miary i wagi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-03, 16:44   #1
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Question

miary i wagi


właśnie przymierzam się do przepisu z angielskiej stronki i mam mały problem. ile to jest w gramach filiżanka kiedyś czytałam coś na ten temat ale już nie pamiętam gdzie i nie mogę znaleźć tego w necie, proszę o pomoc
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 16:50   #2
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
Dot.: miary i wagi

To zależy jaka to filiżanka Inna może być do kawy, inna do herbaty, odmienne mogą mieć kształty, a co za tym idzie objętość.
Podam Ci ściagawkę, która ja znam i stosuję, może metodą "prób i blędów", okaze sie przydatna

SZKLANKA= 1/4 litra , lub 200g (gramów);
ŁYŻKA STOŁOWA= 25 g
ŁYŻKA DO KAWY= 5g

ps. moje filiżanki do kawy, pokrywają się objętościowo z niemal pełną szklanką
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 16:54   #3
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: miary i wagi

dziękuję bardzo ja czytałam, że te wszystkie łyżki i filiżanki w anglosaskich przepisach to są jakoś uśrednione wagowo ale nie umiem znaleźć dokładnej tabeli i rzeczywiście skorzystam z tej twojej oby tylko zakalec mi nie wyszedł
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 16:54   #4
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
Dot.: miary i wagi

Naprawdę nie ma za co
Powodzenia
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 17:35   #5
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: miary i wagi

Filiżanka (cup) to 200 gramów czyli prawie tyle co szklanka.
sonja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 18:35   #6
kamilak
Zadomowienie
 
Avatar kamilak
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 1 062
Dot.: miary i wagi

To zalezy, co sie wazy. Np. szklanka maki (200 ml) to okolo 170 gram.
kamilak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 19:07   #7
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: miary i wagi

Cytat:
Napisane przez kamilak
To zalezy, co sie wazy. Np. szklanka maki (200 ml) to okolo 170 gram.
w przepisach anglosaskich ta filiżanka to miara stała więc nie trzeba się tym przejmować

a moje ciasto nawet ładnie sobie rośnie w piekarniku i zaraz je wyciągam, jak ostygnie to zdam relacje i może dorzucę przepis
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-05, 15:05   #8
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: miary i wagi

ciasto mi wyszło pyszne, załączam linka do przepisu mam pytanie, co zrobić żeby kruche ciasto z nadzieniem nie 'puchło' ?



http://www.registan.net/?p=3767


teraz mam zamiar zrobić wersje z drożdżami i znów mam problem , bo w przepisie podano takie w proszku a ja wersję testową chcę zrobić i nie wiem jak ile mniej tych drożdży dodać, czy macie jakieś własny sposób, żeby przeliczyć ilość suchych drożdży w przepisie na te zwykłe, załączam linka i czekam na propozycje

http://www.recipesource.com/baked-go...2/rec0276.html
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 18:31   #9
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: miary i wagi

Z mojego forum kulinarnego dostałam cynka że opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych.
sonja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 18:37   #10
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: miary i wagi

ojej dziękuję bardzo bo strasznie mnie ten przepis kusi, a do tej pory ciasto drożdżowe nie było moją najmocniejszą stroną, ale mam zamiar to zmienić i w ten weekand będę się wyżywała artystycznie w kuchni
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 20:52   #11
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: miary i wagi

Zajrzyj na wątek "Drożdżowe ABC", może coś ci się przyda
sonja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-06, 05:41   #12
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: miary i wagi

[QUOTE=shachownica]ciasto mi wyszło pyszne, załączam linka do przepisu mam pytanie, co zrobić żeby kruche ciasto z nadzieniem nie 'puchło' ?

Ja zawsze przed pieczeniem nakluwam jeszcze surowe ciasto widelcem



http://www.registan.net/?p=3767
jak robiłaś to może przetłumacz na polski skorzystaja nie tylko dziewczyny znajace angielski
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.