Serum Basi z wit.C, pytanko - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-09, 14:16   #331
Pitipel
Zadomowienie

Dot.: Kuracja odmładzajaca....Wit.C

Cytat:
Napisane przez April007
Hm... a co to znaczy wazy Generalnie jestem troche niepewna - robilam to serum pierwszy raz w 10% stezeniu. Odmierzam skladniki miarka z soku z lopianu Jest dodawana taka mala 10 ml i mi zostala wiec mysle ze proporcje sa ok. Jestem zaskoczona o tyle ze serum sie nie rozwarstwia ( tj jeden lekko metnawy w buteleczce plyn ). Jak sie nim dobrze zamiesza przed nalozeniem to mam na dloni taka wode. Wiec nie wiem jak poznac ze sie cos wazy....? Lecitan to lecytyna sojowa bez dodatkow witaminowych - polskiej produkcji - strasznie tania wiec po prostu nie wiem Dobra czy zla... moze zrezygnuje z niej faktycznie

Jeśli Twój płyn się nie rozwarstwia to dobrze!!! Lecytyna ma spełniać rolę emulgatora, tymczasem dodanie tej w kapsułakch powodowało, ze tworzyły się straszne farfocle...
Jeśli u Ciebie nic takiego nie występuję to znalazłaś to, czego szukałyśmy tak długo!!!
Ile ten lecitan kosztuje?
Pitipel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 15:04   #332
beti_k
Przyczajenie

GG do beti_k

Pitipel dzieki za rade, mam cere mieszaną, nie mam z nią większych problemów, zalezy mi na utrzymaniu jak najdluzej mlodej cery bo wlasnie skonczylam 30-stke. Zanim sprobuje serum własnej roboty jak radzisz, chiałabym wyprobowac Juvit bo juz kupilam i z czystej ciekawosci chce sprawdzic jego dzialanie.
Jednak moje pyatnie bylo: czy można na Juvit połozyc podklad??? Bo z tego co kiedys pisalas na Juvit najlapiej nakladac jak najprostszy krem bez dodatkowych obciązeń (polecałaś np psysiogel), a podklad chyba do takich nie nalezy, wydaje mi sie ze ma cięższy skład...
beti_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 16:12   #333
Pitipel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beti_k
Pitipel dzieki za rade, mam cere mieszaną, nie mam z nią większych problemów, zalezy mi na utrzymaniu jak najdluzej mlodej cery bo wlasnie skonczylam 30-stke. Zanim sprobuje serum własnej roboty jak radzisz, chiałabym wyprobowac Juvit bo juz kupilam i z czystej ciekawosci chce sprawdzic jego dzialanie.
Jednak moje pyatnie bylo: czy można na Juvit połozyc podklad??? Bo z tego co kiedys pisalas na Juvit najlapiej nakladac jak najprostszy krem bez dodatkowych obciązeń (polecałaś np psysiogel), a podklad chyba do takich nie nalezy, wydaje mi sie ze ma cięższy skład...
Beti!!!
Ja osobiście na Juvit już nic nie nałoże, bo juvit jest bardzo ciężki!!! ani kremu zadnego ani podkładu ani nic!!! Nie wiem jaką masz cerę - jeśli suchą to może się uda, nie wiem. Dlatego napisałam Ci, że musisz sama do tego dojść metodą prób i błędów.
Stary 2005-10-09, 23:06   #334
April007
Zadomowienie

GG do April007

Cytat:
Napisane przez Pitipel
Jeśli Twój płyn się nie rozwarstwia to dobrze!!! Lecytyna ma spełniać rolę emulgatora, tymczasem dodanie tej w kapsułakch powodowało, ze tworzyły się straszne farfocle...
Jeśli u Ciebie nic takiego nie występuję to znalazłaś to, czego szukałyśmy tak długo!!!
Ile ten lecitan kosztuje?
Kosztuje 13 zl za ogromniasta butle :/ Mniejszych pojemnosci nie ma. No i ona nie do konca jest oleista... raczej ma metna barwe - dlatego mialam watpliwosci...Ma cukier jeszcze w sobie Dlatego nie wiem czy to wplywa na dzialanie serum czy nie :/ Cos mi sie wydaje ze po glebszej lekturze biochemii w ogole zostawie ta lecytyne
April007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 05:53   #335
Pitipel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez April007
Kosztuje 13 zl za ogromniasta butle :/ Mniejszych pojemnosci nie ma. No i ona nie do konca jest oleista... raczej ma metna barwe - dlatego mialam watpliwosci...Ma cukier jeszcze w sobie Dlatego nie wiem czy to wplywa na dzialanie serum czy nie :/ Cos mi sie wydaje ze po glebszej lekturze biochemii w ogole zostawie ta lecytyne
bez lecytyny też może być lecitan ma alkohol w składzie, więc powinnaś obniżyć jego zawartość w swoim serum!!!
Stary 2005-10-10, 07:19   #336
Lenna30
Raczkowanie

Dziewczyny, a czy czasem lecitan nie ma w składzie cukru i paru innych badziewnych dodatków? Patrzyłam na stronie pilvy i wynika z niej, że zawartość lecytyny w lecitanie to jakieś... 10% (dokładnie 10g lecytyny na 100ml). Kiedys go piłam i pamiętam, że całkiem słodki jest.

Ja używałam czystej lecytyny w proszku (całkiem dobrze się rozpuszcza) Olimpu - puszka ćwierć kilo kosztuje jakieś 25zł, więc nie jest źle.
Teraz robię serum bez lecytyny, bo ją zjadłam

Edytowane przez Lenna30
Czas edycji: 2005-10-10 o 07:34 Powód: kłopoty z ikonkami ;)
Lenna30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 07:26   #337
Pitipel
Zadomowienie

Smile Dot.: Kuracja odmładzajaca....Wit.C

Cytat:
Napisane przez Lenna30
Teraz robię serum bez lecytyny, bo ją zjadłam
No, no, no!!!
A serum jak się zachowywało po tej lecytynie w proszku? Ja całkiem zrezygnowałam z lecytyny w serum iteraz sobie wstrząsam przed użyciem. Jest OK.
Jak oceniasz działanie serum u siebie? Ile czasu je stosujesz?
pozdrowionka,
Piti

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-10, 07:45   #338
Lenna30
Raczkowanie

Oj, długo - jeszcze Basia nie założyła swojego forum, a już się na nie rzuciłam, podawała dawno przepis na FU. Hm, a jeśli chodzi o efekty - największe widziałam na samym początku - głównie w napięciu skóry. Teraz po prostu utrzymuje ten stan
O dziwo, na mnie nie działa rozjaśniająco, ale zaczynam je podejrzewać o lekkie zapychanie. Być może to robota wit.E, chociaż jej ilość zmniejszyłam do symbolicznych dwóch kropelek

Z sypką lecytyną Olimpu nie było złe - tzn brak farfocli, ale i tak się lekko rozwarstwiało.
A z tym lecitanem to naprawdę nie najlepszy pomysł.
Stary 2005-10-10, 08:18   #339
Momo
Zakorzenienie

Oczopląsu dostałam od czytania Efekt - idę po Juvit

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 08:41   #340
Pitipel
Zadomowienie

Smile Dot.: Kuracja odmładzajaca....Wit.C

Cytat:
Napisane przez Lenna30
A z tym lecitanem to naprawdę nie najlepszy pomysł.
też tak myślę, jak poczytałam jegostronę. Szkoda, denerwuje minie to rozwarstwianie. Nie na tyle, by zarzucić jego stosowanie, ale jak zaczęłam za przykładem Hokus dodawać do tego jeszcze koenzym Q10, to zrobiło się to rozwarstwianie bardzo widoczne.
Tzn co - SERUM Cię zapycha? Jak to możliwe - sama woda??? U mnie na szczęscie nic takiego się nie dzieje
Stary 2005-10-10, 11:14   #341
Be@ta 66
Raczkowanie

Lightbulb Dot.: Kuracja odmładzajaca....Wit.C

Piti chyba dam Ci buziaczka.Biegnę do apteki po Juvit C.Omijałam ten wątek, a on jest taki interesujący.W ostatnim czasie moja skóra zrobiła się zmęczona i taka...rozlazła .Szukam ratunku. Mam nadzieję, że serum pomoże.Pozdrawiam.
Be@ta 66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-10, 13:55   #342
Pitipel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Be@ta 66
Piti chyba dam Ci buziaczka.Biegnę do apteki po Juvit C.Omijałam ten wątek, a on jest taki interesujący.W ostatnim czasie moja skóra zrobiła się zmęczona i taka...rozlazła .Szukam ratunku. Mam nadzieję, że serum pomoże.Pozdrawiam.
ALe wiesz co? Jeśli masz takie objawy to raczej polecam Ci serumz wit. C w proszku, jest o wiele bardziej skuteczne. Przepis na biochemii urody
Stary 2005-10-10, 16:10   #343
Be@ta 66
Raczkowanie

Piti czy to o ten przepis chodzi http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=270
Chciałam po najmniejszej linii oporu- bez mieszania .
Be@ta 66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 16:42   #344
Pitipel
Zadomowienie

http://www.phpbbserver.com/phpbb/vie...biochemiaurody

przepis na wizażu jest niekompletny - w każdym bądź razie Basia mówi, żeby wg niego serum nie robić.
Jeśli będziesz robić serum z wit C w proszku - odpuść sobie lecytynę. Serum będziesz musiała wstrząsać przed każdym użyciem ale przynajmniej będzie tylko rozwarstwione, a nie zwarzone, jak po dodaniu lecytyny.
Stary 2005-10-10, 16:58   #345
April007
Zadomowienie

GG do April007

To ja odstawiam lecytynke I co ja z nia teraz zrobie? :P Dziekuje za pomoc
Stary 2005-10-11, 09:32   #346
Lenna30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pitipel
Tzn co - SERUM Cię zapycha? Jak to możliwe - sama woda??? U mnie na szczęscie nic takiego się nie dzieje
Pitipel, mnie prawie wszystko zapycha. Witamina E jest komodogenna. Zresztą widziałam na biochemii, że ktoś też o tym pisał, ale nie moge znaleźć tego postu.

April, lecytynkę spokojnie sobie wypij, dobrze robi na myślenie. Podobno na skórę też
Stary 2005-10-11, 09:55   #347
Pitipel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lenna30
Pitipel, mnie prawie wszystko zapycha.
Kurczaczki, i co teraz??? Napisałam Ci o filtrach na biochemii... Współczuję bardzo - mnie raczej , tfu na psa urok , nie zapycha nic, ale na wsiaki słuczaj unikam np. oleju mineralnego, po którym mam wrażenie że się skóra dusi - a to jeden ze wczesnych objawów złej tolerancji jakiegoś składnika...
Stary 2005-10-11, 14:12   #348
April007
Zadomowienie

GG do April007

zrobilam nowy serumik 20% bez lecytyny A lecytynke ... no moze wypije
Stary 2005-10-12, 10:05   #349
Łasiczka
Raczkowanie

Nigdzie w aptekach gdzie pytałam nie mają witaminy C w proszku No i patrzą na mnie dziwnie - a do czego to Pani potrzebne, może w zamian tabletki lub musujące pastylki?

Gdzie w Warszawie można ja kupić w miarę w centrum, bo ja tylko komunikacją wiejską się poruszam?

Kupiłam za to Flavo C - po pierwszym użyciu jest OK, choc efektów jak na razie nie widze. Ale wchłania sie nienajgorzej, choć jest tłustawy, nie powiem. Nałożone na niego filtry 60 tworzą na mojej i tak tłustej twarzy lustrzany ekran Ale nie załamuję się, walczę dalej
Łasiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-12, 11:42   #350
Pitipel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Łasiczka
Nigdzie w aptekach gdzie pytałam nie mają witaminy C w proszku No i patrzą na mnie dziwnie - a do czego to Pani potrzebne, może w zamian tabletki lub musujące pastylki?

Gdzie w Warszawie można ja kupić w miarę w centrum, bo ja tylko komunikacją wiejską się poruszam?

Kupiłam za to Flavo C - po pierwszym użyciu jest OK, choc efektów jak na razie nie widze. Ale wchłania sie nienajgorzej, choć jest tłustawy, nie powiem. Nałożone na niego filtry 60 tworzą na mojej i tak tłustej twarzy lustrzany ekran Ale nie załamuję się, walczę dalej
proszę bardzo - jest w Warszawie - jak kupisz odezwij się - chętnie wezmę jakież 150 - 200 g
Stary 2005-10-12, 15:03   #351
Łasiczka
Raczkowanie

Dzieki Pitipel !
Zadzwonie tam jutro i się dowiem. Pzdr!
Łasiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-13, 11:24   #352
PaniKota
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pitipel
proszę bardzo - jest w Warszawie - jak kupisz odezwij się - chętnie wezmę jakież 150 - 200 g
właśnie się przymierzam do serum wodnistego i zaczęłam poszukiwania wit. C - koleżanka farmeceutka twierdzi, że jest problem, bo w hurtowniach jej nie ma. Więc Twoja informacja Piti spadła mi z nieba. Jeżeli firma z linki sprzedaje większe ilości lub jesli opłaca się kupić większą ilość i podzielić, to ja się dołączam
PaniKota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-13, 12:00   #353
Pitipel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaniKota
właśnie się przymierzam do serum wodnistego i zaczęłam poszukiwania wit. C - koleżanka farmeceutka twierdzi, że jest problem, bo w hurtowniach jej nie ma. Więc Twoja informacja Piti spadła mi z nieba. Jeżeli firma z linki sprzedaje większe ilości lub jesli opłaca się kupić większą ilość i podzielić, to ja się dołączam
Tak, ale potrzebujemy Warszawianki gotowej pójść i zapłacić i odebrać osobiście. Właśnie otrzyamał maila, że onie prywatnym odbiorcom nie wysyłają pocztą a ja nie mieszkam w stolicy...
Z tego co na biochemii pisali to pół kilo kosztuje 25 zł...
To co?
Jeśli ktoś zechce się poświęcić i wiziąć mnie pod uwagę przy podziale łupu, to proszę na mgp@poczta.fm
Jutro wyjeżdżam, cholercia...
No nic, jak się nie załapię to Wam chociaż życzę powodzenia!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-13, 12:28   #354
PaniKota
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pitipel
Tak, ale potrzebujemy Warszawianki gotowej pójść i zapłacić i odebrać osobiście. Właśnie otrzyamał maila, że onie prywatnym odbiorcom nie wysyłają pocztą a ja nie mieszkam w stolicy...
Z tego co na biochemii pisali to pół kilo kosztuje 25 zł...
To co?
Jeśli ktoś zechce się poświęcić i wiziąć mnie pod uwagę przy podziale łupu, to proszę na mgp@poczta.fm
Jutro wyjeżdżam, cholercia...
No nic, jak się nie załapię to Wam chociaż życzę powodzenia!!!
moge tam poleźć, jestem warszawianką i zawodu wolnego. kłopot w tym, że dziś wieczorem jadę do dentysty usunąć ósemki i przez tydzień będę pewnie myśleć tylko o swoich zębodołach.
Stary 2005-10-13, 12:31   #355
PaniKota
Raczkowanie

ee, jeżeli chodzi nam o tę samą firmę (poch), to oni są w Gliwicach
silly me - w W-wie jest oddział, to dlatego kontakty były nieco utrudnione.
U do diabła, to nie jest warszawa, to jest białołęka, bez samochodu będzie ciężko. Zobaczmy najpierw, czego moja farmaceutka się dowie.

Edytowane przez PaniKota
Czas edycji: 2005-10-13 o 12:36 Powód: silly me - najpierw pisze, potem myśli
Stary 2005-10-16, 11:03   #356
lola23
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Łasiczka

Ja tez nie mogę nigdzie dostać wit C w proszku , nie mieszkam w Warszawie i w moim zdecydowanie mniejszym mieście niz stolica nie mam na nią szans.
Bardzo proszę -jeśli jest jakaś kochana wizażanka o gołębim serduszku o podzielenie sie ze mną chociaż na jedną porcyjkę serumiku.
Może ktos szuka wspólników do zakupu , jestem bardzo chętna
Piszcie na PW
lola23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-18, 09:30   #357
PaniKota
Raczkowanie

WArszawa: wit. C w proszku firmy Pharma Cosmetics jest w całodobowej aptece na rogu Al. Solidarności i Żelaznej. Jesli niczego nie poplątałam, a do cyfr mam pamięć jak sito, to 50 gram kosztuje 38 pln.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-18, 10:28   #358
PaniKota
Raczkowanie

Ponoć można znacznie taniej i wysyłkowo - http://www.wizaz.pl/forum/showthread...500#post829500 - wyszukiwarka biochemii tego wątku mi nie wypluła, ale biochemianki czujne i mój entuzjazm, że jest! że dostępna! szybko ostudziły
Stary 2005-10-23, 16:08   #359
Marita5
Raczkowanie

Dziewczyny prosze o rade

Chce zrobic to wodniste serum ( Juvit nie nadaje sie dla mojej cery),piszecie tu zeby nie dodawac lecytyny i w zw. z tym mam pytanie co trzeba dodac zamiast lecytyny? czy ta ilosc jaka miala zajmowac w pierwotnym zestawie lecytyna trzeba uzupelnic zamiast niej np .woda? Czy zamiast lecytyny taka sama ilosc dodac np .oleju z wiesiolka lub cos innego
Marita5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-23, 16:39   #360
Lenna30
Raczkowanie

Nie dodawaj nic - woda destylowana, wit.C w proszku, wit.E z Tokovitu, parę kropli alkoholu i tyle. Wszystko (proporcje i kolejność) znajdziesz tu: http://www.phpbbserver.com/phpbb/vie...biochemiaurody
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości