![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
kto był na Węgrzech???
Wybieram się z moim TZ na Węgry, ogólny plan jest następujący: najpierw parę dni w Budapeszcie na zwiedzaniu, a potem leżakowanie nad Balatonem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: kto był na Węgrzech???
Ja byłam w tamte wakacje nad Balatonem w miejscowości Siofok. Goraco polecam. To letnia stolica Węgrzech, miejsce bardzo imprezowe z mnóstwem knajpek nad brzegiem Balatonu. Było super. Ceny podobne jak nad polskim morzem. Mieszkaliśmy u miłej rodzinki.
Znajomi byli w jakiejs cichej miejscowosci, dobra do wypoczynku ale nic sie nie działo, nie było gdie wyjść wieczorem. Woda była super ciepła i niebieska. Nad tym jeziorem jest mnóstwo pól namiotowych i biwakowych. Wklajam nasze fotki ![]() W Budapeszcie byłam kilka lat temu z klasową wycieczką, piękne miasto ale juz dosyć drogie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
bylam na węgrzech,niestety kilka lat temu, co do zabytkow budapesztu to niewiele pamiętam:P wtedy bardzien interesowaly mnie imprezy niz zwiedzanie,ale wiem,ze miasto bylo boskie, godne poswiecenia kasy i czasu
a co do balatonu to spędzilam tam jeden dzien i rowniez bylam zachwycona. niestety jedzienie na węgrzech mi osobiscie nie smakowalo.
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, macie może jakieś namiary na konkretną kwaterę??? było by super! Ania, twoje zdjęcia są świetne, nie mogę sie juz teraz doczekać wyjazdu, mam nadzieje ze wszystko wypali
![]() pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
mnie jedzonko tez nie smakowalo....
a jezeli budapeszt, to tylko noca... jest PIEKNY!!
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Na Węgrzech byłam kilka lat temu. W mieście Hajduszloboszlo i Miszkolc-Topolce..( nie wiem jak to sie pisze po węgiersku)
Mi najbardziej smakowała kukurydza.. ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Również byłam w Budapeszcie i polecam ogromnie!Świetne miejsce, szczególnie nocą atrakcyjnie wygląda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Bylam kiedys na obozie na Wegrzech, jednak nie nad Balatonem, a w Egerze, gdzie jest sporo roznych basenow w 1 miejscu
![]() Budapeszt oczywiscie piekny i tak jak dziewczyny mowia noca ![]() Jedzonko mi smakowalo, zwlaszcza to tradycyjne wegierskie, jak bylismy w restauracji, bardzo ostre mmmm ![]() ![]() Zycze udanego wyjazdu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A campingów nad brzegiem było bardzo dużo jak przejeżdzaliśmy wieć spokojnie można jechać w ciemno. Nie znam dokładnych cen ale wiem że różnica pmiedzy polem a kwaterą nie była duża. Mieszkalismy u miłej rodzinki (osobne wejscie, łazienka, klimatyzacja ). Cś koło 60-70 zł za dobe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() fajne tam sa baseny, ludzie bardzo przyjaźni i niektórzy starali sie wydukac choc zdanie po polsku ![]() ![]() ![]() A nad balatonem byłam tylko jeden dzień. A szkoda, bo bardzo mi sie tam podobało ![]() Ogólnie Wegry to fajny kraj ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ja z przyjaciolka nie moglam sie dogadac ani po angielsku ani po niemiecku ani po polsku hhehehe, a chcialysmy wymienic kaske na stacji paliw, wiec wzielysmy kupilysmy gumy hehehe
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Bylam !! I tak samo jak takasobieania i muszka66 w Siofoku!!
![]() ![]() ![]() Jak zajechalam nad Balaton to od razu polecialam do jeziorka. I CO WIDZE !!! Wskakuje do wody i ide na glebsza wode poplywac. Ide i ide i ide i juz przeszlam 100 m i wciaz mam wode po kolana. Dopiero chyba po przejsciu 500 m moglam normalnie poplywac. Tylko ze tam byly juz wieksze fale i balam sie tam plywac sama, ale bylo i tak super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja przez lata jeździłam na samo południe Węgier do Harkan. Cudne miejsce z mnóstwem basenów, swoistym mikroklimatem, świetną siarkową wodą, słońcem i przepysznymi arbuzami, kukurydzą i ogromnymi soczystymi brzoskwiniami
![]() Mieszkałam w 3 kwaterach. Ale przy głównej drodze odradzam, bo ruch spory. Najlepiej gdzieś w tych bocznych uliczkach. W ogóle miejsce urokliwe i w dzień i w nocy. Te śliczne domki z pięknymi ogródkami, uroczy park i takie romantyczne uliczki. Strasznie mi się tam podobało. Jedzonko w miarę, choć ja żywiłam się przed 2 miesiące w sumie tylko owocami, warzywami i kefirami ![]() Z Harkan blisko jest do granicy z Chorwacją. W okolicy zamek w mieście Siklos i sporo zabytków w Pecs. Pozdrawiam ciepło ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny za szybką odpowiedz!! mam nadzieję że mój wyjazd się uda tak samo jak wasze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja bylam kilka razy w Budapeszcie i raz w Miszkolcu, niestety wiele lat temu wiec moje info jest nieaktulane. Tych basenów do konca zycia nie zapomne, mam strasznie mile wspomnienia
![]() Cieawa jestem czy duzo teraz kosztuje taki wypad na Węgry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja na Wegrzech bylam pare ladnych lat temu. Odwiedzilam Budapeszt (wspanialy noca - polecam), Sekeshefervar (chyba tak to sie pisze
![]() Polecam ten kraj na wakacyny wypoczynek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam Kochane!!!
Mam takie pytanko, czy ktoras z Was spedzala kiedys wakacje na Wegrzech??? Ja w sobote jade na Wegry z chlopakiem (pierwszy raz tam jedziemy)... i nie mamy za bardzo pojecia czego sie spodziewac. Jakie sa tam ceny?? Obyczaje?? Na co mozna sie "naciac" ?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Weeeegry- Hungary :))
Byłam 10 dni w Budapeszcie, co prawda w 2000 roku, ale myślę że Wegrzy są nadal pozytywnie nastawieni do Polaków-sporo z nich rozumiało nasz jezyk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Węgry super kraj
![]() ![]() Na pewno nie jeździj "na gapę" komunukacją miejską! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
tak... slyszalam kiedys o tym
![]() hihi...!!! bede miala samochod,wiec nie bede jezdzic na gape! ale dziekuje za ostrzezenie. Ja jade do miasteczka obok Egeru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Na Węgrzech byłam na wycieczce szkolnej- w Hortobagy (czy jakoś tak). Jak jechaliśmy gdzieś na zwiedzanie to dawali nam na droge papryke i bułke... Ogólnie jedzenie było okropne. Ale jest tam bardzo ładnie i chyba tanio... Nie pamiętam reszty bo to było daawno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
oo, jest pięknie
![]() ![]() ![]() tu znajdziesz dużo o ich kuchni: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_w%C4%99gierska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dziekuje Baaaardzo!!!! poczytam sobie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
spoko
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99gry są to takie ogólne informacje, na dole strony znajdziesz linki do innych stron o Węgrzech ![]() pozdrawiam i życzę miłego wyjazdu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Kropeczkoo całkiem niedawno pojawił się podobny wątek
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=W%EAgry Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ja byłam na Węgrzech 5 lat temu jeszcze w liceum
![]() ![]() Jeszcze jedno - mają bardzo fajne kluby i dyskoteki, z fajnym kilmatem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Węgry... Byłam tam z 20 razy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.