Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-07-05, 06:30   #1
justyna_dt
Zakorzenienie
 
Avatar justyna_dt
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
Red face

Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?


Moja mama wczoraj wieczorem wyjechała na dwa tygodnie, w związku z czym zostałam sama. Oczywiście mam fundusze na wszelkie jedzenie w restauracjach itd. ale bardzo chciałabym się nauczyć gotować coś dobrego. Wprawdzie wody nie spalę, jajecznicę zrobię, makaron ugotuję i pojętna jestem, ale kuchmistrzynią nie jestem. Wiem, że tu na forum jest wiele wspaniałych przepisów, ale ciężko przeszukiwać mi ileśtam stron z ilomaśtam wątkami, bo czasem nie grzeszę. Macie może jakieś wypróbowane, nieskomplikowane przepisy na obiadek? Linki? Może wystarczy sama nazwa - wtedy będę szukać? Proszę o pomoc
__________________

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 16:32   #2
justyna_dt
Zakorzenienie
 
Avatar justyna_dt
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Dzięki za pomoc
__________________

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 23:33   #3
Gosia_Szymonek
Rozeznanie
 
Avatar Gosia_Szymonek
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 626
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Polecam wszelkiego rodzaju potrawki z kurczaka z makaronem lub ryżem Pierś z kurczaka kroi się w paski lub kostkę, przesmaża na patelni, dodaje się sos i dusi ok. 10 - 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mnóstwo jest tych sosów w sklepach, różne różniste, każdy cos znajdzie. Mój ulubiony obecnie Maślakowo - Pieczarkowy z Uncle Ben's, ale super jest też Śmietanowo - Pomidorowy z Knorra). To bardzo proste, a jakie pyszne
Pozdrawiam.
Gosia_Szymonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 05:48   #4
lir391
Zakorzenienie
 
Avatar lir391
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 811
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Polecam wszelkiego rodzaju zapiekanki, ja najbardziej lubie z ziemniakami, serem, pieczarkami i koperkiem, ale na forum na pewno znajdziesz przepisy na inne
__________________
Зачем мы давим на тормоз, не на газ?


'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/



lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 06:26   #5
justyna_dt
Zakorzenienie
 
Avatar justyna_dt
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Dziękuję za odzew już wczoraj wymłodziłam mięsko duszone z warzywami
__________________

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 06:56   #6
Atram
xxyy
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

ja polecam ryż z warzywami.. gotujesz ryż, podsmażasz cebulke i papryke, dodajesz sol i jest
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo...
Atram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 07:24   #7
justyna_dt
Zakorzenienie
 
Avatar justyna_dt
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Ooo, wiedziałam, że coś mnie gnębi dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiadek
__________________

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-06, 13:23   #8
Ann007
Przyczajenie
 
Avatar Ann007
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 4
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Cytat:
Napisane przez Atram
ja polecam ryż z warzywami.. gotujesz ryż, podsmażasz cebulke i papryke, dodajesz sol i jest
Ha! ja też to znam-m tylko w wresji bardziej warzywowej-czyli praktycznie wsszystkie warzywa jkaie lubisz albo w wersji zimowej możesz skorzystać z gotowych mieszanek warzywnych
Prócz tego polecam bardzo szybką i bardzo prostą zapiekankę z ziemniaków i jajek:
wystarczy mieć ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki-wkładasz je do żaroodpornego naczynia, lub patelnię, zalewasz to wszystko surowymi jajkami(ich ilość zależy od tego ile ziemniaków użyłaś-ja na mniej więcej na dużą patelnie biorę około 7jajek), doprawiasz do smaku(ja preferuje dużą ilość-koperku)i wszystko zapiekasz.
Ann007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 13:28   #9
k_rubia
Rozeznanie
 
Avatar k_rubia
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

no wiec tak: kupujesz mięsko mielone ( w zależności od upodobań, drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane), podsmażasz z siekaną cebulką i przecisnietym czosnkiem i ulubionymi przyprawami, gdy sie juz dobrze wysmaży, mozesz dodać pokrojone pieczarki, mozesz tez dodac np. kukurydze marynowaną, papryke surową, pod koniec dodajesz ketchup lub koncentrat ( ja osobiście wole ketchup bo wtedy ma łagodniejszy smak ) i to tyle mozesz to jesc "bez niczego" lub z ryżem ugotowanym na sypko lub grubym makaronem. SMACZNEGO i Powodzenia !!!!!!!!!!!
__________________
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..."
Marek Aureliusz
k_rubia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 11:09   #10
Nakuś
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 116
GG do Nakuś
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Cytat:
Napisane przez Gosia_Szymonek
Polecam wszelkiego rodzaju potrawki z kurczaka z makaronem lub ryżem Pierś z kurczaka kroi się w paski lub kostkę, przesmaża na patelni, dodaje się sos i dusi ok. 10 - 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mnóstwo jest tych sosów w sklepach, różne różniste, każdy cos znajdzie. Mój ulubiony obecnie Maślakowo - Pieczarkowy z Uncle Ben's, ale super jest też Śmietanowo - Pomidorowy z Knorra). To bardzo proste, a jakie pyszne
Pozdrawiam.
oo zgadzam się pyszne są..ostatnio sama robiłam ale jakis inny ale tez pyszny..
Nakuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 11:28   #11
Ag_nes
Wtajemniczenie
 
Avatar Ag_nes
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 2 474
GG do Ag_nes
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

To ja sie dołącze, bo tez na gwalt potrzebuje nauczyc sie gotowac a w domu to nie realne.. jak probuje cos pospatrzec to moja mama wszystko wrzuca do zeptera i gotowe.

A co z zupami, macie takie jakies przepisy malo skomplikowane? Dla mnie najwiekszą sztuką jest chyba doprawianie
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-09, 18:42   #12
KasikB
Rozeznanie
 
Avatar KasikB
 
Zarejestrowany: 2002-11
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 890
GG do KasikB
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Jednym z moich ulubionych szybkich dań jest chińszczyna.

Na gorący olej rzucam filet z kurczaka pokrojony w kostkę lub paski. Może być też inne mięsko, w zasadzie nie ma znaczenia. Jak się podsmaży, dodaję sos sojowy. Do tego warzywa różnego rodzaju (marchewka, pietruszka w paski, co tam się przyśni ) albo (jeszcze szybciej) mrożonkę chińską. Jak się rozmrozi zalewam fixem do potraw chińskich Knorra. Do tego ugotowany ryż.

Mój TZ natomiast uwielbia spagetti z mięsem. Mielone podsmażam, do tego dodaję pomidory (sparzone wrzatkiem i obrane ze skórki lub prosto z puszki, jeśli nie ma sezonu na takowe). Do tego koncentrat (żeby sos był gęściejszy), czosnek przez praskę, pieprz, bazylia. Do tego ugotować makaron. Całość posypać serem (podobno parmezan jest naj, ale ta cena )

Jeśli chodzi o ten fix to muszę przyznać, ze staram się w kuchni unikać takich "wynalazków". Swego czasu używałam fixu do spagetti ale zrezygnowałam odkąd opracowałam własny sos. Może ktoś podpowie mi, co zrobić, żeby nie używać fixu do dań chińskich?
__________________
Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka.
Don Herold

http://www.suwaczek.pl/cache/090aadb4fe.png
KasikB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 20:18   #13
Ki$ses
Raczkowanie
 
Avatar Ki$ses
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?

Potrafisz robić faworki?
"Faworki" z indyka

Składniki
80 dag piersi indyczej, 2 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, imbir, curry, pieprz, sól czosnkowa, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.
Sposób przyrządzania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość długie plastry grubości 1 cm. Natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Na środku każdego paska zrobić 2-3-centymetrowe nacięcie i przewinąć jak faworki. Jaja roztrzepać widelcem. Maczać mięso w jaju, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron. Wyłożyć na półmisek i udekorować kawałkami owoców cytrusowych.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie !
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645
Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407
Ki$ses jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.