|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach
No, a Ty masz bliżej i możesz częściej sobie robić, nawet takie krótkie wypady
![]() Dzięki ![]()
#4292 |
Nie depcze krokusów
|
Wróciłam z grypą :/ Widocznie słowacki alkohol nie wybił wszystkiego. Tak jak mówiłam, moje towarzystwo było szalone, piło i paliło różne rzeczy od 7 rano pierwszego dnia do czasu powrotu o 21 dnia kolejnego. O dziwo, nie mieli kaca ani nic, na szlaku gazowali pierwsi, a wypili hektolitry!
Zdjęć nie porobiliśmy za dużo naszym aparatem, bo były chmury, a on wtedy świruje. Na początek pojechaliśmy przez Poprad do Raju, widok rano na tatrzańskie kolosy był piękny. Oznakowania dróg są trochę dziwne, np. tuż przed nie tym zakrętem co trzeba. Po drodze mijaliśmy romskie wioski, dzieci chodzące prawie boso środkiem ulicy... W Raju było prawie całkowicie pusto, przeszliśmy przez Suchą Belę do Klasztoriska i tamtędy Przełomem Hornadu z powrotem. Widoczność niestety się pogorszyła, więc nie widzieliśmy świetnych panoram. W Suchej Beli jest parę drabinek i prawie cały czas idzie się po kładkach lub bezpośrednio potokiem, więc sucha jest tylko z nazwy... Trudno nie jest, trochę się rozczarowałam, ale to dobry trening "łańcuchowy". W Klasztorisku schronisko było zamknięte, a mieliśmy nadzieję na herbatę. W ogóle wszystko było pozamykane, brak opłat za wstęp, brak toalet itp. Może Słowacy nie byliby tacy biedni, gdyby zainwestowali nieco pod komercyjnym kątem. Nad Hornadem było technicznie trudniej, np. trzeba było po ruszających się klamrach przejść nad potokiem blisko śliskiej skały. Spaliśmy w hotelu przy samym rynku w Liptowskim Mikulaszu. Spać to w sumie nie spaliśmy, impreza była prawie do rana. W hotelu pusto, w mieście knajpy pozamykane. WTF?! Na następny dzień pojechaliśmy połazić troszkę po Demanowskiej, ale na jaskinie nie było nas już stać, bo wcześniej zaliczyliśmy Hypernovą, robiąc różne zapasy (mojej kochanej Studentskiej na przykład) i nie wiadomo czy działał wyciąg na Chopoku. Potem pojechaliśmy do Doliny Żarskiej pod Barańcem (stamtąd można np. wejść na Rohacze), gdzie z latarkami zwiedziliśmy jaskinię nieznanej nazwy - pozostałości po kopalni. Znaleźliśmy tam wielką kość (słowo daję, po misiu to musiało być), a na końcu zwierza futrzanego w końcowym stadium rozkładu. Pająków i kokonów było na stropie tunelu mnóstwo. Później pojechaliśmy na Szczyrbskie, mijając po drodze powalone połacie lasu. Słońce wypuszczało stale spomiędzy chmur pojedyncze promienie niczym boskie palce. Nad jeziorem widok przysłaniały chmury, obeszliśmy je wokoło i znaleźliśmy fajną miejscówkę nieco ponad szlakiem. Co jakiś czas porozstawiane są tablice z prośbą o niedokarmianie zwierząt, a co parę metrów jakaś mamusia z dzieckiem rzucała bułeczki, "bo dziecku nie odmówi tej przyjemności". Architektura jest tam okropna, szpeci widok. Nie to co w Polsce. Tam są ładniejsze góry, u nas cała otoczka. Już słońce zaszło, gdy chmury odsłoniły widok na Gierlach, Solisko, Wysoką i Kończystą. Czy widać stamtąd Rysy? Krywań niestety się nie odsłonił. Pokażę Wam parę fotek szlaku. 1, 3. To nie potok obok, tylko NA szlaku. 2. A to świnka ![]() 4. Byłam ubrana na biało i nawet się nie ubrudziłam. 5, 6. Szlaczek. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-10 o 17:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4293 |
Nie depcze krokusów
|
1, 3, 4. Szlaczek.
2, 5, 6. Szlakowa impresja mojego TŻ. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-10 o 17:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Nie depcze krokusów
|
1. To nie jest szlak, ale nie zdziwiłoby nas, gdyby był
![]() 2. Trochę trzęsło, jak weszliśmy w 5 osób. 3. Nie mieliśmy polskiej nalepki na samochodzie, ale kto to widział, to wiedział od razu skąd jesteśmy. 4. Mijany po drodze zamek, niestety należy do hotelu i nie można się na niego dostać ot, tak. 5, 6. The blessing of Jah. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-10 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4295 |
Nie depcze krokusów
|
Przed i po zachodzie słońca. Warto było poczekać i wracać po ciemku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4296 | ||
Zakorzenienie
|
To się teraz kuruj
![]() Nawet rękawiczek nie pobrudziłaś ![]() ![]() Bardzo fajne te impresje ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajne ujęcia ![]() W ogóle super fotki, no i fajnie, że udało Ci się pochodzić jeszcze w tym roku ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Nie depcze krokusów
|
Śniegu prawie nie ma nawet na największych szczytach, więc można jechać śmiało!
Rękawiczki, moje narzędzie zbrodni, właśnie się wyprały i są znów białe.
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
Malla, czekałam na Twoją relację.
![]() Fanie opisałaś, no i fajne zdjęcia. Szkoda, że były chmury i dziad Krywań znowu się schował. ![]() Też byłam w Liptowskim Mikulaszu, przez trzy dni na szkolnej wycieczce. I fakt faktem, miasto jest niemiłosiernie niemrawe. ![]() Zazdroszczę pobytu w górach i... zapasu Studenckiej. ![]()
#4299 |
Zakorzenienie
|
Malla super, zazdroszcze, a fotki fajowe. Ja mam Słowacji Raj w przyszłorocznych planach
![]() A myśmy dziś po krótkiej wycieczce, gdzie więcej było jechania samochodem niż chodzenia, niemniej jednak była to "oryginalna" wyprawa, ale po kolei: miejsce nr 1 - górka o dość ciekawym kształcie, wyróżniająca się na tle pozostałych górek (1) - to Ostrzyca Proboszczowicka w powiecie złotoryjskim, zwana Śląską Fujijamą, a my podążamy szlakiem wygasłych wulkanów. Ostrzyca niestety nie jest wulkanicznym stozkiem, ale kominem wulkanicznym. do naszych czasów zachował się wystając ledwo na 501m. i pomysleć, że 3-4 mln lat temu był aktywny! na szczyt prowadzi łagodne podejście, mijamy rozległe gołoborze bazaltowe (2) , by na sam szczyt wejść bazaltowymi schodkami (3) z wierzchołka śliczna panorama - udało nam się nawet mimo kiepskiej pogody dojrzeć naszą regionalną królowa Śnieżkę (4,5) wejście, podziwianie widokow i zejście do Proboszczowa zajmuje około godziny wsiadamy więc do samochów i ruszamy dalej na miejsce nr 2 - Krucze Skały przy Jerzmanicach-Zdroju, zwane Szczelińcem w pigułce niestety szlak pokryty był grubą warstwą mokrych liści, przez co nie wydał nam się bezpieczny wijąc się w górę i dół między skałkami. Przeszliśmy tylko mały fragmencik, ale faktycznie jeśli ktoś był na Szczelińcu to odnajdzie pewne podobieństwa w załączeniu największy okaz tego miejsca jaki widzieliśmy - wielki mur z piaskowca (6) , tak gładki, że z daleka przypomina betonowe płyty obiecaliśmy wrócić tu sobie na wiosnę cdn... Edytowane przez bemolka Czas edycji: 2008-11-11 o 17:29 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
#4300 |
Zakorzenienie
|
ostatni nasz przystanek na wulkanicznym szlaku to góra Wielisławka koło Świerzawy, ciągle na pogórzu Kaczawskim, wszystko w niedalekiej odległości od siebie.
NA szczycie górki (375m n.p.m.) ruiny wczesnośredniowiecznego grodziska, zamku z XIII-XV w oraz - najbardziej widoczne - schroniska górskiego, które funkcjonowało do 1945 roku i, co ciekawe, oferowalo tu 20 miejsc noclegowych. (1) na zboczu Wielisławki ciekawe odsłonięcie ryolitów powstałych podczas krzepnęcia magmy. Miejsce to znane jest jako Organy Wielisławskie (2,3,4) i na tym skończyliśmy. Może i nie było imponująco wysoko, jednak świadomośc że nie były to zwykłe góry, tylko pozostałości wulkaniczne działa na naszą wyobraźnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4301 |
Nie depcze krokusów
|
Małe góry też potrafią być piękne i zaskakiwać swoją twardością!
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4302 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam właśnie przed chwilą.
Później zdam szczegółową relację z fotkami - póki co pochwalę się, że udało nam się zrealizować nasz plan - czyli Gubałówka w sobotę, w niedzielę Chochołowska + nieplanowane wcześniej wejście na Grzesia (!), wczoraj Rusinowa Polana, stamtąd do D5S (w końcu ![]() ![]() Miłego wieczorku ![]()
#4303 |
Zakorzenienie
|
bemolko, bardzo fajne te skałki
![]() miss.hot, no to mieliście naprawdę udany weekend ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
Nie depcze krokusów
|
Chyba nie ma śniegu, skoro największe szczyty nie są ośnieżone, jedynie w żlebach. Zlazło tego większość po ostatnich deszczach.
![]() |
#4305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i pogoda dopisała - praktycznie non stop nezchmurne niebo mielśmy ![]() Śniegu nie ma, jedynie nad Czarnym Stawem pod Rysami trochę tego "wiecznego" śniegu i tyle ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja zaczęłam się nakręcać na wyjazd do Wisły w przyszłym roku na początku czerwca. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie ![]()
![]() |
#4307 |
Nie depcze krokusów
|
miss.hot - ooo, a u nas w niedzielę dopiero po zachodzie słońca chmury się przerzedziły
![]() ![]()
![]() |
#4308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fotki może dziś wieczorkiem, ale nie obiecuję, aczkolwiek postaram się ![]() Jak nie to jutro na pewno ![]()
![]() |
#4309 |
Nie depcze krokusów
|
miss.hot - u góry strony są zdjęcia
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4310 |
Zakorzenienie
|
O to fajnie, nawet nie wiedziałam, że tak pogodnie jest teraz w górach
![]() Ja na razie nic nie wiem w sprawie mojego zimowego wyjazdu, ale po cichu liczę na to, że się odbędzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Wtajemniczenie
|
Malla - cieszę się, że udało Ci się jednak coś zwiedzić. No i Twojej załodze
![]() Fajne zdjęcia i relacja. Nie byłam nigdy w Słowackim Raju, ale jestem zachęcona, żeby tam pojechać. Bemolka - fajne zdjecia ![]() miss.hot - super traski zrobiliście, super, że pogoda wam dopisała. Czekam na zdjęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Nie depcze krokusów
|
miss.hot - jaka jesień jest w Tatrach? W Raju taka sobie, nie ma zawrotnej mieszaniny kolorów, ale wszędzie leżą zrzucone przez modrzewie igły (w ogóle to tam prawie same modrzewie rosną) i idzie się po takim brązowym, miękkim dywanie. Nad Szczyrbskim prawie same świerki, więc zielono tam. A w Gorcach ponoć ślicznie...
![]() |
#4313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn liście poopadały z liściastych drzew, ale igły twardo się trzymają ![]() Zresztą zobaczysz na fotkach ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 |
Zakorzenienie
|
Czas na fotki
Na początek widok z okna oraz sobotnia seria ujęć z Gubałówki ![]()
#4315 |
Zakorzenienie
|
Część druga - niedziela - Dolina Chochołowska
![]()
#4316 |
Zakorzenienie
|
Zdobywanie Grzesia
![]()
#4317 |
Zakorzenienie
|
Poniedziałkowy maraton czyli przez Rusinową do D5S i przez Świstówkę do Moka
![]()
![]() |
#4318 |
Zakorzenienie
|
cd
![]()
#4319 |
Zakorzenienie
|
cd
![]()
#4320 |
Zakorzenienie
|
cd
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.