|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Przepraszam, że post pod postem, ale musiałam tak zrobić.
Kolejna porcja zdjęć. 6,7 - mamy (pączek już ma rozwinięty) 8,9 - i babci (ma drobne kwiatki, w porównaniu z resztą storczyków) |
|
|
|
#4382 |
|
Przyczajenie
|
Wasze cuda są przepiękne! Mój phalaenopsis zrobił mi psikus i w ogóle nie kwitnie
ani nowych liści, ani korzonka.. nic! Aż do niedawna, gdzie po kilkumiesięcznym czekaniu obcięłam przekwitniętą łodygę tuż przy samym torfie i po kilku dniach wyrósł mi nowy liść i korzeń powietrzny!! cieszę się niezmiernie z widocznych zmian, ale mam wątpliwości, czy jest jeszcze szansa na to, by łodyga z pąkami odrosła i miała piękne kwiaty?
|
|
|
|
#4383 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie witajcie kolejne storczykomaniaczki - hihi forum zaraża
Monis piękne kwiatuszki oby Ci pięknie rosły i oczka cieszyły – co do pączków to storczyki muszą się zaaklimatyzować i najczęściej niestety robią to tak ze usychają im paczki – musisz popracować nad wilgocią wkoło storczyków – ja tak zrobiłam i już mam 3 nowe paczki zamiast tych co uschły ![]() Fikus szansa jest zawsze tylko trzeba wierzyć i cierpliwie czekać
|
|
|
|
#4384 |
|
Raczkowanie
|
piekne te wasze storczyki
ja narazie mam dwa białe- ale jak tak patrze na te kolorowe to tez bym chciala takie miec-dzisiaj wybieram sie do mojej ulubionej kwiaciarni po oslonke dla jednego(jeden juz ja ma) i obawiam sie ze wroce z nowym storczykiem- oby tak nie bylo...oby mi sie nic nie spodobalo...zobaczymy
|
|
|
|
#4385 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko ten pączek wąsty boski
Świetne fotki zbiorowe A o co chodzi z tym marnym drugim kwitnieniem?Monis21 - oby Ci kwitły jak najdłużej. Fajny kolor ma babciny Phalaenopsis i u mamy: kropki, żyłki - miodzio ![]() Fkus - pewnie że urośnie nowy pęd. Jeżeli rośnie liśc i korzeń to za jakiś czas będzie pęd. (Pamiętaj storczyki po przebudzeniu przyrastają najpierw w masę zieloną, czyli liście i korzenie, a potem w pędy) Gelatynko - oby CI się dzisiaj coś spodobało i żebyś wyszła z pełnymi rękami z tej kwiaciarni ![]()
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-18 o 08:04 |
|
|
|
#4386 |
|
Zakorzenienie
|
no to mój biały olbrzym niedługo puści pęd. Korzenie powietrzne mu już dawno wystrzeliły, urósł mu nowu ogromny liść. To teraz oczekuję pędu. Yeah.
Aczkolwiek pęd zapewne puści na wiosnę. Bo przecież jakoś w sierpniu mi przekwitł. ![]() frida wybieraj mniejsze te gify, bo oczopląsu idzie dostać |
|
|
|
#4387 |
|
Zakorzenienie
|
Kliwio - sorki
Zmieniłam na mnejsze ![]() Storczyk może wypuścić pęd szybciej niż na naszą polską wiosnę. Bo wiosnę, to one mają obecnie.
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-18 o 08:07 |
|
|
|
#4388 |
|
Raczkowanie
|
Dziendoberek
![]() Witam nowe maniaczki storcyckowe - Helooouuuułłłłł ![]() Byłam wczoraj u kuzynki i oczom normlanie nie wierzylam . Ma 3 a moze 4 storczyki - juz po kwitnieniu ale o zgrozo korenie masakryczne widac ze suche w calej donicy puste - no mowie Wam masakra sucho maja niemilosiernie ale liscie za to ... szok grubalasne mocne masakierka serio zgupiałam lekko wiec wpatruje sie w kazdego a tam stan korzeni tak sam za to w kazdym rosnie nowa lodyga z zawiazanymi juz nowwymi pakami nowe liscie o zielonych korzeniach nie wspominam bo ich nie ma - przynajmniej patrzac od gory (nie maja tez praktycznie podloza, same suche korzenie) przez ok 7-9 cm nie widac zadnego zielonego korzenia nio i okno maja tez otwierane nikt sie niemi nie przejmuje bo kuzynka wogole ale to wogole onie nie dba - SZOK!!! I jak to jest powiedzcie mi ze ja sie mecze , gadam do nich ogladam prosze myziam i cholender wie co jeszcze a ona nic nie robi i ma takie giganty ze szok wrrr zła jestem bo ona kupila swoje tylko dlatego bo zobaczyla u mnie na zasadzie jak ona ma to ja tez - i teraz sie wogole nimi nie zajmuje a one jej rsna - gdzie sprawiedzilosc?
|
#4389 |
|
Zakorzenienie
|
Dario tak niestety bywa. Niektórzy nie dbają o swoje storczyki , a te rosną im jak szalone. Ale to jest do czasu. Twoje storczyki będą kwitły jeszcze kilka lat, a jej niestety już niedługo. Bo bez korzeni niestety nic nie urośnie. I coś mi się wydaje, że za pół roku dostaniesz storczyka do reanimacji.
Jeżeli jednak kuzynce storczyki zakwitną to następne kwitnienie w takiej sytuacji może być ostatnim kwitnieniem jej storczyków, bo rośliny wydają kwiaty, żeby te zostały zapylone i przedłużyły gatunek. Niestety zapylenie w naszych warunkach jest niemożliwe więc storczyki osłabione nadmiernym kwitnieniem mogą umrzeć. To będzie przysłowiowy "łabędzi śpiew". Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-18 o 08:45 |
|
|
|
#4390 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko i Ateno :
duzy_prezenciak_.gif oj starzejemy się Kobitki...nie ma co
|
|
|
|
#4391 |
|
Raczkowanie
|
Plantynko i monis21 macie mojego wymarzonego bialaska z fioletowymi żyłkami
![]() ja jeszcze niestety nie miałam szczescia napotkac takiego na mojej drodzeA teraz kombinuje z czego by tu podstawki wyczarowac dla moich nowych milosci no i trza do mezulka zadzwonic zeby jakiegos pustaczka do nawilzania zorganizowal
|
|
#4392 |
|
Zakorzenienie
|
Emko można kupić szklane lub przeźroczyste plastikowe tace w sklepie za 5 zł. Keramzyt i tak zasłoni wszystko.
|
|
|
|
#4393 |
|
Zakorzenienie
|
Tak wpadłam na pomysł to w kwestii kermazyty i dekoratorstwa wpadło mi kilka pomysłow
![]() Bo przecież taki storczyk na zwykłej tacy stać nie musi, może to być głębsze [dizajnerskie] naczynie. Szklane ceramiczne, w odpowiednim kolorze, wsypujemy kermazyt i na to stawiamy doniczke storczykową ![]() Dobra myśl. Zwłaszcza, że nie mam 2 doniczek do kompletu. Jakaś ozdobna patera, jeśli kwiat stoi sam na jakiejś komodzie
|
|
|
|
#4394 |
|
Zakorzenienie
|
Mi podobają się storczyki ustawione w wielkich misach. Tak po kilka naraz.
|
|
|
|
#4395 |
|
Raczkowanie
|
Teraz wlasnie przezylam TOTAL SZOK moja cambria pachnie
no ja poprostu niewierze, no ja to jestem totalny czub tyle miec kwiatka i ani razu nocha w niego nie wlozyc
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
Emko ze storczykami tak jest, że raz pachną a raz nie. Phalaenopsisy tez pachną, niektóre w słoneczne dni, gdy słonko na nie świeci, niektóre w konkretnych porach dnia, niektóre zaraz po rozwinięciu młodych kwiatków, a inne tuż przed przekwitnięciem.
|
|
|
|
#4397 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry! dawno mnie nie było, problemy takie takie , ale to nie forum o tym .
moj dobytek:
|
|
#4398 |
|
Zakorzenienie
|
...
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
Jodie (zawsze możesz coś napisac na plotkowym)
![]() Ale ładnie wyglądają na tej szafce. Wpadł mi w oko ten z żyłkami z trzeciego zdjęcia i ten w plamy z czwartego. Kiedyś miałam kupić takiego w plamy i już stałam przy kasie gdy dojrzałam robale więc zrezygnowałam z zakupu. Pamiętam , że jego kwiaty nie były za duże, u Twojego też?EDIT Dojrzałam kolejne zdjęcia ten Ciapaty !!!!! Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-18 o 13:17 |
|
|
|
#4400 |
|
Zakorzenienie
|
cd.
|
|
#4401 |
|
Zakorzenienie
|
i następne
|
|
#4402 |
|
Zakorzenienie
|
jodie, wszystkie bez wyjątku są piękne - gratuluję dobytku!
![]() Zaraz jeszcze raz obejrzę te Twoje kwiatki - nie mogę się napatrzeć
|
#4403 |
|
Zakorzenienie
|
i ostatnie na dziś
|
|
#4404 |
|
Zakorzenienie
|
frida ten z 4 zdjecia ma maluskie kwiaty ale zdrowy jest i cieszy oko
![]() cypressangel dziękuje - to jest moja rzeszowska część dobytku i tak ne wszystkie - bo cambrie się zbuntowały i przekwitły
|
|
#4405 |
|
Zakorzenienie
|
Jodie zabiłaś mnie pięknem
![]() Kobieto weź ich pilnuj, bo skrzyknę paczkę, przyjedziemy i Ci je ukradniemy Dario, Glizdko dzisiaj wieczorem o 23.69 przy starym cmentarzu Weźcie duże torby bo Jodie ma duuuużo storczyków
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-18 o 13:29 |
|
|
|
#4406 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam, ale jest jakiś, który "nie cieszy oka"?
![]() Oczywiście żartuję, naoglądałam się Twoich Phalaenopsisów i mam głupawy humorek
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-18 o 13:43 |
|
|
|
#4407 |
|
Zakorzenienie
|
Frida cieszę sie ze się podobają
|
|
#4408 |
|
Zakorzenienie
|
też padłam
|
|
|
|
#4409 |
|
Raczkowanie
|
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1227010200
![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1227010917 ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1227010579 ![]() https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...9&d=1227010307 ![]() ![]() ![]() No co ja bede tu pisac poprostu sie zaaaakochalaaaam
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
kliwia i emka dziękuję
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.

ani nowych liści, ani korzonka.. nic! Aż do niedawna, gdzie po kilkumiesięcznym czekaniu obcięłam przekwitniętą łodygę tuż przy samym torfie i po kilku dniach wyrósł mi nowy liść i korzeń powietrzny!! cieszę się niezmiernie z widocznych zmian, ale mam wątpliwości, czy jest jeszcze szansa na to, by łodyga z pąkami odrosła i miała piękne kwiaty?
A o co chodzi z tym marnym drugim kwitnieniem?

- Helooouuuułłłłł
zgupiałam lekko wiec wpatruje sie w kazdego a tam stan korzeni tak sam za to w kazdym rosnie nowa lodyga z zawiazanymi juz nowwymi pakami nowe liscie o zielonych korzeniach nie wspominam bo ich nie ma - przynajmniej patrzac od gory (nie maja tez praktycznie podloza, same suche korzenie) przez ok 7-9 cm nie widac zadnego zielonego korzenia nio i okno maja tez otwierane nikt sie niemi nie przejmuje bo kuzynka wogole ale to wogole onie nie dba - SZOK!!! I jak to jest powiedzcie mi ze ja sie mecze , gadam do nich ogladam prosze myziam i cholender wie co jeszcze a ona nic nie robi i ma takie giganty ze szok wrrr zła jestem bo ona kupila swoje tylko dlatego bo zobaczyla u mnie na zasadzie jak ona ma to ja tez - i teraz sie wogole nimi nie zajmuje a one jej rsna - gdzie sprawiedzilosc?

Weźcie duże torby bo Jodie ma duuuużo storczyków