|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomóżcie w wyborze kierunku!!
Mam straszny problem w wyborze kierunku.Dostałam się na mój wymarzony kierunek-filologię angielską na Uniwersytet Gdański i na italianistykę na wymarzona uczelnię-Uniwersytet Warszawski. Nie wiem, co wybrać. Ciągnie mnie do Warszawy, prestiz uczelni, większe mozliwości itp. W zasadzie też czuję, że mogłabym studiować każdą filologię obcą, choc najbardziej chciałabym jednak angielską. Nie jestem też pewna, czy po skończeniu italianistyki będe coś z tego miała (chciałabym być tłumaczem). Jak myślicie, czy prestiż uczelni liczy się bardzo dla pracodawcy? Nie wiem już nic. Nie potrafię z niczego zrezygnować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżcie w wyborze kierunku!!
Ja bym wybrała italianistykę, bo chyba jest mniej oblegana od filologii angielskiej.
W ogóle to gratuluję i zazdroszczę, że możesz mieć wybór. Wielu moich znajomych nie dostało się nigdzie ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja też wybrałabym italianistykę, ze względu na kierunek i uczelnię. Anglistów jest mnóstwo, tak więc jest spora konkurencja w zawodzie. Jeśli jednak naprawdę wolisz anglistykę to nie martw się o prestiż szkoły. Uniwersytet Gdański jest na tyle dobrą szkołą, że pracodawca na pewno się nie przyczepi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No a ja bym jednak wybrala filologie angielska. Mimo, ze kierunek oblegany, to jednak przyszlosciowy, a sama piszesz, ze nie wiesz co bedziesz po italianistyce miala.
Nie wazne gdzie sie studiuje, wazne, zeby studiowac to co sie naprawde chce ![]() Zycze trafnego wyboru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja jednak też skłaniałabym się ku italienistyce. Poza tym Warszawa, większe możliwości
![]() Teraz tylu absolwentów anglistyki ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Heh, nie wiem jak jest na UG, ale wiem jak jest na UW. Studiuję w tym samym budynku co Italianiści
![]() Budynek marny, ale mają nas przenieść do nowego za jakis czas ![]() Jeśli chodzi o prestiż - ja myślę, że przy obecnym wysypie uczelni prywatnych (choć wiadomo, ze są tak beznadziejne, jak i świetne) nazwa uczelni musi jakoś działać na pracodawcę. Jeśli nie potrafisz z niczego zrezygnować, po prostu odłóż jedne studia na później i pomyśl o zaczęciu drugiego kierunku za 2 lata (zwykle na trzecim roku na pierwszym kierunku ma się już mniej zajęć i więcej czasu na drugi kierunek). Na warszawskiej anglistyce plan układa się sobie samodzielnie, więc łatwo jest go sobie dopasować do zajęć na pierwszym kierunku. No i dwie filologie to znacznie większe możliwości, niż jedna. Dlatego ja bym proponowała zaczęcie teraz italianistyki w Warszawie i, jeśli nadal będzie Cię ciągnąć anglistyka, spróbowanie na warszawskiej anglistyce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Kama, mówiłam ci że italianistyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hej! ZDECYDOWANIE ITALIANISTYKA!!! Mój kolega tam studiuje na 5 roku. To jeden z najbardziej obleganych lierunków w Polsce, no , może poza biotechnologia... Jest super. Dużo wkuwania, ale możliwości tez większe i nie jest taka pospolita. Angielski zna prawie każdy i to bdb+. Tam też masz mozliwości nauki innych języków. Jestem zdecydowanie za!
1-prestiż uczelni 2-prestiż kierunku i NIEBANALNY JĘZYK! 3-możliwośc studiów między kierunkami-w tym, także na anglistyce-zacznij ja sobie na 3 roku-ale łatwiej będzie na 4 (polecam wyjazd do Włoch w czasie roku) 4-to najlepszy wybór 5-to najlepsza droga to kariery |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Anew, ja studiuję na "prestiżowym" kierunku, ale tak naprawdę najczęściej ten prestiż to taki pic na wodę
![]() Na iberystykę w tym roku pchało się prawie 30 osób na miejsce. Bo języki są modne i to najlepiej takie nieco bardziej "egzotyczne", nie jakiś tam ![]() ![]() A ja patrzyłam na to (te 30 osób...) z przerażeniem, bo tak naprawdę sama Iberystyka daje niewielkie możliwości, trzeba ją z czymś łączyć. Podobnie może być z italianistyką, na pewno mniej obleganą i "sławną" ![]() Wiecie jakie były w tym roku u nas progi punktowe?? Max było 200 pkt. Tego maxa miało 51 osób ![]() A na dzienne przyjmowano od 194... Paranoja. Naprawdę można pomyśleć, że to jakaś "elita" ![]() Powtórzę - tak, italianistyka w Warszawie nie jest złym rozwiazaniem. A jeśli będziesz chciała angielski, to też możesz go studiować, nie ma przeszkód ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.