|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego tak piszecie??
Cytat:
Weźmy jako przykład pytanie z sondy na pierwszej stronie: "Czy podoba się Tobie nowe forum?" (zgrzyta w zębach )Można zapytać: Czy Tobie podoba się nowe forum? - i wtedy tak jak dziewczyny pisały akcentujemy zapytanie do konkretnej osoby Albo: Czy podoba Ci się nowe forum? - i wtedy akcentujemy zapytanie o nowe forum ![]() Hybrydy w postaci "Czy podoba się Tobie nowe forum?" lub "Czy Ci podoba sie nowe forum?" są niepoprawne. Podobnie odpowiedź może brzmieć: Mnie się nie podoba nowe forum - akcentujemy, że to moje zdanie lub: Podoba mi się to nowe forum - Odpowiedzi "Mi się nie podoba to nowe forum" i "Podoba mnie się to nowe forum" są niepoprawne ![]() Jeśli chcemy zaakcentować nasze zdanie, mozna szyk ułożyć tak: Nowe forum mnie się nie podoba - używając zaimka akcentowanego. Często wtedy "mnie" jest wzmocnione słowem "osobiście" Chociaż nie wiem, czy to akurat jest poprawne, w końcu jak mnie, to musi być osobiście (ale sama używam )Przydatna jest poradnia językowa Słownika Języka Polskiego: http://slowniki.pwn.pl/poradnia/list...z+tobie&kat=18 http://slowniki.pwn.pl/poradnia/list...rowa%B3&kat=18 Zaznaczam, że nie ma w mojej wypowiedzi ani cienia krytyki do kogokolwiek ![]()
liberalny <tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny> (Słownik Języka Polskiego PWN) Jędrek ma... Edytowane przez BabciaWeatherwax Czas edycji: 2005-05-27 o 11:48 Powód: Jeden link zamiast kilku :) |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Bunia
i wszystko jasne
|
|
|
|
|
#34 |
|
🦄
|
A jeszcze jakby mi tak ktoś "bynajmniej" wytłumaczył? ;( Bo zrobiłam sondę wśród znajomych i każdy scenkę przedstawioną przez Aniess (chyba) rozumiał tak jak ja.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry. Z miłością bynajmniej się nie taił. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119 Scenka oznacza więc: -Podoba Ci się ten mężczyzna? -Ani trochę Inna poprawna odpowiedź mogłaby brzmieć: -Bynajmniej mi się nie podoba (Wcale mi się nie podoba) ale wtedy "nie" nie dotyczy "bynajmniej", ale podobania. Często mylone z partykułą "przynajmniej" - stąd koszmarki typu - Bynajmniej mi się podoba - Jest przystojny, bynajmniej według mnie ![]() "Bynajmniej" jest formą nieco archaiczną, może stąd kłopoty.
|
|
|
#36 |
|
🦄
|
Hmmm to może tu tkwi mój błąd, bo zawsze myślałam, że musi być "bynajmniej nie" żeby wypowiedź była w negatywnym znaczeniu. Wszystkie podane przez Ciebie Babciu przykłady rozumiem poprawnie. Ale "zapamiętać- bynajmniej=ani trochę". Dziękuję
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie najbardziej denerwuje jak mężczyzna mówi POSZŁEM. a jak ktoś mówi KUPILI MY etc to mam ochotę zabić
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
do takich przemyśleń i ciekawa jestem, czy uważasz to za element netykiety? Coś naturalnego, przyjętego, a może nawet wskazanego? Czy po prostu olewasz to, żeby się szybciej pisało? Pytam wyłącznie z ciekawości. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Juz Ci odpowiadam Kaasiu: nie uzywam polskich znakow bo mam male przejscia z klawiatura
Duze litery i przecinki to pospiech, nie wynik zapominania. A jak podkreslilam juz pare razy zadalam moje pytanie bo zwrot MNiE, TObie w srodku zdania (bynajmniej nie wskazujacy na chce podkreslenia osoby) pojawial sie na tym forum tak czesto, ze zaczelo mnie to nurtowac. Nie mialam na celu wytykania komus bledow ale dowiedzenia sie czy jest w tym jakias celowosc. To ze ludzie nie pisza przecinkow, polskich znakow, robia bledy ortograficzne itd. umiem sobie wytlumaczyc. A to nieszczesne TOBIE bylo dla mnie niezrozumiale. Ale dzieki paru odpowiedziom zrozumialam motywacje osob, ktore tak pisza Jestem oswiecona ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie za to denerwuje co innego: ubrać buty. Ostatnio spotykam to nawet w książkach. Makabra! Naprawdę forma "co tu pisze" jest już uważana za poprawną? To potworne!
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Bu
Zostałam doedukowana przez polonistkę
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Tifa, dziękuję za odpowiedź. Pośpiech... w sumie nawet nie przyszło mi to do głowy. Może dlatego, że ja się raczej nie spieszę
a jeśli już, to i tak staram się pisać tak, żeby nie było problemów ze zrozumieniem, o co mi chodzi. Na pewno wiele osób przyzna, że fatalnie czyta się posty, w których w ogóle nie ma znaków przestankowych ani wielkich liter. Nie mam tu oczywiście na myśli Ciebie, tylko takie ekstremalne przypadki. Aha, nie pytałam Cię w ogóle o polskie znaki To jest dla mnie zupełnie zrozumiałe, ktoś może mieć problemy techniczne, jakieś przyzwyczajenia z usenetu lub np. być za granicą. Cieszę się, że się zrozumiałyśmy i nasze wątpliwości zostały wyjaśnione Pozdrawiam!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.

)