|  2006-07-03, 12:54 | #1 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | kto był na Węgrzech???

Wybieram się z moim TZ na Węgry, ogólny plan jest następujący: najpierw parę dni w Budapeszcie na zwiedzaniu, a potem leżakowanie nad Balatonem  Przydadzą się wszelkie wskazówki, odnośnie kwatery (chodzi mi głównie o campingi), zabytków wartych zobaczenia, jedzonka, Węgrów itd. Jesli macie jakies doświadczenia z krajem naszych bratanków, to napiszcie  ))) | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 13:06 | #2 | 
| Zadomowienie | 

Dot.: kto był na Węgrzech???

Ja byłam w tamte wakacje nad Balatonem w miejscowości Siofok. Goraco polecam. To letnia stolica Węgrzech, miejsce bardzo imprezowe z mnóstwem knajpek nad brzegiem Balatonu. Było super. Ceny podobne jak nad polskim morzem. Mieszkaliśmy u miłej rodzinki.  Znajomi byli w jakiejs cichej miejscowosci, dobra do wypoczynku ale nic sie nie działo, nie było gdie wyjść wieczorem. Woda była super ciepła i niebieska. Nad tym jeziorem jest mnóstwo pól namiotowych i biwakowych. Wklajam nasze fotki   W Budapeszcie byłam kilka lat temu z klasową wycieczką, piękne miasto ale juz dosyć drogie. | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 14:41 | #3 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-04 Lokalizacja: z domku :) 
				 | 

bylam na węgrzech,niestety kilka lat temu, co do zabytkow budapesztu to niewiele pamiętam:P wtedy bardzien interesowaly mnie imprezy niz zwiedzanie,ale wiem,ze miasto bylo boskie, godne poswiecenia kasy i czasu a co do balatonu to spędzilam tam jeden dzien i rowniez bylam zachwycona. niestety jedzienie na węgrzech mi osobiscie nie smakowalo. 
				__________________ "Uśmiech losu można zobaczyć  nawet w tych najciemniejszych chwilach... Jeśli tylko pamięta się, żeby zapalić światło." | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 18:41 | #4 | 
				 | 

Hej dziewczyny, macie może jakieś namiary na konkretną kwaterę??? było by super! Ania, twoje zdjęcia są świetne, nie mogę sie juz teraz doczekać wyjazdu, mam nadzieje ze wszystko wypali  pozdrawiam     | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 19:09 | #5 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-02 
				 | 

mnie jedzonko tez nie smakowalo.... a jezeli budapeszt, to tylko noca... jest PIEKNY!! 
				__________________ bo nigdy nie wiesz, co dobrego spotka Cię następnego dnia...  odchudzanko!  | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 19:12 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Na Węgrzech byłam kilka lat temu. W mieście Hajduszloboszlo i Miszkolc-Topolce..( nie wiem jak to sie pisze po węgiersku)  Mi najbardziej smakowała kukurydza.. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) A reszte to niezbyt.. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Pozdrawiam | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 20:10 | #7 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Również byłam w Budapeszcie i polecam ogromnie!Świetne miejsce, szczególnie nocą atrakcyjnie wygląda   | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 20:16 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-04 
				 | 

Bylam kiedys na obozie na Wegrzech, jednak nie nad Balatonem, a w Egerze, gdzie jest sporo roznych basenow w 1 miejscu   Za wiele Ci na ten temat nie powiem, szczerze - malo pamietam. Budapeszt oczywiscie piekny i tak jak dziewczyny mowia noca  Jedzonko mi smakowalo, zwlaszcza to tradycyjne wegierskie, jak bylismy w restauracji, bardzo ostre mmmm  bo wiadomo jak to na obozach z jedzeniem jest. Nam dawali dzien w dzien frytki  Zycze udanego wyjazdu   | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 20:36 | #9 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
 A campingów nad brzegiem było bardzo dużo jak przejeżdzaliśmy wieć spokojnie można jechać w ciemno. Nie znam dokładnych cen ale wiem że różnica pmiedzy polem a kwaterą nie była duża. Mieszkalismy u miłej rodzinki (osobne wejscie, łazienka, klimatyzacja ). Cś koło 60-70 zł za dobe. | |
|     |   | 
|  2006-07-03, 20:40 | #10 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2006-07-03, 22:10 | #11 | |
| ... choć nie Westwood Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: Polska B 
				 | 

Cytat: 
   fajne tam sa baseny, ludzie bardzo przyjaźni i niektórzy starali sie wydukac choc zdanie po polsku  i mi osobiście jedzenie smakowało, ale strasznie dużo jakoś go tam podawali  pamietam, że wtedy sporo przytyłam   A nad balatonem byłam tylko jeden dzień. A szkoda, bo bardzo mi sie tam podobało   Ogólnie Wegry to fajny kraj  A najłatwiej jest sie tam dogadac po niemiecku  z tego co pamietam  a bylam tam 2 lata temu   
				__________________  Dopóki nie skorzystałem z Internetu,  nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem | |
|     |   | 
|  2006-07-03, 22:45 | #12 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-02 
				 | 

ja z przyjaciolka nie moglam sie dogadac ani po angielsku ani po niemiecku ani po polsku hhehehe, a chcialysmy wymienic kaske na stacji paliw, wiec wzielysmy kupilysmy gumy hehehe    
				__________________ bo nigdy nie wiesz, co dobrego spotka Cię następnego dnia...  odchudzanko!  | 
|     |   | 
|  2006-07-03, 23:45 | #13 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Bylam !! I tak samo jak  takasobieania i muszka66 w Siofoku!!      Jak zajechalam nad Balaton to od razu polecialam do jeziorka. I CO WIDZE !!! Wskakuje do wody i ide na glebsza wode poplywac. Ide i ide i ide i juz przeszlam 100 m i wciaz mam wode po kolana. Dopiero chyba po przejsciu 500 m moglam normalnie poplywac. Tylko ze tam byly juz wieksze fale i balam sie tam plywac sama, ale bylo i tak super. | 
|     |   | 
|  2006-07-04, 00:07 | #14 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: Jaworzno 
				 | 

Ja przez lata jeździłam na samo południe Węgier do Harkan. Cudne miejsce z mnóstwem basenów, swoistym mikroklimatem, świetną siarkową wodą, słońcem i przepysznymi arbuzami, kukurydzą i ogromnymi soczystymi brzoskwiniami   . Mieszkałam w 3 kwaterach. Ale przy głównej drodze odradzam, bo ruch spory. Najlepiej gdzieś w tych bocznych uliczkach. W ogóle miejsce urokliwe i w dzień i w nocy. Te śliczne domki z pięknymi ogródkami, uroczy park i takie romantyczne uliczki. Strasznie mi się tam podobało. Jedzonko w miarę, choć ja żywiłam się przed 2 miesiące w sumie tylko owocami, warzywami i kefirami  . Czasem salami i żółte sery, które są bardzo smaczne. Z Harkan blisko jest do granicy z Chorwacją. W okolicy zamek w mieście Siklos i sporo zabytków w Pecs. Pozdrawiam ciepło  . 
				__________________ ... Zastanówcie się, o co prosicie, bo przy odrobinie pecha możecie to otrzymać ... - Siewca Wiatru - | 
|     |   | 
|  2006-07-04, 16:57 | #15 | 
				 | 

dzięki dziewczyny za szybką odpowiedz!! mam nadzieję że mój wyjazd się uda tak samo jak wasze  nie pozostaje mi nic innego jak tylko zacząć pakować plecak, a raczej rozpocząć rozmyślania na temat: i co ja mam ze sobą zabrać???   | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2006-07-04, 18:59 | #16 | 
| Wtajemniczenie | 

Ja bylam kilka razy  w Budapeszcie i raz w Miszkolcu, niestety wiele lat temu wiec moje info jest nieaktulane. Tych basenów do konca zycia nie zapomne, mam strasznie mile wspomnienia   Cieawa jestem czy duzo teraz kosztuje taki wypad na Węgry   | 
|     |   | 
|  2006-07-04, 19:19 | #17 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Ja na Wegrzech bylam pare ladnych lat temu. Odwiedzilam Budapeszt (wspanialy noca - polecam), Sekeshefervar (chyba tak to sie pisze   ), oraz mala miejscowosc Velencei nad Jeziorem Weneckim. Polecam ten kraj na wakacyny wypoczynek   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 13:50 | #18 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-12 
				 |  Weeeegry- Hungary :)) 

Witam Kochane!!! Mam takie pytanko, czy ktoras z Was spedzala kiedys wakacje na Wegrzech??? Ja w sobote jade na Wegry z chlopakiem (pierwszy raz tam jedziemy)... i nie mamy za bardzo pojecia czego sie spodziewac. Jakie sa tam ceny?? Obyczaje?? Na co mozna sie "naciac" ??  heh... jesli mozecie, pomozcie! buzzzzzka | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 13:57 | #19 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2003-04 Lokalizacja: Scandi 
				 | 

Dot.: Weeeegry- Hungary :))

Byłam 10 dni w Budapeszcie, co prawda w 2000 roku, ale myślę że Wegrzy są nadal pozytywnie nastawieni do Polaków-sporo z nich rozumiało nasz jezyk   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:00 | #20 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-11 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Węgry super kraj   ) byłam tam 3 lata temu. Jeszcze zależy gdzie jedziesz. Ja byłam nad Balatonem  ceny mniej więcej takie jak u nas. Jeśli umiesz niemiecki, bez problemu się dogadasz, po angielsku rówinież. Na pewno nie jeździj "na gapę" komunukacją miejską!   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:01 | #21 | 
				 | 

tak... slyszalam kiedys o tym   "Polak, Wegier- dwa bratanki... i do bitki i do szklanki" :P hihi...!!! bede miala samochod,wiec nie bede jezdzic na gape! ale dziekuje za ostrzezenie. Ja jade do miasteczka obok Egeru   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:02 | #22 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

Na Węgrzech byłam na wycieczce szkolnej- w Hortobagy (czy jakoś tak). Jak jechaliśmy gdzieś na zwiedzanie to dawali nam na droge papryke i bułke... Ogólnie jedzenie było okropne. Ale jest tam bardzo ładnie i chyba tanio... Nie pamiętam reszty bo to było daawno.

| 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:06 | #23 | 
				 | 

oo, jest pięknie   a z jedzeniem niestety racja. Tzn. jak ktoś lubi paprykę to nie ma sprawy - oni jedzą ją praktycznie do każdego posiłku  jeszcze często jedza kukurydzę w kolbach, leczo  tu znajdziesz dużo o ich kuchni: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_w%C4%99gierska | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:14 | #24 | 
				 | 

Dziekuje Baaaardzo!!!! poczytam sobie    | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:17 | #25 | 
				 | 

spoko   zobacz jeszcze to: http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99gry są to takie ogólne informacje, na dole strony znajdziesz linki do innych stron o Węgrzech   pozdrawiam i życzę miłego wyjazdu   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 14:33 | #26 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2003-04 Lokalizacja: Scandi 
				 | 

Cytat: 
  basenowo-rozrywkowy raj   | |
|     |   | 
|  2006-07-12, 15:52 | #27 | 
				 | 

Super  dziekuje Wam baaardzo!!! mam nadzieje, ze nie natniemy sie na cos :p hotel rezerwowalam przez netka :O :p nie sprawdzone, ale mam nadzieje, ze bedzie OKAY  buziaaaaczki!!!!!!! muah!   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 20:35 | #28 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: Jaworzno 
				 | 

Kropeczkoo całkiem niedawno pojawił się podobny wątek   . Myślę, że znajdziesz w nim ciekawe informacje związane z tym krajem. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=W%EAgry Pozdrawiam. 
				__________________ ... Zastanówcie się, o co prosicie, bo przy odrobinie pecha możecie to otrzymać ... - Siewca Wiatru - | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 21:03 | #29 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Ja byłam na Węgrzech 5 lat temu jeszcze w liceum   Zarówno w Budapeszcie, jak i w miejscowości AL Madi nad Balatonem. Bardzo miło wspominam pobyt, było bardzo gorąco a Balaton miał 27 stopni. Węgrzy sympatyczni, wielu umie po niemiecku, w ogóle pełno tam Niemców wypoczywa. Mężczyźni przystojni, nieco podobni do Włochów z urody  Przepyszne jedzenia, tam jada się kolacje na ciepło, no i słynne gulasze. Bardzo tanie są owoce, zwłaszcza arbuzy, o niebo lepsze i tańsze niż w Polsce, podobnie jak przeróżne papryczki. W Al Madi ceny zbłiżone do naszych, w Budapeszcie nieco drożej, no, tak jak w Warszawie - jak to mówi mój chłopak - cenu europejskie, ale jedzenie nie jest specjalnie drogie i jest dużo marketów. Acha, jeśli będziesz nad Balatonem to weź preparaty na komary, bo i ich tam pełno. Najlepiej spqać w pokojach z moskitierami. Jeszcze jedno - mają bardzo fajne kluby i dyskoteki, z fajnym kilmatem   | 
|     |   | 
|  2006-07-12, 21:16 | #30 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2004-07 
				 | 

Węgry... Byłam tam z 20 razy  Całe moje dzieciństwo. Czasem jeździliśmy 2,3 razy w roku. Niesamowicie sympatyczni ludzie, wysoookie temperatury  i ogólnie bardzo pozytywnie. Tylko język - tragedia. Pamiętam jak miałam może z 6 lat i poszłam sama kupić sobie lody na gałki. Lody były przykryte metalowym wieczkiem. Ja biedna, malutka pokazywałam paluszkiem na każde wieczko, a dopiero w ostatnim były moje wymarzone, niebieskie lody  Miałam już łzy w oczach, bo wszyscy w kolejce się ze mnie śmiali. Od tej pory nie jem niebieskich lodów  Ceny podobne jak w Polsce  Życze miłego pobytu   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.