![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() książki książki książki
Do założenia tego wątku zainspirowały mnie słowa mojej mamy:
"matura się skończyła a ty ciągle z książkami" Dwa dni po ostatnim egzaminie popędziłam do biblioteki i wypożyczyłam 6 książek. Jak zwykle hurtowo Chociaż w moim przypadku starcza mi to na tydzień To było 3 dni temu i już 3 książki za mną. Czytam wszystko, od Danielle Steel przez romanse historyczne Sienkiewicza Gombrowicza Coelho Do Kinga. Wszystkie lektury w szkole miałam przeczytane. "Potop" pochłonęłam w 2 dni leżąc na kocyku i opalając się (efektem była złażąca skóra z pleców ![]() Przeraża mnie natomiast to co dzieje się wśród moich rówieśników. Znam 4 (słownie: cztery) osoby, które czytają pozalekturowe książki. Znam też ogromną liczbe osób, które książki w ręku nie miały. Nie potrafię zrozumieć tego zjawiska. Nie rozumiem jak można nic nie czytać. Książki stwarzają nam możliwość rozwoju, rozwijają naszą wyobraźnię, że o rozwoju językowym nie wspomnę. Dlaczego więc coraz mniej osób czyta książki? I jak to wspomniała pewna wizażanka w wątku "nie muszę wstydzić się, bo..." -oosoby czytające książki, traktowane są jako odchyłki społeczeństwa i kojony?
![]() |
![]() |
#2 |
Mrs Mrau
|
Dot.: książki książki książki
czasami boję się chwycić za książkę
![]() z prostego powodu...bo muszę od razu przeczytać całą ![]() ![]() ...więc chwytam za nie w dni kiedy mogę posiedzieć w domu (zazwyczaj zaczynam czytać rano.. ![]() ...500stron z ciągu jednego dnia...kilka razy mi sie zdarzyło ![]() a,że w tym tygodniu bede miała troche wolnego..... ...już dwie zamowione ksiązki czekaja na mnie w księgarni,musze je tylko odebrac uwielbiam.ubóstwiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
uwielbiam książki. Szczególnie w wakacje, kiedy mogłam na spokojnie bez wyrzutu sumienia ze zaniedbuje naukę.
Pochałaniam ksiązki bardzo szybko. Osatnio mniej czystam bo pochłonął mnie net..i wizaż. Moja mama tez tego nie rozumie. Jakie sa wasi najulubieńsi autorzy? Ja bardzo lubie Gretkowką, Tokarczuk, Wiśniewskiego, Sapkowskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witam cieplutko wszystkie maniaczki
![]()
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bardzo podobała mi się tez seria: "Falbanki" "Woalki" "Koronki". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie, nie czytałam "Jeziora osobliwości", wole jej nowsze ksiązki jakoś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Za to moja siostra ją uwielbia. Przypomniała sobie jeszcze jednego autora J.O.Curwood. Ksiązki o Kanadzie i traperach. Super ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie wiem, nie czytałam, ale kocham sage o Wiedźminie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja oglądałam film tylko niestety
![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Nie czytałam. Zaczełam "Anioły i Demony" ale dopiero moze 10 stron przeczytałam, bo mam nauke :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
JA tez najpierw przeczytałam "Anioły i demony" i szczerze powiedziawszy bardziej podobała Mi sie od " Kodu..". Ale to zalezy oczywiście od gustu
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
taaa, tylko ciekawe co ja tu teraz w takim razie robie....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja też uwielbiam czytać książki i po ostatniej maturze od razu poszłam do biblioteki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
książki to moje życie polecam Lolite Nabukova
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
mogłabym czytać książki całymi dniami (z małymi przerwami na wizaż
![]() Uważam ze cos się z ludzmi dzieje złego... znam naprawdę wiele osób, które ostatnią książkę przeczytały kilka lat temu... w szkole jadą na streszczeniach. Ja osobiście tez nie przepadam za lekturami, ale pozostałe ksiązki to "wciągam" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Świetny wątek
![]() Ja też nie wyobrażam sobie nie czytać. Co więcej - przeważnie czytam 2, 3 książki na raz (paskudny nawyk ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja stanowczo należę do grupy czytającej. Czytam namiętnie i tonami. Rano, w południe i w nocy. W parku, tramwaju, domu. Jedyne, czego jakoś nie mogę "przetrawić" to właśnie romanse, czy Harlequiny. To nie dla mnie. Nudzi mnie po przeczytaniu streszczenia na tyle książki. Książki, które najczęściej można znaleźć na mojej półce to: historyczne (heh nikogo to już chyba nie dziwi...:/), kryminały/thrillery/horrory, a także obyczajowe tzw "Literatura na bcasach", ale nie koniecznie z tej serii
![]() Mimo, że kilku lektur nie przeczytałam, to doskonale wiem, o co w nich chodzi i nie uważam, że coś straciłam. Po prostu niektóre książki wybitnie mi "nie podchodzą" i nie widzę sensu, żeby się męczyć. W podstawówce męczyłam się ze wszystkimi, a potem wolałam ruszyć głową - wychodziło na to samo, tylko bez ofiar. Pamiętam, że taką właśnie drogą przez mękę był dla mnie Robinson Crusoe (chodź tak przez niektórych uwielbiany...) i W pustyni i w puszczy... Miłym zaskoczeniem jest dla mnie spotykanie K., z książką w ręku. Jej ulubioną lekturą było zawsze Bravo, nawet jak już powinna z tego wyrosnąć. A tu taka niespodzianka. Coraz częściej czyta ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Kocham książki, życia sobie nie wyobrażam bez nich
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
KWC
|
Czytam dużo i szybko. Książka 200 stronnicowa starcza mi na jeden dzień, niestety. Władcę pierścieni w trzech tomach przeczytałam w tydzień. (Ale mnie oczy bolały
![]() Już w podstawówce bibliotekarka podejrzewała mnie, że wypożyczam książki i ich nie czytam, tylko nabijam sobie punkty u polonistki, bo oddaję trzy tomy po dwóch dniach od wypożyczenia. Co ja poradzę, że jak tekst mnie wciągnie to przestaję slyszeć i widzieć świat zewnętrzny, tylko czytam i czytam. Ostatnio kupiłam sobie w antykwariacie książkę Kinga. Specjalnie na wyjazd nad jezioro-ja sobie czytam, TŻ siedzi z wędką. Nie wytrzymałam, przeczytałam w jedno popołudnie. A na wyjeździe nudziłam się jak mops. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
KWC
|
Cytat:
tak, denerwowało mnie jak ktoś dziwił mi się, że przeczytałam na przykład całą "Lalkę" na zajęcia z polskiego. Po co Ty to czytasz? Nie możesz sobie obejrzeć filmu? Od razu mi ciśnienie skakało..a potem mnie litość brała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dołączam do książkowych maniaczek
![]() ![]() ![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hahaha.. mialam tak samo. w podstawówce bibliotekarka przepytywala mnie z książek,bo nie mogla uwierzyć, że tak szybko przeczytalam ![]() A ja bardzo szybko czytam.I bardzo dużo. Czytam wszystko. jak nie mam książek nowych,czy wypożyczonych,to czytam po raz n-ty książki ze swojej pólki. próbuję tym zamilowaniem do książek "zarazić" moje dziecko, i chyba mi się to udaje ![]() ![]() ![]() ale faktycznie muszę przyznać(co jest smutne),że przez niektóre osoby czytanie książek jest postrzegane jako strata czasu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja również przyłączam się do grona "książkożerców" ![]() ![]() ![]() Nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią czytać. Jak bardzo oni muszą być ubodzy.... (nie mam na myśli biedy finansowej) U mnie w klasie to były nawet osoby, którym nie chciało się streszczenia przeszytać ![]() Do moich ulubionych autorów zaliczam: D. Terakowską, L.M. Montgomery, D. Eddings, T. Pratchett, E. Peters, A. Christi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.