|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Mrs Mrau
|
Ryż curry - smaczna wersja dla lenia
Ostatnio nie mam czasu na pichcenie dlatego "na szybko" przygotowuję sobie mój ulubiony obiad
![]() "Ryż curry" 1 szklanka ryżu (nieugotowanego )2 szklanki gorącej wody 3 łyżki oleju 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1/2 torebki mrożonych warzyw na patelnie (zazwyczaj kupuję jakies z Hortexu,np.TE) 2 łyżeczki mielonego curry (czasem daję więcej )1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki cukru szczypta kardamonu (ale i bez tego się obejdzie) sól,pieprz [do smaku] Rozgrzewam olej na patelni (najlepiej jeśli będzie dość głęboka,jesli ktoś takiej nie ma niech weźmie garnek o dużym dnie).Cebulę kroję w pół-talarki i wrzucam na patelnię.Musi się ładnie przyrumienić.Dodaję przeciśnięte przez praske ząbki czosnku.Potem wsypuję ryż,czekam aż stanie się lekko przezroczysty.Następnie wlewam 2 szklanki wody,dodaję mrożone warzywa i wszystkie przyprawy.Mieszam i próbuję czy przypadkiem "przyprawionej wodzie" czegoś nie brakuje [sól,pieprz,wiecej curry etc.].Następnie patelnie przykrywam pokrywką i zostawiam na małym ogniu na ok.25 minut.Co jakiś czas mieszam.Ryż wchłania płyn,nabiera żółtego koloru,robi się co raz bardziej sypki.Ja lubię ryż lekko-twardy .Jeśli komuś wyjdzie 'za suchy' niech doda odrobine oleju.Smacznego ![]() ps.to mój pierwszy przepis tutaj [wprawdzie zajadam sie tym ryżem od dłuuuuuższego czasu,ale dziś jakoś mnie naszło aby dać wam na niego przepis,mam nadzieje,że wam zasmakuje ]
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cattt czy Twoim zdaniem, można zmodyfikować przepis, dodając duszone/ gotowane piersi z kurczaka? (powstałaby wersja nie-wegetariańska )Przepis brzmi smakowicie i ciekawie, z chęcią wypróbuję
|
|
|
#4 | |
|
Mrs Mrau
|
Dot.: Ryż curry - smaczna wersja dla lenia
Cytat:
to już będzie taka wersja exclusive
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Cattt, ja na pewno przepis wypróbuję. bo lubię robić obiadki, kiedy nie tzreba się namęczyć..bo ostatnio mi czasu brakuje na pichcenie. a TŻta karmic trzeba
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
och tak, zrobiłam w końcu wczoraj ten ryż i musze przyznać, że bardzo dobre toto
jednak wrzuciłam na patelnię tyle ryżu, że dziś tez będziemy to jedli. tylko dziś w wersji exclusive
|
|
#7 |
|
Mrs Mrau
|
cieszę się,że zasmakowało
![]() ps.ja dzis robię [też wersję exclusive ]
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.

)
[wprawdzie zajadam sie tym ryżem od dłuuuuuższego czasu,ale dziś jakoś mnie naszło aby dać wam na niego przepis,mam nadzieje,że wam zasmakuje