Ryż curry - smaczna wersja dla lenia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-10, 12:07   #1
cattt
Mrs Mrau

Wink

Ryż curry - smaczna wersja dla lenia

Ostatnio nie mam czasu na pichcenie dlatego "na szybko" przygotowuję sobie mój ulubiony obiad

"Ryż curry"

1 szklanka ryżu (nieugotowanego )
2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 torebki mrożonych warzyw na patelnie (zazwyczaj kupuję jakies z Hortexu,np.TE)
2 łyżeczki mielonego curry (czasem daję więcej )
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta kardamonu (ale i bez tego się obejdzie)
sól,pieprz [do smaku]

Rozgrzewam olej na patelni (najlepiej jeśli będzie dość głęboka,jesli ktoś takiej nie ma niech weźmie garnek o dużym dnie).Cebulę kroję w pół-talarki i wrzucam na patelnię.Musi się ładnie przyrumienić.Dodaję przeciśnięte przez praske ząbki czosnku.Potem wsypuję ryż,czekam aż stanie się lekko przezroczysty.Następnie wlewam 2 szklanki wody,dodaję mrożone warzywa i wszystkie przyprawy.Mieszam i próbuję czy przypadkiem "przyprawionej wodzie" czegoś nie brakuje [sól,pieprz,wiecej curry etc.].Następnie patelnie przykrywam pokrywką i zostawiam na małym ogniu na ok.25 minut.Co jakiś czas mieszam.Ryż wchłania płyn,nabiera żółtego koloru,robi się co raz bardziej sypki.Ja lubię ryż lekko-twardy .Jeśli komuś wyjdzie 'za suchy' niech doda odrobine oleju.

Smacznego

ps.to mój pierwszy przepis tutaj [wprawdzie zajadam sie tym ryżem od dłuuuuuższego czasu,ale dziś jakoś mnie naszło aby dać wam na niego przepis,mam nadzieje,że wam zasmakuje ]
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 12:16   #2
monyczkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Ryż curry - smaczna wersja dla lenia

Chyba dziś wypróbuję Uwielbiam wszystko co jest przyprawione curry
Stary 2006-06-10, 12:18   #3
Anett_
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Ryż curry - smaczna wersja dla lenia

Cytat:
Napisane przez cattt
Ostatnio nie mam czasu na pichcenie dlatego "na szybko" przygotowuję sobie mój ulubiony obiad

"Ryż curry"

1 szklanka ryżu (nieugotowanego )
2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 torebki mrożonych warzyw na patelnie (zazwyczaj kupuję jakies z Hortexu,np.TE)
2 łyżeczki mielonego curry (czasem daję więcej )
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta kardamonu (ale i bez tego się obejdzie)
sól,pieprz [do smaku]

Rozgrzewam olej na patelni (najlepiej jeśli będzie dość głęboka,jesli ktoś takiej nie ma niech weźmie garnek o dyżum dnie).Cebulę kroję w pół-talarki i wrzucam na patelnię.Musi się ładnie przyrumienić.Dodaję przeciśnięte przez praske ząbki czosnku.Potem wsypuję ryż,czekam aż stanie się lekko przezroczysty.Następnie wlewam 2 szklanki wody,dodaję mrożone warzywa i wszystkie przyprawy.Mieszam i próbuję czy przypadkiem "przyprawionej wodzie" czegoś nie brakuje [sól,pieprz,wiecej curry etc.].Następnie patelnie przykrywam pokrywką i zostawiam na małym ogniu na ok.25 minut.Co jakiś czas mieszam.Ryż wchłania płyn,nabiera żółtego koloru,robi się co raz bardziej sypki.Ja lubię ryż lekko-twardy .Jeśli komuś wyjdzie 'za suchy' niech doda odrobine oleju.

Smacznego

ps.to mój pierwszy przepis tutaj [wprawdzie zajadam sie tym ryżem od dłuuuuuższego czasu,ale dziś jakoś mnie naszło aby dać wam na niego przepis,mam nadzieje,że wam zasmakuje ]

Cattt czy Twoim zdaniem, można zmodyfikować przepis, dodając duszone/ gotowane piersi z kurczaka? (powstałaby wersja nie-wegetariańska )
Przepis brzmi smakowicie i ciekawie, z chęcią wypróbuję
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 12:23   #4
cattt
Mrs Mrau

Cytat:
Napisane przez Anett_
Cattt czy Twoim zdaniem, można zmodyfikować przepis, dodając duszone/ gotowane piersi z kurczaka? (powstałaby wersja nie-wegetariańska )
Przepis brzmi smakowicie i ciekawie, z chęcią wypróbuję
pewnie,że tak to już będzie taka wersja exclusive
Stary 2006-06-10, 17:22   #5
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Cattt, ja na pewno przepis wypróbuję. bo lubię robić obiadki, kiedy nie tzreba się namęczyć..bo ostatnio mi czasu brakuje na pichcenie. a TŻta karmic trzeba

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 11:17   #6
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

och tak, zrobiłam w końcu wczoraj ten ryż i musze przyznać, że bardzo dobre toto jednak wrzuciłam na patelnię tyle ryżu, że dziś tez będziemy to jedli. tylko dziś w wersji exclusive

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-18, 11:42   #7
cattt
Mrs Mrau

cieszę się,że zasmakowało

ps.ja dzis robię [też wersję exclusive ]
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości