|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wziernik dopochwowy POMOCY
Cześć Dziewczyny!
Mam dość poważny problem razem z moim mężem nie możemy odbyć stosunku płuciowego, ponieważ jak powiedział ginekolog jestem bardzo ciasna ![]() Ginekolog zaproponował mi założenie wziernika dopochwowego. Czy któraś z was miała coś takiego? Bardzo proszę o odpowiedzi. Boję się trochę tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wziernik dopochwowy POMOCY
1 - po porodzie rzeczywiscie powinno dojść do poszerzenia pochwy . Dziecko przechodząc przez kanał rodny a szczególnie tzw. część miękką - w tym pochwę rozpycha ją całym swoim wymiarem . Oczywiście po porodzie rozszerzenie to cofa sie i wszystko wraca "do normy" z tym ze nie jest to stan dokładnie taki jak przed zajściem w ciąze . Czyli po prostu bedzie szerzej
![]() 2 - domyslam sie że lekarz wykluczyl zaburzenia natury czynnościowej , tzn. iz problemem nie są w Twoim przypadku uwarunkowania czysto anatomiczne , a jedynie trudności towarzyszace penetracji wynikajace np. z nadmiernego napiecia mięsni pochwy i przepony moczowo-płciowej (czyli tego wszystkiego co "zamyka" Twoja miednicę od dołu ![]() 3 - co do wziernika ... prawde mówiąc nie wiem jak Twój ginekolog sobie to wyobraża . Zaznaczam przy tym iz nie jest to z mojej strony zadna krytyka , po prostu nigdy sie z takim czyms nie spotkalam i nie wiem co i jak ... Nie wiem czy mial by to byc jednorazowy zabieg , seria zabiegow czy tez dlugotrwale ciagle stosowanie . Nie wiem o jaki wziernik chodzi , generalnie wzierniki pochwowe stosowanew w ginekologii ciezko mi sobie wyobrazic do stosowania ciaglego , raczej jako narzedzie sluzace do chwilowego rozszerzenia ... Skoro bylas u ginekologa zapewne juz widzialas taki wziernik - plastikowe ( taki rozszerzany "pistolecik" ) lub metalowe z dwiema "lyzkami" . 4 - jesli chodzi o zakladanie wziernika - z reguły przezywam to przy kazdym badaniu u ginekologa , bardziej lub mniej nieprzyjemne , czasmai troche bolesne czasem nie , wszystko zalezy od badajacego . I tym pozytywnym akcentem konczę ![]() Trzymaj sie i dalszych staran uwienczonych pieknym malym rozowym i wrzeszczacym SUKCESEM !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
w kwestii formalnej -nie zakladaj tego samego watku na kilku podforach bo to jest tylko zasmiecanie forum a moderator i tak watki poprzesuwa polaczy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jak ten lekarz ma niby zamiar "zainstalować" ten wziernik? Przecież on służy tylko na chwilę podczas badania...
Czy byłaś na konsultacji u innego lekarza? Podobno większosć "ciasnych" problemów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
poza tym na ginekologii jest wątek o "ciasnych problemach". widziałaś może ?
nie wiem, ja na niego nie wchodziłam..ale może znajdziesz tam coś pomocnego.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.