Kot a inne zwierzątko domowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-30, 00:06   #1
lawenda-w-chodakach
Rozeznanie

Kot a inne zwierzątko domowe

Witam
Na kota 'choruję' już ponad rok, przeczytałam o nich dużo książek
Zaplanowałam, że przygarnę kotka w wakacje, zrezygnuję z wszelkich wyjazdów i ten czas poświęcę na jego wychowanie

I zaczyna się problem - otóż mam Myszoskoczkę (gryzoń, mniej więcej taki jak chomik ) i zastanawiam się czy mogłabym trzymać i kota i Myszoskoczkę razem - bo Myszoskoczka urzęduje w klatce w moim pokoju, dla kotka mój pokój to byłby różnież 'główny wybieg'.
Czytałam że można kotka przyzwyczaić do innego zwierzątka, ale jeśli wakacje się skończą dom opustoszeje i na czas mojego powrotu ze szkoły kotek będzie siedział w moim pokoju. I tu już snuję pesymistyczne wizje - że kot strąci klatkę z Myszoskoczkiem itepe itede

Kochane kociary czy mogłybyście mnie oświecić jak to w końcu jest? Mogłabym trzymać kotka i Myszoskoczka razem? z góry dziękuję

nie zrażam się.

lawenda-w-chodakach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-30, 07:19   #2
moee
Zakorzenienie

Dot.: Kot a inne zwierzątko domowe

Ja mam szczurka i kotke i calkiem, calkiem sie zaprzyjaznili znaczy sie na poczatku byly "malutkie" problemiki gdyz kotka ciekawska i mala chodzila i zagladala do szczurka , a on ja przeganial (krzywdy nigdy jej nie zrobil) teraz calkiem fajnie sobie zyja razem, szczurek potrafi przejsc kolo niej i nie zareagowac na nia w ogole a kotka jak go nie ma w klatce ukrasc mu jedzenie jego mysle ze da sie spokojnie polaczyc te zwierzatka
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-30, 09:21   #3
keira24
Zadomowienie

Kilka lat temu miałam w domu koszatkę, chomika i łowną kotkę. Kotka została do dzisiaj, a tamte zwierzątka odeszły, ale nie przez nią. Ich relacje wtedy były poprawne. Koszatka wzbuzała respekt kotki, zresztą to zwierzątko odważne i myślę, ze zaatakowałaby kotkę tymi swoimi ząbkami, gdyby była potrzeba . Z chomikiem było inaczej. Ona bała się kotki, ale z bliskiej odległości. Czasem gryzonie biegały po przedpokoju i omijały kota, który leżał sobie dumnie. Zawsze jednak ktoś był przy tym. W innym przypadku po prostu zwierzaki zwiałyby pod szafkę, a u kotki dał znać instynkt. Czasem kicia przychodziła do mnie do pokoju popatrzeć na "zawartość" klatek . Nic przy tym jednak nie robiła. Tylko patrzyła, a potem szła spać.

Tak jak napisała Moee, można od małego oswajać kota z innym zwierzątkiem, ale chyba zawsze istnieje ryzyko, że kot uzna gryzonia za zabawke, albo co gorsza posiłek. U mnie gryzoń teraz nie miałby szans. obie kotki są bardzo łowne. Jedna na razie na muchy, a druga na wszystko inne, co się rusza. Ale mam nadzieję, że Tobie powiedzie się zaznajamianie zwierzątek. I bardzo dobrze, że chcesz poświęcić małemu kotu czas wolny w wakacje. Ja zrobiłam podobnie i to zaprocentowało.

A wizja spadającej klatki nie jest miła. Ale skoro kot bedzie przyzwyczajony do jej widoku i obecności lokatora, to może nie wykazywać zainteresowania domkiem myszoskoczka pod nieobecność domowników. Zawsze możesz mu zostawić kocie zabawki i sam sobie zorganizuje czas.

Pozdrawiam ciepło .
Stary 2006-05-30, 17:22   #4
201704240951
Konto usunięte

hee skąd ja to znam
Kiedyś miałam chomiki to kotka była strasznie ciekawska ale nie zjadła ich. Po prostu razem nawet spały bawiły etc. ale krzywdy nie zrobiła. Sądzę że domowe gryzonie wydzielaja inny zapach niż te dzikie na wolności i dlatego nie ruszają , ale moga być wyjatki
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-01, 18:48   #5
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k

Mam psa i chomika. Pies żyje na podwórku, chomik u siostry w akwarium, a ja chciałabym kotka Najważniejsza rzecz to namówienie mamy, co może być bardzo trudne, m.in. ze względu na nasze zwierzaki.

Wizażanki posiadające psy i koty - jak oswajałyście Wasze zwierzęta, jak one ze sobą żyją? Proszę o odpowiedź, to dla mnie ważne
Stary 2006-06-01, 23:12   #6
lawenda-w-chodakach
Rozeznanie

podnoszę

nie zrażam się.

Stary 2006-06-02, 08:00   #7
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Anul3k
Wizażanki posiadające psy i koty - jak oswajałyście Wasze zwierzęta, jak one ze sobą żyją? Proszę o odpowiedź, to dla mnie ważne
Szczerze mówiąc ja z tym fantem nic nie robiłam, najlepiej jak by to były zwierzaki małe to się szybko zaprzyjaźniły ale jak jest pies dorosły a kotek mały to mogą być kłopoty.Mój psiak siedzi w kojcy a koty wychodzą sobie na dwór. Czsami pies pogoni kota ( taki ma charakter ) mój poprzedni pies wogóle nie gonił kotów, więc to zależy od charakteru psa.
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-02, 08:40   #8
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anul3k
Mam psa i chomika. Pies żyje na podwórku, chomik u siostry w akwarium, a ja chciałabym kotka Najważniejsza rzecz to namówienie mamy, co może być bardzo trudne, m.in. ze względu na nasze zwierzaki.

ja radzę małego kotka- duży kot może juz skojarzyć, że chomik= mysz bez ogona... a co do psa, to tez mały kotek jest lepszy- duży kot juz ma jakies doświadczenia w psim temacie i może stwierdzić, że to wielkie sliniące się Coś nalezy pacać łapą, ile wlezie. A mały kotek się zaprzyyjaźni)
zwierzaki kolegi- o zobacz, jak sie ładnie zaprzyjaźniły
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11031_1139927578.jpg (45,9 KB, 17 załadowań)

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 08:42   #9
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135
Sądzę że domowe gryzonie wydzielaja inny zapach niż te dzikie na wolności i dlatego nie ruszają , ale moga być wyjatki
ja mialam taki wyjatek. chomik siedzial w klatce, a dwa kocury nie dawaly mu spokoju. postawilam na polce zeby im trudniej bylo go dostac, ale i tam siadaly nad ta klatka, a ja musialam byc czujna czy aby pazurow do srodka nie wkladaja. ogolnie nie polecam, bo sie tylo stresowalam ta sytuacja(chomik pewno tez), a i koty musialam zamykac jak chcialam wypuscic chomika zeby sobie pobiegal. w koncu chomik od nas odszedl, nastepnego juz nie bralam...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 08:44   #10
Anul3k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira
ja radzę małego kotka- duży kot może juz skojarzyć, że chomik= mysz bez ogona... a co do psa, to tez mały kotek jest lepszy- duży kot juz ma jakies doświadczenia w psim temacie i może stwierdzić, że to wielkie sliniące się Coś nalezy pacać łapą, ile wlezie. A mały kotek się zaprzyyjaźni)
zwierzaki kolegi- o zobacz, jak sie ładnie zaprzyjaźniły
W grę wchodzi tylko mały kotek
Stary 2006-06-02, 08:53   #11
Anul3k
Zakorzenienie

Acha, a pies jest duży i do innych psów raczej przyjaźnie nastawiony, ciekawe jak z kocurami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-02, 08:59   #12
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anul3k
Acha, a pies jest duży i do innych psów raczej przyjaźnie nastawiony, ciekawe jak z kocurami

ja nie mam psa, więc nie wiem, ale z moich obserwacji wynika, że na mojego kota, jak jest na spacerze, rzucaja sie tylko duże i nadpobudliwe psy, takie co to im nie trzeba dużo, żeby się z kims pogryźć. Duuuży i spokojny pies mojej cioci ledwie na kota zwraca uwagę, wszystko zalezy od charakteru psa. a co do kotka, to polecam http://forum.miau.pl/viewforum.php?f...adcc3a48d1961e koty piękne niesłychanie

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 17:53   #13
sky
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Kot a inne zwierzątko domowe

Oj nie wiem.. trudna sprawa.. jeśli kotek nie zobaczy myszoskoczka to będzie lepiej. Uwierz mi, koci instynkt nie pozwoli kotkowi siedziec w miejscu.. Pod Twoją nieobecnośc kotek może zrobic krzywde dla myszoskoczka, a chyba tego nie chcesz?? No właśnie.. Oczywiście nie zaprzeczam-> Zdarzają się wyjątki, kiedy zwierze się zaprzyjaźnia z drugim mieszkającym w tym samym domu bądź mieszkaniu. Ale naprawdę to żadkośc. Moja rada jest następująca: chcesz bierz bądź kupuj, ale nie pokazuj kotkowi myszoskoczka.. POZDRAWIAM.
Stary 2006-06-02, 20:38   #14
keira24
Zadomowienie

Nie zgadzam się ze Sky. Lawenda-w chodakach musiałaby chyba umieściś myszoskoczka w piwnicy , albo go oddać. Nawet, jeśli gryzoń będzie w pokoju, gdzie kotek nie będzie miał wstępu, to kiedyś może się zdarzyć, że i tak się tam znajdzie i dopiero będzie zaskoczony obecnością myszoskoczka na swoim terytorium. Wiem z własnego doświadczenia, że zabranianie kotom wchodzenia gdzieś, gdzie nie chcemy, żeby były jest hmmm niewykonalne . Koty własnie tam będą chciały wejść i sprawdzić, co przed nimi ukrywamy. U mnie jak już weszły, to przestały się interesować.

Na pewno klatkę gryzonia trzeba odpowiednio zabezpieczyć i obserwować koteczka, jak się zachowuje. Jeśli kotek będzie mial rozrywki, to myszoskoczek może nie być tak interesujący dla niego.

Pozdrawiam .
Stary 2006-06-03, 17:04   #15
sky
Zadomowienie

Arrow Dot.: Kot a inne zwierzątko domowe

keira24, a ja się z Tobą zgadzam! Nie wiem czemu nie pomyślałam o tym właśnie tak jak teraz myślę... Koci instynkt na długo nie pozwoli dla kota siedziec ''z założonymi łapkami". Moim zdaniem jeśli kupisz bądź weźmiesz kotka to będzie jednak ryzyko. Bo nigdy nie będziesz pewna, że kot nie wejdzie tam gdzie przebywa twój myszoskoczek. Zastanów się, a może inne zwierzątko??;>

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-03, 17:29   #16
keira24
Zadomowienie

Sky kotka pragnie mieć Lawenda-w-chodakach, więc trudno odwieść od marzeń. Ale myslę, że odpowiednio zabezpieczona klatka i jakies niedostepne miejsce (np. półka na książki, gdzie stanie klatka), gdzie kot nie wejdzie i nie zepchnie klatki będzie dobre.

Anul3k nasz pies jest w kojcu. Jest za duży na dom i koty też go omijają, ponieważ mógłby przypadkiem zrobić im krzywdę. Jednak to kicie rzadzą u nas, pies jest ozdobą . Starsza kotka nie pozwala innym psom wejść na naszą posesję, bo naruszają jej terytorium. Młodsza też ma takie zapędy. Dała już popis u weta.

Jeśli będziesz mieć kotka małego, to może zrób tak jak ja. Najpierw wygłaskałam Topcię i dałam powachać moją dłoń pieskowi. Potem pogłaskałam Hektora i kicia zaznajomiła się z jego zapachem. Jednak nie miały takie kontaktu, żeby być ze sobą razem i same. Starsza kotka, która często śpi na hustawce i chodzi sobie wsędzie nie raz spotkała się z psem, ale generalnie nie zwracają na siebie uwagi.
W Twoim przypadku po prostu zaznajom kotka z pieskiem najpierw przez zapach na dłoni, a potem niech psinka powącha go normalnie, kiedy już kotem przywyknie do Was i nie będzie się bał. Jesli to nie problem, to kotek nie musi przeciez wcale widywać sie z psem, a jeśli ten jest jeszcze w kojcu, to pewnie sam do niego nie pójdzie.

Pozdrawiam .
Stary 2006-06-03, 17:39   #17
Anul3k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez keira24
Sky kotka pragnie mieć Lawenda-w-chodakach, więc trudno odwieść od marzeń. Ale myslę, że odpowiednio zabezpieczona klatka i jakies niedostepne miejsce (np. półka na książki, gdzie stanie klatka), gdzie kot nie wejdzie i nie zepchnie klatki będzie dobre.

Anul3k nasz pies jest w kojcu. Jest za duży na dom i koty też go omijają, ponieważ mógłby przypadkiem zrobić im krzywdę. Jednak to kicie rzadzą u nas, pies jest ozdobą . Starsza kotka nie pozwala innym psom wejść na naszą posesję, bo naruszają jej terytorium. Młodsza też ma takie zapędy. Dała już popis u weta.

Jeśli będziesz mieć kotka małego, to może zrób tak jak ja. Najpierw wygłaskałam Topcię i dałam powachać moją dłoń pieskowi. Potem pogłaskałam Hektora i kicia zaznajomiła się z jego zapachem. Jednak nie miały takie kontaktu, żeby być ze sobą razem i same. Starsza kotka, która często śpi na hustawce i chodzi sobie wsędzie nie raz spotkała się z psem, ale generalnie nie zwracają na siebie uwagi.
W Twoim przypadku po prostu zaznajom kotka z pieskiem najpierw przez zapach na dłoni, a potem niech psinka powącha go normalnie, kiedy już kotem przywyknie do Was i nie będzie się bał. Jesli to nie problem, to kotek nie musi przeciez wcale widywać sie z psem, a jeśli ten jest jeszcze w kojcu, to pewnie sam do niego nie pójdzie.

Pozdrawiam .
Pies zamknięty w kojcu nie jest, raczej biega po podwróku Chyba że ktoś przychodzi, to wtedy

przede wszystkim muszę namówić rodziców, bo mama nie lubi kotów
Stary 2006-06-05, 20:59   #18
Agia*
Rozeznanie

Trzymanie kotów razem z małymi gryzoniami bądź z ptakami zawsze jest ryzykiem i tak naprawdę zawsze się o to mniejsze zwierzątko trzeba będzie martwić. W "niedostępne miejsca" po prostu nie wierzę - jeśli kot będzie chciał się dostać do klatki, to na pewno coś wymyśli by się do niej dostać. Myszoskoczki są bardziej ruchliwe od chomików (no może za wyjątkiem roborowskich ), więc bardziej zwracają na siebie uwagę - sadzę, że uwagę kota myszoskoczek przyciągnie na pewno. Nie zmienia sytuacji nawet to czy chciałabyś wziąć kociaka czy dorosłego kota - instynkt polowania wykształca się bardzo szybko

Jeden z moich klientów trzymał myszoskoczka razem z dwoma kotami. Bardzo długo, tj. około dwóch lat, koty "grzecznie" bawiły się z mysią (myszoskoczek był wypuszczany poza klatkę). Pewnego dnia bawiły się jak zwykle i podczas tej zabawy myszoskoczka zadusiły. Pan stwierdził, że może koty się czymś zdenerwowały, że przecież zawsze tak ładnie się z myszoskoczkiem bawiły, że tak były do niego przyzwyczajone, że może czuły jego zbliżającą się śmierć (w końcu mysia byla już w zaawansowanym wieku). Kupił kolejnego myszoskoczka - nie przeżyl nawet miesiąca

Anul3k - moja mama też nie lubiła kotów. Kiedy przygarnęłam pierwszego to patrzyła na niego z obrzydzeniem i fukała, że nie ma zamiaru dotknąć go nawet kapciem. Teraz ten kot jest jej ulubioną przytulaneczką, a drugi jest przez nią rozpieszczany jak dziadowski bicz Kotów nie lubią tylko ci ludzie, którzy ich nie znają
Agia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 21:12   #19
lawenda-w-chodakach
Rozeznanie

EDIT: post nie w tym wątku co trzeba roztargniona dziś jestem

przy okazji dziękuję wam za opinie

nie zrażam się.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-05, 22:28   #20
bemolka
Zakorzenienie

Mój Laluś na szczęscie jeszcze nie zrobił krzywdy papugom. Zresztą pierzak jeden jest taki bojowy, że jak tylko kocur sie zbliża do klatki to on od razu z dziobem jak najbliżej podchodzi z najdzieją że może sie uda dziobnąc w ucho czy nos
Na całe szczęście moje dzioby są leniwe i z własnej nieprzymuszonej woli nie mają najmnejszego zamiaru sie ruszyć z klatki. A jak my na siłe czasem je wypychamy żeby rozprostowały skrzydła i nie zapomniały jak sie lata, to wtedy zamykamy drzwi do pokoju i kot nie może im zrobić krzywdy.

Natomiast mój Tż ma kocura i psa. Wczesniej miał jamnika, teraz boksera. Kot bardzo dobrze sie "dogaduje", czasem oczywiscie sie gryzą i biją, ale to raczej w formie zabawy, bo jak człowiek np krzyczy na jedno zwierze to drugie przybiega bronić Znaczy sie kot przyjdzie o ile oczywiście nie je albo nie śpi

Edit: zresztą słyszałam taką opinię, że jak kota wprowadza się do domu gdzie już są jakies zwierzątka, nie wazne czy małe czy duże, to kot ich nie tknie, bo były tu pierwze niż on i traktuje je jak domowników. Ale czy to prawda
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 22:46   #21
Agia*
Rozeznanie

Nieprawda
Gdy przygarnęłam mojego pierwszego kociaka (a był malusi - tylko 4 tygodnie, mała puchata kuleczka, która dzień wcześniej została odstawiona od cyca zmarłej mamusi) w kilka dni po przybyciu zagryzł mi papużki faliste Klatka była zabezpieczona, w miejscu - wydawałoby się - zupełnie niedostępnym nawet dla dorosłego kota. Do dziś nie wiem jakim cudem on to zrobił Dlatego właśnie nie wierzę w żadne "niedostępne miejsca" i dlatego już nigdy nie będę miała małych zwierzątek.
Agia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 20:28   #22
basiab_f
Przyczajenie

Moja droga wszystko zależy od kociaka i jego wychowania. Wnaszym domu zawsze były zwierzaki,pies(obowiązkow o), kot również ,a oprócz tego były chomiki, kanarki, żółw(cały czas jest ma już 10 lat),króliki miniatórki, świnki morskie.Wszystkie nasze zwieżęta żyły i żyją do tej pory w zgodze,ale najmilej wspominam przyjażń kota z kanarkiem ,kanarek bardzo lubił wyskubywać włoski z głowy kota a kot w tedy mruczał, także wszystko jest możliwe. Teraz pies uwielbia swoje koty które spią z psem(suczka owczarek kaukazki i 5 kotów).Powodzenia i miłych i wesołych chwil z kotkiem
basiab_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości