![]() |
#1021 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie macie pierscionki zareczynowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Zakorzenienie
|
To już jesteśmy dwie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1023 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Raczkowanie
|
Ech... Nie chciałam nikogo oburzyć. To takie moje trochę stereotypowe myślenie. Ale tez nie do końca mnie zrozumiałyście. Chodziło mi o to, że to cyrkonie jako kamyki są bez wartości. Ale już na początku wypowiedzi podkreśliłam to, że za to już pierścionki zaręczynowe z cyrkoniami mają ogromną wartość. Taki paradoks. Napisałam nawet, że to oczywiste - dlaczego. Nie uważam również, że są ofiarowane z mniejszej miłości niż te z diamentami. Nie chodziło mi również o wartość materialną i karaty. Nawet o tym nie pomyślałam. Przecież pierścionek z maleńkim szafirkiem może być z 10 razy tańszy niż z wieloma okazałymi cyrkoniami. Chodzi mi o to, że wydaje mi się, że po prostu cyrkonia nie pasuje na pierścionek zaręczynowy, bo jest sztuczna i nietrwała. To tak jakby się wyklucza. Symbolika - z jednej strony zaręczyny, z drugiej sztuczność i nietrwałość. I muszę przyznać, że samą mnie zdziwiło takie moje stereotypowe myślenie. Na pewno jednak nie myślę, że pierścionek z cyrkonią jest podarowany z mniejszą miłością !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1025 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się w sumie, poza tym, że według mnie, jeśli kogoś nie stać na pierścionek z małym brylantem, to powinien się zastanowić, czy stać go na małżeństwo. pierścionki z brylantami można kupić za kilkaset złotych i - choćby w moich oczach - też są śliczne. kwestia odłożyć pieniążki z kilku wypłat. podkreślam chodzi mi tylko o to, gdy kogoś nie stać na ten niedrogi brylant. bo jeśli partnerka lubi masywną biżuterię to i do emerytury się nie uzbiera na taaaaakiiii diament. dodam, że ja zadowolona byłabym, tak jak i Ty, ze srebrnego i z cyrkonią, ale pod warunkiem, że moim przyszłym mężem nie kierowałyby tylko względy finansowe, a na przykład to, że przechodził obok jubilera i coś go spontanicznie tchnęło, by kupić pierścionek, mając w kieszeni np. 200 zł, albo po prostu nie widzi sensu w wydaniu większej sumy pieniędzy na pierścionek. reasumując: nie wyszłabym za mąż wiedząc, że nie stać nas na to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Zakorzenienie
|
No i całkiem niepotrzebnie częściowo przyczyniłam się do burzliwej dyskusji na temat wyższości czy niższości brylantów i cyrkoni. Absolutnie nie chciałam nikogo urazić, Svinecka zareagowała bardzo impulsywnie, domyślam się że jest młodziutką osobą. Wiadomo że dla każdej dziewczyny jej pierścionek zaręczynowy jest najpiękniejszy i ma ogromną wartość sentymentalną, bez względu na to czy jest z brylantami czy cyrkoniami. I jeśli ktoś lubi masywną bizuterię wiadomo że na brylant sobie nie pozwoli. Doskonale wiem Svinecko jaka jest wartość dużych brylantów i naturalnym jest że te z nas które są posiadaczkami pierścionków z brylantami mają je przeważnie skromne. Moje brylanciki są maleńkie ale ich blask jest tak piękny że nie zamieniłabym ich na żadne cyrkonie. I nadal uważam że pierścionek zaręczynowy powinien mieć brylant bo tylko taki kamień gwarantuje mu trwałość i piękno. I może się zdarzyć, że któraś z Was ofiaruje go kiedyś swojej synowej czy wnuczce. Klasyka jest ponadczasowa... Ja akurat lubię skromne pierścionki, masywna biżuteria nie jest w moim guście a dodatkowo świadomość że nawet największa cyrkonia kosztuje 20 groszy powoduje że szkoda byłoby mi przepłacać za pierścionek z dużym sztucznym oczkiem. Bo cenowo nie różni się on przeważnie znacznie od tego z maleńkim brylantem. A trwałość i piękno kamienia jest nieporównywalne. Oczywiście o cyrkonie można dbać i przez kilka lat będą ładne ale ja osobiście, mimo że jestem laikiem bez problemu odróżnię cyrkonię od brylantu. Tego się nie da porównać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1027 |
Zakorzenienie
|
na rozluźnienie dam Wam takie cos
![]() http://allegro.pl/item429636360.html |
![]() ![]() |
![]() |
#1028 | ||||
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
a tak na marginesie - to nie chcialabym dostac malutkiego pierscionka z kamieniem szlachetnym BO MUSI BYC SZLACHETNY kosztem tego ze by mi sie nie podobal - mam miec taki jakich nie lubie i nie nosze bo ma byc brylant? bez sesnu - chcialam duzy pierscionek i taki mam oczywiscie jak TZ wpadlby na pomysl i kupil malutki to tez bym sie cieszyla i nosila bo go kocham ale po co skoro moge miec taki jak mi sie podoba i wszyscy sa zadowoleni sliczny ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
zreszta jakiby nie byl ten pierscionek to i tak tylko i wylacznie przypominalby mi kochane oczka TZ jak mi sie oswiadczal i patrzyl na mnie z ogromna miloscia ahh ![]() Cytat:
a jezeli juz mowimy o kwestii finansowej to w sumie pomysl ileby kosztowal brylant tej wielkosci co ja mam cyrkonie - pareset tysiecy - i co mialam powiedziec TZtowi: "sluchaj nie stac Cie na taki brylant? to jak bedzie Cie stac na malzenstwo?" no prosze Cie.... poza tym nie zgadzam sie z tym ze jak kogos nie stac nawet na najmniejszy brylant to zn ze nie stac go na slub - co zlego w tym ze np para jest bardzo mloda, kochaja sie i w przyszlosci chca wziac slub, jak juz odloza troche grosza, teraz moga nie miec ale w przyszlosci moze sie to zmienic, przeciez mozna sie zareczyc a slub wziac za pare lat albo np ktos ma aktualnie wieksze wydatki bo np remontuje dom po to by miec gdzie mieszkac z zona - rozne sytuacje sa w zyciu, ja to rozumiem
![]() |
#1029 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() co do przekonan na temat kamieni - ok mozesz miec swoje zdanie, ja nie mam zamiaru go zmieniac a ja mam swoje i takie pozostanie dla mnie nie kamien sie liczy tylko milosc TZ - nawet jesli sie zniszczy kiedys ten pierscionek - to co z tego? milosc pozostanie a ja nie uzalezniam jej od trwalosci pierscionka, poza tym kamien zawsze po latach mozna wymienic i znow bedzie nowy, zloto tez sie niszczy, sciera rysuje - to co mamy miec pierscionki ze stali? i nie mam zamiaru dawac pierscionka synowej czy corce - pojdzie on ze mna do grobu jesli bedzie taka mozliwosc - a synowa czy corka dostanie swoj od przyszlego meza ![]()
![]() |
#1030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1031 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ad 2. ja mam inne podejście i dla mnie zaręczyny oznaczają rozpoczęcie przygotowań do ślubu. i nie chodzi mi tylko o zorganizowanie wesela, ale i przyszłe życie. jeśli wiedziałabym, że mój narzeczony kupił mi pierścionek z cyrkonią, bo nie stać go na najmniejszy brylant (który mi się podoba, podkreślam - jeśli Tobie podobają się duże pierścionki, to chyba nikt normalnie myślący nie uważa, że stać kogoś na taki brylant), albo rok zaciskał pasa, żeby odłożyć na malutki kamyk, to zastanowiłabym się, czy stać nas na samodzielne życie. bo i ja zarabiam, póki co, przeciętne pieniążki, więc nie byłabym w stanie utrzymać mieszkania i nas. a nie chciałabym żyć na koszt rodziców. mój przyszły mąż musiałby zarabiać przynajmniej tyle co ja, żebyśmy nie musieli odliczać dni do wypłaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1032 |
Wtajemniczenie
|
a oto moje maleństwa:
najważniejszy - białe złoto i żółte z brylancikiem (ten bez pudełeczka) nr 2 - dla pary białe złoto i zółte z brylancikiem komplet do zaręczynowego - białe i żółte złoto z brylancikami Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2008-09-16 o 11:34 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
#1033 |
Wtajemniczenie
|
śliczny pierścionek
![]() ![]()
#1034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1036 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
hehe narazie to Ty albo nie wiesz ile kosztuje życie królowej albo nie wiesz ile kosztuje ogromny brylant (tzn taki ktory miesci sie w pierscionku a nie w koronie krolowej Elzbiety- bo ten jest ogromny i robi naprawde imponujace wrazenie). poza tym nie ma reguły- takiej samej wielkosci dwa brylanty moga roznic sie niesamowicie ceną. ale tak czy siak na zycie jak krolowa na hawajach (??) nie wystarczy. mimo ze hawaje i tak nie sa zbyt drogim miejscem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1037 |
Zakorzenienie
|
taaak, opis rewelacyjny.
![]()
#1038 | ||
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
zdjecie tak moje - z zareczyn ![]() Cytat:
my teraz tez nie mamy pieniedzy i na malo nas stac mimo ze TZ posiada duze nieruchomosci ale caly czas inwestuje i splaca kilkunastotysieczne kredyty wlasnie po to jak sam twierdzi zebysmy mogli wziac slub i zyc w przyszlosci w dostatku, moj TZ taki jest - bedzie nawet maluchem jezdzil i przez rok nie chodzil nigdzie tylko w domu siedzial zeby miec cos w przyszlosci - taki typ. i nie musze sie zastanawiac czy zapewni nam przyszlosc bo wiem ze tak bedzie no ale nie o tym byla mowa ![]()
![]() |
#1039 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1040 |
Wtajemniczenie
|
ja tez sie nie zgodze ze stwierdzeniem, ktore tu padlo, ze jak kogos nie stac na drogi pierscionek to powinnien sie zastanowic nad malzenstwem
![]() Nie lubie strasznie przywuazywac wagi do materialnej strony zycia, jesli moj TŻ mnie kocha to nawet moglby mi dac pierscionek z gumy balonowej a ja z radoscia bym go przyjela ![]() Apropo pierscionkow, ja dzisiaj moj dalam do zmniejszenia, bo paluszki mi schudly ![]() ![]() sunshain- piękne ![]() ![]()
#1041 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dokładnie ![]() zdaniem jednej z wizazanek to chyba powinno byc tak: -kochanie wyjdziesz za mnie? (daje pierscionek z cyrkonią) -to brylant? -nie, cyrkonia. ale kocham CIę nad życie itd blablabla -aaa to jak nie brylant to się nie zgadzam.... Sorry może jestm okrutna ale cóż..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1042 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
adomajka mam tak samo - jak sciagne pierscionek to jak bez palca
#1043 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze, nie wzięłam pod uwagę takiej ewentualności. ale ogólnie chodzi mi o komfort psychiczny, czy damy radę żyć na swój rachunek - wy dacie, więc chyba się rozumiemy? ![]() ![]() ![]() chciałąm jeszcze dodać, że znam dziewczynę, która nosi tylko i wyłącznie drogą biżuterię, a jak oświadczył się jej chłopak, to poszła do jubilera poprosić o wycenę. to się nazywa próżność. współczuję, tak naprawdę, jej narzeczonemu, no ale chyba wiedział w co się pakuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1044 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() ja tez bym sie nie zdziwila ale jak to TZ powiedzial chcial zeby to bylo wyjatkowe i naprawde przycisnal mocno pasa i zabral mnie do drogiego hotelu, apartament, restauracja, zareczyny, kwiaty.....ahh bylo cudnie ![]() co do tej dziewczyny - ja wspolczuje jej bo jest niewiele warta najwyrazniej
![]() |
#1045 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dodam jeszcze, ze jak moi rodzice sie zareczali to tez nie mieli w ogole pieniedzy i mama w ogole nie dostala pierscionka zareczynowego a ojciec harowal jak wol zeby zapewnic byt i zaczal plywac i zarabiac na zycie - a moja mama nalezy do tej czesci kobiet ktore uwazaja ze w pierscionku musi byc nawet najmniejszy ale kamien szlachetny - tak wiec ojca nie bylo stac wiec nie dostala wcale
a po latach jak sie dorobili czegos, ja bylam jeszcze mala pojechalismy do cioci do anglii i tam tata zabral mame do sklepu zeby wybrala sobie pierscionek z brylantem jaki sobie chce - i wybrala piekny, spozniony pierscionek zareczynowy - teraz go nosi przy obraczce ![]()
#1046 |
Zakorzenienie
|
Svinecko, ale ładna historia.
Przeczytałam dyskusje o ,,kamieniach" ![]() ![]() Nie dziwię się Svinecce, że chciała aby ten pierścionek się wyrózniał. Z tego co pamietam to w pewnym sensie po to jest ,,ten" pierścionek, aby INNI widzieli. Inni mężczyźni- że jesteś już ,,zajęta" ![]() ![]() P.s. znalazłam jeszcze info, ze obrączki powinny być ze złota albo z platyny. Czyli srebrne się nie liczą? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1047 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() no wlasnie z tym kolorem kamieni....chcialam zawsze aby byl bialy klsyczny - w innych kolorach mam inne pierscionki ![]() nie wyobrazam sobie pierscionka zareczynowego z czerwonym czy niebieskim kamieniem zreszta niewazne - wazne ze jestem zadowolona z mojego pierscionka i TZtowi tez sie bardzo podoba ![]() Rybko co u Ciebie?
![]() |
#1048 |
Zakorzenienie
|
niedługo pierwsza rocznica zaręczyn
![]() no to się w końcu pochwalę swoim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1049 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Rybko jak dla mnie to wiadomo - za maly
![]() aczkolwiek jako pierscionek bardzo mi sie podoba i jest sliczny, a juz dla Ciebie to napewno najpiekniejszy na swiecie ![]()
#1050 |
Zakorzenienie
|
ja mam dość pulchne łapki więc na większy bym sobie nie mogła pozwolić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:04.