czy boicie sie świąt?? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-22, 11:46   #91
Nutek
Raczkowanie

GG do Nutek
Dot.: czy boicie sie świąt??

Ale świąt nie należy się bać! Uświadomiła mi to moja dietetyczka - najlepiej tylko karpia zamienić na inną, mniej tłustą rybę, lepiej zrezygnować ze śledzi w śmietanie, ale cała reszta - zupy, kapusty, śledzie w oleju, uszka wcale nie muszą sprawić, że natychmiast przytyjemy! Z tym, że kazała mi się przy tym trzymać pozostałych zasad - tzn. nie popijać niczym posiłku, woda z cytryną min. 2 razy dziennie i pić siemie lnianę. A w sprawie ciast poleciła piernik marchewkowy - smakuje jak piernik, a jest znacznie zdrowsze.

Tym samym nie, nie boję się świąt. Wręcz się nie mogę doczekać.
Nutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 12:13   #92
onyxlife
BAN stały

piernik marchewkowy...SUPER!! daj przepis...

Ja tez wychodze z założenia, że po świętach pasa trzeba przyciągnąc a na święta należy jesc..oczywiście rozwaznie nie przesadzając....ale z takim katowaniem się to tez przesada.

Ja muszę niestety uważac nie jako tako na kalorie natomiast na potrawy obciążające wątrobę, którą sobie załatwiłam Ketanolem (tabletki przeciwbólowe), który biorę co miesiąc na ciężkie babskie dni

Święta są raz w roku - możemy sobie pozwolic
onyxlife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 12:37   #93
Nutek
Raczkowanie

GG do Nutek

O tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=55846 jest cały wątek o marchewkowym cieście. Z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje jak oryginał, trzyma się dobrze ponad tydzień! No i smakuje nie tylko odchudzającym się

Ja myślę, że w święta nie należy popadać w przesadę w żadną stronę - ani zaprzepaścić tego, co już osiagnęłyśmy poprzez niekontrolowane obżarstwo, ani stracić magii świąt poprzez ciągłe liczenie kalorii i wyrzuty sumienia. Myślę, że wigilijnych potraw jest tyle, że każdy - odchudzający i nieodchudzający się - znajdą coś dla siebie, wystarczy mądrze jeść (wiedzieć co, wiedzieć jak).

Moja rodzina wie, widzi i szanuje to, że się odchudzam od jakiegoś czasu i postanowili wprowadzić trochę innowacji do wigilijnego stołu. To miłe, a tym samym każdy znajdzie coś dla siebie. Ale jak mnie skusi jakiś kawałek sernika to też zjem ze smakiem, z poczuciem, że przecież od tego się nie umiera
Nutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 13:32   #94
alorah
Zadomowienie

Boję się boję. Myślicie że rybka po grecku może zaszkodzić bardziej niż karp? Wydaje mi się że nie, bo to białe mięso, plus potrawka z samych naturalnych rzeczy...

Proszę odpisuj u mnie.
alorah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 14:34   #95
Superchic(k)
Zakorzenienie

Nie boję się świąt.

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 14:49   #96
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alorah Pokaż wiadomość
Boję się boję. Myślicie że rybka po grecku może zaszkodzić bardziej niż karp? Wydaje mi się że nie, bo to białe mięso, plus potrawka z samych naturalnych rzeczy...
Zaszkodzic? Ryba? Nic Ci nie zaszkodzi jesli zjesz z umiarem. Ani karp,ani inna ryba , ciasto,sałatki itd. Zachowaj umiar przede wszystkim a nie pytaj czy ci cos zaszkodzi...

SuperchicK:

Gratuluje przełomu. Mam nadzieje ze tak bedzie.

A ja sie nie boje swiat. Tzn. troche sie boje. Jak nie przytyje powyzej 5kg to moze byc xD
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 15:20   #97
monyczkaaa
Zakorzenienie

Ja też się nie boję.
Pogadałam z mamą, zrobiła mi święta w wersji light.
To samo co dla wszytskich ale np. bez tłuszczu, bez jakiegoś dodatku

Nie dam się zwariować i na pewno nie bede siedziała z tabelą kaloryczną i zastanawiała się ile przytyję
Stary 2007-12-22, 15:52   #98
mavika
Zakorzenienie

A ja jak zwykle świruję...Już się ograniczam żeby zrobić sobie "zapas" choć wiem że nie powinnam...Wigilia akurat będzie spoko bo w sumie spędzę ją tylko z mamą i babcią. Ja dla siebie upiekę pstrąga, mama może zrobi kapustę z grzybami, zupa grzybowa też nie jest tucząca...Ciasta piekę ja ale pewnie nie tknę. Gorzej widzi mi się perspektywa 1 dnia Świąt kiedy to idę do TŻ...U niego je się zupełnie inaczej...Jego mama zawsze robi schab który dosłownie PŁYWA w misce z olejem ze smażenia, stół ugina się od sałatek z grubą warstwą majonezu, śledzi w oleju, ciast i innych rzeczy na które im dłużej patrzę tym bardziej chcę uciekać...Wszystko przez to że nakładam sobie minimalną porcję tego świątecznego obiadu a potem juz nic nie ruszam bo wyrzuty sumienia by mnie zabiły a w brzuchu burczy...Przez głowę przelatuje tysiąc cyferek i tylko odliczam minuty kiedy pojadę do domu i wszystko wróci na stare tory dietowe...A do tego jego brat robi głupawe uwagi w stylu "anorektyczka nie jedz bo utyjesz!"...Na drugi dzień Świąt właściwie jem już normalnie jak zawsze. I nie dociera do mnie że to tylko 1 dzień i nie przytyję. (Nawet jak na Sylwestrze czy na weselu się upiję i puszczają mi hamulce na jedzenie i wpierniczam jakby mnie głodzili z tydzień - to nie tyję!) Ale nie... Wmawaim sobie że im dłużej jestem na diecie niecałe 1300kcal tym bardziej obniża mi sie metabolizm i tym razem napewno waga jednak skoczy...

A tak poza tematem: Co jecie w dzień Wigilii? Bo przecież do wieczerzy zasiada się wieczorem a do tej pory nie wytrzymam o samym śniadaniu (normalnie jem 4 posiłki dziennie co 3 godziny - i po tym czasie jestem już dobrze głodna...) Jakimiś marchewkami się zapchać? :/
Stary 2007-12-22, 16:36   #99
dziewoja
Raczkowanie

bardzo sie boje..............

dziewoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 16:42   #100
madame_apple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mavika Pokaż wiadomość
A tak poza tematem: Co jecie w dzień Wigilii? Bo przecież do wieczerzy zasiada się wieczorem a do tej pory nie wytrzymam o samym śniadaniu (normalnie jem 4 posiłki dziennie co 3 godziny - i po tym czasie jestem już dobrze głodna...) Jakimiś marchewkami się zapchać? :/
heh, ja w Wigilię jem normalnie, co 3-4godziny. Śniadanie, drugie, obiad - a Wigilia to taka podwieczorkokolacja. Kiedyś sie cały dzień ograniczałam, ale efekt byl taki że na swiatecznej kolacji wpierniczałam jak odkurzacz bo juz bylam strasznie glodna, no a pozniej cala noc bolał mnie żołąd. wiec odradzam - najlepiej jesc normalnie wtedy i na kolacji zjesz z umiarem

Choleraaaa... pisalam jeszcze jakos na poczatku tego wątku, że "się nie boję, ze swieta sa raz w roku, ze rodzina, ze atmosfera..." A teraz co?
Boje się. Naprawdę. Nie Wigilii, ale pierwszego i drugiego dnia świąt zdecydowanie. Postaram się jakoś przemóc i nie myśleć o tym, poczytam sobie Wasze racjonalne argumenty - może pomoże. Bo TERAZ się boję...

madame_apple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 17:17   #101
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: czy boicie sie świąt??

Cytat:

W wigilie jem normalnie, jak w każdy inny dzień Kolacje wigilijną, która jest zazwyczaj koło 16-17 traktuje jak późny obiad, po którym jem normalnie kolacje A przed kolacją wigilijną jest u mnie i I śniadanie i II i nawet III - zależy o której wstanę

Dla mnie pod względem jedzenia ten dzień nie różni się jakoś szczegolnie od innego. Jeszcze kilka lat temu mama zawsze się krzątała w kuchni kilka dni przed świętami, gotowała i piekła dużo, - były zawsze z 4 blachy różnych ciast Obecnie dużo się zmieniło Rodzice są często zajęci (praca, nauka) więc czasu, chęci i ochoty brak na jakieś wyborne wypieki, a i na samą Wigilie gotowane jest tyle, żeby starczyło dla każdego, nie więcej. U mnie w rodzinnym domu, co stwierdzam z dużym zadowoleniem, z czasem święta Bożego Narodzenia poprostu ewaluowały - liczy się teraz czas spedzony wspólnie, a jedzenie to tylko dodatek.
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 17:29   #102
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madame_apple Pokaż wiadomość
heh, ja w Wigilię jem normalnie, co 3-4godziny. Śniadanie, drugie, obiad - a Wigilia to taka podwieczorkokolacja.
Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
W wigilie jem normalnie, jak w każdy inny dzień Kolacje wigilijną, która jest zazwyczaj koło 16-17 traktuje jak późny obiad, po którym jem normalnie kolacje A przed kolacją wigilijną jest u mnie i I śniadanie i II i nawet III - zależy o której wstanę

Święta to zbyt piękny czas i jest tylko raz w roku, nie ma się czego bać, nalezy jedynie zachować umiar. Zamiast objadać się niewiadomo jak - lepiej zjeśc po symbolicznej porcji wszystkiego na co się ma ochotę i tyle wg. mnie...
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 17:58   #103
Emocja
Rozeznanie

Ja również jem normalnie w Wigilię Co około 3h. Kolacja Wigilijna jest po prostu kolejnym posiłkiem w ciągu dnia, zamierzam spróbować wszystkiego, co lubię - po trochu, a później jeszcze będzie normalnie kolacja

Emocja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 18:03   #104
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
A ja jak zwykle świruję...Już się ograniczam żeby zrobić sobie "zapas" choć wiem że nie powinnam...Wigilia akurat będzie spoko bo w sumie spędzę ją tylko z mamą i babcią. Ja dla siebie upiekę pstrąga, mama może zrobi kapustę z grzybami, zupa grzybowa też nie jest tucząca...Ciasta piekę ja ale pewnie nie tknę. Gorzej widzi mi się perspektywa 1 dnia Świąt kiedy to idę do TŻ...U niego je się zupełnie inaczej...Jego mama zawsze robi schab który dosłownie PŁYWA w misce z olejem ze smażenia, stół ugina się od sałatek z grubą warstwą majonezu, śledzi w oleju, ciast i innych rzeczy na które im dłużej patrzę tym bardziej chcę uciekać...Wszystko przez to że nakładam sobie minimalną porcję tego świątecznego obiadu a potem juz nic nie ruszam bo wyrzuty sumienia by mnie zabiły a w brzuchu burczy...Przez głowę przelatuje tysiąc cyferek i tylko odliczam minuty kiedy pojadę do domu i wszystko wróci na stare tory dietowe...A do tego jego brat robi głupawe uwagi w stylu "anorektyczka nie jedz bo utyjesz!"...Na drugi dzień Świąt właściwie jem już normalnie jak zawsze. I nie dociera do mnie że to tylko 1 dzień i nie przytyję. (Nawet jak na Sylwestrze czy na weselu się upiję i puszczają mi hamulce na jedzenie i wpierniczam jakby mnie głodzili z tydzień - to nie tyję!) Ale nie... Wmawaim sobie że im dłużej jestem na diecie niecałe 1300kcal tym bardziej obniża mi sie metabolizm i tym razem napewno waga jednak skoczy...

A ja tam dziś odetchlam z ulga bo myslalam ze mama przyniesie takie ciasta ktorym sie nie bede mogla oprzec. A tu przyniosla 11 plackow i w tym lubie tylko jednego-piernika. I to jest pyciusi piernik xD SUper ! Nie wwale w siebie niepotrzebnie ciasta xD

Ja zawsze jadłam sniadanie i czekałam do wigilii. Teraz chyba nie wytrzymam :P Zobaczymy xD. A na wigilie zjem : barsz z uszkami i 2 danie skladajace sie z ryb (2 rodzaje) ziemniakow i surowki. Bedzie ok ...
Stary 2007-12-22, 19:19   #105
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość

Święta to zbyt piękny czas i jest tylko raz w roku, nie ma się czego bać, nalezy jedynie zachować umiar. Zamiast objadać się niewiadomo jak - lepiej zjeśc po symbolicznej porcji wszystkiego na co się ma ochotę i tyle wg. mnie...
a jeśli sie tylko "głodze" tzn jem 1200 kcal, i kompletnie zero sportu, to chyba spowalnia mi sie strasznie przemiana materii co nie? Organizm przestawia sie na powolne spalanie i zuzywa znacznie mniej energii , waga staje w miejscu. Jesli nawet na krótko sie wróci do bardzo kalorycznego jedzenia (np 1 dzien świąt) , natychmiast gwałtownie przybierze sie na wadze.
i co o tym sadzicie?
Stary 2007-12-22, 19:23   #106
Annie1441
Wtajemniczenie

Ja się już nie boję Wcześniej się obawiałam, że będzie mi ciężko odmawiać sobie wszystkiego kiedy inni będę szamać, ale po wigilii klasowej już wiem, że można, nawet jeśli pachnie Po prostu zajęłam się załatwianiem różnych szkolnych spraw, biegałam po szkole, potem wpadłam do klasy chlipłam coli ligt i lifta, podzieliłam się opłatkiem i poszłam do domu W Wigilię tak, rano zjem śniadanie, na 14 jadę do babci i tam mi obiecali czystą zupę grzybową bez makaronu, do niczego innego mnie nie zmuszą. Potem jadę do rodziny od strony taty i tam będzie gorzej trochę- zupa zabielana z makaronem i oni nie zrozumieją że NIE CHCę. Poproszę o nalanie mi symbolicznej porcji i nie zjem do końca- tyle. Usiądę koło kuzyna i zajmę się rozmową z nim, a potem będę się bawić z resztą dzieciaków Jak znajdę na stole coś 'dla siebie' to może spróbuję. Najgorzej z ciastami i kutią Ale w końcu święta są co roku Dużo wigilii przede mną Tylko żeby ciocia z wujkiem mi nie truli, tj. jestem pewna, że ktoś skomentuje, ale cóż, będę się tylko grzecznie uśmiechać... na szczęście mama obiecała mi długie spacery w 1 i 2 dzień świąt, potem w czwartek w końcu trening (3 dni przerwy ;/) a potem pójdę na podwójną 'porcję' basenu.

Czytam to co napisałam i uznaję, że jestem dziwna. Zwłaszcza przy mojej wadze. Ale cóż- raz się człowiek zrazi do bycia tłustym to potem ogarnie go przerażenie na myśl o przytyciu.
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 19:27   #107
blue_cat
Rozeznanie

Święta są raz w roku i raz w roku mam zamiar się porządnie najeść
blue_cat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 19:29   #108
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Ja się już nie boję Wcześniej się obawiałam, że będzie mi ciężko odmawiać sobie wszystkiego kiedy inni będę szamać, ale po wigilii klasowej już wiem, że można, nawet jeśli pachnie Po prostu zajęłam się załatwianiem różnych szkolnych spraw, biegałam po szkole, potem wpadłam do klasy chlipłam coli ligt i lifta, podzieliłam się opłatkiem i poszłam do domu W Wigilię tak, rano zjem śniadanie, na 14 jadę do babci i tam mi obiecali czystą zupę grzybową bez makaronu, do niczego innego mnie nie zmuszą. Potem jadę do rodziny od strony taty i tam będzie gorzej trochę- zupa zabielana z makaronem i oni nie zrozumieją że NIE CHCę. Poproszę o nalanie mi symbolicznej porcji i nie zjem do końca- tyle. Usiądę koło kuzyna i zajmę się rozmową z nim, a potem będę się bawić z resztą dzieciaków Jak znajdę na stole coś 'dla siebie' to może spróbuję. Najgorzej z ciastami i kutią Ale w końcu święta są co roku Dużo wigilii przede mną Tylko żeby ciocia z wujkiem mi nie truli, tj. jestem pewna, że ktoś skomentuje, ale cóż, będę się tylko grzecznie uśmiechać... na szczęście mama obiecała mi długie spacery w 1 i 2 dzień świąt, potem w czwartek w końcu trening (3 dni przerwy ;/) a potem pójdę na podwójną 'porcję' basenu.

Czytam to co napisałam i uznaję, że jestem dziwna. Zwłaszcza przy mojej wadze. Ale cóż- raz się człowiek zrazi do bycia tłustym to potem ogarnie go przerażenie na myśl o przytyciu.

Nie popadaj w paranoje ! Coz to za roznica czy zabielana czy nie zabielana? Od hochli zupy nie utyjesz ! wez sobie nie marnuj swiat jedzeniem.Moim zdaniem to dziwne jest ze jak sie zje hochle zupy wiecej to od razu sie biegnie na podwony basen...

P.S
sorry jak popelnilam blad w ,,hochli". Nie nauczyli mnie jeszcze ortografii w tej szkole xD
Stary 2007-12-22, 19:31   #109
aniussia13
Raczkowanie

A ja mam pytanie .. Bo niby już wiem, że nie przytyje soie w ten jeden, czy dwa dni, jeśli tylko będzie się jadło z umiarem, to jednak w czasie świąt spożywamy więcej .. to co sie dzieje z tymi niuezuzytymi kaloriami skoro nie tyjemy ?
aniussia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 19:39   #110
anniaa

nie boje sie a po drugie swieta TO nie tylko jedzenie , jestem w szoku po tym co tutaj przeczytałam...

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 19:48   #111
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
nie boje sie a po drugie swieta TO nie tylko jedzenie , jestem w szoku po tym co tutaj przeczytałam...
Masz racje ! Swieta to nie niedzenie a atmosfera, rodzina i bliscy ! Gdybym ja w świeta siedziala z tabelami kalorii i liczylam ile zjadlam a ile nie to bym chyba zwariowała. Ja juz schowałam wage i mam ja gdzies. Nic nie popsuje tych świat. Beda piekne i udane.
Stary 2007-12-22, 19:48   #112
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MyLifeIsMusic Pokaż wiadomość
a jeśli sie tylko "głodze" tzn jem 1200 kcal, i kompletnie zero sportu, to chyba spowalnia mi sie strasznie przemiana materii co nie? Organizm przestawia sie na powolne spalanie i zuzywa znacznie mniej energii , waga staje w miejscu. Jesli nawet na krótko sie wróci do bardzo kalorycznego jedzenia (np 1 dzien świąt) , natychmiast gwałtownie przybierze sie na wadze.
i co o tym sadzicie?
Tak, spowalnia i to porządnie. Ale...
Od jednego dnia i tak nie da się przytyć. 1 kg to ok. 7000 niespalonych kalorii. Fakt, że Twój organizm spala wolniej oznacza tylko że istnieje możliwość iż szybciej przybierzesz na wadze niż ktoś kto ma metabolizm w normie, ale wartość i tak jest niezmienna.

Jedz z umiarem, przyzwoite porcje a nic się nie stanie przez ten jeden dzień.
Stary 2007-12-22, 20:26   #113
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Ja mam zaplanowane posiłki ze względu na wychodzenie z ED i moja doktor powiedziała, że z racji dużej kolacji mam zjeść mniej na śniadanie na II tylko przegryźć coś małego kolację zamienić z obiadem i obiad i II kolację zjeść podczas wieczerzy wigilijnej
Pozatym święta są piękne ja już nie mogę doczekać się tego barszczu i pangi w szpinaku

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 20:32   #114
Chantel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Baby14 Pokaż wiadomość
Masz racje ! Swieta to nie niedzenie a atmosfera, rodzina i bliscy ! Gdybym ja w świeta siedziala z tabelami kalorii i liczylam ile zjadlam a ile nie to bym chyba zwariowała. Ja juz schowałam wage i mam ja gdzies. Nic nie popsuje tych świat. Beda piekne i udane.
Zgadam sie w 100%!

Ja sie nie boje swiat, trzeba mieć umiar, zachować zdrowy rozsądek i nie dać sie

Dziewczyny dacie rade, popatrzcie ile juz osiagnelyscie, jeden dzien tego nie przekresli, nawet jak podjecie za bardzo na Wigilie to przeciez zawsze mozecie spalic kalorie (jakis spacer z rodzina), ale ja i tak wiem ze okaże sie ze wszystkie przezyjemy święta szczesliwie i bez pozniejszego żalowania
Chantel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 21:56   #115
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość

Ather, przepraszam za taką uwagę, ale piszesz tak, a postępujesz inaczej, nie chcąc skusić sie na kawałeczke choćby wigilijnego ciasta czy piernika... to troche sprzeczne...
Ja rozumiem, że slodycze są niezdrowe. Też w sumie sobie założyłam, ze ich nie będę jeść. Jednak myslałam, że u Ciebie to wygląda podobnie jak u mnie(na ciasta pozwalam sobie z okazji duzych uroczystości, jem gorzka czekoladę, lody<kupne, słodkie lody>, serki homogenizowane smakowe i to dosyć często, zamierzam też spróbować świątecznych pierniczków...) i uważam, ze się tym jedzeniem nie "truję". Bo jakby na to nie patrzeć, czekolada gorzka to przecież samo zdrowie i na pewno nie powinny jej się bać osoby, które chcą lub powinny przytyć!
No, ale to taka mała dygresja, mam nadzieje że nie odbierzesz to jako jakiegos ataku do Twojej osoby, po prostu to co piszesz na forum często wydaje mi się sprzeczne z tym, jak sama postępujesz...

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-22, 22:35   #116
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
Ather, przepraszam za taką uwagę, ale piszesz tak, a postępujesz inaczej, nie chcąc skusić sie na kawałeczke choćby wigilijnego ciasta czy piernika... to troche sprzeczne...
Ja rozumiem, że slodycze są niezdrowe. Też w sumie sobie założyłam, ze ich nie będę jeść. Jednak myslałam, że u Ciebie to wygląda podobnie jak u mnie(na ciasta pozwalam sobie z okazji duzych uroczystości, jem gorzka czekoladę, lody<kupne, słodkie lody>, serki homogenizowane smakowe i to dosyć często, zamierzam też spróbować świątecznych pierniczków...) i uważam, ze się tym jedzeniem nie "truję". Bo jakby na to nie patrzeć, czekolada gorzka to przecież samo zdrowie i na pewno nie powinny jej się bać osoby, które chcą lub powinny przytyć!
No, ale to taka mała dygresja, mam nadzieje że nie odbierzesz to jako jakiegos ataku do Twojej osoby, po prostu to co piszesz na forum często wydaje mi się sprzeczne z tym, jak sama postępujesz...
Nigdy więcej nie zarzucaj mi proszę czegoś takiego - słodycze to całkiem odmienna kwestia i nie mają nic wspólnego z normalnym jedzeniem. A tym bardziej z tym, że 'pisze jedno, robię co innego'.

Piszesz o czekoladzie i etapie przytyciu - to równiez nie ma nic do rzeczy, ponieważ nie mam zamiaru tyć jedząc słodycze. Nie mogę spożywać kakao (tak btw. i pisałam o tym wiele razy) a poza tym czekolada oprócz faktu że zawiera np. dużo magnezu wcale tak do końca nie jest hm... 'zdrowa'. Ale to już taka mała dygresja z mojej strony. Bo czy zdrowa czy nie, od kawałka świat się nie zawali, ale to jest kwestia samodyscypliny oraz przyjętych zasad.

Po prostu już nie lubię słodyczy jak kiedyś i nie mam na nie kompletnie ochoty.

Fakt niejedzenia słodyczy nie przeszkadza mi w normalnym odzywianiu - jem wszystko na co mam ochotę, czy zdrowe czy czasami nie.

Poza tym np. jogurty smakowe czasami jadam i nie widzę w tym nic niepokrywającego się z przyjętymi zasadami.
Stary 2007-12-23, 09:02   #117
mavika
Zakorzenienie

Wiecie co? przekonałyście mnie. Mam gorące postanowienie że będę jadła w Święta u TŻ i nawet spróbuję tego piernika "teściowej" który zwsze tak cudownie wygląda...Tym bardziej że jutro nie przegnę...No tak tylko w moim przypadku postanowienie postanowieniem a jak przyjdzie co do czego to robię po swojemu...)
Stary 2007-12-23, 09:29   #118
Oleńka =)
Rozeznanie

Do wszystkich dziewczyn, które boją się Świąt!

Wątek ten przeczytalam pierwszy raz. Spojrzałam na to, co piszecie bardzo obiektywnie i stwierdzam z przykrością, że w Waszych ( oczywiście nie wszystkich) wypowiedziac zaczyna być obecna jakaś dziwna paranoja, lęk przed każdym dekagramem, jakby pół kilograma więcej, czy mniej, miało życiowe znaczenie.

2-3 lata temu sama się odchudzałam, jednak moja przyjaciółka zatrzymała mnie na podobnym etapie- kiiedy święta wydawały się koszmarem, zanim się zaczęły.

Teraz...zmądrzałam. Słodyczy i niezdrowych tłuszczy i węglowodanów unikam, a tak poza tym jem wszystko. Dodatkowo ćwiczę. Powoli tracę na wadze, a samo odchudzanienie nie jest dramatem, tylko wprowadzeniem przyjemnego, zdrowego trybu zycia...

A w same święta.. spróbuję wszystkiego. Tylko zamiast siedzenia przed telewizorem, wybiorę się na długi spacer.

Spróbujcie spojrzeć na to wszystko z innej strony. To TYLKO jedzenie i TYLKO kilogramy, które można stracić. Szkoda życia na takie myśli...

Pozdrawiam i życzę pogodnych Świąt.
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 12:01   #119
dagirll
Wtajemniczenie

Ja postanowilam ,na wigilie zjesc tylko barszczyk z uszkami no i moze 3 pierogi.Nic pozatym.Jestem caly czas na diecie ,bardzo dobrze mi idzie ,pilnuje sie mam silna wole,nie jest tak trudno ja myslalam ,ze bedzie.Ale barszczu sobie nie odmowie oo nie!CALY rok na ,to czekalam Zycze wizazankom wytrwalosci.

dagirll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 15:22   #120
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: czy boicie sie świąt??

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
Ja rozumiem, że slodycze są niezdrowe.
Nikaa a nie pomyślałaś, że może niektórzy poprostu nie mają ochoty/ nie przepadają za takimi rzeczami Czy naprawdę wszyscy muszą uwielbiać słodycze - wszelkie ciacha, ciasteczka, cukierki, batoniki itp. itd Czasami to nie kwestia zdrowe - nie zdrowe Ja sama nie jem takich rzeczy od ... sporo czasu Nie lubie, nie mam ochoty, poprostu wolę zjeść zamiast snickersa na przykład jabłko albo serek wiejski Mi to sprawia dużo więcej frajdy niż na przykład czekolada. Zdaje sobie sprawę, że niektorym trudno to pojąć Już wiele razy musiałam tłumaczyć na przykład siostrze, że nie odczuwam zadnej potrzeby zjadania batoników... podczas gdy ona ślini się na sam widok reklamy batona w TV Więc nawet jeśli u mnie na święta będzie piernik, nie skuszę się, bo nie przepadam poprostu
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości