![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Szarlotka, jabłecznik...
Mam prosbe. Jesli zanie jakis dobry przepis na szarlotke to poprosze. jutro robie male przyjecie i zamarzyla mi sie szarlotka. Jedank nigdy nie wychodzi mi tak jak trzeba. Nie chce zeby moi goscie sie rozczarowali. Glownie chodzi mi o przepis na kruche ciasto...zawsze wychodzi mi albo spalone albo pol surowe pol spalone albo zakalec....nie wiem co robie zle. Mam gotowe pyszne jabłka w sloiku ktore przygotowujemy z mama specjalnie do tego ciasta. Mamie ciasto wychodzi pyszne...Niestety w tej chwili jest daleko za granica i nie podpowie mi co zrobic zeby ciasto nie bylo wielkim niewypalem. Dlatego prosze wam o pomoc. Bede wdzieczna.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Oto przpis z jakiego ja korzystam:
50dag maki 20 dag masła 15 dag cukru 2 zółtka 1/4-1/2 szkalnki gestej śmiatny 1/2 laski waniliowej 1.5 kg antonówek lub renet 20 dag cukru nieco tartej bułki cukier puder Jabłka umyc obrac, pokroic w cwiartki, wykroić gniazdka oczywiście, włożyc do rondelka polac nieco wrzątkiem, rozgotować.Do tego dodać 20 dag cukru i gotowac kilka minut masa musi zgęstnieć. Następnie wymieszac i ostudzić. Mąke przesiać, dodac masło i cukier i dokładnie wymieszac,następnie dodac zółtka i smietanę,i posiekaną laske waniliową.Szybko zagnieść i ciasto zainąc w folie aluminiowa i do lodówki.wyjąc po godzinie przekroić na dwie częsci.Jedna część rozwałkowaći ułożyć na wytłuszczonej blasze, podpiec tylko w piekarnikuNastępnie posybac powierzchnię tego ciasta tartą bułką i ułożyć na tym ostudząną masę jabłkową. Rozwałkowac drugą część ciastai przykryc nim jabłka.Piec w temp 200 stopni posybac potem nieco cukrem pudrem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Dziekuje...mam nadzieje ze wyjdzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
40 deg maki,1 jajko,1 proszek do pieczenia,1 margaryna,2 łyzki mleka,1 cukier waniliowy, 2łyzki cukru _ wyrobić dokladnie ciasto i podzielic na 2 połówki.
! kg jablek,2 cukry waniliowe,2 budynie waniliowe,5 łyzek cukru (tak do smaku mniej lub wiecej) - wymieszać (jablka oczywiście obrac ,pokroić itp) Ukladac na blachę: ciasto - jabłka - ciasto Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Rownież ślicznie dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Zabieram sie za pieczenie ciasta...dam Wam znac czy mi wyszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Koniecznie napisz !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
ja na jabłka obficie sypie cynamon
![]() ![]() jabłka obrać, pokroić na grube plastry, 4 jaja, szkl. cukru, cukier waniliowy- ubić, margarynę- kostkę stopić, 2szkl. mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 budynie waniliowe lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek kwaśnej śmietany. jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, budynie, śmietanę, wszytsko wymieszać, dodać stopioną margarynę, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to połowa ciasta- jabłka- cynamon- reszta ciasta, piec 45 minut w 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Wychodzi delicja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Upiekłam. Szczerze mówiac połaczyłam przepis Mariti i Nutki....i chyba wyszło
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Dziewczyny, a czy takie jablka ze sloika mozna uzyc do szarlotki?
Kiedys kupilam duzy sloik jablek , pokrojonych w kostke , czekaja teraz w lodowce, az cos z nimi w koncu zrobie. Moze szarlotka, jak myslicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Loving Beauty ciesze się , ze wyszło
![]() ![]() Justynko , myślę, że będa się nadawać, moja ciocia czasami daje takie jabłka do szarlotki tylko cos z nimi jeszcze robi, ale co to już nie wiem ... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Dziekuje za odpowiedz.
Mam ochote na pyszna szarlotke, chyba wezme sie za piecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Kochane moim gościom bardzo smakowała moja szarlotka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Przepis krążący u mnie na roku (sprawdzony!):
kostka Kasi 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) szklanka cukru 0.5kg mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Mąkę połączyć z cukrem z Kasią, posiekać jajka i dodać. Teraz dodać proszek i zarobić ciasto w kulkę (jak na makaron) i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na cieście rozłożyć mus jabłkowy, można dodać trochę cynamonu (tak 2 łyżeczki). Na wierzch położyć drugą część ciasta, posmarować białkiem i wykłuć kilka małych dziurek wykałaczką. Piec ok. godziny (180st) smacznego ![]()
__________________
::chemik:: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Cytat:
![]() ![]() Aha, tej dolnej części ciasta nie podpiekasz? Tak sobie dumam, ze pewnie te budynie waniliowe podtrzymują nadmiar soku z jabłek... dobrze dumam? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
moja ulubiona szarlotka na cieście kręconym
45 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 5 jajek 3 łyżki śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia słok musu jabłkowego Utrzeć żółtka z cukrem i masłem (można dodać cukier waniliowy). Utrzeć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Ubić pianę z białek wymieszać delikatnie z ciastem. Wyłożyć połowę ciasta na dużą blachę, posypać kaszą manną (z 2 łyżki), nałożyć mus, przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180C przez 45-50 minut |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
A znacie moze przepis na szarlotke z bita smietana i wiurkami kokosowymi.Chodzi to za mna od jakiegos czasu po tym jak ktos mnie tym poczestowal.
Bede wdzieczna bo sama mam ochote zrobic ta szarlotke w domu Pozdrawiam Wesola ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
ok. 220 st poztem zmniejszam do 180 st
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Wy bierz jeden z powyzszych przepisów ale dodaj taka masę:
bialka jajek (np 4-5) ubij na sztywno dodaj cukru (ok szklanki albo mniej) i ubijaj dalej , dodaj wiórek kokosowych ,to trzeba rozłosyc na podpieczonym cieście i zapiec jeszcze ok 15 min ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 012
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Cytat:
![]()
__________________
That's life, that's what all the people say. You're riding high in April, Shot down in May But I know I'm gonna change that tune, When I'm back on top, back on top in June...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Przesmazane jablka do ciasta ...
Witam
![]() Wlasnie przesmazam jablka, ktore w zimie bede dodawala do szarlotek ![]() Mam kilka pytan. Co dodajecie do takiej masy jablkowej? Ja standardowo wsypuje cynamon, odrobinke imbiru i zmielone gozdziki no i oczywiscie cukier, poniewaz robie z papierowek. Czy pozniej pasteryzujecie jeszcze jablka, czy tylko wkladacie wrzace do sliczkow? Dziekuje za podpowiedzi. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 671
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Radzę zapasteryzować, inaczej może sie pojawić pleśń na górze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Moja mama robi tak:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zimą pycha... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Dziekuje Wam serdecznie za rady
![]() ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Ja przygotowuje jablka podobnie jak mama MrsVargas z tym, ze po pokrojeniu skrapiam je dodatkowo sokiem z cytryny, zeby nie sciemnialy. Czasami dodaje jeszcze kilka kropli olejku rumowego.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 012
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
A ja kupuję zawsze jabłuszka w słoiczkach (zawsze są w marketach) z napisem jabłka do Szarlotki czy jakoś tak. Przepychota
![]() ![]()
__________________
That's life, that's what all the people say. You're riding high in April, Shot down in May But I know I'm gonna change that tune, When I'm back on top, back on top in June...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 58
|
Dot.: Przesmazane jablka do ciasta ...
A ja robię od paru lat takie jabłka i nie pasteryzuję tylko bardzo gorące, właściwie cały czas muszą się pomalutku "pipcić", wkładam do wypażonych i gorących słoików, zakręcam gorącymi zakrętkami i stawiam do góry dnem, aż przestygną. Warunek, że trzeba nakładać naprawdę pełniutko. Robię tego co roku co najmniej po 30 słoików i właściwie nie mam problemu z nieszczelnym zamknięciem. Jabłka w nieszczelnym słoiku zmieniają kolor i jeśli czasem to się przytrafi to poprostu od razu je wykorzystuję - jeśli nie do ciasta to do naleśników. Myślę, że możesz spróbować zrobić parę słoiczków moim sposobem i zobaczyć co z tego wyniknie. Powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Droga Mamaelo ja wlasnie zrobilam w ten sposob
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 59
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
przepis na przepyszną szarotkę z budyniem :
ciasto : 3/4 kostki margaryny (najlepiej Kasi) 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia środek ciasta : 1 kg jabłek cynamon 1 budyń 1/2 litra mleka wykonanie : wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą (margarynę stopić - ostudzić ,dodać resztę składników ) (powstanie ciasto takie jak na makaron ),podzelić na pół , jedną połowę wyłożyc na blachę (wczesniej wysmarować ją tłuszczem i bułką tartą) drugą połowę włożyć na 15-20 min do zamrażalnika Jabłka pokroić wg uznania , dodać cynamonu oraz cukru jak kto woli Budyń przyrządzić wg przepisu - ostudzić Na wyłozone ciasto ułożyć jabłka , zalać je budyniem a następnie ciastem z zamrażalnika (ciasto to nalepiej zetrzeć na tarce i posypać wierzch ) piec ok 50-60 min w 180 st ,ciasto to robię na bleszce okrąłej o średnicy podstawy ok 24 cm Ciasto przepyszne , POLECAM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.