|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
|
![]() Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Moja mama wczoraj wieczorem wyjechała na dwa tygodnie, w związku z czym zostałam sama. Oczywiście mam fundusze na wszelkie jedzenie w restauracjach itd. ale bardzo chciałabym się nauczyć gotować coś dobrego. Wprawdzie wody nie spalę, jajecznicę zrobię, makaron ugotuję
![]() ![]() ![]()
__________________
Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Dzięki za pomoc
![]()
__________________
Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 626
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Polecam wszelkiego rodzaju potrawki z kurczaka z makaronem lub ryżem
![]() ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 811
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Polecam wszelkiego rodzaju zapiekanki, ja najbardziej lubie z ziemniakami, serem, pieczarkami i koperkiem, ale na forum na pewno znajdziesz przepisy na inne
![]()
__________________
Зачем мы давим на тормоз, не на газ? 'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.' /Terry Pratchett/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Dziękuję za odzew
![]() ![]()
__________________
Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
ja polecam ryż z warzywami.. gotujesz ryż, podsmażasz cebulke i papryke, dodajesz sol i jest
![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 19 594
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Ooo, wiedziałam, że coś mnie gnębi
![]() ![]()
__________________
Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 4
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Cytat:
![]() ![]() Prócz tego polecam bardzo szybką i bardzo prostą zapiekankę z ziemniaków i jajek: wystarczy mieć ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki-wkładasz je do żaroodpornego naczynia, lub patelnię, zalewasz to wszystko surowymi jajkami(ich ilość zależy od tego ile ziemniaków użyłaś-ja na mniej więcej na dużą patelnie biorę około 7jajek), doprawiasz do smaku(ja preferuje dużą ilość-koperku)i wszystko zapiekasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
no wiec tak: kupujesz mięsko mielone ( w zależności od upodobań, drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane), podsmażasz z siekaną cebulką i przecisnietym czosnkiem i ulubionymi przyprawami, gdy sie juz dobrze wysmaży, mozesz dodać pokrojone pieczarki, mozesz tez dodac np. kukurydze marynowaną, papryke surową, pod koniec dodajesz ketchup lub koncentrat ( ja osobiście wole ketchup bo wtedy ma łagodniejszy smak ) i to tyle
![]()
__________________
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
To ja sie dołącze, bo tez na gwalt potrzebuje nauczyc sie gotowac a w domu to nie realne.. jak probuje cos pospatrzec to moja mama wszystko wrzuca do zeptera i gotowe.
A co z zupami, macie takie jakies przepisy malo skomplikowane? Dla mnie najwiekszą sztuką jest chyba doprawianie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Jednym z moich ulubionych szybkich dań jest chińszczyna.
Na gorący olej rzucam filet z kurczaka pokrojony w kostkę lub paski. Może być też inne mięsko, w zasadzie nie ma znaczenia. Jak się podsmaży, dodaję sos sojowy. Do tego warzywa różnego rodzaju (marchewka, pietruszka w paski, co tam się przyśni ![]() Mój TZ natomiast uwielbia spagetti z mięsem. Mielone podsmażam, do tego dodaję pomidory (sparzone wrzatkiem i obrane ze skórki lub prosto z puszki, jeśli nie ma sezonu na takowe). Do tego koncentrat (żeby sos był gęściejszy), czosnek przez praskę, pieprz, bazylia. Do tego ugotować makaron. Całość posypać serem (podobno parmezan jest naj, ale ta cena ![]() Jeśli chodzi o ten fix to muszę przyznać, ze staram się w kuchni unikać takich "wynalazków". Swego czasu używałam fixu do spagetti ale zrezygnowałam odkąd opracowałam własny sos. Może ktoś podpowie mi, co zrobić, żeby nie używać fixu do dań chińskich?
__________________
Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka. Don Herold http://www.suwaczek.pl/cache/090aadb4fe.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Gotujący laik czyli jak zaimponować mamie ;) w dwa tygodnie?
Potrafisz robić faworki?
"Faworki" z indyka Składniki 80 dag piersi indyczej, 2 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, imbir, curry, pieprz, sól czosnkowa, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sposób przyrządzania Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość długie plastry grubości 1 cm. Natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Na środku każdego paska zrobić 2-3-centymetrowe nacięcie i przewinąć jak faworki. Jaja roztrzepać widelcem. Maczać mięso w jaju, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron. Wyłożyć na półmisek i udekorować kawałkami owoców cytrusowych.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.