|  2006-07-23, 13:46 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-06 Lokalizacja: podlaskie 
				 | Wakacje - Kraków, okolice, góry

Pomocy! Planujemy z TŹ wypad do Krakowa i okolic z wyjazdem w góry na kilka dni. Mamy do dyspozycji samochód. Ponieważ cały ciężar organizacji spadł na mnie, a ja niekoniecznie znam te okolice (TŻ w ogóle) proszę Was o pomoc. Co warto zobaczyć, zwiedzić, gdzie pojechać. Tak sobie myślę o zwiedzeniu Krakowa i Wieliczki, co jeszcze? Konieczny jest też wypad - 'aby zobaczyć góry'  Gdzie najlepiej szukać noclegu, w Krakowie, gdzieś bliżej gór???  osobie z nizin, która widziała góry 2 razy w życiu zza mgieł zimowych   | 
|     |   | 
|  2006-07-23, 13:51 | #2 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-11 
				 | 

Dot.: Wakacje - Kraków, okolice, góry

Proponuję przejrzeć tą stronkę z noclegami i nie tylko   myślę, że coś się znajdzie  http://krakow.naszemiasto.pl/noclegi/ 
				__________________ Okruszki to tylko łzy chleba, który płacze, kiedy się go kroi. | 
|     |   | 
|  2006-07-23, 22:19 | #3 | 
				 | 

Dzięki, przeszukam. Jeśliby ktoś miał jeszcze jakikolwiek pomysł, to bardzo proszę  Może jakieś wąwozy warte zobaczenia, jaskinie, nie wiem, wodospady? Jest u nas coś takiego??? | 
|     |   | 
|  2006-07-23, 22:36 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 
				 | 

koło Krakowa - Ojców - tam jest piękny park, jaskinie itd. http://www.ojcow.pl/index_1.htm | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 00:15 | #5 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-12 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

A moze pokusilibyscie się na 18km spływ tratwami Dunajcem??!! Trasa przebiega przez Pieniński Park Narodowy. Zaczyna się w Sromowcach Niżnych a konczy w Szczawnicy lub Krościenku. Przepięknie tam jest a widoki niesamowite...urokliwie..  jedynie ceny straszą,ale jezeli macie torszkę więcej pieniązkow to polecam      Ojcowski Park to koniecznie zobaczcie!!! albo maly spacer po Puszczy Niepołomickiej?? 
				__________________ -widziałaś kiedyś coś idealnego? -nie..... -to dlaczego chcesz być niczym i nikim? | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 14:08 | #6 | 
				 | 

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi!!!   Mam taką listę: - Kraków (stare miasto, Wawel,..?) - Wieliczka - Oświęcim (czy tam można prowadzić dziecko, czy raczej nie??) - Ojcowski Park z jaskiniami - spływ tratwami Dunajcem - Dolina Kościeliska - czy doliną można tak iść, by wrócić na początek?? Ew. iść Kościeliską a wracać Chochołowską? | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 14:24 | #7 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-12 
				 | 

Polecam Dolinę Będkowską i Kobylańską http://www.jura.art.pl/pl/miejscow.php?go=bedkowic, A w jakie góry zamierzasz jechać? W Tatry? Po spływ Dunajcem to w Pieninach. Co do doliny Kościeliskiej - ja wracałam tą samą drogą, są jakieś inne szlaki, ale raczej nie dla dziecka (chyba). Polecam jaskinię mroźną i oczywiście Morskie Oko - jeśli nie lubicie pieszych wycieczek - można dojechać wozem konnym - 20 zł od osoby. Co do noclegów - chyba lepiej, abyś obmyśliła trasę wycieczki i podzieliła ja na właśnie 2 etapy - Kraków i góry i szukała noclegów w okolicach Krakowa(Krakowie) i potem w górach - zdecyduj gdzie w góry. Jeśli Tatry i Zakopane - mogę Ci podrzucić namiar na dość dobre kwatery w Murzasichlach obok Zakopca, 25 zł/osoby pokój z łazienką - byłam w maju w Tatrach. | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 15:10 | #8 | 
				 | 

Marcelino, właśnie tak myślałam, o 2-óch miejscach do spania - gdzieś przy Krakowie i w górach - chyba jednak Tatry, ale niekoniecznie Zakopane - może gdzieś obok. Jak już pokazać TŻ góry, to najlepiej te wyższe, bo żadnych nie widział jeszcze. I bardzo proszę o te namiary na kwatery - tym bardziej cenne, bo sprawdzone i cena taka w porządku   - email w moim profilu. Poczytałam o Ojcowie - bardzo podoba mi się zwiedzanie jaskini ze świecami. Tam musimy koniecznie   | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 16:01 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Podobny wątek był niedawno i tam jest mnóstwo informacji. Jest o samym Krakowie, ale możesz też zapytac o okolice, bo udzielamy się tam my - dziewczyny z Krakowa   http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=127805&page=1 | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 16:12 | #10 | 
				 | 

Dzięki, za słabo szukałam wcześniej - Kraków też chcę zobaczyć    | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 16:22 | #11 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-05 
				 | 

Wróciłam z tamtych stron w zeszłym tygodniu. W Krakowie nocowałam w schronisku PTSM na Grochowej (nocleg: dzieci 17 złotych, dorośli chyba 25, masz do dyspozycji kuchnię z naczyniami,prysznice, przyzwoity standard: oprócz Wawwelu polecam gdy będzie już bardzo gorąco Ogód Botaniczny UJ, dzieciom bardzo się podobało, szczególnie szklarnie z egzotycznymi roślinami. W górach nocowałam w Małym Cichym, cudonej wioseczce niedaleko Poronina, za nocleg płaciłam 15 złotych od osoby, miałam łazienkę i mogłam korzystać z kuchni dla gości (ofertę znalazłąm w internecie,Małe Ciche 68), "moja" góralka nieźle orientowała się w górskich szlakach, co nie jest takie oczywiste wśród górali. Polecam racxzej Dolinę Chochołowską, gdyż Kościeliska jest "zawalona" turystami, w Chochołowskiej warto kawałek (np. ten asfaltowy) podjechać rowerami (5zł.) lub ciuchcią (4 zł.) potem przejść się, dzieciom w schronisku można kupić i poprosić o wypisanie dyplomu pokonania trasy do schroniska (trochę się idzie), moje były z dyplomu bardzo dumne .Pozdraiwam i życzę udanego wypoczynku, bo ja wróciłam baaardzo zadowolona.

| 
|     |   | 
|  2006-07-24, 16:23 | #12 | 
| Zadomowienie | 

ja sie wybieram do krakowa na 1 dzien w sobote... i mysle co by zwiedzic oprocz sukiennic,wawelu,kosciola mariackiego... znacie jakies dobre knajpki i tanie w krakowie gdzie mozna zjesc... jaas pizze albo cosik | 
|     |   | 
|  2006-07-24, 17:34 | #13 | 
				 | 

Na Grodzkiej jest dobry bar mleczny z normalnym, nieśmieciowym jedzeniem.

| 
|     |   | 
|  2006-07-24, 18:10 | #14 | 
| Zadomowienie | 

a daleko od sukiennic??

| 
|     |   | 
|  2006-07-24, 18:36 | #15 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

| 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2006-07-24, 19:20 | #16 | 
				 | 

Kawałeczek, od Rynku wejdziesz na Grodzką, zobaczysz napis lub się spytasz: idziesz kawałeczek, miniesz skrzyżowanie, ale idziesz prosto i jest bar: jadłam tam smaczne gołąbki za 6,50 + ziemniaki i kompot.

| 
|     |   | 
|  2006-07-25, 09:32 | #17 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

Cytat: 
  Koniecznie zajrzyj do kościoła Franciszkanów (cudne witraże), a następnie pomykaj do położonego nieopodal kościoła Dominikanów. Stamtąd możesz udać się na Kazimierz, gdzie jest mnóstwo urokliwych knajpek. Tani obiad możesz zjeść w barze mlecznym przy Starowiślnej (za skrzyżowaniem z Dietla). Jeśli jesteś bardziej przywiązana do luksusu  proponuję np. bar sałatkowy Chimera (na św. Anny). Cenny trochę wyższe niż w mleczaku, ale nie horrendalne  . Ze św. Anny wystarczy skręcić w Jagiellońską, żeby zobaczyć Collegium Maius (malowniczy dziedziniec i muzeum UJ). Kilka kroków dalej znajduje się Collegium Novum i Collegium Witkowskiego. Na Wawel możesz dojść z Rynku ul. Grodzką, zaglądając przy okazji do barokowego kościoła św. Piotra i Pawła i pobliskiego romańskiego kościoła św. Andrzeja. Następnie możesz skręcić w Kanoniczą (mnóstwo pięknych kamienic). Miłej wycieczki   
				__________________ "...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."   | |
|     |   | 
|  2006-07-25, 11:13 | #18 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
 zwiedze wszytko  ihihi dzieki jeszcze raz...naprawde dzieki z mego serduszka | |
|     |   | 
|  2006-07-25, 14:02 | #19 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ "...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."   | |
|     |   | 
|  2006-07-25, 14:24 | #20 | 
| Zadomowienie | 

Ja polecam wypad na Kopiec Kosciuszki   lub Kopiec Krakusa (warto tu tez wpasc ze wzgledu na Bonarkę i pozostalosci po obozie Kraków Płaszow ), zwiedzic warto tez Kazimierz i starą synagogę, jesli chodzi okolice Krakowa warto wybrac sie do Tyńca na rowerach http://www.tyniec.pl | 
|     |   | 
|  2006-07-25, 15:07 | #21 | |
				 | 

Cytat: 
  . 
|     |   | 
|  2006-07-25, 15:17 | #22 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Jakieś 40 km od krakowa jest Kalwaria Zebrzydowska. Wprawdzie miejsce pielgrzymek, z pięknym klasztorem na górze, ale warto sie tam wybrać na dróżki. Okolica piękna, las, świeże powietrze no i teren dość górzysty. Ale warto.

| 
|     |   | 
|  2006-07-25, 22:32 | #23 | 
| Zadomowienie | 

A moze tak wycieczka do socjalistycznej dzielnicy Krakowa - Nowej Huty?  Ostatnio takie wycieczki sa w modzie   | 
|     |   | 
|  2006-07-26, 09:32 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-08 
				 |  Dot.: Wakacje - Kraków, okolice, góry 

Polecam Dobczyce - oddalone od Krakowa o jakieś 30km - znajduje się tam średniowieczny zamek położony obok zalewu dobczyckiego, muzeum - skansen. Dodatkowo okolica naprawdę śliczna  Tyle, że ten zalew to zbiornik wody pitnej, więc kąpac sie nie można   Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 13:13 | 
|     |   | 
|  2006-07-26, 09:44 | #25 | 

Przed wyprawą w góry polecam potrenować w Kalwarii Zebrzydowskiej. Piękna okolica  Chodziłam dróżkami praktycznie cały dzień i każdą kapliczkę musiałam sfotografować  Możecie wybrać się również do Wadowic i Krzeszowic ( w tych okolicach znajdują się zamki) Sama jeszcze nie byłam, ale niedługo mam zamiar tam się wybrać  http://www.info.krzeszowice.pl/ Fotki są z Kalwarii   Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 13:13 | 
|     |   | 
|  2006-07-26, 09:50 | #26 | 

Jeśli chodzi o Kraków to oczywiście rynek (polecam miłą kawiarankę nieopodal Kościoła Mariackiego - Cafe Magia - zwłaszcza w czwartek: darmowe seanse filmowe dla klientów i raz w miesiącu koncerty  ), obowiązkowo Kazimierz, warto równiez zrobić sobie spacerek z lasku Wolskiego (odwiedzić krakowskie zoo) do kopca Kościuszki. Odwiedziłabym również Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach  Życzę udanej wycieczki   | 
|     |   | 
|  2006-07-26, 09:52 | #27 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Milka mnie też Kalwaria urzekła swoim pięknem... Na dróżkach spędziłam mnóstwo czasu. W samym klasztorze zresztą też. I jeszcze jedno jest tam piękne - koncerty organowe. Normalnie fantastyczne.

| 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2006-07-26, 09:53 | #28 | 
| Zadomowienie | 

Jeśli chodzi o Oświęcim to wstęp od 14 lat z tego co wiem. A może odwiedzisz Bielsko i okolice?  Mamy duuużo gór i górek  Szyndzielnia, Skrzyczne, 18 km od Szczyrku to jest, a 18 km w drugą stronę Wisła. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2006-07-26, 11:44 | #29 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-12 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Wszystkim przybyłym do Krakowa polecam przepłynięcie łódeczką lub gondolką wzdłóż Wisły! Sama pływam, choć jestem rodowitą Krakowianką  Strartuje się z pod Wawelu, kosztuje to około 10zł, a przewodnik opowiada takie rzeczy, o których ja nawet nie wiedziałam  Naprawdę warto   
				__________________ Bo reszta nie jest milczeniem, ale należy do nas Boję się ludzi bez poczucia humoru   | 
|     |   | 
|  2006-07-26, 18:27 | #30 | 
				 | 

Bardzo Wam wszystkim dziękuję! Tyle atrakcji to na miesiąc oglądania i chodzenia, a nie na kilka dni. Fajnie    | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) jestem również
 jestem również