Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewnie się na tym znacie..:P - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-03-25, 09:30   #1
koosmaa
Raczkowanie

Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewnie się na tym znacie..:P

Dziewczynki...to mój temat maturalny..symbolika stroju w literaturze i sztuce(malarstwo, film, teatr i rzezba). Może macie jakieś książki o modzie? Może któraś z Was studiuje projektowanie ubioru..lub coś podobnego..lub może po prostu przychodzi Wam coś do głowy. Błagam będę wdzięczna. Wiem, że to średnio "modowy" wątek, ale myślę, że może znajdzie się tu ktoś kto się na tym zna.
koosmaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-25, 09:54   #2
ac2f6278e229b646bf6e187f3fbb9169e7de5588_632ce8f267878
Konto usunięte

Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewnie się na tym znacie..:P

mozesz napomknac o strojach w "Panu Tadeuszu" tam zakladali przerozne ciuszki stosownie do okazji, jest np opis strojow w trakcie grzybobrania
na razie to mi przychodzi na mysl, postaram sie jeszcze cosik wymyslec
ac2f6278e229b646bf6e187f3fbb9169e7de5588_632ce8f267878 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-25, 10:11   #3
koosmaa
Raczkowanie

Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewnie się na tym zn

Dzieki serdeczne ..też myślałam o Panu Tadeuszu i jeszcze Lalka, Jagna z Chłopów.. mozę jakiś strój narodowy..w sensie może by tak jakiegoś żołnierza..nie wiem sama duży wybór, bo jeszcze sztuka zostaje
Stary 2006-03-25, 10:13   #4
selfish
Rozeznanie

Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewnie się na tym znacie..:P

Temat "Symbolika stroju" nie polega na prostym opisaniu kolorów i fasonów ubrań różnych bohaterów Chodzi tu raczej o doszukanie sie symbolu, tego, co wieloznaczne w postaci danego elementu garderoby.
Podstawowa lektura, której nie powinno zabraknąc w Twoim wystąpieniu to Wesele. Przyjrzyj się takim elementom stroju jak "czapka z piór" (po która w ostatnim akcie schyla się Jaśko) i "złoty róg".
"Czapka z piór" symbolizuje przecież polską dumę narodową, ale i pychę. Oznacza włądzę, ale jest to władza martwa... idź tym tropem.
"Złoty róg" to z kolei element stroju wskazujący na to, że jego posiadacz jest człowiekiem czynu - róg służy przecież do zwoływania sie na polowaniach i bitwach. W tym kontekście literackim zloty róg symbolizuje coś bardzo cennego, polską chęc zmierzenia sie z wrogiem, polską cheć zjednoczenia narodowego - ale Jaśko gubi zloty róg... idź tym tropem.
Zastanów sie nad wykorzystaniem stroju w teatrze antycznym - koturny, maski i jednakowe biale lub czarne "suknie". To po to, by widz lepeij mógł oderwać się od rzeczywistości i skupić na opowiadanej historii, w efekcie - przezżyć katharsis. (Oczywiscie to wszystko, co ci podaję jest teraz strasznie uproszczone, to tylko takie ślady, ktorymi możesz pójść).
Rozdarta koszula Rejtana z obrazu Matejki - co ona symbolizuje? Myślę, że jednocześnie rozbiory (rozdarcie) ojczyzny, jak i postawę buntu, sprzeciwu przeciwko złu...
Stroje mężczyzn, którzy przyszli aresztować Józefa K. (Proces Franza Kafki) - ubrani na czarno, w jednakowe stroje - symbolizują zbliżającą sie do Józefa... śmierć (czyż grabarze nie ubierają się na czarno?)
To tylko kilka z propozycji, dalej powinnaś już sobie poradzić. Temat jest dosć trudny, jak każdy, który pyta o znaczenie symboliczne - bo symbol, z natury wieloznaczny, nie jest latwy do rozszyfrowania. Ale - powodzenia! Jakby co - służę poradą.
selfish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-25, 12:11   #5
koosmaa
Raczkowanie

Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewnie się na tym zn

Selfish..bardzo dziękuję, że się tak rozpisałaś..Wymieniając Jagnę myślałam o strojach weselnych itd..to wszysko miało jakieś suymboliczne znaczenie podobnie jakścięcie włosów. Tylko ciężko mi dotrzeć do jakiś szczegółpwych opracowań a nie chcę ryzykować wygłaszania własnych teorii... Myślałam także o Biblii i nagości Adama i Ewy, późiej pojawia się listek figowy, który jest początkiem stroju..i symbolem wstydu, jakiejś grzeszności.. Się wpakowałam...
Stary 2006-03-25, 12:33   #6
cookiemonster
Wtajemniczenie

GG do cookiemonster

myślę że SELFISH ma abslutną rację, ten temat nie polega na opisaniu co miała na sobie Zosia jak ganiała po ogrodzie kaczki
ja proponuję napisać coś o "Szewcach" Witkacego, tam strój jest nie bez znaczenia, Prokurator Robert Scurvy w rózówej czapeczce z dzwoneczkiem jako symbol głupoty i podporzadkowania, i ta księżna Zbereźnicka - Podberezka w jakiejś wydekoltowanej sukni symbolizujacej jej nienasycenie seksualne

i jeszcze w "Ferdydurke" ta młoda mieszczanka (nie pamiętam jak się zwała bo przerabiałam to już jakiś czas temu) symbolizuje gonitwę za nowinkami.

ogólnie kostium tak jak kiedyś tak i dzisiaj coś symbolizuje. w sredniowieczu np. płaszcze palludamentum miały namalowane specjalne prostokątne taliony i każdy kolor oznaczał czy dany człowiek pełni na dworze cesarskim godności świeckie, czy był duchownym a złoty talion oznaczał cesarza (cesarzowa byłą jedyną kobietą która mogłą ten płąszcz nosić), płaszcze te można zobaczyć na mozaice z kościoła San Vitale w Rawennie "Cesarz Justynin w otoczeniu dworu". Podobnie było z togami ("quo vadis"), które mogli nosić tylko prawdziwi rzymianie z ojca rzymianina. a w sredniowieczu strój kobiet symbolizował ich poporządkowanie religii (wszystko zakryte i jeszcze stozkowate czepce jak u wrózki, miały zbliżać do Boga, a im wyższy status społeczny tym wyższy stożek mogła nosić kobieta)

dobrze by było gdybyś wspomniła o tym że w "Panu Tadeuszu" strój szlachty w Soplicowie swiadczy o ich przywiazaniu do tradycji i patriotyzmie (kontusze i pasy suckie, typowo Polski stój szlachecki, na bazie którego powstał strój ludowy, na zdjęciu Zamoyski w kontuszu i delii), a stój Hrabiego i Telimeny mówią o ich dążeniu za modą. również strój ksiedza robaka symbolizuje jego pokorę i chęć odpokutowania za czyny z przeszłości

dla mnie symoliczne są też "buty" Van Gogha, mogą wyrażać jego zagubienie i odrzucenie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mozaiki.jpg (80,5 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 180px-Jan_Zamoyski.jpg (35,1 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg buty van gogha.jpg (64,1 KB, 45 załadowań)
Stary 2006-03-25, 12:40   #7
jessy
Zakorzenienie

Jeżeli chodzi o modę przez wieki w Polsce to polecam zakomitą książkę "O modach i strojach" Małgorzata Możdżyńska - Nawotka. Bogato ilustrowana książka, co powino pomóc
Stary 2006-03-25, 13:43   #8
selfish
Rozeznanie

Myslę, że z mojej wypowiedzi i z wypowiedzi Cookiemonster (szacunek!) dasz radę sobie skleić niezłą prezentację - oczywiście pod warunkiem, że je rozbudujesz. A mówi Ci to nie wizażanka selfish, tylko najprawdziwsza pani od polskiego - selfish
Co do literatury przedmiotowej - idź do biblioteki i poproś o pomoc kogoś z obsługi, to naprawdę są ludzie o ogromnej wiedzy i życzliwości. Albo lepiej - wejdź między półki, najlepiej do działu "Nauka o literaturze" i pobuszuj. Szukaj slownika symboli, slownika motywów, materiałów z sesji i konferencji poświęconych funkcjonowaniu stroju w sztuce... Dasz radę.
Stary 2006-03-25, 13:49   #9
Gumka
Raczkowanie

GG do Gumka

a ja polecam zaliczyć do tematyki strojów specjalne opisy ubrań bohaterów dramatu "Tango" Słąwomira Mrożka. Tam ich totalnie postrzelone stroje były symboliką nonkomfornizmu i buntu. Nawet babcia nosiła trampki. W didaskaliach jest tego dużo - poza tym polecam lekturę całego tego utworu można się uśmiać
Gumka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-25, 14:02   #10
selfish
Rozeznanie

O tak, Gumka, jesteś boska - totalnie zapomniałam o Tangu. Do tego tematu - świetna pozycja! Polecam.
Stary 2006-03-25, 14:27   #11
koosmaa
Raczkowanie

Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewn

Ale jestem strasznie wdzięczna...byłam w bibliotece, właśnie wróciłam. Jessy Korzystałam m.in z "O modach i strojach" Małgorzata Możdżyńskiej - Nawotki.
W "Dziajach teatru" znalazłam opisy kostiumów teatralnych. Skupiłam się na teatrza antycznym, tak jak doradziła selfish.
Porozmawiam też z paniami w teatrze, chciałabym wnieść przykładowy strój, jako pomoc, noi "tło" wypowiedzi. Oprócz tego myślałam, żeby nagrać krótką rozmowę z kostiumologiem..staram się namierzyć jakiegoś. Nie chciałabym zanudzic komsiji. Mam nadzieję, że nie wyszłam na kogoś kto zupełnie nie ma pojęcia o temacie, którego przecież nikt z góry nie narzuca..Mam po prostu straszny chaos..noi Wasze pomysły chyba są lepsze od moich..
Stary 2006-03-25, 15:28   #12
Gumka
Raczkowanie

GG do Gumka
Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p ewn

no to masz fajnie, że forum może ci pomóc. Moim tematem na prezentację jest Szatan w literaturze, sztuce i filmie oraz przemiana jego kreacji na przełomie dziejów. Mam już prawie wszystko co chcę wykorzystać Ogólnie prezentacja to moim zdaniem banał a i jest trochę zabawy przy jej przygotowywaniu Tak więc życzę powodzenia koosmaa Obyś powaliła komisję na kolana swoim dziełem
Gumka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-25, 15:36   #13
koosmaa
Raczkowanie

Dot.: Syblolika stroju w literaturze i sztuce...modomaniaczki..p

myślę ze Tobie Gumko też może ktoś pomóc, mój kolega miał w zeszłym roku ten sam temat co Ty,dostał maksymalną ilość punktów także jeśli masz jakieś wątpliwości pisz.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości