siostra też – ona ma pomalowane ściany na niebiesko (ale nie mam zdjęcia).
Jedyny problem to malowanie, bo jest bardzo gęsta i trudno się nakłada – może dlatego „fachowiec” kategorycznie zabronił? Polecam też stronę http://www.dulux.pl warto sobie poczytać i dobrać kolory (różnice są niewielkie). Pozdrawiam P.S. Zdjęcie mojej ściany.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam jedna sciane na ktorej stoi lozko a ktora jest na przeciwko sciany na ktorej stoja meble i telewizor pomalowana farba duluxa kolory swiata soczyysta pomarancza. reszta scian jest biala i jeszcze drzwi sa obramowane na pomaranczowo zeby ta sciana nie wygladalal obco. w pokoju faktycznie sie zrobilo bardzo zywo przyjemnie i cieplutko. z ta zmywalnosciia jest roznie bo na mojej farbie widac kazde mazniecie mokra sciereczk
bede miala chwilke czasu cykne zdjecia i zamieszcze |
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=amistad.k.m.s]
Jedyny problem to malowanie, bo jest bardzo gęsta i trudno się nakłada – może dlatego „fachowiec” kategorycznie zabronił? Z tym malowaniwm to jest tak , że dużym wałkiem może być ciężko, ale ja malowałam takim cieniutkim( średnica może 2 cm) i na krótkiej rączce i było ok. |
|
|
|
|
#108 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
An-si, a moze pokaz o jaki pomarancz Ci chodzi dokladnie? Bedzie latwiej powiedziec, co do niego pasuje...
Z pomaranczem ladnie wyglada biel, kremowy, albo taka limonka - kontrastowa, ale bardzo ozywia wnetrze |
|
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W drugim pokoju mam Dekorala - satynową "Herbacianą różę" i też wygląda ok .
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
mam całe mieszkanie pomalowane duluxem
uwazam ze to super farba i super kryje, tylko nie polecam jej rozwadniac;/ bo wtedy robia sie smugi na scianie i trzeba 2 razy malowac albo i 3 najlepiej od razu kryc dokładnie. u siebie w pokoju akurat mam karmazynowy przypłym wszystkie sciany + sufit, jasne mebelki, jasne panele i jestem bardzo zadowolona zarówno z kolorku jak i z jakosci farby. te farby "kolory swiata" z tego co pamietam nie sa zmywalne ale i tak swietnie sie je myje. u mnie najczesciej brudza sie sciany w przedpokoju i trzeba czesto myc. gdyby to była zwykła farba to juz ze 4 razy bym malowała na nowo polecam duluxa jak najbardziej
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
podoba mi sie kolorek zamieszczony przez amistad.k.m.s. i pomarancz w takim odcieniu wybiore
co myslicie o pomalowaniu jednej sciany, ten naprzeciwko okna tam gdzie ustawie szafy na inny kolor np zolty? a moze czerwony? jaki mozna dobrac zeby to ladnie wygladalo a niee kiczowato
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Dulux mi odpowiadał dopóki nie pomalowałam scian Bekersem ;-) tym zmywalnym...cena taka sama a róznica przeogromna na korzyśc Bekersa.
Dulux przy ciemnych kolorkach ma jedna wade dość istotna, przy zmywaniu zabrudzeń robią sie widoczne zacieki ;-( |
|
|
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam chyba z duluxa 'SŁODYCZ MARCEPANU'. Bardzo ładny kolorek. Polecam tą stronę - www.dulux.pl
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 |
|
Rozeznanie
|
kupilam tropikalna pomarancze z duluxa-kolory swiata
mam nadzieje ze ladnie wyjdzie na mooich scianach ![]() ma ktoras z Was ten kolorek? ![]() pozdrawiam
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
jaki kolor
moze sie komus przyda w dobraniu kolorow, ulatwia remonty
wejdzcie tu: http://www.lowes.com/lowes/lkn?actio...ect%20Planning wybierzcie z lewej strony intearactive design tools, pokaze sie wam okienko po lewej stronie wybierz BUILD IT VIRTUALLY nastepnie w prawym dolnym rogu w HOME DECOR wybierzcie AMERICAN TRADITION VIRTUAL PAINTER albo SIGNATURE COLOR VIRTUAL PAINTER(tam jest kilka opcji-inne firmy) |
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: malowanie....dobieranie komputerowo kolorow
Dzięki serdeczne! Bardzo mi się to przydało przy przekonywaniu rodziców do kolorów ścian
szkoda tylko że tam nie można wstawić realnego zdjęcia i tak zmienaić... Ale od czego jest Corel:p buziaczki
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak pomalować ściany???
pliiisss powiedz mi jaki masz kolor-jak sie nazywa i z jakiej firmy bo jest mi b.potzrebne to.
Jutro lecę kupić farbę i interesuje mnie taki kolor. moja poczta:vieta@op.pl |
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
kolorowo
|
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
ja wasnie skonczylam malowanie pokoju
![]() jedna scine mam pomalowana na 'tropikalna pomarancze' a reszta jest maznieta "karmazynowym przyplywem" wyglada swietnie ! !teraz tylko jasne dodatki i bedzie pokoik rozswietlony.. pozdrawiam p.s farby z serii kolory świata DULUX |
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
ja tez pomalowalam pokoj duluxem
kolory swiata-tropikalna pomarancza-wszystkie sciany ![]() wyszlo super mam sloneczny pokoj, dosc duzy, farba sie fajnie maluje, fajnie kryje, jest wydajna, szybko schnie i nie kapie polecam dulux a jelsi chodzi o czerwien to polaczylabym ja z kremowym
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.