|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Fiolka - nie mogłaś tego wczoraj przeczytać, jak szłam do doktorka?
![]() ![]() --- Czytam http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...gi?artid=90597 "All one- and two-step peroxide systems were active against Acanthamoeba trophozoites, giving at least a 3-log reduction (99.9% kill) within the first time point of 1 h" AOSept wypada ogólnie najlepiej wśród 1-stopniowych. Widzę, że neutralizuje się po 4 godzinach, a mimo to wypada lepiej niż te, które nawet nie neutralizują się do końca. Mógłby po tych 6 godzinach... Z 2-stopniowymi się nie spotkałam osobiście. A w ogóle to nie wiem, kto trzyma w takim płynie soczewki przez czas zalecony w ulotce, jak nie nosiłam to wymieniałam co parę dni, bo przecież żadnej ochrony nie ma po takim czasie. Jest też odpowiedź na jedno z moich pytań: "use of homemade hydrogen peroxide contact lens disinfectant is not recommended as it can contain stabilizers such as phosphoric acid, acetanilide, phenacetin, and sodium stanate" przy czym to 2001 rok, skład AOSeptu się zmienił (w US Clear Care i AOSept to osobne płyny, nasz chyba odpowiada ClearCare, prawda?) --- http://eshinee.blogspot.com/2007/06/...n-options.html tutaj luźne rozważania z 2007r. nad wyborem płynów --- Szukając w CLS rocznego podsumowania wiedzy o płynach, znalazłam pierwsze jednodniówki silikonowe http://www.clspectrum.com/article.aspx?article=102542 --- No i znalazłam: "Shoff and coworkers ("Cornea") showed clinical and tap water strains of Acanthamoeba trophozoites were highly virulent against most contact lens care systems, especially multipurpose care solutions. Hydrogen peroxides were more effective, but still not entirely effective." --- Przy okazji dowiedziałam się, czemu OptiFree zmieniło niegdyś pojemniczek http://www.revoptom.com/index.asp?page=2_549.htm
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-15 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4322 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Malla, Ty robisz tak, że po wyjęciu soczewek z koszyczka wylewasz płyn, zostawiasz do wyschnięcia, a AOSeptem przepłukujesz pojemniczek bezpośrednio przed włożeniem do niego soczewek? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Zaopatrzyłam się w Acuvue Advance, BC 8,7 - dziś (może nawet za chwilę) zacznę testowanie... ![]() EDIT: Te soczewki są koszmarne ![]() ![]() ![]() ![]() Obstawiam, że one są po prostu za duże. Jak na moje niefachowe oko leżą asymetrycznie - podjeżdżają do góry, a dolna krawędź niemal równa się z tęczówką ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-02-16 o 13:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może jednak u Ciebie to kwestia silikonu w materiale soczewek, spróbuj jakiś hydrożeli one są mniej sztywne może akurat w tym lezy poroblem a nie w rozmiarze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4324 | |
Zakorzenienie
|
Wiem, że ma sens - i dlatego użyłam tej emotikonki ->
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-02-16 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,mam pytanie
ostatnio kupilam soczewki na allegro (oasys) dostalam opakowanie z 6 sztukami i nie wiem teraz ktore sa na lewe ktore na prawe oko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Nie depcze krokusów
|
Pani Jesień - tak robię, jak piszesz. Przepłukuję małym strumieniem (wręcz pojedynczym kroplami) przez kilka-kilkanaście sekund. Kończy mi się ważność niedługo, więc obecnie nie żałuję sobie. Ostatnio przepłukałam wieczko i mnie oczy piekły - jakieś cząstki pozostały niezneutralizowane.
Czyli jednak to nie kwestia rozmiaru, bardziej silikonu. Nie ma już co strzelać, trzeba się oddać w ręce profesjonalisty i przedstawić mu swoją historię cierpień. Ja tam na ostrość widzenia w J&J nie narzekam, ale też porównanie mam małe. kaasiek1 - a jak Ci powiedział lekarz?
![]() |
#4327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u okulisty była? ![]()
![]() |
#4328 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedz,dopiero zaczynam przygode z soczewkami wiec wolalam sie zapytac ;] U okulisty bylam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4329 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A, nauczyłam się zakrapiać oczy Hylo-Care ![]()
![]() |
#4330 |
Nie depcze krokusów
|
Wiesz, nigdy nie oszczędzałam płynu, bo nie zużywałam do końca ważności... Ile zostało do mycia luster, to hoho!
![]() |
#4331 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Straszna higienistka jestem ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 |
Nie depcze krokusów
|
Rzadko zakładam po prostu...
![]() |
#4333 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a co z wakacjami? moge nosic soczewki na plazy i kapac sie w mozu? tzn nie chodzi mi o jakies nurkowanie czy cos
![]() czy mimo wszystko powinnam sciagnac? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4334 |
Zakorzenienie
|
Malla dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Zakorzenienie
|
Malla, dlaczego rzadko zakładasz? Bo nie czujesz się w nich zbyt komfortowo?
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-02-17 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4336 |
Zakorzenienie
|
Albo kup sobie szczelne okularki pływackie, albo pozostaje używanie w takich razach soczewek jednodniowych, latem w necie zdarzają się bardzo fajne promocje jednodniówek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Nie depcze krokusów
|
Pani Jesień - nie mam potrzeby nosić codziennie, nie obraziłam się na okulary. Boję się konsekwencji nadmiernego używania, zwłaszcza że moje oczy nie tolerują świetnie tego wynalazku - mam bardziej widoczne naczynka, czasem narzekam na suchość (ostatnio nie, o dziwo, nawet teraz gdy noszę codziennie). Nie mam za bardzo na co zmienić Oasys, bo mam ciasną rogówkę. Hydrożelowe 8.4 były na mnie nieco za duże, silikonowe są Optixy N&D, na które nie mam ochoty, bo są sztywniejsze. Trudno dorwać 8.3, a wybierając między Advance a Oasys, wolę te drugie. Poza tym jestem zadowolona z Johnsonów oprócz tej ich 2-tygodniowości...
Mam pytanie do dziewczyn ściągających soczewki metodą przesuwania na dół "aż same wypadną". Zrobiłam tak dzisiaj, bo mam za długie paznokcie na ściągnięcie bez dotykania nimi i bolała mnie dolna powieka. Nie wiem, jak sobie radzą dziewczyny z tipsami ![]()
![]() |
#4339 |
Matka Smoka
|
Też sie zastanawiam. U mnie przy długich paznokciach nawet przesuwanie odpada, bo są jakieś takie migdałowato wygięte i nijak opuszkiem się oka dotknąć nie da, więc sobie próbuję uszczypać soczewkę paznokciami - efekt taki, że prawie zawsze szczypnę oko niechcący a jak juz mi sie uda, to z obawą zerkam czy nie podziurawiłam soczewki. Taka sytuacja to dla mnie sygnał, że czas przyciąć pazurki
![]() Czekam na darmowy kupon na badanie oczu w VE (idzie pocztą od koleżanki z Wrocławia), więc efekt jest taki, że przenaszam obecne soczewki bo zapasów kolejnych brak - nie zakupiłam bo a nuż coś się z okiem zmieniło. Przedłużam miesięczne wtej chwili o 5 dni, na badanie pójdę może w czwartek/piątek i się zastanawiam czy iść jeszcze w tych ryzykując zrypkę od lekarki, ale za to oglądnie mnie w Optix Aqua (do tej pory oglądała mnie z zwykłych iwearowych optixach) czy też założyć jednodniówki, w których notabene miałam jej się pokazać (ale to olałam, bo i tak dla mnie jednodniówki to zawsze sprawa na wielkie okazje). Dla usprawiedliwienia - byłam ponad tydzień chora w tym miesiącu, więc soczewki przeleżały w pudełku, więc są mało noszone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4340 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny! Mam 17 lat, a od kilku już noszę okulary. Mam średnią wadę, jestem krótkowidzem. Blisko dwa lata temu próbowałam z soczewkami i skończyło się tym, że zwyczajnie się zniechęciłam... Czułam dyskomfort, "obce ciało" w oku i przyznam, że czytając ulotkę, przestraszyłam się jakiś powikłań. Poza tym, jedną z soczewek uszkodziłam paznokciem. ;] Także, zrezygnowałam i na długi czas nie myślałam o tym, bo ponoć okulary pasują do mojej twarzy, ale mniejsza o to. Ostatnio zauważyłam, że wielu ludzi przerzuca się jednak z okularów na soczewki, najczęściej dlatego, że jest to bardziej komfortowe. I zastanawiając się nad tym, też chciałbym móc chociażby zakładać okulary przeciwsłoneczne latem, czy móc widzieć wszystko i wszystkich, bez ciągłego poprawiania okularów na nosie... Jestem kompletnie rozdarta, bo na punkcie zdrowia, szczególnie oczu, jestem przewrażliwiona. Wizja wkładania i wyciągania soczewek jest dla mnie straszna, ale to udałoby mi się przełknąć. Czy któraś z Was także miała takie obawy, ale z powodzeniem jest już długoletnią użytkowniczką soczewek? Proszę o wszelkie rady.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Nie depcze krokusów
|
Evangeline11 - mało kto ma większy schiz i jest bardziej zniechęcony do soczewek ode mnie, ale mimo to noszę od dokładnie roku i tygodnia.
Ineso - kurde, dopiero pomalowałam, nie chce mi się już obcinać ![]() Zastanawiam się z własnej fanaberii, czy nie poużywać sobie zwykłego płynu przez jakiś czas.
![]() |
#4342 |
Raczkowanie
|
No proszę, czyli jednak można poradzić sobie ze zniechęceniem i "schizami"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Nie depcze krokusów
|
Byłaś młodziutka, może nie miałaś wystarczającej motywacji. Ile zjadłam nerwów na początku, to hoho! Powikłaniom zapobiegniesz dbając dobrze o higienę i chodząc na regularne kontrole co pół roku. Niebagatelną rolę odgrywa dobry lekarz, dobry dobór. Niektórzy niestety odwalają robotę. Nie dziwię się Tobie, w końcu jak coś się stanie z oczami poważnego, to nie ma odwrotu.
![]() |
#4344 |
Raczkowanie
|
To prawda, może rzeczywiście tak było... No właśnie, jak brzmi jedna z reklam- "Życie jest w Twoich oczach..." Jestem przewrażliwiona na punkcie moich oczu, bo sama wada była dla mnie kompletnym zaskoczeniem, "niepożądanym efektem" dojrzewania.. Sądzę, że może na wiosnę wybiorę się do swojej okulistki, omówię szczegóły i na nowo zbiorę się w sobie, żeby w końcu odpowiednio nauczyć się je wkładać i zdejmować.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny!
Mam problem z soczewkami....nosze je juz równy tydzien (Inwear)Dobierała mi je okulistka w VE.Pierwszego dnia suuuuper, byłam cała w skowronkach.Nie czułam ich wcale na oczach i widziałam b. dobrze.Jednak juz od drugiego dnia zaczeły sie schody ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Nie depcze krokusów
|
Figga - skoro pierwszego dnia było wszystko ok, soczewki nie brudzą się przy zakładaniu, ubierasz na dobrą stronę i nie masz problemów z suchymi oczami, to może to kwestia płynu? Kup sobie w aptece sól fizjologiczną w małych ampułkach bez konserwantów (kosztuje grosze) i dokładnie przemyj soczewki przed założeniem dużą ilością. Jeśli to pomoże, zmień płyn.
Evangeline - znajdziesz w tym wątku, a także wśród znajomych osoby, które są bardzo zadowolone z soczewek, noszą je od lat i nie mają problemów z oczami. Na pewno w necie spotkasz też osoby, które za nic mają zasady higieny, noszą szkła miesięczne przez kwartał, a nic im się nie dzieje. Niestety, są też takie, którym nie za bardzo ten wynalazek służy albo które przestrzegają wszelkich zasad, a dostały zapalenia rogówki za pierwszym razem, gdy z nagłej potrzeby przemyły soczewki wodą... Krakowianki, robicie może jakieś zamówienie?
![]() |
#4347 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja również nie obraziłam się na okulary ( ![]() ![]() ![]() Ale też się boję konsekwencji nadmiernego używania... ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4348 |
Nie depcze krokusów
|
Szczerze Cię podziwiam, że masz jeszcze na to siły
![]()
![]() |
#4349 |
Zakorzenienie
|
Za dużo z nimi przeszłam, żeby się poddać
![]() Powiem szczerze, że cały czas mam nadzieję, iż uda mi się przyzwyczaić całkowicie do Biofinity ![]() ![]() Mam pytanie - czy Wasze soczewki po ściągnięciu określiłybyście jako suche...?
#4350 |
Nie depcze krokusów
|
Hmm... Advance nieraz po zdjęciu były jak folia, a nie jak żelki (świeże soczewki). Pod tym względem Oasys są o wiele lepsze. Surevue zarówno przed, jak i po były jak gumka, bardzo podobne w dotyku.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.