![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
STUDIA: dietetyka, technologia żywności i żywienia człowieka itd.
Czy ktoś studiował dietetykę?
Słyszałam, że aby dostać się na nią trzeba zdawać maturę zarówno z chemii, jak i biologii. Czy to prawda? Czy nie wystarczy jeden z tych przedmiotów? A co do samych studiów, to jak jest? Słyszał ktoś jakieś opinie? I co później? Gdzie można znaleźć pracę...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dietetyka jako kierunek studiów
Na Akademii Rolniczej pierwsze dwa lata przepełnione są chemią
![]() Od trzeciego roku zaczyna się robić naprawdę ciekawie. uczymy się już tego co nas interesuje czyli przedmiotów związanych z dietetyką np. żywienie człowieka, podstawy dietetyki, kliniczny zarys chorób, anatomia, fizjologia człowieka, dietetyka pediatryczna, żywienie kliniczne, psychologia, edukacja żywieniowa i inne. Układamy też bardzo dużo diet. Jednak na początku studiów przeżyłam szok. Nie ma tutaj czegoś takiego jak nauka od sesji do sesji. Normą są kolokwia i wejściówki nawet kilka razy w tygodniu.Trzeba się uczyć systematycznie. Ale naprawdę warto to przeżyć bo teraz jest naprawdę fajnie i ciekawie. Można też poza nauką działać w kole naukowym i uczestniczyć w wielu przedsięwzięciach, badaniach, wyjazdach i pogłębiać swoją wiedzę oraz zdobywać doświadczenia ![]() Uważam , że dietetyka jest kierunkiem dającym szerokie możliwości pracy zawodowej. Na pewno jest kierunkiem przyszłościowym ![]()
Amor Vincit Omnia Edytowane przez Niki83 Czas edycji: 2008-10-08 o 11:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
O kurczę, to mnie troszkę zdziwiłaś 1) chemią 2)wysoką średnią
![]() No właśnie... co rozumiesz przez wysoką średnią na studiach? Przecież to nie to samo co w liceum, prawda? ![]() ![]() I czy "wiedza chemiczna" z liceum przydaje się na tych studiach? Czy jest tam zupełnie coś innego, duuuużo bardziej skomplikowanego?... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Aha, no i może zdradzisz, gdzie studiujesz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
![]()
Amor Vincit Omnia Edytowane przez Niki83 Czas edycji: 2008-10-08 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
chemia z mojego LO nie bardzo mi się przydała może podstawy ale spokojnie można z łatwością nadrobić wszystko na studiach
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
i jeszcze kilka słów odnośnie chemii... nie jest bardzo skomplikowana. Dużo jest ćwiczeń laboratoryjnych niektóre są bardzo ciekawe!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Hmm... Jeszcze raz wielkie dzięki za opdoiwedź
![]() jeszcze jedno pytanko: czy przed studiami interesowałaś się jakoś szczególnie dietetyką, chemią, itp.? CZEKAM NA OSOBY, KTÓRE WIEDZĄ JAK TO JEST Z NOWĄ MATURĄ... CO TRZEBA ZDAWAĆ...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
witaj
![]() ja jestem tegoroczną maturzystką i własnie wybieram się na dietetykę na AM w Wa-wie lub na Technologię Żywienia i Żywności Człowieka - Wydział Nauk o Żywieniu i Konsumpcji Człowieka na SGGW. Na SGGW trzeba zdawać biologię LUB chemię. Na AM trzeba biologię LUB chemię LUB matematykę LUB fizykę, poza tym biorą też pod uwagę wynik matury z polskiego i ustnego angielskiego. No, tak jest w Warszawie ![]() Ja mam nadzieję, że się dostanę bo to mój wymarzony kierunek ![]() ![]() ![]() a jeśli chodzi o chętnych na dietetykę to z tego co mi wiadomo, to jest b. dużo chętnych, nie wiem, może to się zmieni jak ty będziesz zdawać maturę. jako absolwentka klasy o profilu biologiczno-chemicznym obracam się raczej wśród umysłów ścisłych i dietetyka jak i farmacja oraz biotechnologia i weterynaria to często kierunki alternatywne dla osób chcących studiować medycynę więc panuja raczej wysokie progi =) słyszałam też, że podobno po pierwszym semestrze odpada wiele osób nieradzących sobie z chemią i fizyką, ale czy to prawda to sama nie wiem, mam nadzieje że ja dam rade się utrzymać ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Kurczę, ja niestety nie mam ani chemii ani biologii rozszerzonej, bo jestem na profilu matematyczno-angielskim ... :/
Sama już nie wiem, czy ta dietetyka to dla mnie... Interesuję się tym, fakt, nawet bardzo... Ale jakoś samej trudno mi się zdrowo odżywiać hihihi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ale z siebie dumna byłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja myślę, że warto próbować, jeśli Cię to interesuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
[quote=loneliness]Hmm... Jeszcze raz wielkie dzięki za opdoiwedź
![]() jeszcze jedno pytanko: czy przed studiami interesowałaś się jakoś szczególnie dietetyką, chemią, itp.? W liceum nie interesowałam się szczególnie chemią, ale nie miałam z nią problemów. A dietetyka... uważam , że to bardzo ciekawy kierunek i wymarzony przyszły zawód! ![]() ... i tak jak Canile zachęcam Cię abyś próbowała zdawać na taki kierunek jaki Cię interesuje bo z nim będzie związana Twoja przyszłość. Nie pozwól aby zniechęciło Cię do tego np. straszenie przez inne osoby itp. To musi być Twój wybór ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
To jeszcze jedno pytanko, hi hi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Na tej stronce znajdziesz przydatne linki które mogą Ci się przydać
http://www.au.poznan.pl/knd/linki.html do poczytania także: http://www.au.poznan.pl/knd/download.html oraz polecam książki: prof. Jan Gawęcki 1. Podstawy żywienia człowieka 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego Lepiej opierać się na fachowej literaturze a nie na artykułach z kolorowych gazet, w których bardzo często informacje nie są potwierdzone badaniami naukowymi lub nawet są wymyśloną teorią jego autora... Bardzo często takie artykuły są sponsorowane i mają na celu zachęcić czytelnika do nabycia np. jakiegoś preparatu itp. a tak naprawdę informacje w nich nie do końca są słuszne. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Dzięki
![]() Czy studenci dietetyki żyją tak jak pozostali 'typowi' polscy studenci? No, wiecie, ciągle zabiegani, nieregularne posiłki, fast foody, pizza, wieczorami imprezki z alkoholem, chipsami? ![]() ![]() czy może dbaja o to, co i kiedy jedzą? prowadzą aktywny tryb życia? jak to jest? czy taki kieruunek studiów wpływa na styl życia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W końcu zdrowe żywienie nie polega na nieustannych wyrzeczeniach ale na odżywianiu się z głową ![]() czy kierunek studiów wpływa na styl zycia? Na pewno w znacznym stopniu wpływa. Zdobywa się informacje, które można wykorzystać dla siebie. Poznajesz np. przypadki zachorowań w których zła dieta była czołową przyczyną, wtedy starasz się uniknąć tych błędów.Na dietetyce fajne jest to, że zdobytą wiedzę można wprowadzić w swoje życie.
Amor Vincit Omnia Edytowane przez Niki83 Czas edycji: 2008-10-08 o 11:02 Powód: Post pod postem - połączone |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny,a studiuje któraś z was dietetyke na Slaskiej Akademii Medycznej w Bytomiu?albo czy ktoras z was tam sie wybiera?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ponawiam pytanie czy ktoś z was studiuje dietetyke na ŚAM w Bytomiu ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
albo na UMK w Toruniu?
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam się na dietetykę na warszawską Akademię Medyczną i jestem bardzo, bardzo szczęśliwa, bo od dawna o tym marzyłam
![]() Tripka i Agusiamiss:wy też zdawałyście na dietetykę? I jak dostałyście się? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
mika_shiri gratuluję
![]() Z czego musiałaś maturkę zdawać? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() papiery na dietetyke będę dopiero skłądać,bo mam czas do końca sierpnia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
w sumie to jeszcze nie ponieważ tam gdzie ja się wybieram (ŚAM) rekrutacja jest dopiero od 31.07 do 21.08 .... a można wiedzieć ile Ty miałaś procent? u nas biorą pod uwage TYLKO
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja zdawałam rozszerzoną biologię i rozszerzoną chemię, ale to tylko dlatego, że we wrześniu myślałam o innym kierunku, który potem mi się "odwidział". Na warszawskiej AM brali pod uwagę polski pisemny, język ustny oraz biol lub chem lub fiz podst.
Ja mialam z chemii podst. 92%, z angielskiego 95%, a z polskiego tylko 64%.Czyli łącznie miałam 251 punktów. Próg wynosił 249 punktów. Limit wynosił 80, ale przyjęli 100 osób, a kandydatów było trochę ponad 980, czyli wychodzi 9,8 os/miejsce. Ale trzeba pamiętać, że część kandydatów zrezygnuje, bo traktowali to jako asekurację, gdyby nie dostali się na lekarski lub farmację. Ja na pewno nie zrezygnuję ![]() Trzymam za Was kciuki dziewczyny. Na pewno się uda! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale zobaczymy jaki próg będzie w tym roku,ile chętnych,ile miejsc.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
----------------------------------------------------------------------- Krówko mam nadzieję ze się dostaniesz!!! mua ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Hm.. A wg jakichś rankingów to która uczelnia [oczywiście chodzi mi o te z dietetyką!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jeśli chodzi o zabezpieczenie,to jak tu sie poprostu nie dostane,to idę na GWSH na kosmetologię... aha tam w Bytomiu są jeszcze inne kierunki gdzie wystarczy biologia,ale jakieś takie dziwne..wiesz coś może więcej na ich temat? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety nie za dużo... moim zabezpieczeniem będzie kierunek zdrowie publiczne specjalizacja ochrona zdrowia pracujących tam łatwo sie dostać a też w miare ciekawe przedmioty mają... ![]() w ogóle byłam już dzisiaj na badaniach... i mi krew pobrali... w poniedziałek po 11 będą wyniki. jestem ciekawa jakie jeszcze mnie czekają badania...ale chyba najgorsze mam już za sobą ![]() Edytowane przez Agusiamiss Czas edycji: 2006-07-27 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.