Duphaston i Fenoterol- skutki uboczne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-24, 12:16   #1
ajusia
Raczkowanie

Unhappy

Duphaston i Fenoterol- skutki uboczne

Dzień dobry mamusie od dwóch dni biorę duphaston i fenoterol, przepisał mi je lekarz z powodu problemów z ciążą. Jednak coś ze mną jest nie tak to chyba po tych lekach cała się trzęsę, w głowie się kręci ledwo co mogę ustać na nogach. Jestem taka otępiała i nieobecna, a serce wali jak młot może któraś z was barała te leki jeśli tak powiedzcie mi prosze jak na nie reagowałyście bo moim zdaniem cos jest nie wporządku. Coprawda w skutkach ubocznych jest napisane że moga wystąpić takie oblajy ale przecież ja nawet sama nie potrafię zajść do łazienki bo się boję że się przewrócę. lekarz też mówił, że mogę czuć się gorzej ale chyba nie aż w takim stopniu. Pomóżcie
ajusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-24, 13:01   #2
humbak
Rozeznanie

Dot.: Duphaston i Fenoterol- skutki uboczne

Niw martw się kochana. Ja miałam to samo, ręce to mi tak latały że ąż się w pracy wstydziłam. I też się nie czułam najlepiej. Będąc na wizycie u lekarza, powiedziałam mu to, i on stwierdził, że mam brać nadall, bo bez tych tabletek to byłaby klapa całkowita. Mnie strasznie twardniał brzuch, i brałam całą masę leków na to. W końcu znalazłam sie w szpitalu gdzie mi dawali jeszcze wiecej leków, i jak wyszłam to brałam je juz do konca ciazy. Tak, ze naprawde sie nie martw .
humbak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-24, 13:12   #3
Mariqa
Wtajemniczenie

To co opisujesz, to efekt przyjmowania fenoterolu
W zasadzie to powinien być podawany podczas stałej kontroli lekarskiej, czyli w warunkach szpitalnych. Zmienia on bowiem pracę miesni, a serce przecież to mięsień również. Dlatego należy przestrzegać ściśle godzin przyjmowania / ja chyba miałam co 6 h po pół? tabletki, nastawiałam sobie budzik , ale zanim dostałam go do domu, "przetestowałam go na patologii/, kołatanie serca po fenoterolu to bardzo, bardzo częsty efekt, trzeba "zaakceptować" jeśli macica ma się nie kurczyć niebezpiecznie i nie szarżować, by nie obciążać serducha.
Trzymaj się
Stary 2006-05-24, 13:45   #4
misia**
Raczkowanie

jestem w 18 tyg ciązy i od samego poczatku biore leki na podtrzymanie ,od 4 tyg były zastrzyki jednak nazwy juz nie pamietam,w tej chwili biore duphaston (nawet nie pamiętam które to juz opakowanie) a dodatkowo mase inncy leków.Głowa do góry musi byc dobrze ja od sameo początku mam ciążę zagrożoną u lekarza jestem co 2 tyg +badania i masa leków .Nie jestes sama
misia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-24, 15:02   #5
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Ja dostałam od giny jako załącznik lek osłabiający te objawy bo mówiła mi, ze to się często zdarza, ale niestety nie pamiętam nazwy,bo nawet nie wykupiłam - nerwowość i drżenie rąk dało się znieść i nie chciałam brać dodatkowych leków Ale ostrzegała, ze przy nasilonych objawach ubocznych należy brać, albo poprosić o zmianę leku.

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-24, 18:33   #6
ajusia
Raczkowanie

Dziwny ten lek przed jego używaniem czułam się fantastycznie jak nigdy, a teraz po dwóch dniach jestem trzęsącą się, bladą wystraszoną dziewczynką , jadę jutro na badania i powiem lekarzowi o swoich niepokojach może każe przestać to brać ale skoro wszystkie miałyście podobne objawy to może to normalne?
Stary 2006-05-24, 18:38   #7
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Normalne, bo lek ma to w skutkach ubocznych wypisane
Zobacz na ulotce albo zerknij tu:
http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=...ek=2389&menu=4

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-24, 18:49   #8
ajusia
Raczkowanie

Owszem jest napisane w skutkach ubocznych o tych objawach ale przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie doświadczyłam żadnych skutków ubocznych po jakim kolwiek leku, a tu nagle wszystkie, dlatego mnie to zaniepokoiło. Dziękuję za pomocne odpowiedzi teraz jestem przekonana, że nie jestem jakimś odosobnionym przypadkiem ale że takie rzeczy się zdażają. Jeszcze raz dziekuję.
Stary 2006-05-25, 11:33   #9
ajusia
Raczkowanie

Jednak lekarz po dzisiejszej wizycie kazał odstawić mi fenoterol (duphaston jeszcze zostawił), całe szczęscie! znowu powraca radość życia, pozdrawiam mamusie!
Stary 2006-05-25, 11:34   #10
Kipi
Przyczajenie

Witam!
Wydaje mi się, że takie "samopoczucie" po Fenoterolu jest dość częste. Gdy byłam w ciąży to parę razy leżałam na patologii i praktycznie wszystkie "ciężarówki" zażywające ten lek skarżyły się na zawroty głowy, kołatanie serca i osłabienie ( ja też ). Żeby złagodzić te skutki uboczne dostałam Staveran.
Ach... czego się nie robi dla naszych bąbli . Pozdrawiam gorąco
Kipi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-25, 14:06   #11
Blondi2
Raczkowanie

Dołączam sie do mamuś roztrzęsionych po fenoterolu,
ja biorę ten lek juz od kilku miesięcy i obecnie mój organizm już tak na niego ostro nie reaguje (czułam się tak jak po wypiciu kawy "siekiery" - wszystko, co tylko mogło to mi się trzęsło i drżało). Moja gin uprzedzała mnie o tych skutkach ubocznych i aby załagodzić te objawy przepisała mi do kompletu Isoptin. Biorę go na pół godziny przed Fenoterolem i jest najczęściej OK. Proszeczki te pomagają mi na ciągle bolący brzuch i na jego twardnienie - w tej chwili mogę nawet wyjść z domu, bo wcześniej to juz parę kroków nasilało bóle. Wg mojej gin na Fenoterol i jego skutki uboczne będę skazana aż do porodu ale czego się nie robi aby maleństwo przyszło na świat zgodnie z planem.Wytrwam wszystko!
Pozdrawiam wszystkie mamy
Blondi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-05, 11:25   #12
miqsia
Raczkowanie

GG do miqsia

Witam! Ja brałam fenoterol od 4mc bo mój brzuszek był napięty jak piłka do kosza i potwierdzam,że to co opisujesz to skutki uboczne fenoterolu.Wytrzymaj bo warto,teraz mam 5-ciio miesięczną córeczkę
Edit moderator
Handel, dystrybucja leków bez zezwolenia jest karalne i sprzeczne z prawem.
miqsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 17:53   #13
miqsia
Raczkowanie

GG do miqsia

Sorki nie wiedziałam, a napisałam że oddam a nie sprzedam................. .......
miqsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-10, 16:26   #14
TaMaaRa
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do TaMaaRa

Tutaj pisze swoje doswiadczenie z tym lekiem i kilka innych ciekawostek http://mo***aby.blogspot.com/

TaMaaRa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 06:03   #15
Aper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TaMaaRa Pokaż wiadomość
Tutaj pisze swoje doswiadczenie z tym lekiem i kilka innych ciekawostek http://mo***aby.blogspot.com/
Jak chcesz się wypowiedzieć na forum to pisz. Odsyłanie do bloga = reklama bloga...
Aper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości