Dlaczego tak piszecie?? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-05-27, 10:24   #31
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego tak piszecie??

Cytat:
Napisane przez haima
Z tegoo co ja pamiętam z polskiego, to używanie zwrotu "Ci" jest tak samo nie poprawne jak "tu pisze". Powinno się mówić "Tobie".
To zależy od szyku zdania. Na początku zdania używamy dłuższych form zaimkowych (mnie, tobie), a w środku krótszych, z wyjątkiem sytuacji, w których zaimek jest akcentowany (w celu podkreślenia podmiotu).

Weźmy jako przykład pytanie z sondy na pierwszej stronie:
"Czy podoba się Tobie nowe forum?" (zgrzyta w zębach )
Można zapytać:
Czy Tobie podoba się nowe forum? - i wtedy tak jak dziewczyny pisały akcentujemy zapytanie do konkretnej osoby
Albo:
Czy podoba Ci się nowe forum? - i wtedy akcentujemy zapytanie o nowe forum
Hybrydy w postaci "Czy podoba się Tobie nowe forum?" lub "Czy Ci podoba sie nowe forum?" są niepoprawne.

Podobnie odpowiedź może brzmieć:
Mnie się nie podoba nowe forum - akcentujemy, że to moje zdanie
lub:
Podoba mi się to nowe forum -
Odpowiedzi "Mi się nie podoba to nowe forum" i "Podoba mnie się to nowe forum" są niepoprawne

Jeśli chcemy zaakcentować nasze zdanie, mozna szyk ułożyć tak: Nowe forum mnie się nie podoba - używając zaimka akcentowanego. Często wtedy "mnie" jest wzmocnione słowem "osobiście" Chociaż nie wiem, czy to akurat jest poprawne, w końcu jak mnie, to musi być osobiście (ale sama używam )

Przydatna jest poradnia językowa Słownika Języka Polskiego:
http://slowniki.pwn.pl/poradnia/list...z+tobie&kat=18
http://slowniki.pwn.pl/poradnia/list...rowa%B3&kat=18

Zaznaczam, że nie ma w mojej wypowiedzi ani cienia krytyki do kogokolwiek

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków

Edytowane przez BabciaWeatherwax
Czas edycji: 2005-05-27 o 10:48 Powód: Jeden link zamiast kilku :)
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 10:27   #32
Seagirl
Zadomowienie

Seagirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 10:33   #33
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Bunia
i wszystko jasne

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 11:18   #34
Marigold19
🦄

A jeszcze jakby mi tak ktoś "bynajmniej" wytłumaczył? ;( Bo zrobiłam sondę wśród znajomych i każdy scenkę przedstawioną przez Aniess (chyba) rozumiał tak jak ja.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 11:55   #35
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19
A jeszcze jakby mi tak ktoś "bynajmniej" wytłumaczył? ;( Bo zrobiłam sondę wśród znajomych i każdy scenkę przedstawioną przez Aniess (chyba) rozumiał tak jak ja.
bynajmniej "wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)"
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.
Z miłością bynajmniej się nie taił.
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119

Scenka oznacza więc:
-Podoba Ci się ten mężczyzna?
-Ani trochę
Inna poprawna odpowiedź mogłaby brzmieć:
-Bynajmniej mi się nie podoba (Wcale mi się nie podoba)
ale wtedy "nie" nie dotyczy "bynajmniej", ale podobania.

Często mylone z partykułą "przynajmniej" - stąd koszmarki typu
- Bynajmniej mi się podoba
- Jest przystojny, bynajmniej według mnie

"Bynajmniej" jest formą nieco archaiczną, może stąd kłopoty.

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 12:22   #36
Marigold19
🦄

Hmmm to może tu tkwi mój błąd, bo zawsze myślałam, że musi być "bynajmniej nie" żeby wypowiedź była w negatywnym znaczeniu. Wszystkie podane przez Ciebie Babciu przykłady rozumiem poprawnie. Ale "zapamiętać- bynajmniej=ani trochę". Dziękuję
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 12:29   #37
soulsweeper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19
No ja właśnie widzę, że prawie wszyscy teraz tak właśnie to rozumieją jak Ty i Twoi znajomi i nie mam pojęcia, skąd się taki koszmarek wziął :/ Ale Babcia ładnie wytłumaczyła
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-05-27, 12:44   #38
monyczkaaa
Zakorzenienie

a mnie najbardziej denerwuje jak mężczyzna mówi POSZŁEM. a jak ktoś mówi KUPILI MY etc to mam ochotę zabić
Stary 2005-05-27, 12:57   #39
kaasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tifa
hehehe, no mysle ze to raczej nie dlugosc studiow wplywa na umiejetnosc konstruowania zdan rzeczywiscie mozna na poczatku
ale co do tego srodka to mnie malo przekonuje akcent. W mowie potocznej owszem, wtedy mozna sobie robic kombinacje. Ale w jezyku pisanym jakos MNIE to nie pasuje:P Moze tez kwestia zapisu. Zdanie: <A tobie, jak to sie podoba> wyglada juz lepiej.
Mimo że jest to język pisany, to jednak dla mnie forum internetowe jest bardziej zbliżone do mowy potocznej, niż do języka literackiego. Raczej nie zwracam uwagi na kombinacje słów. Zastanawia mnie tylko teraz, dlaczego studentka polonistyki zapomina o przecinkach i wielkich literach na początkach zdań. Proszę nie odbieraj tego jako czepianie się, czy złośliwość. Po prostu Twój wątek natchnął mnie do takich przemyśleń i ciekawa jestem, czy uważasz to za element netykiety? Coś naturalnego, przyjętego, a może nawet wskazanego? Czy po prostu olewasz to, żeby się szybciej pisało? Pytam wyłącznie z ciekawości. Pozdrawiam
kaasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 18:57   #40
Tifa
Raczkowanie

Juz Ci odpowiadam Kaasiu: nie uzywam polskich znakow bo mam male przejscia z klawiatura Duze litery i przecinki to pospiech, nie wynik zapominania. A jak podkreslilam juz pare razy zadalam moje pytanie bo zwrot MNiE, TObie w srodku zdania
(bynajmniej nie wskazujacy na chce podkreslenia osoby) pojawial sie na tym forum tak czesto, ze zaczelo mnie to nurtowac. Nie mialam na celu wytykania komus bledow ale dowiedzenia sie czy jest w tym jakias celowosc. To ze ludzie nie pisza przecinkow, polskich znakow, robia bledy ortograficzne itd. umiem sobie wytlumaczyc. A to nieszczesne TOBIE bylo dla mnie niezrozumiale. Ale dzieki paru odpowiedziom zrozumialam motywacje osob, ktore tak pisza Jestem oswiecona pozdrawiam
Tifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 19:20   #41
nan
Wtajemniczenie

Mnie za to denerwuje co innego: ubrać buty. Ostatnio spotykam to nawet w książkach. Makabra! Naprawdę forma "co tu pisze" jest już uważana za poprawną? To potworne!
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-27, 22:00   #42
Myszołapka
Zakorzenienie

Bu no to teraz już rozumiem znaczenie słowa "bynajmniej" Zostałam doedukowana przez polonistkę
Stary 2005-05-28, 09:11   #43
kaasia
Raczkowanie

Tifa, dziękuję za odpowiedź. Pośpiech... w sumie nawet nie przyszło mi to do głowy. Może dlatego, że ja się raczej nie spieszę a jeśli już, to i tak staram się pisać tak, żeby nie było problemów ze zrozumieniem, o co mi chodzi. Na pewno wiele osób przyzna, że fatalnie czyta się posty, w których w ogóle nie ma znaków przestankowych ani wielkich liter. Nie mam tu oczywiście na myśli Ciebie, tylko takie ekstremalne przypadki. Aha, nie pytałam Cię w ogóle o polskie znaki To jest dla mnie zupełnie zrozumiałe, ktoś może mieć problemy techniczne, jakieś przyzwyczajenia z usenetu lub np. być za granicą. Cieszę się, że się zrozumiałyśmy i nasze wątpliwości zostały wyjaśnione Pozdrawiam!
kaasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości