|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Kot a inne zwierzątko domowe
Witam
![]() Na kota 'choruję' już ponad rok, przeczytałam o nich dużo książek Zaplanowałam, że przygarnę kotka w wakacje, zrezygnuję z wszelkich wyjazdów i ten czas poświęcę na jego wychowanie ![]() I zaczyna się problem - otóż mam Myszoskoczkę (gryzoń, mniej więcej taki jak chomik ![]() Czytałam że można kotka przyzwyczaić do innego zwierzątka, ale jeśli wakacje się skończą dom opustoszeje i na czas mojego powrotu ze szkoły kotek będzie siedział w moim pokoju. I tu już snuję pesymistyczne wizje - że kot strąci klatkę z Myszoskoczkiem itepe itede Kochane kociary czy mogłybyście mnie oświecić jak to w końcu jest? Mogłabym trzymać kotka i Myszoskoczka razem? z góry dziękuję ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kot a inne zwierzątko domowe
Ja mam szczurka i kotke i calkiem, calkiem sie zaprzyjaznili
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Kilka lat temu miałam w domu koszatkę, chomika i łowną kotkę. Kotka została do dzisiaj, a tamte zwierzątka odeszły, ale nie przez nią. Ich relacje wtedy były poprawne. Koszatka wzbuzała respekt kotki, zresztą to zwierzątko odważne i myślę, ze zaatakowałaby kotkę tymi swoimi ząbkami, gdyby była potrzeba
![]() ![]() Tak jak napisała Moee, można od małego oswajać kota z innym zwierzątkiem, ale chyba zawsze istnieje ryzyko, że kot uzna gryzonia za zabawke, albo co gorsza posiłek. U mnie gryzoń teraz nie miałby szans. obie kotki są bardzo łowne. Jedna na razie na muchy, a druga na wszystko inne, co się rusza. Ale mam nadzieję, że Tobie powiedzie się zaznajamianie zwierzątek. I bardzo dobrze, że chcesz poświęcić małemu kotu czas wolny w wakacje. Ja zrobiłam podobnie i to zaprocentowało. A wizja spadającej klatki nie jest miła. Ale skoro kot bedzie przyzwyczajony do jej widoku i obecności lokatora, to może nie wykazywać zainteresowania domkiem myszoskoczka pod nieobecność domowników. Zawsze możesz mu zostawić kocie zabawki i sam sobie zorganizuje czas. Pozdrawiam ciepło ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
hee skąd ja to znam
![]() Kiedyś miałam chomiki to kotka była strasznie ciekawska ale nie zjadła ich. Po prostu razem nawet spały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mam psa i chomika. Pies żyje na podwórku, chomik u siostry w akwarium, a ja chciałabym kotka
![]() Wizażanki posiadające psy i koty - jak oswajałyście Wasze zwierzęta, jak one ze sobą żyją? Proszę o odpowiedź, to dla mnie ważne ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
podnoszę
![]()
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zwierzaki kolegi- o zobacz, jak sie ładnie zaprzyjaźniły |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Acha, a pies jest duży
![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
![]()
Oj nie wiem.. trudna sprawa.. jeśli kotek nie zobaczy myszoskoczka to będzie lepiej. Uwierz mi, koci instynkt nie pozwoli kotkowi siedziec w miejscu..
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie zgadzam się ze Sky. Lawenda-w chodakach musiałaby chyba umieściś myszoskoczka w piwnicy
![]() ![]() Na pewno klatkę gryzonia trzeba odpowiednio zabezpieczyć i obserwować koteczka, jak się zachowuje. Jeśli kotek będzie mial rozrywki, to myszoskoczek może nie być tak interesujący dla niego. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
![]()
keira24, a ja się z Tobą zgadzam!
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Sky kotka pragnie mieć Lawenda-w-chodakach, więc trudno odwieść od marzeń. Ale myslę, że odpowiednio zabezpieczona klatka i jakies niedostepne miejsce (np. półka na książki, gdzie stanie klatka), gdzie kot nie wejdzie i nie zepchnie klatki będzie dobre.
Anul3k nasz pies jest w kojcu. Jest za duży na dom i koty też go omijają, ponieważ mógłby przypadkiem zrobić im krzywdę. Jednak to kicie rzadzą u nas, pies jest ozdobą ![]() Jeśli będziesz mieć kotka małego, to może zrób tak jak ja. Najpierw wygłaskałam Topcię i dałam powachać moją dłoń pieskowi. Potem pogłaskałam Hektora i kicia zaznajomiła się z jego zapachem. Jednak nie miały takie kontaktu, żeby być ze sobą razem i same. Starsza kotka, która często śpi na hustawce i chodzi sobie wsędzie nie raz spotkała się z psem, ale generalnie nie zwracają na siebie uwagi. W Twoim przypadku po prostu zaznajom kotka z pieskiem najpierw przez zapach na dłoni, a potem niech psinka powącha go normalnie, kiedy już kotem przywyknie do Was i nie będzie się bał. Jesli to nie problem, to kotek nie musi przeciez wcale widywać sie z psem, a jeśli ten jest jeszcze w kojcu, to pewnie sam do niego nie pójdzie. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() przede wszystkim muszę namówić rodziców, bo mama nie lubi kotów ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Trzymanie kotów razem z małymi gryzoniami bądź z ptakami zawsze jest ryzykiem i tak naprawdę zawsze się o to mniejsze zwierzątko trzeba będzie martwić. W "niedostępne miejsca" po prostu nie wierzę - jeśli kot będzie chciał się dostać do klatki, to na pewno coś wymyśli by się do niej dostać. Myszoskoczki są bardziej ruchliwe od chomików (no może za wyjątkiem roborowskich
![]() ![]() Jeden z moich klientów trzymał myszoskoczka razem z dwoma kotami. Bardzo długo, tj. około dwóch lat, koty "grzecznie" bawiły się z mysią (myszoskoczek był wypuszczany poza klatkę). Pewnego dnia bawiły się jak zwykle i podczas tej zabawy myszoskoczka zadusiły. Pan stwierdził, że może koty się czymś zdenerwowały, że przecież zawsze tak ładnie się z myszoskoczkiem bawiły, że tak były do niego przyzwyczajone, że może czuły jego zbliżającą się śmierć (w końcu mysia byla już w zaawansowanym wieku). Kupił kolejnego myszoskoczka - nie przeżyl nawet miesiąca ![]() Anul3k - moja mama też nie lubiła kotów. Kiedy przygarnęłam pierwszego to patrzyła na niego z obrzydzeniem i fukała, że nie ma zamiaru dotknąć go nawet kapciem. Teraz ten kot jest jej ulubioną przytulaneczką, a drugi jest przez nią rozpieszczany jak dziadowski bicz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
EDIT: post nie w tym wątku co trzeba
![]() przy okazji dziękuję wam za opinie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mój Laluś na szczęscie jeszcze nie zrobił krzywdy papugom. Zresztą pierzak jeden jest taki bojowy, że jak tylko kocur sie zbliża do klatki to on od razu z dziobem jak najbliżej podchodzi z najdzieją że może sie uda dziobnąc w ucho czy nos
![]() Na całe szczęście moje dzioby są leniwe i z własnej nieprzymuszonej woli nie mają najmnejszego zamiaru sie ruszyć z klatki. A jak my na siłe czasem je wypychamy żeby rozprostowały skrzydła i nie zapomniały jak sie lata, to wtedy zamykamy drzwi do pokoju i kot nie może im zrobić krzywdy. Natomiast mój Tż ma kocura i psa. Wczesniej miał jamnika, teraz boksera. Kot bardzo dobrze sie "dogaduje", czasem oczywiscie sie gryzą i biją, ale to raczej w formie zabawy, bo jak człowiek np krzyczy na jedno zwierze to drugie przybiega bronić ![]() ![]() Edit: zresztą słyszałam taką opinię, że jak kota wprowadza się do domu gdzie już są jakies zwierzątka, nie wazne czy małe czy duże, to kot ich nie tknie, bo były tu pierwze niż on i traktuje je jak domowników. Ale czy to prawda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Nieprawda
![]() Gdy przygarnęłam mojego pierwszego kociaka (a był malusi - tylko 4 tygodnie, mała puchata kuleczka, która dzień wcześniej została odstawiona od cyca zmarłej mamusi) w kilka dni po przybyciu zagryzł mi papużki faliste ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.