![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak owinąć???
Dziewczyny, jak najłatwiej i najładniej owinąć drucik (srebrny - jest sztywniejszy od posrebrzanego) na kropli??? Coś w rodzaju, jak na zdjęciu. Ja to robiłam okręcając naokoło drutu, potem kropli tak na 'żywca', ale strasznie mocno się przy tym namęczyłam i dwa dni bolały mi palce od naciągania tego i poprawiania, bo mi się ciągle rozwijał
![]() Może macie jakiś rewelacyjny sposób na owijanie??? Tu jest nawet ładnie owinięte: ![]() Ale tu już nie: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak owinąć???
też jestem ciekawa
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
to może ja powiem
![]() zadnego rewelacyjnego sposobu nie mam... wiem tylko tyle, co metodą prób i błędów doświadczyłam na "własnych palcach" ![]() chodzi poprostu o to, że jak nawijasz "pierwszą warstwę", musisz ten drucik nawijać bardzo ścisło, tak by stworzyć coś, na czym będą trzymały się kolejne wartswy... mam nadzieję, że wyjaśniłam to w miarę jasno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o srtebrny to najlepiej kupic ten mieki, co sie zachowuje podobnie jak posrebrzany
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja to nie mam zadnego secjalnego sposobu owijania, zazwyczaj mieszma drucik 0,3 i 0,4 pierwsza warstwe owijam bardzo scisło a kolejne jak popadnie, nie robie takich idealnie scislych, bo mi sie mniej podobaja
![]() ![]() robie takie (tu wklejam jedne moje kropelki) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
kupiłam kiedyś srebrny 0,2 i totanie nie nadawał się do tego celu ponieważ łamał się i był sztywny.... (choć ja owijałam coś mniejszego od kropelki, wiec może będzie się zachowywał inaczej....)
osobiście polecam drut posrebrzany 0,25 na szpuli z qnsztu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
twardy srebrny sie nie nadaje do tego, a taki zazwyczaj sprzedaja w wiekszosci sklepow, w ganea maja mieki srebrny ale 0,6mm.
W empiku jest sporo ciekich drucikow ktore by super sie do tego nadawaly i to w roznych kolorach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Istnieje drucik srebrny o śr. 0,25 mm miękki jak miedziany, osobiście widziałam coś takiego sama się zdziwiłam. Myśle,że nadawałby się do tego celu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!
![]() Bierdonko, jak zaczynasz nawijać, od razu na kropelce czy idziesz po drucie do kropelki??? A może jeszcze inaczej ![]() Guga1 jak poznać ten miękki drut? Bo jak sprzedają 0,6 srebrny, to myślałam, że są podobnej twardości ![]() Podobają mi się Twoje kropelki Polingo, z jakiej grubości drutu je robiłaś? Mam teraz różne grubości drutów, ale najwięcej 0,3 i 0,4. Tym 0,25 (też mam) to chyba pół dnia trzeba owijać, jest taki cienki! I dużo go pójdzie... Będę próbować. Jeśli coś sobie przypomnicie to piszcie, ale obawiam się, że palce swoje muszą poboleć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Naila, uzywam drutu 0,4 i 0,3 wiesz zazwyczaj je mieszam ze sobą, pierwsza warstwe zazwyczaj 0,3 scisla zaczynam od kropelki ide w gore i wracam i w sumie tak latam w kółko gora doł góra dół, tylko jakby ta góre obnizam
![]() i tylko pierwsza wsrtswe robie bardzo scislo potem juz normalnie tak, ze mnie nic nie boli (0,4) a potem czasem doplatam jeszcze warstwe 0,3 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Planuję zakupy dlatego mam pytanie ile potrzeba drucika na parę takich dłuższych kolczyków?
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
No właśnie ja też jestem ciekawa bo odważyłam się zrobić takie cudo ale starczyło mi tego co miałam na jednego kolczyka a druga kropelka czeka hmm...
Muszę sobie zamówić drucik ale nie wiem ile,dzięki za info. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ja to mam ten problem, że jak narazie mam z cienkich tylko 0,4 ale już mało bardzo i 0,1 .. a to to juz w ogóle jest tak cienkie, że masakra.. ale ładnie wychodzi nawet (:
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam komplet: kolczyki i przewieszkę, jak na zdjęciu. Poszło mi na to 6 metrów, słownie: sześć!!!
![]() Byłam w szoku, bo wcześniej nie policzyłam ile (myslałam, że jakiś metr) i w sumie sprzedałam podobny komplet w ten sposób, że jeszcze do niego dołożyłam! Ech ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobilam cos takiego na druciku z empiku. Calkiem ladnie. A i drucik taniutki bo za spory kawal zaplacilam kolo 4 zl. Chyba jedyna rzecz ktora sie oplaca w Empiku z tych biżu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
a ja Wam powiem, że wzięłam zwykłą srebrzankę dla elektryków(czykli czyste srebro), jest baaardzooo mięciutkie i super sie owija
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Mam za to nowe pytania:
Viris czy ten drucik z empiku jest srebrny czy posrebrzany? mroczna_panna gdzie można kupić tę srebrzankę? Czy drut posrebrzany z czasem się nie wytrze? Zastanawiałam się czy może pod spód jako wypełnienie użyć drucika posrebrzanego a na wierzch zrobić srebrnym.
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
do kropelki idę "po drucie" i owijam tak, żeby nic się nie przesuwało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dawno nikt nic tu nie napisał więc nadal nie znam odpowiedzi
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o miękkość, to tinol jest niesamowicie miękki, ale kolor i skład takiego drucika chyba nie jest zbyt interesujący
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znalazłam takie coś: Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie ta srebrzanka to jest drut posrebrzany. Szukałam na allegro i przez google i nigdzie nie pisali że jest ze srebra.
Czy ktoś ma większe doświadczenie z drutem z empiku. Jest tani bo 50m kosztuje 4,49, ale za tę cenę to pewnie nawet nie jest posrebrzany? Czy te posrebrzane druty wycierają się na takich kolczykach?
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Srebrzanka to drut miedziany posrebrzony w większości
![]() "Zaraz, a srebrzanka to nie czasami drut miedziany posrebrzony z wierzchu? Tak tez zawsze myslalem." "Prawdziwa srebrzanka - to stop miedzi ze srebrem (srebrny w przekroju drut), a nie tylko miedź pokryta srebrem." " Drut miedziany srebrzony używany m.in. do wykonywania mostków, krosowań oraz zwor w obwodach elektrycznych i elektronicznych." Także to zależy. Ale czyste srebro to to nie jest. Tylko miedź i srebro ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy się wycierają? Wg mnie nie mają takiego blasku i szczerze mówiąc, to nie wiem, jak się je czyści. Srebro to srebro - mam takich kilka drucików do bieżącej pracy - nakładam często koraliki i patrzę, czy pasują. Zaplątały się tam też srebrne druciki. Po ponad miesiącu posrebrzane druciki są miedzianego koloru, a srebrne takie same, jak i były - jak nowe. Może ktoś nosił takie posrebrzane dłużej i napisze, jak wyglądają po dłuższym noszeniu i czyszczeniu? Ja wiem tylko jedno - na posrebrzane rzeczy dziewczyny, które u mnie kupują nawet nie patrzą - srebro musi być i kropka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dawno tu nikt nie pisał :/ a ja mam pytanie! Czy można jakoś sprytnie zawinąć do połowy kulkę? Czy taka sztuczka udaje się tylko na kropli? Dziś byłam na zakupach no i kupiłam 0,25 35 metrów
![]() ![]() ![]()
Moje Twory: Seria G&M i wcześniejsze zapraszam do oglądania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() z cyklu MŻ: Najlepsza żona to taka, ktora ma cztery ręce i nie ma języka ![]() ![]() by kobitka z bazaru MŻ=mądrości życiowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:11.