![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: mydło
No dobra też dodałam
![]() Ale nie wiem jaki to przyniesie skutek po za czysto prywatna satysfakcją ![]() A Farba ma już zablokowany dostęp - Zło działa w tempie expressowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Widze, ze watek przerodził się na walkę z kimś pod pseudo Farba, o to na pewno mi nie chodziło.
Faktycznie chodziło mi zrobienie mydła od podstaw, ale na zrobienie kosmetyków jak jedna z wizażanek proponowała ( przepisy) też jestem zainteresowana. Jeżeli chodzi o mydełka to mozna je także farbować fabnikami spozywczymi. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wszelkich składników potrzebnych do domowej produkcji kosmetykó szukałam w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach typu "Natura". Toniki: dla każdego typu cery: tonik różano-pomarańczowy- 50g wody różanej i 50g wody pomarańczowej. Oba składniki mieszamy w jednej butelce (jak dla mnie rewelacja). Jeżeli chodzi o dodatki do kąpieli to sposób jest b.prosty : najprościej jest umieścić 100-200g suszonych ziół w bawełnianym woreczku i przywiązać go pod kranem, tak aby woda przepływała przez ziółka. Polecam używać takich ziół jak : kwiatki lawendy, liście melisy, kora dębowa (dobra dla cery tłustej i dla osób mocno pocących się ![]() Można też zrobić olejki do kąpieli ja polecam ten :50 g olejku zapachowego(jaśminowy, pomarańczowy lub różany), 90g olejku sojowego lub z kiełków przenicy no i 5g Tween 80(pytać w aptece). Olejek jaśminowy zrobiłam sama bo w sklepie jest drogi- 50 g oleju(5 łyżek), 10g kwiatków jaśminu. Pozostawiłam na 2 tygodnie w ciepłym miejscu a potem przelałam do ciemnej buteleczki i mam.Można tak robić olejki z innych ziół. Jeśli chodzi o kremy do twarzy to przygotowanie ich pochłania trochę czasu i pieniędzy, nie opłaca sie ich robić w domu ale dam przepis, zrobiłam go kiedyś i oceniam na 6+, zwłaszcza za zapach, który utrzymuje sie cały dzień no i nie uczulał mnie a mam do tego skłonności ![]() Krem pomarańczowy: 40g wody pomarańczowej, 4 krople olejku pomarańczowego, 40g olejku z pestek winogron, 5g wosku pszczelego, 5g lanoliny bezwodnej. Aby składniki wodne i tłuste połączyły sie to robimy tak: umieszczamy w czystym i suchym słoiczku składniki tłuszczowe(olej z pestek winogron, wosk pszczeli, lanolina beawodna) a w drugim słoiczku(woda pomarańczowa). wstawiamy aoba słoiczki do wody o temp. 60-70 stopni C i czekamy aż związki tłuszczowe roztopią sie. Wyjmujemy słoiki z wody i miksujemy mikserem skład, tłuszczowe, aż stana się mętne i nabiorą koloru takiego mlecznego. W trakcie mieszania powoli wlewamy skład. wodne(nie wolno zmieniać kolejności) Mieszamy jeszcze 4-8 min. aż masa stanie sie ciepła i bedzie miała odpowiednia konsystencję.Na końcu dajemy olejek zapachowy i krótko ieszamy. Gdyby krem był za gęsty to ogrzewamy masę raz jeszcze i dodajemy płynny wosk pszczeli i ciągle mieszamy. Jak widzicie to jest dość prosty proces, jednak kosztowny. Krem nadaje sie do używania około 1 - 3 tygodnie, przetrzymujemy w lodówce i zalecam szczelnie zamykać bo inaczej wszystko nim "przejdzie" ![]() Przepisy na szampony i inne kosmetyki następnym razem. Jesli interesuje cię jakiś konkretny przepis to daj znać. Zależy jaki rodzaj cery posiadasz to innych składników sie używa. oo jeszcze jeden: cytrynowy płyn do układania włosów: 1 cytryna--wycisnąć sok z cytryny i odcedzić go polewamy nim włosy. Szybko wysycha. Nie nadaje sie do włosów farbowanych. Ale sie spisałam. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
No działam dalej !
maseczka dla cery tłustej: Drożdżowa--2 łyżki drożdzy i 4 łyżki mleka- mleko troszkę podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy na gęstą papkę. Nakładamy na twarz i kilka minut trzymamy. Odświeżająca--100g płatków owsianych, 1 cytryna, 1 białko.Mieszamy składniki na papkę i nakładamy, pozozostawiamy na 10 min. Dla cery suchej: 1 dojrzeły owoc avokado, 1 łyżka słodkiej śmietanki--avocado rozgniatamy, dodajemy śmietankę, mieszamy i nakładamy na twarz i na szyję; dla cery zmęczonej: 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 5 kropli soku z cytryny--oba składniki mieszamy. Zamiast jogurtu czasem używam świeżego twarożku( nie spływa z twarzy ![]() dla skóry podrażnionej: 1 filiżanka mocnego naparu z rumianku(malutka filiżanka), 2 łyżki glinki leczniczej(kaolin)--dodajemy glinkę do naparu z rumianku i mieszamy.Nakładamy maseczkę i przykrywamy twarz wilgotną ściereczką. Pozostawiamy na 15 min. Szampon dla cierpliwej osoby w 100 % z naturalnych składników: szampon rumiankowy dla włosów jasnych i suchych. Aby go zrobić potrzeba 50g nalewki rumiankowej, a robi sie ja tak: zalewamy kwiaty rumianka 70 % alkoholem i pozostawiamy na 10 dni w temp. ok 20 stopni czyli pokojowej. Przecedzamy płyn przez sitko i przchowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Czyli raz jeszcze: 50g nalewki z rumianku, 10g potażu(wodorotlenek potasu), 250 ml naparu z rumianku(herbatka), 500ml wody destylowanej, 50 g szarego mydła. Przygotowanie: wodę destylowaną, napar z rumianku wlać do garnka i przegotować. Dodać potaż i rozpuścić w tym garnku szare mydło. Potem ogrzać roztwór na małym ogniu ok 20-25 min, aż wyparuje mniej więcej połowa płynu. Po ostudzeniu do roztworu mydła dodajemy 50g nalewki z rumianku. Gdyby sie nie chciało wymieszać to podgrzać raz jeszcze mieszając ciągle. Zamiast naleki z rumianku można użyć nalewki z pokrzywy, tymianku(nadaje połysk i sprężystość), rozmarynu(poprawia ukrwienie skóry), krwawnika(hamuje przetłuszczanie włosów) cdn.... może ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Forum zrób to sama...czy da sie samemu zrobic perfumy??
Moja mama przyniosła dzisiaj z lasu pięknie pachbnące konwalie...ależ mi sie marzy taki niecodzienny zapach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
![]()
Przepis zgłoszony przez: Kruszynka
Woda toaletowa domowej produkcji ![]() Skladniki: Spirytus salicylowy wybrany olejek eteryczny. (jaki kto lubi) Opis: Spirytus mieszamy z olejkiem metodą prób i błędów. To znaczy, mieszamy obydwa składniki do momentu uzyskania takiego nasycenia zapachu, jaki nam odpowiada. Moja ciocia (bo to patent mojej cioci) zużywa 1 olejek na 1/3 pojemności spirytusu, ale nie każdemu musi to odpowiadać. Trzeba próbować. Jeśli jest za dużo spirytusu i zapach jest zbyt "alkoholowy", dodajemy więcej olejku. Dla złagodzenia intensywności, dodajemy spirytusu i tak, aż uzyskamy to, co nam najbardizej pasuje. Ciocia ma na składzie olejek z drzewa sandałowego, paczuli i róży bodajże. Zazwyczaj nie miesza olejków ze sobą, tylko pojedynczy ze spirytusem. Ale nie jest wykluczone, że można je nieco pomieszać ;D. Jako pojemnika można użyć wszystkiego, co ma rozpylacz. Ja: opakowania po dezodorancie Naturals z Avonu, ciocia używa pojemniczka po OFFie. Zapach utrzymuje się dość długo i choć z początku jest dość intensywny, to potem łagodnieje i domowa EdT ma naprawdę ładny zapach ![]() ![]() Skopiowałam to z Naszych Przepisów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Dot.: Forum zrób to sama...czy da sie samemu zrobic perfumy??
ale ja nie wiem dziewczyny...bo dobry pomysl, ale czy ta substancja nie jest tlusta po zmieszaniu? mozna pryskac po ciuchach, czy tylko po nadgarstkach i za uszami /chociaz za uszami tez mala heca, bo wlosy beda tluste/. jak to sie ma do tlustosci??? hehe. ale namotalam
pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mogę sie mylić oczywiście, bo z chemią nie mam kontaktu już rok i zapominam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny gdzie mozna kupic taki barwnik do mydelek? W zwyklym sklepie spożywczym?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
dziewczyny jestescie swietne!! dzieki za pomysl z mydelkami!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
调解人
|
Wow Rosana, zaraz zrobie sobie maseczke, dzięki wielkie!
![]()
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Hej Rosana6. A czy wiesz jak zrobić mydło przezroczyste? Chętnie bym się zaznajomił z przepisem, jeśli takowym dysponujesz. Pozdrawiam gorąco. Łukasz (kike28@wp.pl)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Sam spróbowałem zrobić mydło wg przepisu:
- 50 ml oleju z oliwek - 50 ml 25% NaOH -NaCl q.s. Do 50 ml oleju w kolbie okrągłodennej dodałem 38 ml roztworu wodorotlenku i ogrzewałem mieszaninę w temperaturze 90 stopni w łaźni wodnej na wyparce rotacyjnej (ciągłe mieszanie). Gdy mieszanina stała się jednorodna, dodałem resztę ługu i jeszcze trochę kręciłem. Do otrzymanej kleistej i gęstej mieszaniny dodałem 40 ml dość stężonego roztworu soli kuchennej i znów całość mieszałem. Po kilkukrotnym takim wysoleniu, oddzielony na rozdzielaczu produkt płukałem kilkakrotnie zimną wodą. Po odsączeniu miękkie mydło zmikronizowałem w moździerzu a w ostatniej fazie miażdżenia dodałem olejku zapachowego i EDTA. Gotowe mydło przeniosłem do formy i odstawiłem aż się zestali. Wszystko fajnie, tylko jak zrobić mydło przezroczyste? I jakie barwniki mogę dodać? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
aj robilam tak i chyba cos mi nie wyszlo...... starlam na tarce mydelko, wrzucilam do garnuszka podgrzalam zrobila mi sie masa taka gesta nie lejac ajkednka poodtygnieciu uformowalam serduszku a, nie wyszlo ono takie gladkie ( jka sa mydla ) mialo an sobie takie bruuzdki... moze powinnam zalac te wiorka woda i wtedy gotowac ?? tylko ile tej wody ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Albo po rozpuszczeniu możnaby dolać trochę wody, tylko tyle żeby zrobiło sie bardziej lejące. Ale koniecznie PO rozpuszczeniu, bi inaczej nie wiadomo ile tej wody i można chlapnąć za dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
gotowlama w garnuszku metalowym taka papka mis ie zrobila a nie lejace nie chcialo sie bzytnio rozpuscic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Hej Roxana. A czy umiesz zrobić mydło glicerynowe? Żeby było przezroczyste.Pozdrawiam. Łukasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
![]()
Mydła glicerynowe mozna podobno przetopić w mikrofali. Roztopienie w garnku z "podwójnym dnem" jest bardziej pracochłonne. Czy zna ktos inny sposób?
Czy ma ktoś doswiadczenie jak i z czego zrobic forme do bloków mydła lub do pojedynczych mydeł? Można uzywać opakowań po sokach i folii aluminiowej, ale szukam czegoś lepszego i nie zużywającego się po uzyciu. Jak osiągnąć PRZEZROCZYSTE mydło glicerynowe to też dobre pytanie. Jakie rzeczy można dodawać do mydła? Mam na myśli rzeczy typu płatki, ziarna itp. Najważniejsze moje pytanie: czy ma ktoś opracowany sposób jak kroić mydło, zeby powierzchnia krojenia była gładka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
![]()
kurcze mi tez nie wyszlo- zrobilam najdrobniejsze wiorki jakie mozna bylo, nie rozpuscily sie wcale tak dobrze i jak po stopieniu dolalam wody to wyszlo takie ble
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Już był wontek o tym temacie
![]()
Jestem jaka jestem.... 18.10.2010 - 82.7 kg ![]() 23.10.2010 - 81.2 ![]() 6.11.2010 - ![]() Waga wymarzona : 60-65 kg ![]() Tabela naszych wymiarów z 18.10.2010. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...1&d=1287584942 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
![]()
Macie moze jakies przepisy na maseczki wlasnej roboty do cery mieszanej? Moga byc roznorodne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Dot.: Maseczki
Ja osobiście polecam dwie maseczki. Pierwsza to z miodu i śmietany:
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 1 łyżka stołowa miodu, płatki pszenne(można je sobie darować) Śmietanę i płynny miód dobrze zmieszać i dodac tyle płatków, aby powstała gęsta papka. Pozostawić na twarzy przez 20 min, spłukać letnia wodą. Działa oczyszczająco, nawilżająco i łagodząco. Druga maseczka mleczno-białkowa: 1 białko, 2 łyżeczki miodu Ubić luźno białko z miodem i nanieść mieszankę na twarz. Po 25 minutach spłukać obficie letnią wodą. Działa przeciwzapalnie, gojąco i napinająco. Jak widzisz składnikiem każdej maseczki jest miód (który uwielbiam jako kosmetyk), polecam także szybka maseczkę dla leniwych ![]() Do dzieła!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
heh dziekuje bardzo, skorzystam na pewno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
http://www.republika.pl/mysza330/PORADY.html tu jest troche takich rzeczy.Moze cos znajdziesz dla siebie.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
![]()
Nie wiem czy taki topic byl ( jestem new ) ale tu wypisujcie rozne przepisy na maseczki, peelingi itp. A jak bede miec czas to sama dolacze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Dot.: Hausowe sposoby na piekna cere i cialo
Przejżyj ten wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=59474
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.