![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: wegetarianizm co o tym sądzicie czy może wpływać ujemnie na zdrowie
[1=a4fe74769c46a8b3f27462c 06deeaa5a0ba50375_612d631 274ff7;4426628]Możesz napisać co jadłaś będąc vitarianką? A co będąc wegetarianką?
Bardzo jestem ciekawa twojego jadłospisu z czasów odstawienia produktów pochodzenia zwierzęcego.[/quote] Co jadłam, głownie owoce warzywa, zapychałam się jabłkami bułkami, jadłam i do tej pory jem ogromne ilości serów biąłych żóltych pleśniowych których jestem fanka i juz na zawsze zostane , od jakiegoś czasu tj około 1,5-2 lata wypijma dośc duże ilości mleka, jajek średnio 4 w tygodniu tez od około 2 lat, poza tym ziemniaki i dania ziemniaczane dużo chleba i wogole produktów mącznych, pierogów makaronów itp. dołączyłm tez niedawno ryby ale w znikomych ilościach jakos tak nie przepadam jak raz na 2 m-ce zjem kawałek to jest dobrze, zupy gotowane nie na kościach broń boze ani jakichs tam zwierzecych ......groch, fasole kukurydze starczkowych ogolnuie duzo duzo zdrowego i fajnego jedzenia tak mysle, najbardziej mie martwi moja chudosc i kruchosc, poradzisz cos????mozee jakas rada jadłospis czego najwiecej jesc powinnam i ajk sie do tego zmusic zeby jesc wiecej???????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
to moze zacznij jesc to co przecietny czlowiek
![]() A soi nie jesz???ja jem i nie chudne flaki sojowe,kotlety,zapiekanki ,gulasz,spaghetti,z warzywami Wlasciwie to moge gotowac wszystko to co dawniej tylko zamiast miesa jest soja.Oczywiscie nie jem codziennie ,bo wiadomo ze moze sie znudzić.Jednak uwazam, ze jest niezbedna ![]() Nie pije mleka(tylko do kawy), jajka tez jem rzadko ,a jeszcze rzadziej ziemniaki Wegetarianizm czasem jest wstepem do anoreksji.tzn pretextem. .Liczylas kalorie w ciagu tych 11 lat?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() 1. Piszesz Cytat:
Cytat:
2. Nie jesz kasz i produktów strączkowych. 3. Nie jesz orzechów i nasion. Ty po prostu głodzisz swój organizm. Eksperymentujesz na swoim organizmie. Niezaleznie czy chcesz byc vege czy nie - sugeruje przeczytać kilka książek o zdrowym odżywianiu, a nawet pojść od dietetyczki. I moja prośba ![]() Możesz napisać przykład swojego 3-dniowego jadłospisu? Wzglednie dokładny, tzn, co ile i o jakiej porze? Edytowane przez a4fe74769c46a8b3f27462c06deeaa5a0ba50375_612d631274ff7 Czas edycji: 2007-12-21 o 16:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
[1=a4fe74769c46a8b3f27462c 06deeaa5a0ba50375_612d631 274ff7;4430922]Nie chce się wymądrzać (pewnie i tak to robię
![]() 1. Piszesz , i zapewne są i były to produkty z białej mąki. No to gratuluje niedożywienia. Produkty z białej mąki nie posiadają żadnej, powtarzam żadnej wartości odżywczej (mają tylko wartość kaloryczną) 2. Nie jesz kasz i produktów strączkowych. 3. Nie jesz orzechów i nasion. Ty po prostu głodzisz swój organizm. Eksperymentujesz na swoim organizmie. Niezaleznie czy chcesz byc vege czy nie - sugeruje przeczytać kilka książek o zdrowym odżywianiu, a nawet pojkść od dietetyczki. I moja prośba ![]() Możesz napisać przykład swojego 3-dniowego jadłospisu? Wzglednie dokładny, tzn, co ile i o jakiej porze?[/quote] hej , dzikei za dobra rade , ale wyrażnei napisłam ze jem mase strączkowych, jem tez ryż, i w związku z tym że pije dużooo mleka łącze je z płatkami musliii, najlepsze z biedronki mają mase orzechów mango i takich tamm , jem nasiona możesz mi wierzyć. No nic postram sie w jakis sposob zmienic swoją dite już poczyniłam zmiany, jem iwcej nawet na siłe ale jem, muszę. co do liczenie kalorii, nigdy tego nie robiłam nie uważałam za konieczne, jednak podejrzewam ze ma ona około 1500 kcal +- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Życzę powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wegetarianizm - Czy może wpływać ujemnie na zdrowie?
Z tą anoreksją to niestety prawda.
Znam wegetarian, wegan i "wege-ano" ![]() Niestety, dziewczyny wszystkim mowią ze są wege, a tak naprawdę nie jedzą mięsa i niczego innego. Wegetarianizm to styl życia. Trzeba sie do niego przygotować. Najlepiej zrobić badanie krwi aby dowiedzieć się w jakim stanie jesteśmy i czego w naszej diecie powinno być najwięcej. Dobrze ułożony jadłospis pozwoli żyć normalnie bez obaw o zdrowie.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanko ... Moje winiki Z badania krwi sa fatalne !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
"Najczęściej preparat żelaza podaje się doustnie. Należy pamiętać, aby przyjmować go przed posiłkiem z uwagi na lepsze wchłanianie. Jeśli jednak lek jest źle tolerowany na czczo można go zażywać po jedzeniu. Warto w tym czasie zmienić dietę tak, aby było więcej mięsa, warzyw i owoców, a mniej mleka i jego przetworów, produktów mącznych oraz kasz. W czasie terapii żelazem stolce są czarne. Brak tego objawu świadczy, że żelazo nie jest podawane lub jest podawane nieregularnie. Podczas leczenia żelazem w kroplach zęby często przybierają ciemny odcień. Jest to zazwyczaj objaw przejściowy. Płukanie jamy ustnej wodą po zażyciu leku zapobiega przebarwieniom zębów. Zdarza się, że pacjent jednak nie toleruje doustnych preparatów żelaza, nie ma poprawy po leczeniu doustnym lub istnieje duży niedobór tego pierwiastka, wówczas można podać je domięśniowo."
lek. med. Ewa Pakuła "Dbam o zdrowie" czerwiec 2002 W kazdym razie ważne, żeby lekarz dobrał Ci odpowiedni sposób uzupełnienia tego niedoboru.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Zanim zaczniesz przyjmować preparaty zalecone przez lekarza udałabym sie do dietetyczki.
To, że masz niedobory żelaza wynika ze sposobu odżywiania. Jeśli go nie zmienisz, to po kuracji żelazem, twój stan szybko wróci to pierwotnego, czyli znowu będziesz miała niedobory żelaza. I'llFindAWay poprzez cytat słusznie podkreśliła znaczenie zmian w diecie (mniej mięsa i nabiału). Brak żelaza to nie tylko za małe jego dawki w pożywieniu ale też i problemy z wchłanianiem. Dobra dietetyczka pomoże tak dobrać tobie dietę, by sprzyjała zarówno właściwej ilości żelaza w diecie jak i jego dobremu wchłanianiu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Pewnie zubożyłas sobie diete do soi i nabiału... częsty błąd.
Polecam zacząć eksperymentować, przyżądzić cukinie podobnie jak kotlety sojowe, dodać ziarna słonecznika do panierki w kotletach, jeść dużo sałatek, również owocowych! Trzeba się zaprzyjaźnić z warzywami, nie tylko z soją i nabiałem... Możesz też kupić vegevit- tabletki z B12 (być może masz tej witaminy niedobór, ciężką ją zdobyć na wegetariańskiej diecie, no ale tu polecam mleko sojowe i kiełki lucerny!) Co do mleka muszę zmartwić- wypłukuje wapń z organizmu... dlaczego? Powoduje kwasowość krwi, wapno zawarte w kościach jest przekazywane do krwi aby nadać jej odczyn zasadowy, powoduje to wyrównanie pH krwi ale może być przyczyną osteoporozy... a jeżeli chodzi o żelazo- jedz sałate i szpinak i będzie po sprawie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, ze moze wplywac ujemnie na zdrowie i prowadzic do rozmaitych problemow.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
W tabletkach silnie działają i możesz mieć problemy z zaparciami prócz zębów. Ja spróbowałam floradix żelazo i witaminy. Bardzo dobrze się przyswaja, nie ma problemów z zębami i jest naturalny, nie ma tam barwników, sztucznych substancji ani alkoholu .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.