![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego tak piszecie??
Cytat:
Weźmy jako przykład pytanie z sondy na pierwszej stronie: "Czy podoba się Tobie nowe forum?" (zgrzyta w zębach ![]() Można zapytać: Czy Tobie podoba się nowe forum? - i wtedy tak jak dziewczyny pisały akcentujemy zapytanie do konkretnej osoby Albo: Czy podoba Ci się nowe forum? - i wtedy akcentujemy zapytanie o nowe forum ![]() Hybrydy w postaci "Czy podoba się Tobie nowe forum?" lub "Czy Ci podoba sie nowe forum?" są niepoprawne. Podobnie odpowiedź może brzmieć: Mnie się nie podoba nowe forum - akcentujemy, że to moje zdanie lub: Podoba mi się to nowe forum - Odpowiedzi "Mi się nie podoba to nowe forum" i "Podoba mnie się to nowe forum" są niepoprawne ![]() Jeśli chcemy zaakcentować nasze zdanie, mozna szyk ułożyć tak: Nowe forum mnie się nie podoba - używając zaimka akcentowanego. Często wtedy "mnie" jest wzmocnione słowem "osobiście" ![]() ![]() Przydatna jest poradnia językowa Słownika Języka Polskiego: http://slowniki.pwn.pl/poradnia/list...z+tobie&kat=18 http://slowniki.pwn.pl/poradnia/list...rowa%B3&kat=18 Zaznaczam, że nie ma w mojej wypowiedzi ani cienia krytyki do kogokolwiek ![]() ![]()
liberalny <tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny> (Słownik Języka Polskiego PWN) Jędrek ma... ![]() ![]() ![]() Edytowane przez BabciaWeatherwax Czas edycji: 2005-05-27 o 10:48 Powód: Jeden link zamiast kilku :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Bunia
![]() i wszystko jasne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
🦄
|
A jeszcze jakby mi tak ktoś "bynajmniej" wytłumaczył? ;( Bo zrobiłam sondę wśród znajomych i każdy scenkę przedstawioną przez Aniess (chyba) rozumiał tak jak ja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry. Z miłością bynajmniej się nie taił. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119 Scenka oznacza więc: -Podoba Ci się ten mężczyzna? -Ani trochę Inna poprawna odpowiedź mogłaby brzmieć: -Bynajmniej mi się nie podoba (Wcale mi się nie podoba) ale wtedy "nie" nie dotyczy "bynajmniej", ale podobania. Często mylone z partykułą "przynajmniej" - stąd koszmarki typu - Bynajmniej mi się podoba - Jest przystojny, bynajmniej według mnie ![]() ![]() "Bynajmniej" jest formą nieco archaiczną, może stąd kłopoty.
![]() |
![]() |
#36 |
🦄
|
Hmmm to może tu tkwi mój błąd, bo zawsze myślałam, że musi być "bynajmniej nie" żeby wypowiedź była w negatywnym znaczeniu. Wszystkie podane przez Ciebie Babciu przykłady rozumiem poprawnie. Ale "zapamiętać- bynajmniej=ani trochę". Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
a mnie najbardziej denerwuje jak mężczyzna mówi POSZŁEM. a jak ktoś mówi KUPILI MY etc to mam ochotę zabić
![]()
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Juz Ci odpowiadam Kaasiu: nie uzywam polskich znakow bo mam male przejscia z klawiatura
![]() (bynajmniej ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Mnie za to denerwuje co innego: ubrać buty. Ostatnio spotykam to nawet w książkach. Makabra! Naprawdę forma "co tu pisze" jest już uważana za poprawną? To potworne!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Bu
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Tifa, dziękuję za odpowiedź. Pośpiech... w sumie nawet nie przyszło mi to do głowy. Może dlatego, że ja się raczej nie spieszę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.