|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Kolczyk w pępku a ciąża..
hej
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kolczyk w pępku a ciąża..
Według mnie kolczyk w pępku nie powinien zaszkodzić dziecku. Ale radziłabym na czas ciąży zdjąć go. W końcu z czasem brzuch będzie rósł i może przeszkadzać.
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam podobnie...Maleństwu kolczyk raczej niezaszkodzi... Pomimo to zachęcam do zdjęcia ozdoby - brzuszek rośnie, skóra się rozciąga - "ciało obce " w pępku nie jest mile widziane... Czytałam kiedyś opinie na tenże temat na jednym z forów... Kobiety zgodnie oznajmiały, iż w okresie ciąży zamierzają zdjąć kolczyk... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja juz zdjełam pare dni temu.. a zamierzałam wyciągnąć dopiero jak bede miała duuzy brzyszek zeby mi sie skóra nie naciągnęła.. i tez mysle ze maleństwu to nie szkodzi.. ale wolałam zapytac zeby sie upewnic.. bo wszyscy w moim otoczeniu mówili mi zebym go wyciągnęla bo urodze chore dziecko
![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Pani, która robiła mi mój kolczyk powiedziała, że dziurka w pępku bardzo szybko zarasta (i mogę to potwierdzić z własnego doświadczenia - po 3 miesiącach nienoszenia, już częściowo była zrośnięta). Na czas ciąży należy oczywiście kolczyk zdjąć, ale lepiej zrobić to jak najpóźniej się da, a po porodzie jak najwcześniej go założyć (jeśli oczywiście chce się dalej i dziurke i kolczyk mieć). Wiadomo, ze w pierwszych miesiącach brzuszek jeszcze nie jest duży i kolczyk nie powinien przeszkadzać. Ale jeśli tylko będziesz czuła, że Ci z nim niewygodnie, coś Cię ciągnie, przeszkadza, po prostu go wyjmij.
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dziecku przeszkadzać nei powinien, ale może dojść do tego, że ci poprostu skóra się przerwie i kolzyk wypadnie, ot co.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.