Szpinakożercy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-05-08, 15:55   #1
kuki9
Zakorzenienie
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 420

Szpinakożercy


Pojawił sie już świeży szpinak w sklepach.Ja jestem straszliwym szpinakożercą i potrafie go jeść niemal pod każda postacią.Nie potrafie sie opanowac jak widze go w zieleniaku
Ale jestem ciekawa czy macie jakies interesujące przepisy na szpinak?
Ja robie go na dwa sposoby:
1-Obgotowuje w wodzie z solą, cukrem i czosnkiem a następnie polewam bułka tartą
2-dodaje do sałatek albo jem sam z sosem winegret.

A wy jak jecie szpinak?
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 16:02   #2
Madzia14
Zakorzenienie
 
Avatar Madzia14
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 9 510
GG do Madzia14
Dot.: Szpinakożercy

wstyd sie przyznać ale ja nawet nie wiem jak smakuje szpinak nigdy go nie skonsumowałam ale pamietam jak w tej bajce o tym marynarzu Papaj sie zwał bodajże to jak wpierdzielal szpinak z puszki to tak mu bicki rosły ty tez tak masz
__________________
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce.
Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami...


studentka technologii chemicznej
Madzia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 16:06   #3
kuki9
Zakorzenienie
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 420
Dot.: Szpinakożercy

Szpinak nie ma bardzo wyraźnego smaku.A taka mrożona papka bez dodatków fakt jest ohydna ale wystarczy czosnek, smietana i jest pycha.
A taki świeżutki to już wogóle poezja
Niestety nic mi po nim nie rośnie...ale moja matka się smieje, że jem tą zielenine i mi zapewne wyrosną zaraz zeby jak u królika
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 16:11   #4
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 544
Dot.: Szpinakożercy

sama jeszcze nie gotowalam nic ze szpinakiem bo znajac zycie nikt by w domu tego nie ruszyl ale za to mam swoja jadlodajnie ulubiona gdzie zajadam tylko zawsze pierogi ze szpinakiem polane smietana ehh smaka sobie teraz narobilam
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:16   #5
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Szpinakożercy

Przyznaję się. Też jestem Szpinakożercą, na dodatek leniwcem
Najczęsciej kupuje mrożony, bo duzo mniej z nim roboty
Smaże na patelni z masełkiem i czosnkiem, pozniej wbijam jajko i/lub zasmażkę i mieszam na jednolitą konsystencję i wcinam
Ostatnio jadłam nawet pizze ze szpinakiem, czosnkie,szynka i jajem
A kiedyś jadłam bardzo dobrego naleśnika gryczanego ze szpinakiem i jakiem PYCHA
Pozdrawiam wszystkich Szpinakożerców
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:17   #6
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Szpinakożercy

Cytat:
Napisane przez moee
sama jeszcze nie gotowalam nic ze szpinakiem bo znajac zycie nikt by w domu tego nie ruszyl ale za to mam swoja jadlodajnie ulubiona gdzie zajadam tylko zawsze pierogi ze szpinakiem polane smietana ehh smaka sobie teraz narobilam
mhmm pierogi z mięskiem+szpinak pycha
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:27   #7
Anja15
Raczkowanie
 
Avatar Anja15
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Glasgow
Wiadomości: 464
Dot.: Szpinakożercy

Dziewczyny - więcej przepisów!!!
Chętnie poczytam, bo mam zamiar coś zrobić ze szpinakiem, ale nie mam na niego pomysłu
__________________

You already have everything you need to be happy, right here and right now
Anja15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-08, 17:28   #8
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
Dot.: Szpinakożercy

Bardzo lubie szpinak

1/ lekko sparzony do salatki
2/ swiezy na patelnie + spl, pieprz, galka, jajko lub smietana
3/ opcja dla leniwca- mrozonka na pelatnie + dodatki
4/ tarta ze szpinakiem i feta mrrr...
5/ pierogi ze szpinakiem
6/ pierogi z kasza gryczana i szpinakiem
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:31   #9
kuki9
Zakorzenienie
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 420
Dot.: Szpinakożercy

A tak a propos mrożonego to robie z nim równiez spaghetti-rozmrażam, dodaje troche śmietany, ziół, czosnek, serek feta i na makaron
Ale teraz jest świeży więc grzechem jest jedzenie w sezonie mrożonego
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:34   #10
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Szpinakożercy

można też robić szpinakowe kluseczki do rosołu i nie tylko
albo zapiekanki makaronowe ze szpimakiem,,mięskiem, jajkiem, żółtym serem
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:36   #11
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Szpinakożercy

Cytat:
Napisane przez kuki9
A tak a propos mrożonego to robie z nim równiez spaghetti-rozmrażam, dodaje troche śmietany, ziół, czosnek, serek feta i na makaron
Ale teraz jest świeży więc grzechem jest jedzenie w sezonie mrożonego
Fakt, ale ja za leniwa jestem, jak sobie pomysle ile to roboty ze świerzym. Kiedyś pamiętam jak rósł na działce, już się zmęczyłam zanim go zerwałam
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-08, 17:42   #12
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Szpinakożercy

Mniam, uwielbiam świeży szpinak chociaż i mrożonym nie pogardzę. Najczęściej przyrządzam go po włosku: opłukane, nieotrząśnięte z wody liście wkładam do rondla i chwilę duszę na masełku bądź oliwie z czosnkiem. Potem troszkę soku z cytryny, ewentualnie gałki muszkatołowej i gotowe.
Na bazie mrożonego często przyrządzam farsz do naleśników, które następnie zapiekam w sosie pomidorowym przyprawionym na włoską modłę, posypane żółtym serem. Pychota. Czasem też pozwalam sobie na genialną lazanię ze szpinakiem. W obu przepisach można by oczywiście wykorzystać świeże liście, ale cała zabawa z obgotowywaniem i siekaniem wydaje mi się mało pociągająca.

Ostatnio wyszukałam też nowe sposoby na tę zielonkę:
szpinak z buraczkami i fetą http://www.palcelizac.pl/?kraj=Grecja
szpinak z rodzynkami i orzeszkami http://www.palcelizac.pl/?przepis=272
faszerowane jajka na szpinaku http://www.palcelizac.pl/?przepis=337
szpinak z parmezanem http://www.palcelizac.pl/?przepis=426
zupa szpinakowa http://www.palcelizac.pl/?przepis=90
greckie rożki ze szpinakiem http://www.palcelizac.pl/?przepis=311

Uff. Każdy z tych przepisów mnie podnieca . I want it all and I want it now
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 17:42   #13
kuki9
Zakorzenienie
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 420
Dot.: Szpinakożercy

Ale szpinak można dostać w sklepach.Nie jest drogi ok 4-5 zł za kg.A, że jest lekki to kg to masa szpinaku
Poza tym roboty z nim niewiele-wystarczy opłukac i oderwać końcówki.A i chyba zdrowszy jest niz mrożony bo mniej obrabiany termicznie.
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 18:19   #14
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Szpinakożercy

poddaje sie, chyba mnie przekonałaś
ale mi ochotki narobiłyscie, dziś może już nie, ale jutro pobiegno do warzywniaka po swieży
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 19:28   #15
Czerwona_Sukienka
Zadomowienie
 
Avatar Czerwona_Sukienka
 
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 1 195
Dot.: Szpinakożercy

Szpinaczek?!
Kocham!
Jestem uważana za zboczeńca bo go ubóstwiam .
Najczęściej poprostu go podduszam z dużą ilością soli, pieprzu, pieprzu c., ogromną ilością czosnku, śmietaną i mąką.
Poezja!
A ostatnio zaszalałam i zrobiłam omlety ze szpinakiem zapiekane w żółtym serze.

Myśle że każdy kto raz spróbował dobrze zrobionego szpinaku napewno go dobrze wspomina .
To nie ta sama zielona trawiasta papka kojarząca sie z dzieciństwem
Czerwona_Sukienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 20:22   #16
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Szpinakożercy

Cytat:
Napisane przez Yoolia
można też robić szpinakowe kluseczki do rosołu i nie tylko
albo zapiekanki makaronowe ze szpimakiem,,mięskiem, jajkiem, żółtym serem
ja pięknie poproszę o przepis na szpinakowe kluseczki

uwielbiam szpinak a w przypływie wolnego czasu i chęci (potrawa prosta, ale niestety czasochłonna) robię gołąbki ze szpinaku:

trzeba wybrać jak największe liście, dokładnie opłukać i zblanszować
mielone mięso z piersi z indyka przygotować jak na gołąbki (bez ryżu) i przyprawić gałką muszkatołową: układać liście szpinaku po 2-3 "na zakładkę" (jak robiłam pierwszy raz miałam malutkie listki i układałam po 5) na nie farsz zwijać jak klasyczne gołąbki ułożyć ścisło w garnku zalać bulionem drobiowym gotować 20 min na koniec przyprawić gałką muszkatołową i smietaną, podawać z ryżem
zapewniam, że warto poświęcić czas są naprawdę wyśmienite
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 20:39   #17
lenadamag
Raczkowanie
 
Avatar lenadamag
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 41
Talking Dot.: Szpinakożercy

ja bardzo lubie szpinaczek podsmażony na patelni z czosneczkiem, a nastepnie dodaje do tego pomodory moga być z puszki,wyśmienite zarowno z makaronem jak i ziemniaczkami,mnnniam juz mi ślinka cieknie na myśl
lenadamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 23:15   #18
Blablak
Zadomowienie
 
Avatar Blablak
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 1 959
Dot.: Szpinakożercy

Szpinakożerca zgłasza się. Te przepisy...mniam Szkoda tylko że jestem antytalentem kulinarnym. Ale co tam, poprosze mamę to coś zrobi.
Blablak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 23:46   #19
frantic
Zakorzenienie
 
Avatar frantic
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 3 372
Dot.: Szpinakożercy

Jejku przeczytałam właśnie ten wątek i mi się zachciało w nocy szpinaku. Aż ślinka mi cieknie. Szkoda, że nie umiem zrobić takich pyszności ze szpinakiem. Marzą mi się pierogi albo naleśniki mmm...
A najlepsze jest to, że jeszcze nigdy nie jadłam świeżego szpinaku, zawsze taką mrożoną papkę. Dodaję do niej jedynie sól, pieprz i masełko i tak podgrzewam. Mogę zjeść takiej papki na raz całe pół kilo, czyli całą paczkę. I chętnie oddaję tacie swoją porcję ziemniaków w zamian za jego porcję szpinaku, hehe. To ja też dołączam do szpinakożerców.
frantic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-09, 15:16   #20
amika79
Wtajemniczenie
 
Avatar amika79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
Dot.: Szpinakożercy

Dołączam się do grona szpinakożerców. Mam zawsze z zamrażalniku przynajmniej jedno opakowanie szpinaku, a jak jest już świeży w sklepach to oczywiście co pewien czas szpinak na obiad/kolacjię musi być!

Lubię makaron ze szpinakiem i soczewicą. Do szpinaku dodaję duuuużo czosnku, trochę śmietany/sera pleśniowego lub i nie, a do tego dodaję już wcześniej ugowowaną czeerwoną soczewicę. Na końcu przyprawiam gałką. Po wyłączeniu gazu mieszam szpinak i soczewicę z makaronem (najlepsze penne lub inny gruby i krótki makaron). Pycha!

Albo dietetycznie: Świeży szpinak wrzucam na rozgrzane masło i chwilę podsmażam. Podaję do tego pieczoną pierś z kurczaka.
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
amika79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-09, 18:33   #21
^olka^
Rozeznanie
 
Avatar ^olka^
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Płock
Wiadomości: 528
Dot.: Szpinakożercy

ja uwielbiam szpinak po wiejsku albo chłopsku, nigdy nie pamiętam jak się nazywa na patelni rumienimi czosnek z migdałami oraz kawałkami boczku, dodajemy szpinak, śmietanę i przyprawiamy do smaku... pychota, lubię też pierogi lub naleśniki ze szpinakiem...
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-10, 21:19   #22
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Szpinakożercy

Cytat:
Napisane przez ^olka^
ja uwielbiam szpinak po wiejsku albo chłopsku, nigdy nie pamiętam jak się nazywa na patelni rumienimi czosnek z migdałami oraz kawałkami boczku, dodajemy szpinak, śmietanę i przyprawiamy do smaku
Mmmmm, brzmi jak poemat . Nie omieszkam wypróbować, ale wiem już z góry, że będzie mi smakowało.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 10:01   #23
lenadamag
Raczkowanie
 
Avatar lenadamag
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 41
Dot.: Szpinakożercy

tak mnoe ten wątek natchnął że wczoraj zrobiłam na obiadek szpinaczek z pomodorami i czosneczkiem i makaronem mnnnnnnnniiiiaaaaaaaaaamm m pycha tylko co dziś zrobię na obiad.........????
lenadamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 14:17   #24
sky1980
Rozeznanie
 
Avatar sky1980
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
Dot.: Szpinakożercy

po przeczytaniu waszych postow, az mi slinka zaczela cieknac na szpinak uwielbiam szpinak i dzieki wam moge moge go jeszcze lepiej przyrzadzac !!! dzieki
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 14:20   #25
wersta
Zakorzenienie
 
Avatar wersta
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: W-wa
Wiadomości: 6 572
Dot.: Szpinakożercy

szpinak i zupa mleczna to koszmary mojego dzieciństwa!!!
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 14:32   #26
bardotka_a
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 460
Dot.: Szpinakożercy

Ja też sie przyłącze do fanek szpinaku
Ten kto go nie lubi chyba jeszce nigdy nie jadł dobrze zrobionego.
Jak byłam mała pamiętam że w przedszkolu katowali nas takim obleśnym chyba gotowanym mrożonym szpinakiem. Zawsze się spierałam z mamą że to co ona podaje mi w domu nie moze byc szpinakiem bo szpinak jest niedobry a jej szpinak bardzo mi smakował.
Nic orginalnego juz nie napisze wszystko co robilam zostało tu juz opisane
Dodam tylko od siebie że najlepiej pasuje mi szpinak z łososiem
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 14:36   #27
kuki9
Zakorzenienie
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 420
Dot.: Szpinakożercy

Z łososiem?Wędzonym?Powiedz jak robisz?Bo łososia też uwielbiam
A co do tych którzy nie lubią szpinaku to racja- po prostu jedli rozmrożony szpinak bez żadnych dodatków.Bo fakt taka zielona papka zbyt apetyczna nie jest
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 14:44   #28
midori
Raczkowanie
 
Avatar midori
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 283
Dot.: Szpinakożercy

Ja też uwielbiam świeży szpinak.

Teraz często kładę kilka listków na kanapkę zamiast sałaty.
Robię też sałatki ze świeżego szpinaku z winegretem, przepisów nie mam, bo zazwyczaj wrzucam, co mi się pod rękę nawinie, pomidory, rzodkiewki, jajko na twardo, cebulkę...

Bardzo dobre są też naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym. Szkoda tylko, że z ogromnej torby świeżego szpinaku wychodzi farszu na dwa naleśniki, strasznie się kurczy przy podgrzewaniu i też trzeba mieć to na uwadze.
midori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 14:46   #29
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Szpinakożercy

Ale nas Szpinakożerców jest dużo
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 15:21   #30
frantic
Zakorzenienie
 
Avatar frantic
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 3 372
Dot.: Szpinakożercy

A ja właśnie uwielbiam taki rozmrożony, okropnie wyglądający szpinak. Świeżego nawet nie próbowałam. Ale na drugi dzień po przeczytaniu tego wątku zrobiłam sobie właśnie całą paczkę szpinaku z masełkiem, solą, pieprzem i pierwszy raz dodałam czosnku. Zjadałam ze smakiem całą tą breję i gdyby było jeszcze to bym nie pogardziła.
KOCHAM SZPINAK!!
frantic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.